Şehitlerimiz tekrar

EDİTORYAL

Kemal Bey resim 20212023 Değerlendirmeleri ile 2024’e Bakış

Mimart Yayıncılık olarak 18 yıldır sektörün temsilciliğini üstlenen Win&ARTProje ALU&Art Dergilerimizde firmalarımız, kurum ve kurulușlarımız ile 2023’ü değerlendirdik; 2024 öngörülerimizi masaya yatırdık. Geçtiğimiz yıl yaşadığımız “Yüzyılın felaketi” olarak tanımlanan Kahramanmaraş Depremlerinin 1.yılında, deprem ülkesi olduğumuz gerçeğini merkez noktamızda tutarak, doğru planlama, doğru proje, ehil müteahhitlik ve sıkı denetim hususlarının önemini yeniden vurguladık.

Sektör temsilcilerimiz ile birlik ve beraberlik içerisinde çalışmalarımızı sürdürürken, sektörümüz için önemli olan her türlü organizasyon ve fuarlarda firmalarımızı temsil ederek onların ulusal ve uluslararası yolculuklarına değer kazandırmaya devam ediyoruz.

19-23 Şubat tarihleri arasında Almanya Stuttgart’ta düzenlenen R+T Almanya Panjur, Kapı-Geçiş ve Güneşten Koruma Sistemleri Fuarı’nda yerimizi aldık. Türk katılımının yüzde 100 arttığı fuarda Türkiye 120 firmayla en yüksek ikinci uluslararası katılım gerçekleştiren ülke oldu.

19-22 Mart 2024 tarihlerinde Almanya Nürnberg’te düzenlenecek olan kapı pencere sektörünün en büyük ve en önemli buluşmalarından biri Fensterbau Frontale Fuarı’nda, Tek Türk Medya Partneri olarak yerimizi alacağız. 1. Holde bulunan 132 nolu standımızda, fuara özel olarak hazırladığımız dergimizin dağıtımını gerçekleştireceğiz. Fuar alanındaki reklam ve tanıtım faaliyetlerimizle, sektör temsilcilerimizin geniş kitlelere ulaşmasını sağlayacağız.

Diğer yandan; Tüyap Fuarcılık’ın yurtdışı fuar satış ve medya partneri olarak Güneydoğu Avrupa’nın yükselen yıldızı Belgrad’ta geçtiğimiz yıl ilkini düzenlediğimiz WindoShow - Uluslararası Pencere, Kapı, Cam ve Ekipmanları Fuarı’nın 2.’si için hazırlıklarımızı tamamladık. Bu yıl 22-24 Nisan 2024 tarihlerinde Seebbe Yapı Fuarı ile eş zamanlı olarak düzenlenecek fuarın satışlarını gerçekleştirmeye devam ediyoruz.

“Güçlü Sanayi, Güçlü Türkiye” vizyonumuzla, ihracatta öncü, tüm sektör paydaşlarımızla birlikte uluslararası arenada hedeflerimizin ötesini görerek hep birlikte geleceğe emin adımlarla ilerleyeceğiz. Bu inancımız milletimizin çalıșmak ve üretmek konusundaki üstün mücadeleci gücüyle daha da yeşeriyor. Tüm firmalarımız yarattığı istihdam, üretim ve ihracat faaliyetleriyle Türkiye ekonomisine sunduğu katma değeri her geçen gün artırıyor.

Bizler de Win&ARTProje - ALU&Art Dergileri olarak ülkemiz ekonomisine katkı sağlayan tüm firmalarımızın başarılarıyla gurur duyuyoruz. Bu vesileyle sektör temsilcilerimize teşekkür eder, gelecek Ramazan Bayramınızı en içten dileklerimizle kutlarız.

imza

ikmib logoKimya Sektörünün Ocak Ayı İhracatı 1,7 Milyar Dolar

Tüm sektörler arasında en fazla ülkeye ihracat yapan sektör olarak öne çıkan kimya sektörü, Ocak ayında 199 ülke ve bölgeye yaptığı ihracatla birinci oldu.

 

 

 

 

ikmib 81 2a 

2019 yılını ihracatta rekorla tamamlayan kimya sektörünün ihracat performansı yükselmeye devam ediyor. İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) verilerine göre, 2020 yılı Ocak ayında kimya sektörü ihracatı 2019 yılı Ocak ayına göre yüzde 10,6 artışla 1,7 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2019 yılı boyunca gösterdiği başarılı performansla tüm dikkatleri üzerine çeken kimya sektörü, geçen yıl 20,6 milyar dolarlık ihracatla tarihi rekora imza attı. 2019 yılında Türkiye’nin en çok ihracat yapan ikinci sektörü olan kimya sektörü, 2020 yılı Ocak ayında da aylık bazda en çok ihracat gerçekleştiren ikinci sektör oldu.

Kimya sektörünün Ocak ayı ihracat rakamlarını değerlendiren İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adil PELİSTER, “Kimya sektörümüz 2019 yılında ihracatta tarihi bir rekor kırarak büyük bir başarıya imza attı. Geçen yılı 20,6 milyar dolarlık ihracatla, otomotiv sektöründen sonra en çok ihracat gerçekleştiren ikinci sektör olarak tamamladı. Sektörümüzün stratejik önemi her geçen gün artmaya devam ediyor. Kimya sektörü olarak Türkiye’nin ekonomisine yaptığımız katkının bilincinde olarak var gücümüzle çalışıyoruz. Bu yıl da hedeflerimize ulaşmak için İKMİB olarak yeni projelerimizle ve faaliyetlerimizle ihracatçılarımızın yanında olmaya devam edeceğiz. Bu kapsamda, Kimya Teknoloji Merkezi, Uluslararası Kimya Olimpiyatları, Kimya Zirvesi projelerimizi hayata geçireceğiz. Bununla birlikte gerçekleştirmeyi planladığımız 17 milli katılım organizasyonu, 1 sektörel ticaret heyeti, 7 alım heyeti, çalıştaylar, Ar-Ge Proje Pazarı etkinliği, ödül töreni, Türkiye Tanıtım Grubu (TTG) proje faaliyetleri, fuar ziyaretleri, 6 URGE heyeti organizasyonları ile farklı eğitim, iş birlikleri ve projelerimizle ihracatçılarımızı desteklemeye devam edeceğiz.

Bu yıl Ocak ayında gerçekleştirdiğimiz 1,7 milyar dolarlık ihracat da hedeflerimize ulaşma noktasındaki çabalarımızın bir göstergesi. Kimya ihracatımız, geçen yılın Ocak ayına göre yüzde 10,6 artış gösterdi. Bununla birlikte Hollanda’ya kimya ihracatımız yüzde 227,2 artış gösterirken, İtalya’ya kimya ihracatımız yüzde 43,5 artış gösterdi. Sektörümüz 2020 yılı Ocak ayında aylık bazda en çok ihracat gerçekleştiren ikinci sektör oldu.

2020 yılı hedefimiz olan 22,5 milyar dolarlık kimya sektörü ihracat hedefimizi aşmak için tüm sektör oyuncularımızla birlik ve beraberlik içinde çalışmaya devam edeceğiz. Önümüzde seçimsiz 4 yılımız var. Bu yılları kimya sektörü adına en verimli şekilde geçirmek için üretime ve ihracata odaklanıyoruz. Kimya sektörümüzün ülkemize sağladığı katma değerin artarak devamını sağlamak, kimyanın stratejik önemini doğru bir şekilde anlatmak ve Türk kimya sektörünün dünya ticaretinden aldığı payı yükseltmek için çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz” açıklamasını yaptı.

ikmib 81 22b

Ocak Ayında En Fazla İhracat Yapılan Ülke İtalya Oldu

İtalya, Ocak ayında en çok ihracat yapılan ülke oldu. Ocak ayında İtalya’yı takip eden ilk onda yer alan diğer ülkeler ise Hollanda, Almanya, Irak, Belçika, Yunanistan, Mısır, Lübnan, ABD ve İspanya oldu.

İtalya’ya yapılan kimya ihracatı 2020 yılı Ocak ayında 136 milyon 54 bin dolar olarak gerçekleşti. Ocak ayında İtalya’ya en çok “mineral yakıtlar, mineral yağlar ve ürünler”, “plastikler ve mamulleri”, “organik kimyasallar”, “anorganik kimyasallar”, “kauçuk, kauçuk eşya”, “gübreler” ve “boya, vernik, mürekkep ve müstahzarları” ihraç edildi.

Kimya Alt Sektörlerinde En Çok “Mineral Yakıtlar, Mineral Yağlar Ve Ürünler” İhracatı Gerçekleştirildi

Ocak ayında alt sektörlerde mineral yakıtlar, mineral yağlar ve ürünler ihracatı, 555 milyon 343 bin 282 dolarla kimya ihracatında ilk sırada yer aldı. İkinci sırada 484 milyon 815 bin 832 dolarlık ihracatla plastikler ve mamulleri yer alırken, anorganik kimyasallar ihracatı 132 milyon 242 bin 402 dolarla üçüncü sırada yer aldı. Anorganik kimyasalları takiben ilk onda yer alan diğer sektörler ise; ‘kauçuk, kauçuk eşya’, ‘uçucu yağlar, kozmetikler ve sabun’, ‘eczacılık ürünleri’, ‘boya, vernik, mürekkep ve müstahzarları’, ‘organik kimyasallar’, ‘muhtelif kimyasal maddeler’ ve ‘yıkama müstahzarları’ oldu.

Chemical Industry’s January Export is $ 1.7 Billion

The chemical sector, which stands out as the sector that exports to the most countries among all sectors, came first in January with exports to 199 countries and regions.

 

ikmib 81 22c