rehau“REHAU, Bir Dünya Markası”

“2019 Avrasya Fuarı için çok heyecanlıyız tabii. Tüm hazırlıklarımızı yaptık ve ekip olarak motive olmuş bir şekilde fuarda yerimizi alacağız.” diyen REHAU Pencere ve Kapı Sistemleri Satış Direktörü İnanç TÜZÜNER ile bir röportaj gerçekleştirdik.

 

rehau 75a

Firmanızın yapılanması ve faaliyetleri hakkında bilgi verir misiniz?

REHAU Türkiye’de daha çok pencere tarafı ile biliniyor; ancak REHAU 5 kıtada, dünyanın 150’den fazla ülkesinde yaklaşık 22.000 çalışan ile otomotiv, beyaz eşya, tesisat, yerden ısıtma, mobilya ve pencere birimlerinde polimer bazlı çözümler üzerine uzmanlaşmış bir işletmedir.

REHAU Türkiye pencere çözümleri ise faaliyetlerine REHAU’nun ülkemize geldiği yıl olan 1989’da başlamış. Birimimiz, yaklaşık 28 yıldır yetkili üretici ve yetkili tali bayileri vasıtasıyla tüm Türkiye’de ve Türkiye üzerinden kardeş ülkelerimiz Türki Cumhuriyetlerde satış yapıyor. İstanbul’da bulunan genel merkezimiz, İstanbul Tuzla’da bulunan 4000 m²’si kapalı, 3000 m²’si açık olan lojistik merkezimiz, Akdeniz, Ege ve İç Anadolu bölge temsilciliklerimiz ile özellikle kentsel dönüşümün hızlandığı son 6-7 yıl içerisinde, bayi ağımızı her yıl genişleterek müşterilerimizin memnuniyeti için çalışıyoruz.

Ürün gruplarınız ilgili bilgi verir misiniz?

REHAU Türkiye pencere çözümleri olarak müşterilerimize 70 mm yapı derinliğine sahip 5 odacıklı Euro Design 70 serisi ve Brillant Design serisi, 80 mm yapı derinliğine sahip kasada 7 odacıklı / kanatta 6 odacıklı ve orta contalı Synego serisi, 86 mm yapı derinliğine sahip 6 odacıklı ve orta contalı Geneo serisi, tüm serilerimiz ile beraber uygulanabilen Comfort Design Plus Panjur Sistemi ile hizmet veriyoruz. Bu noktada Geneo serimize ayrı bir paragraf açmak istiyorum. Geneo, piyasada bulunan tüm pencere profil sistemleri arasında açık ara en iyisidir. Geneo’nun özelliği yüksek teknolojiye sahip RAU-FIPRO malzemesinde yatar. Bu, profili çok sağlamlaştıran elyaf bileşimli bir malzemedir ve REHAU Ar-Ge’sinin bir çalışmasıdır. Stabilite için gerekli olan destek sacı uygulamaların %90’ında ortadan kalkar. Böylece, çeliğin sebep olduğu ısı köprüleri ortadan kalktığı için, Geneo en iyi ısı yalıtım değerlerini hedefler. Geneo ile “enerji tasarruf düzenlemesinin (EnEV)” şart koyduğu koşullardan daha fazlası bile yerine getirilir. Aynı zamanda bu pencere sistemi, ısı yalıtımından ödün vermeden tasarım ve konfor için gerekli optimum ön koşulları sağlar.

Ürünlerinizin başarısını garantileyecek rekabetçi avantajlarınız nelerdir?

REHAU kurulduğundan bu yana polimer bazlı malzemelere ilişkin özgün formülasyonlarla yeni uygulama alanları geliştirmeyi amaç edinmiş. Yani REHAU’yu rakiplerinden ayıran temel özellik aslen araştırma ve geliştirme odaklı, yenilikçi ruha sahip bir işletme olmasıdır.

REHAU bir ürün geliştirirken ve sonrasında üretirken öncelikle enerji tasarruflu olmasına, yenilenebilir enerjilerin kullanımına ve sağlıklı bir gelecek için ekolojik ve ekonomik kalıcı katkıların olup olmadığına bakıyor. Bu öncelikler REHAU’yu yapı, otomotiv ve endüstri alanında polimer bazlı çözümlerin lider sistem ve servis tedarikçisi haline getiriyor.

Bugüne kadar en çok üzerinde durduğumuz konuların başında Ar-Ge geliyor ve aslında REHAU gücünü Ar-Ge’ye verdiği değerden alıyor. Bu vizyonla REHAU, sürekli araştıran ve süzgecinden geçen fikirlerden geliştiren bir işletmedir ve var olan ürünlerimizin ortak özelliği enerji verimliliğine odaklanmış olmalarıdır. Çünkü pencere, yapıdaki bir boşluğu herhangi bir şekilde kapatan bir ürün değildir. Pencere, bir yapıdaki toplam enerji kayıplarının yaklaşık %35’ini kapsar. Yani bir başka değişle, doğru ürün ile binanızdaki toplam enerji kayıplardan yaklaşık %35 kadar enerji tasarrufu sağlarsınız. REHAU dünyasında bu yaklaşım hem son kullanıcı açısından, hem doğal kaynakların korunması bakımından hem de ülke ekonomisi açısından hayati öneme sahip. Dolayısıyla üzerinde çalıştığımız aday ürünlerimizde de önceliğimiz yine enerji verimliliği ve doğal kaynakların korunması oluyor haliyle. Bu bakış açısı ürünlerimizin kalitesine doğrudan yansıyor ve son kullanıcı da karşılık buluyor. Bu da bizleri çok memnun ediyor.

Bayilik sisteminizden bahseder misiniz?

Öncelikle REHAU pencere çözümleri olarak Türkiye’nin, halen faaliyette olan, ithal profil sağlayıcısı en eski işletmesiyiz. Dolayısıyla U-PVC pazarında yaklaşık %70’lik bir pazar hakimiyeti ile en çok bilinen ve lojistik altyapısı en güçlü olan yabancı markayız. Bu açıdan baktığınızda REHAU sürdürülebilir müşteri memnuniyeti ilkesine sıkı sıkıya bağlı bir işletmedir.

2018 sonu itibariyle Türkiye’de 30 ilde yaklaşık 90 adet yetkili üretici bayimiz ve 15 ilde yaklaşık 80 adet yetkili tali bayimiz var. Yani coğrafi açıdan Türkiye’nin 81 ilinin 45’ine ki bu demografik açıdan ülke nüfusunun yaklaşık %85’ine denk geliyor, doğrudan hizmet verebiliyoruz. 30 büyükşehir belediyesinin 26’sında yetkili bayilerimiz ile yerinde hizmet verebiliyoruz. Ayrıca bölge yöneticilerimiz henüz olmadığımız illere periyodik ziyaretler gerçekleştirerek hem bayi ağımızın geliştirilmesi için çalışmalar yapıyorlar hem de REHAU markasının bilinirliği artırılması için faaliyetler yürütüyorlar.

Bu noktada tabi ki REHAU yönetiminin başarısında çok ciddi paya sahip olan yetkili bayilerimize de teşekkür etmemiz gerekir. REHAU’nun felsefesine ve temsil ettiği değerlere kıymet veren, REHAU markasını layıkıyla temsil eden iş ortaklarımız bizim için çok önemli bir yere sahipler.

Katılacağınız İstanbul Avrasya Fuarı’na dair beklentileriniz nelerdir? Fuarda sergileyeğiniz ürünler ve yenilikleriniz hakkında bilgi verir misiniz?

2019 Avrasya Fuarı için çok heyecanlıyız tabi. Tüm hazırlıklarımızı yaptık ve ekip olarak motive olmuş bir şekilde fuarda yerimizi alacağız.

Bayilerimiz aracılığıyla satışını yaptığımız tüm ürünlerimizi fuar standımızda sergileyeceğiz. Euro Design 70, Brillant Design, Synego ve Geneo serilerimizi ile uzun yıllardır Türkiye pazarında zaten başarılı bir şekilde büyüyoruz. Bunun haricinde, azami cam alanı sağlayabildiğimiz, orta contalı, REHAU tarafından geliştirilen RAU-FİPRO hammaddesi ile üretilen 70mm profil serimiz NEFERIA ve kasa alanı kendinden havalandırma sistemi ile donatılmış olan, orta contalı, RAU-FIPRO hammaddesi ile üretilen profil serimiz GENEO INOVENT’i fuarda görebileceksiniz. Bayilerimizin, çeşitli aksesuarlar kullanarak sanat eserleri olarak ortaya çıkardıkları GENEO Hebeschiebe, GENEO Kapı, SYNEGO Hebeschiebe ürünlerini de standımızı ziyaret eden misafirlerimize sunacağız.

Öte yandan, dijital dünyanın pencereye yansımalarını sürpriz olarak belirtelim. Fuar standımıza gelirseniz yine ilk kez REHAU tarafından sergilenecek çok özel ürünler olacak. Şimdilik bu kadar tüyo vermiş olalım, merak eden herkesi memnuniyetle ağırlamak isteriz.

rehau 75 b

2018 yılını markanız ve sektörümüz açısından değerlendirir misiniz?

Biz, inşaat sektörüne ürün temin eden bir birimiz ve dolayısıyla inşaat sektörü ile paralel bir ivmemiz var. İnşaat sektöründe yaşanan tüm gelişmeler veya dalgalanmalar etkilerini doğal olarak bizim ticaretimizde de gösteriyor. Bu açıdan bakıldığında Türkiye U-PVC pencere pazarını doğal olarak inşaat pazarı ile birlikte değerlendirmek gerekir.

Son yılların yükselen ivmesinin aksine, geçtiğimiz senenin ortasından bu yana herkesin malumu olan ekonomik değişimler haliyle bizleri de etkiledi. Bizim gibi büyük oranda kura yani dövize bağımlı ekonomilerde kur artışı ithal girdide fiyat artışına sebep olur, ithal girdinin fiyatı artınca bu genel maliyetlerin artmasına sebep olur, maliyetler artınca satış fiyatları artar, satış fiyatlarının artması enflasyona sebep olur, enflasyon da hem doğrudan hem de dolaylı etkileri sebebiyle talebin düşmesine sebep olur…Yani ekonomi de tüm sac ayakları birbirine bağlıdır ve birbirini harekete geçirir. 2018 Temmuz ayından bu yana yaşanan ekonomik gelişmeler, her ne kadar konut fiyatları çok fazla artmamış olsa da, yatırımcıların konut almak yerine paralarını yüksek faiz getirisi sebebiyle bankalara yatırmalarına sebep oldu. Konut kredisi ile ev sahibi olmak isteyenler de maalesef çok yüksek konut kredisi faiz oranları ile karşılaşıyorlar. Konutlarını satamayan müteahhit işletmeler hem yürümekte olan projelerini finanse etmekte zorlanıyorlar, hem de sonraki projelerini askıya alıyorlar veya yavaşlatıyorlar. Daralan inşaat pazarı pencereciyi, parkeciyi, kapıcıyı, asansörcüyü, mobilyacıyı yani herkesi olumsuz yönde etkiliyor.

2019 yılı hedef, plan ve beklentilerinizden bahseder misiniz?

Bizler hem yaşanmakta olan olumsuz ekonomik şartların bir dengeye oturmasını diliyoruz hem de değişmekte olan pazar koşullarına uyum sağlayacak yeni çözümler üzerinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ekonomimizin lokomotiflerinden biri olan inşaat sektörümüzün hem yurtiçinde hem de yurtdışında daha yapılacak çok işi var.

Ancak az önce bahsettiğim malum ekonomik durum tabi bu seneyi daha dikkatli ve daha özenli ticaret yapmayı gerektiriyor. 2019 yılında bayi ağımızı özellikle henüz yetkili bir bayimiz ile olmadığımız illere yatırım yaparak genişleteceğiz ve neredeyse 30 yıldır müşterilerimizin bize duydukları güvenin karşılığını vermeye devam edeceğiz.

Değerli vaktinizi ayırdığınız için teşekkür ederiz. Son olarak eklemek istediğiniz bir konu var mıdır?

REHAU Türkiye’nin başarısında çok ciddi paya sahip olan yetkili bayilerimize de teşekkür etmem gerekir. REHAU’nun felsefesine ve temsil ettiği değerlere kıymet veren, REHAU markasını layıkıyla temsil eden iş ortaklarımız bizim için çok önemli bir yere sahipler. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da el birliği ile birçok başarılı işe imza atacağımıza inanıyorum.

“REHAU, A Global Brand”

We interviewed with İnanç TÜZÜNER, Sales Director of REHAU Window & Door Systems, having stated that, “Of course we are looking forward to attend 2019 Eurasian Fair. We have finished all our preparations, and we are to take our place at the fair as a fully motivated team”.