Şehitlerimiz tekrar

EDİTORYAL

Kemal Bey resim 20212023 Değerlendirmeleri ile 2024’e Bakış

Mimart Yayıncılık olarak 18 yıldır sektörün temsilciliğini üstlenen Win&ARTProje ALU&Art Dergilerimizde firmalarımız, kurum ve kurulușlarımız ile 2023’ü değerlendirdik; 2024 öngörülerimizi masaya yatırdık. Geçtiğimiz yıl yaşadığımız “Yüzyılın felaketi” olarak tanımlanan Kahramanmaraş Depremlerinin 1.yılında, deprem ülkesi olduğumuz gerçeğini merkez noktamızda tutarak, doğru planlama, doğru proje, ehil müteahhitlik ve sıkı denetim hususlarının önemini yeniden vurguladık.

Sektör temsilcilerimiz ile birlik ve beraberlik içerisinde çalışmalarımızı sürdürürken, sektörümüz için önemli olan her türlü organizasyon ve fuarlarda firmalarımızı temsil ederek onların ulusal ve uluslararası yolculuklarına değer kazandırmaya devam ediyoruz.

19-23 Şubat tarihleri arasında Almanya Stuttgart’ta düzenlenen R+T Almanya Panjur, Kapı-Geçiş ve Güneşten Koruma Sistemleri Fuarı’nda yerimizi aldık. Türk katılımının yüzde 100 arttığı fuarda Türkiye 120 firmayla en yüksek ikinci uluslararası katılım gerçekleştiren ülke oldu.

19-22 Mart 2024 tarihlerinde Almanya Nürnberg’te düzenlenecek olan kapı pencere sektörünün en büyük ve en önemli buluşmalarından biri Fensterbau Frontale Fuarı’nda, Tek Türk Medya Partneri olarak yerimizi alacağız. 1. Holde bulunan 132 nolu standımızda, fuara özel olarak hazırladığımız dergimizin dağıtımını gerçekleştireceğiz. Fuar alanındaki reklam ve tanıtım faaliyetlerimizle, sektör temsilcilerimizin geniş kitlelere ulaşmasını sağlayacağız.

Diğer yandan; Tüyap Fuarcılık’ın yurtdışı fuar satış ve medya partneri olarak Güneydoğu Avrupa’nın yükselen yıldızı Belgrad’ta geçtiğimiz yıl ilkini düzenlediğimiz WindoShow - Uluslararası Pencere, Kapı, Cam ve Ekipmanları Fuarı’nın 2.’si için hazırlıklarımızı tamamladık. Bu yıl 22-24 Nisan 2024 tarihlerinde Seebbe Yapı Fuarı ile eş zamanlı olarak düzenlenecek fuarın satışlarını gerçekleştirmeye devam ediyoruz.

“Güçlü Sanayi, Güçlü Türkiye” vizyonumuzla, ihracatta öncü, tüm sektör paydaşlarımızla birlikte uluslararası arenada hedeflerimizin ötesini görerek hep birlikte geleceğe emin adımlarla ilerleyeceğiz. Bu inancımız milletimizin çalıșmak ve üretmek konusundaki üstün mücadeleci gücüyle daha da yeşeriyor. Tüm firmalarımız yarattığı istihdam, üretim ve ihracat faaliyetleriyle Türkiye ekonomisine sunduğu katma değeri her geçen gün artırıyor.

Bizler de Win&ARTProje - ALU&Art Dergileri olarak ülkemiz ekonomisine katkı sağlayan tüm firmalarımızın başarılarıyla gurur duyuyoruz. Bu vesileyle sektör temsilcilerimize teşekkür eder, gelecek Ramazan Bayramınızı en içten dileklerimizle kutlarız.

imza

a2 aksesuarA2 Aksesuar Yeni Ürünleriyle Avrasya Pencere Fuarı’nda

A2 Aksesuar Firma Yetkilisi Ömer Mete ALLİ ile 2019 yılının etkilerinden, 2020 yılına dair görüşlerinden, ihracattan ve PÜKAB yönetim kurulu üyeliğinden bahsettik.

 

 

a2 aksesuar 81a

Firmanızın ürün gamından ve yeniliklerinden bahseder misiniz?

Biz daha çok ithal markalar ile çalışmayı tercih ediyoruz. Ana kalemimiz olan aksesuar grubunda kuruluşumuzdan bu yana Roto ürün grubu ile hizmet veriyoruz. Aynı zamanda Dormakaba markasının tüm ürün gruplarının hem satışını hem de uygulamasını yapıyoruz. Vida grubunda Set Vida, izolasyon grubunda Soudal, panjur motoru grubunda ise Somfy bayiliğimiz mevcuttur.

Katılacağınız Avrasya Pencere Fuarı’nda sergileyeceğiniz ürünler ve standınız hakkında bilgi verir misiniz?

Geçen sene olduğu gibi bu sene de sadece Kapı, Pencere Fuarına katılacağız. Bu sene standımızı 44 m² büyüterek 144 m²’ye çıkardık. Standımızın pozisyonun da çok güzel bir yerde olduğunu söyleyebilirim. Biz bu sene fuarın yabancı ziyaretçi açısından iyi geçeceğini tahmin ediyoruz. Herkesin kafasında soru işareti var, Nürnberg Fensterbau Frontale Fuarı’ndan 10 gün önce diye. 2 yıl evvel de 10 gün önceydi; ama bence fuar çok yoğun ve güzeldi. Bu fuarın da öyle olacağını düşünüyorum.

Hem Roto hem de Dormakaba tarafında yeni ürünlerimiz var. Önümüzdeki süreçte gerek Roto’nun gerek Dormakaba’nın ürünleri olsun kendinden çok söz ettirecek ürünler. O yüzden biz de heyecanla fuarı bekliyoruz ki ürünlerimizi sergileyelim.

Yeni ürünlerimizi incelemek için 2. Hol, 208 B numaralı standımıza sizi ve herkesi davet ediyoruz.

2019 yılını firmanız ve sektörünüz açısından değerlendirir misiniz, sizce 2020 nasıl geçecek?

Hepimizin bildiği üzere 2019 yılı sektör açısından biraz sıkıntılı geçti. Biz ise 2019’u kendi hedeflerimiz doğrultusunda kapattık. Büyüme hedefimiz yoktu, beklentilerimizi düşük tuttuk ve o seviyede kapadık. Burada tabi ciroda biraz düşüş yaşadığımızı belirteyim. Sanırım herkes için biraz böyleydi 2019. Herkes konumunu korumaya çalıştı. Evet, işler biraz düştü ama herkes ayaklarını yere sağlam basmaya çalıştı. Kısaca, A2 bünyesinden baktığımızda hedeflerimizi gerçekleştirdiğimiz olumlu bir yıl geçti diyebilirim.

2020 yılı 2019’dan daha sıkıntılı geçebilir gibi geliyor bana. İlk sinyalleri öyle alıyorum. Tabi yine de birkaç ay gözlemlemeden bir şey söylemek çok da doğru olmaz. Ocak ayındaki bu duraksama, işlerin çok yavaşlaması gibi durumlar kalıcı bir etki mi, yoksa her yıl belirli aylarda yaşanan sıradan bir duraklama mı, bunu önümüzdeki süreçte göreceğiz.

Biz uzun vadeli planlar yapmıyoruz. 3 aylık planlarla geçen yıl pozisyonumuzu korumayı başardık. Bu yıl yine 3 aylık planlarla ilerlemeyi düşünüyoruz. Böylece pozisyonumuzu korumaya devam edeceğiz. Bence herkes biraz pozisyonunu korumaya çalışacak bu yıl da. 2019-2020 yılları kayıp yıllar olarak geçecek. Eğer bu yılları atlatabilirsek 2021-2022 yılları çok güzel yıllar olacak. Çünkü her inişin bir çıkışı var. Kısaca 2019 ve 2020’yi böyle kabul edip 2021 için güzel umutlar beslemek gerekiyor diye düşünüyorum.

İhracatlarınız hakkında bilgi verir misiniz?

Roto ve Dormakaba ürünleriyle ihracat yapıyoruz. Biz her geçen yıl ihracat oranımızı biraz daha yükseltiyoruz. Hem TL bazında hem döviz bazında ihracatımız yukarıya doğru tırmanıyor. Bence bunda fuarın da etkisi var. Fuarla beraber bize her yıl bir ihracat pazarı doğuyor. Yurtdışında da kabul gören bir ürün portföyümüz var. Önemli olan ihracatı bir kere yapmak değil de devamlılığı sağlamaktır. Biz bunu başardık. İhracatta 2018’e göre 2019’da daha iyiydik. Bunun bu şekilde gideceğini düşünüyorum.

PÜKAB Derneği’nin yeni seçiminde yönetim kurulunda yer aldınız. Öncelikle sizi tebrik ediyoruz. Dernek çalışmalarınızdan biraz bahseder misiniz?

Dernekte yönetim kurulundayım. Açıkçası hiç düşünmediğim bir şeydi bu. Ama dernekle ilgili son zamanlardaki birtakım gelişmeler beni ister istemez bu göreve getirdi. Gelecekle ilgili çok güzel planlarımız var. Üye yapısını güçlendirmek, bünyemize kendi sektörümüz içindeki çeşitli branşlardan üyeler eklemek istiyoruz. Bununla ilgili bir çalışma hedefimiz var. Yapılan ilk toplantımızda da buna yönelik hamleler yapma kararı aldık. Derneği olması gereken pozisyona getirebilmek için var gücümüzle çalışacağız. Yeni yönetim kurulunda çok değerli isimler var. Ben de bu yönetim kurulunda yer almaktan onur duyuyorum. Önemli olan PÜKAB’ın son 6 yılda kat ettiği yolu daha da yukarıya taşımak. Son 6 yılda başlayan iyiye gidişin daha iyisini yaparak görevimizi tamamlamaya çalışacağız. Bundan sonraki süreçte biz de yapılan çalışmaların üzerine daha da katarak devam edeceğiz.

Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?

Ülkede ekonomik açıdan bazı şeyler pozitif gitse de sektörümüz açısından 2020 yılı zorlu geçecek. Herkes sabırla, dikkatli, ayağını yorganına göre uzatarak, hırsa kapılmadan sağlıklı ticaret yapmalı. Zor da olsa herkes bir şekilde bu yılı atlatacak. Herkesin sakin kalıp, pozisyonunu koruması gerekiyor diye düşünüyorum. Son olarak sizlere ziyaretinizden dolayı teşekkür ediyor, herkesi fuara ve standımıza davet ediyorum.

A2 Accessories at the Eurasia Window Fair with its New Products

With A2 Accessories Company Authority Ömer Mete ALLİ, we talked about the effects of 2019, his views on 2020, exports and board membership of PÜKAB.