Şehitlerimiz tekrar

EDİTORYAL

Kemal Bey resim 20212023 Değerlendirmeleri ile 2024’e Bakış

Mimart Yayıncılık olarak 18 yıldır sektörün temsilciliğini üstlenen Win&ARTProje ALU&Art Dergilerimizde firmalarımız, kurum ve kurulușlarımız ile 2023’ü değerlendirdik; 2024 öngörülerimizi masaya yatırdık. Geçtiğimiz yıl yaşadığımız “Yüzyılın felaketi” olarak tanımlanan Kahramanmaraş Depremlerinin 1.yılında, deprem ülkesi olduğumuz gerçeğini merkez noktamızda tutarak, doğru planlama, doğru proje, ehil müteahhitlik ve sıkı denetim hususlarının önemini yeniden vurguladık.

Sektör temsilcilerimiz ile birlik ve beraberlik içerisinde çalışmalarımızı sürdürürken, sektörümüz için önemli olan her türlü organizasyon ve fuarlarda firmalarımızı temsil ederek onların ulusal ve uluslararası yolculuklarına değer kazandırmaya devam ediyoruz.

19-23 Şubat tarihleri arasında Almanya Stuttgart’ta düzenlenen R+T Almanya Panjur, Kapı-Geçiş ve Güneşten Koruma Sistemleri Fuarı’nda yerimizi aldık. Türk katılımının yüzde 100 arttığı fuarda Türkiye 120 firmayla en yüksek ikinci uluslararası katılım gerçekleştiren ülke oldu.

19-22 Mart 2024 tarihlerinde Almanya Nürnberg’te düzenlenecek olan kapı pencere sektörünün en büyük ve en önemli buluşmalarından biri Fensterbau Frontale Fuarı’nda, Tek Türk Medya Partneri olarak yerimizi alacağız. 1. Holde bulunan 132 nolu standımızda, fuara özel olarak hazırladığımız dergimizin dağıtımını gerçekleştireceğiz. Fuar alanındaki reklam ve tanıtım faaliyetlerimizle, sektör temsilcilerimizin geniş kitlelere ulaşmasını sağlayacağız.

Diğer yandan; Tüyap Fuarcılık’ın yurtdışı fuar satış ve medya partneri olarak Güneydoğu Avrupa’nın yükselen yıldızı Belgrad’ta geçtiğimiz yıl ilkini düzenlediğimiz WindoShow - Uluslararası Pencere, Kapı, Cam ve Ekipmanları Fuarı’nın 2.’si için hazırlıklarımızı tamamladık. Bu yıl 22-24 Nisan 2024 tarihlerinde Seebbe Yapı Fuarı ile eş zamanlı olarak düzenlenecek fuarın satışlarını gerçekleştirmeye devam ediyoruz.

“Güçlü Sanayi, Güçlü Türkiye” vizyonumuzla, ihracatta öncü, tüm sektör paydaşlarımızla birlikte uluslararası arenada hedeflerimizin ötesini görerek hep birlikte geleceğe emin adımlarla ilerleyeceğiz. Bu inancımız milletimizin çalıșmak ve üretmek konusundaki üstün mücadeleci gücüyle daha da yeşeriyor. Tüm firmalarımız yarattığı istihdam, üretim ve ihracat faaliyetleriyle Türkiye ekonomisine sunduğu katma değeri her geçen gün artırıyor.

Bizler de Win&ARTProje - ALU&Art Dergileri olarak ülkemiz ekonomisine katkı sağlayan tüm firmalarımızın başarılarıyla gurur duyuyoruz. Bu vesileyle sektör temsilcilerimize teşekkür eder, gelecek Ramazan Bayramınızı en içten dileklerimizle kutlarız.

imza

pagev logoPAGEV Gündeme Getirdi Bakanlık Çözdü! 200 Milyon Lira İhracatçının Cebinde Kalacak

PAGEV Türkiye’de ihracat yapan tüm sektör firmalarını yakından ilgilendiren önemli bir sorunu çözüme kavuşturdu. Liman işletmeleri ve acenteler tarafından yapılan haksız tartım ücreti (VGM/DBA) kesintisi ile ilgili PAGEV’in şikâyetlerini gündemine alan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı dolar bazındaki ücret uygulamasına son verdi.

 

 

pagev liman65a

Liman işletmeleri artık kendi tartısı olan ihracatçılardan herhangi bir isim altında ayrıca bir ücret tahsil edemeyecek. Kendi tartısı olmayan ihracatçılardan da tartım hizmeti veren liman işletmesi konteyner başına eskisi gibi 70 dolara varabilen keyfi uygulama yapamayacak, maksimum ücret 60 lira olacak. Yapılan bu düzenleme ile sektör farkı gözetmeksizin ihracat yapan tüm firmaların yıllık 200 milyon lirası cebinde kalacak.

Türkiye’de deniz ulaşımı ile ihracat yapan tüm sektörleri olduğu gibi plastik sektörünü de yakından ilgilendiren bir sorun Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) tarafından çözüme ulaştırıldı. Solas Sözleşmesi gereği taraf olan tüm ülkelerde gemilere yüklenecek dolu konteynerlerin brüt ağırlıklarının yükleten tarafından tespit edilerek doğrulanması zorunludur. Bu kapsamda, doğrulanmış brüt ağırlık bilgisi bulunmayan dolu konteynerler gemilere yüklenmiyor. Söz konusu SOLAS Kuralının ülkemizde etkin bir şekilde uygulayan Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanlığı’nın bir yönergesi bulunuyor. Ancak liman işletmeleri ve acenteler, önergeye uymuyor, keyfi uygulamaları ile ihracatçılardan haksız tartım ücreti (VGM/DBA) talep ediyorlardı. Yönergeye göre kendisine ait tartı aletiyle konteynerin doğrulanış brüt ağırlığını tespit eden ihracatçılardan bir bedel alınmayacağı belirtilmiş olmakla birlikte bazı acente ve hat operatörleri bildirim adı altında konteyner başı 5 ila 7 dolar ücret alınıyordu. Yıllık yaklaşık 3,5 milyon konteyner kullanan ihracatçılardan ortalama 5 dolarlık bir kesintiyle ihracatçıdan alınan bu bedel 60 milyon lira seviyelerine ulaşıyordu.

Ayrıca kendi tartısı olmayan ihracatçıların limanlardaki kantarlarda yapılan ağırlık tespitlerinde 25 ila 70 dolara varabilen keyfi fiyatlamalara maruz kalıyordu. Ortalama 25 dolar konteyner başı alındığında bu rakam senelik 300 milyon lira ek yüke neden oluyordu.

Liman işletmelerinin yaptığı söz konusu tartım kesintisinin yönetmeliğe aykırı ve kontrolsüz olması bu haksız kesintinin yeniden düzenlenmesi için şikayette bulunan PAGEV ve sivil toplum kuruşlarının şikayetlerini değerlendiren Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı dolar bazında alınan tartım ücreti uygulamasına son verdi. Bakanlığın yaptığı yeni düzenlemeye göre bundan sonra tüm sektörlerde faaliyet gösteren, kendi tartısı olan ihracatçılardan liman işletmesi herhangi bir isim altında bildirim ücreti, DBA ücreti veya farklı bir ücret tahsil edemeyecek. Kendi tartısı olmayan ihracatçılardan ise tartım hizmeti veren liman işletmesi, konteyner başına eskisi gibi 70 dolara varan keyfi uygulama yapamayacak, maksimum 60 TL ücret tahsil edebilecek. Yapılan bu düzenleme ile sektör farkı gözetmeksizin ihracat yapan tüm firmaların üzerindeki yük kalkacak. Yıllık 200 milyon TL’lik kaynak ihracatçının cebinde kalacak.

Ayrıca düzenleme ile tüm tartım hizmeti verenlere kayıt altına girme zorunluluğu getirilirken genelgeye uymayanlar sistem dışına atılacak.

Liman işletmelerinin yönetmeliğe aykırı ve kontrolsüz yaptığı tartım kesintisi ile ilgili ihracatçılarımızın şikâyetlerini dile getirdiklerini söyleyen PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu, “PAGEV olarak konuyu öncelikle sektörümüzün yasayla kurulmuş en üst yapısı TOBB Plastik Kauçuk Kompozit Sanayi Meclisimizde gündeme taşıdık. Bu konun çözümlenmesi noktasında meclisimizde tüm sivil toplum kuruluşlarımızın onayıyla tavsiye kararı aldık. Bu tavsiye kararı çerçevesinde Bakanlığımızla irtibata geçip taleplerimizi kendilerine ilettik. Bakanlığımız da konuyu değerlendirerek bizleri haklı buldu. İhracat üzerine yapılan olumsuz etkinin yok edilmesine, sürdürülebilir rekabetin korunmasına, istihdama katkı sağlanması, limanlarda yaşanan zaman kaybının önlemesi adına 20 Şubat’ta yayınladığı genelge ile ihracatçılarımıza destek verdi” dedi.

İhracatçıların yaşadığı sıkıntıların takipçisi olarak yaşanan bu sorunun çözülme kavuşturulmasından dolayı büyük memnuniyet duyduklarını belirten Yavuz Eroğlu, “Beklediğimiz bir karardı. Bu konu üzerinde çok durduk. Sonucunda bakanlık taleplerimizi haklı buldu. Bundan sonra limandaki tartılar lisanslanacak. Kararı uygulamayan tespit edilirse yaptırım uygulanacak. Bir önceki düzenlemeye göre yaptırım gücünün artması olumlu gelişme. İhracatçının önemli bir sorunu çözülmüş oldu” diyerek sözlerine son verdi.

PAGEV Brought it to the Agenda and Ministry Solved it ! 200 Million Lira Remained in the Pockets of Exporters

PAGEV brought solution for an important problem involving all of the companies in the sector, realizing exports. Ministry of Transportation, Maritime and Communication, which took the complaints raised by PAGEV regarding the unfair weighing fee (VGM/DBA) being applied by Port operators and agencies, into their agenda and they gave an end to the application of fee as based on dollars.