Şehitlerimiz tekrar

EDİTORYAL

Kemal Bey resim 20212023 Değerlendirmeleri ile 2024’e Bakış

Mimart Yayıncılık olarak 18 yıldır sektörün temsilciliğini üstlenen Win&ARTProje ALU&Art Dergilerimizde firmalarımız, kurum ve kurulușlarımız ile 2023’ü değerlendirdik; 2024 öngörülerimizi masaya yatırdık. Geçtiğimiz yıl yaşadığımız “Yüzyılın felaketi” olarak tanımlanan Kahramanmaraş Depremlerinin 1.yılında, deprem ülkesi olduğumuz gerçeğini merkez noktamızda tutarak, doğru planlama, doğru proje, ehil müteahhitlik ve sıkı denetim hususlarının önemini yeniden vurguladık.

Sektör temsilcilerimiz ile birlik ve beraberlik içerisinde çalışmalarımızı sürdürürken, sektörümüz için önemli olan her türlü organizasyon ve fuarlarda firmalarımızı temsil ederek onların ulusal ve uluslararası yolculuklarına değer kazandırmaya devam ediyoruz.

19-23 Şubat tarihleri arasında Almanya Stuttgart’ta düzenlenen R+T Almanya Panjur, Kapı-Geçiş ve Güneşten Koruma Sistemleri Fuarı’nda yerimizi aldık. Türk katılımının yüzde 100 arttığı fuarda Türkiye 120 firmayla en yüksek ikinci uluslararası katılım gerçekleştiren ülke oldu.

19-22 Mart 2024 tarihlerinde Almanya Nürnberg’te düzenlenecek olan kapı pencere sektörünün en büyük ve en önemli buluşmalarından biri Fensterbau Frontale Fuarı’nda, Tek Türk Medya Partneri olarak yerimizi alacağız. 1. Holde bulunan 132 nolu standımızda, fuara özel olarak hazırladığımız dergimizin dağıtımını gerçekleştireceğiz. Fuar alanındaki reklam ve tanıtım faaliyetlerimizle, sektör temsilcilerimizin geniş kitlelere ulaşmasını sağlayacağız.

Diğer yandan; Tüyap Fuarcılık’ın yurtdışı fuar satış ve medya partneri olarak Güneydoğu Avrupa’nın yükselen yıldızı Belgrad’ta geçtiğimiz yıl ilkini düzenlediğimiz WindoShow - Uluslararası Pencere, Kapı, Cam ve Ekipmanları Fuarı’nın 2.’si için hazırlıklarımızı tamamladık. Bu yıl 22-24 Nisan 2024 tarihlerinde Seebbe Yapı Fuarı ile eş zamanlı olarak düzenlenecek fuarın satışlarını gerçekleştirmeye devam ediyoruz.

“Güçlü Sanayi, Güçlü Türkiye” vizyonumuzla, ihracatta öncü, tüm sektör paydaşlarımızla birlikte uluslararası arenada hedeflerimizin ötesini görerek hep birlikte geleceğe emin adımlarla ilerleyeceğiz. Bu inancımız milletimizin çalıșmak ve üretmek konusundaki üstün mücadeleci gücüyle daha da yeşeriyor. Tüm firmalarımız yarattığı istihdam, üretim ve ihracat faaliyetleriyle Türkiye ekonomisine sunduğu katma değeri her geçen gün artırıyor.

Bizler de Win&ARTProje - ALU&Art Dergileri olarak ülkemiz ekonomisine katkı sağlayan tüm firmalarımızın başarılarıyla gurur duyuyoruz. Bu vesileyle sektör temsilcilerimize teşekkür eder, gelecek Ramazan Bayramınızı en içten dileklerimizle kutlarız.

imza

İnşaat Malzemeleri Sanayisi, Pandemiye Karşı Alınan Önlemlerle Üretimini Sürdürüyor

Pendemi nedeniyle rekabetin zorlaştığı küresel pazarda, inşaat malzemeleri sanayisi olarak Türkiye markasına duyulan güveni artırmayı hedeflediklerini vurgulayan Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun KÜÇÜKOĞLU ile pandeminin inşaat malzemesi sanayisine etkilerini ve yeni dönemde Türkiye’yi bekleyen fırsatları konuştuk.

 

 

imsad sf56a

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği olarak pandemi dönemindeki çalışmalarınızdan bahseder misiniz? İnşaat sektöründe pandemi döneminde neler yaşandı, pandemi sonrası sektörü neler bekliyor?

Türkiye, salgına karşı alınan önlemlerle, dünyanın önde gelen ülkelerine göre daha etkili bir mücadele vermeye devam ediyor. Bugün birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de yeni yol haritaları oluşturuluyor. Biz Türkiye İMSAD olarak, pandemi sürecinin başından itibaren, salgına karşı mücadele ederken üretime ara vermememiz gerektiğini savunduk. 

Türkiye inşaat malzemesi sanayisi, oldukça zor bir dönemde aldığı önlemlerle üretmeye devam ederek, küresel pazarda güvenilir bir iş ortağı olduğunu bir kez daha gösterdi. İnşaat malzemesi sanayisinde alt sektörler itibarıyla üretim performansı oldukça farklılık gösteriyor. Üretimde dengeli ve genele yayılan bir büyüme henüz sağlanamadı. Covid-19 salgınının üretim üzerindeki etkileri daha çok nisan ayından itibaren yaşanmaya başlandı. Bu süreçte yeni işlerin de azalması nedeniyle nakit akışı düştü, bazı yatırımlara da ara verildi. Sektörümüz pandemi sürecinde üretime ara vermedi ancak üretim kapasiteleri, daralan pazar şartlarına uyum sağlayacak şekilde planlandı. Kurumsal yapısı güçlü firmalar, öngörülemeyen ve ani gelişen krizlere karşı daha önceden oluşturdukları acil eylem planlarını devreye aldı. Bu doğrultuda nakit akışı, stok yönetimi ve maliyetlere odaklanıldı. Bu süreçte nakit akışını doğru yönetmek firmalar için her zamankinden daha da önemli hale geldi.

İnşaat malzemesi sanayisinde özellikle satış kanallarını çeşitlendiren firmaların, kapanan ve açılan pazarları hızlı ve etkin bir şekilde yönettiğini görüyoruz. Alıcılara ürün sağlarken en önemli güçlükler lojistik tarafta; limanlarda, sınır geçişlerinde ve depolarda yaşandı. Avrupa pazarında bu sorunlar hızlıca çözülebildi. Bunun dışında hammadde tedariğinin sürekliliği de hassasiyetle yönetilmesi gereken bir alan oldu. Finansal süreçlerin de her zamankinden fazla bir hassasiyetle yönetildiğini söyleyebiliriz. Devlet ve finans kurumları tarafından sağlanan destekler, en verimli şekilde kullanılmaya gayret edildi. 

Bu süreçte ciddi bir testten geçen sektörümüzün odaklandığı alanların başında ihracat geliyor. Açılan sınırlar ve nispeten rahatlayan lojistik süreçlerle azalan ihracat performansımızı en hızlı şekilde toparlanmasına gayret edeceğiz. İç pazarda ise özellikle devlet destekleri ile yenileme pazarının hareketlenmesi bekleniyor. Üreticiler olarak iç pazarı daha fazla hareketlendirmek üzere yapılabilecekler üzerinde çalışıyoruz.

Güncel verilerden bahsedecek olursak; TÜİK verilerine göre; 2020 yılının ilk çeyrek döneminde sanayi sektörü yüzde 6,2, imalat sanayi sektörü yüzde 6,7 oranında büyüdü. Hizmetler sektörü yüzde 3,4 büyürken, inşaat sektörü yüzde 1,5 küçüldü. Türkiye ekonomisi ise 2020 yılı ilk çeyreğinde yüzde 4,5 büyüdü. Türkiye inşaat malzemeleri sanayi üretimine baktığımızda, yüzde 6 büyüme olduğunu görüyoruz. Bu büyümede yenileme pazarı ve ihracatın önemli etkisi oldu. İlk çeyrekte inşaat malzemesi sanayi ihracatı ise yüzde 2,5 artarak 5 milyar dolara ulaştı, ithalat ise aynı dönemde yüzde 7,2 yükselerek 1,73 milyar dolar oldu. 

2018’de yüzde 2, 2019’da yüzde 13 küçülen inşaat malzemeleri sanayi üretimimizin, 2 yıllık küçülmeden sonra 2020 yılının ilk çeyreğinde yüzde 6 büyümesi, sektörümüzün ihtiyaç duyduğu gelişimin başlaması adına heyecan veren gelişme oldu. Ancak küresel salgının gerçek etkisi nisan ayında net bir şekilde hissedilmeye başlandı ve yine küçülme sürecine girdik. 

Tüm bu gelişmelere rağmen hedefimiz, yurtiçi ve yurtdışında sahip olduğumuz güçlü potansiyelimizi önce korumak ve geliştirmek, ilk çeyrekte başlayan gelişim sürecini güçlü ve istikrarlı şekilde pandemi sonrasına taşımaktır. 

Pandemi sonrasında dünyada üretim ve ülkeler arası ticarette nasıl bir değişim yaşanacak?

Ağırlıklı olarak şu an ayakta kalmak esas olsa da kriz sonrası eylem planlarının da yeni çalışma ve ekonomik koşullar baz alınarak şimdiden yapılması gerekiyor. Risk yönetimini doğru şekilde yapabilen ve verimlilik odaklı çalışan firmaların iç ve dış pazarda daha fazla öne çıkacağına inanıyoruz. Dünya ticaretinde normalleşme ile birlikte sektörümüzün yurtdışı ve yurtiçi performansının artmasını bekliyoruz. 

Biz inşaat malzemeleri sanayicileri olarak, küresel salgın sürecinde rekabetin zorlaştığı küresel pazarda, Türkiye markasına duyulan güveni daha da artırmayı hedefliyoruz. Pazar şartlarına uymak amaçlı aldığımız tedbirleri ihtiyaç olduğu sürece uygulamaya devam edecek ve değişen şartlara her zamanki esnek yapımızla uyum sağlayacağız.

Türkiye İMSAD İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi mayıs ayı sonuçlarını değerlendirdiğimizde de Güven ve Beklenti Endeksleri’nde olumlu gelişmeler yaşanması, bize geleceğe dair umut veriyor. Küresel salgının etkisiyle 67,84 puana inerek dip seviyede tutunan Bileşik Endeks’te, salgınının etkilerinin şimdilik iki ay ile sınırlı kaldığını görüyoruz. Güven seviyesi mayıs ayında, bir önceki aya göre 0,12 puan artarken Beklenti Endeksi de nisana göre 0,3 puan artarak son yılların en düşük seviyesinden geri döndü. Sonuç olarak; mart ve nisan aylarında en sert düşüşleri yaşadıktan sonra mayıs ayında durağanlaşan endeks, salgının etkilerinin azalması halinde yeniden artışa hazır olduğunun işaretini bizlere verdi.

imsad sf56b

Yeni dönemde Türkiye’yi hangi fırsatlar bekliyor?

Türkiye salgına karşı alınan önlemlerle, özverili sağlık ordusuyla, güçlü altyapısıyla dünyanın önde gelen ülkelerine göre çok daha etkili bir mücadele veriyor. Bugün birçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de normalleşme süreci konuşulmaya ve yeni döneme geçişin yol haritaları oluşturulmaya başlandı. Sektörümüz, potansiyeli ve iş hacmi açısından ülkemizin ekonomisine ve sosyal gelişimine büyük katkı veriyor. 

Bugün yeni dönemin yol haritalarını netleştirme, oluşturma gayretindeyiz. Pandemi dönemini üretkenlik ve mücadele anlamında yüksek başarı ile yöneten sektörümüz, şu an geleceğe odaklanma sürecinde. Yaşanan global değişikliklerin ülkemizin gelişimini olumlu etkileyeceğine, bu süreçte proaktif, hazırlıklı ve tedbirli olmamız gerektiğini düşünüyoruz. Türkiye, küresel anlamda daha stratejik, daha güçlü bir ülke olma yolunda önemli bir fırsat yakaladı. Bu fırsatı çok iyi değerlendirmeliyiz. Hem bulunduğumuz coğrafyada hem de dünya ihracat pazarında öne çıkan ülkelerle rekabetimizi sürdürürken bu zorlu dönemi lehimize çevireceğimize inanıyoruz. Türkiye inşaat malzemeleri sanayisi, bugün ithalatının 3 misli ihracat yaparak ülkemizin gelişimine kritik fayda sağlıyor. Hedefimiz, Covid-19 sonrası 5 yıllık süreçte ithalatın 4 misli ihracat seviyesine ulaşmak ve ülkemize sağladığımız cari fazlayı artırmaktır. Çünkü bu potansiyele sahibiz.

Construction Materials Industry Carries On Its Production Under Measures Taken Against the Pandemic

We interviewed with Türkiye İMSAD (Association of Turkish Construction Material Producers) Board Chairman, Tayfun KÜÇÜKOĞLU, who emphasized that, they, as the construction materials industry, aimed to increase the trust put in the brand of Turkey in the global market where competition became difficult due to the pandemic, regarding the impacts of the pandemic to the construction materials industry, and the opportunities to lie ahead of Turkey in the new period.