askin tunaGüftelerin Efendisi Aşkın TUNA, Sanat Hayatını Kendi Kalemiyle Anlattı

“Beraber Yürüdük Biz Bu Yollarda”, “Rüyalarda Buluşuruz”, “Devlerin Aşkı” gibi unutulmaz eserlerin yaratıcısı, güftelerin efendisi Aşkın TUNA’yı kendi kaleminden dinledik…

Bugüne kadar 1500’ü aşan esere imza atan usta sanatçı, 15 yaşında başlayan söz yazarlığı serüveninde yaşadıklarını, bugün geldiği son noktayı kendine has üslubuyla anlattı.

askin tuna 3

1957 yılında İstanbul’da doğdum. Gazi Üniversitesi Yüksek Teknik Öğretmen Okulunu bitirdim. Okulunu okuduğum işi hiç yapmadım. Şarkı sözü olarak değerlenen ilk şiirim, 1978 yılında Sn. Fethi Karamahmutoğlu tarafından bestelenen “Sen Bendeki Her Şeysin” isimli şiirimdir. Albüme okunan ilk şarkı sözüm ise, Emel Sayın’ın seslendirdiği “Böyle Kutlanırmış Hep Ayrılıklar” isimli eserdir. 1985 yılında okunan bu şarkı Milliyet gazetesinin düzenlendiği “Yılın 10 Şarkısı” yarışmasında ödüle de layık görülmüştür. O tarihten bu yana; Türk sanat müziği, fantezi ve pop türünde 1500’ü aşkın eserde imzası bulunan ve “sözünü yazdığı şarkılar en çok kliplenen şarkı sözü yazarı” unvanını koruyorum. Evliyim ve 17 yaşında bir erkek çocuk babasıyım.

askin tunaSöz yazarlığı serüvenim 15’inci yaş günümde annemin, çocukluktan itibaren hobi olarak yazıp da bir kenara attığım şiirlerimi bir kitapçık halinde derleyerek bana armağan etmesiyle başladı. Bu armağan bana önemsemeden orada burada karaladığım şiirlerimi bir arada görmek suretiyle yeteneğimi fark etmeme vesile oldu. Şiirlerimin şarkı sözüne dönüşmesi ise, Ankara Radyo Evi’nde tanışma şansı bulduğum değerli bestekâr Erol Sayan sayesinde olmuştur. Genç bir yeteneğe vakit ayırarak cesaret veren ve şarkı sözü yazmanın kurallarını öğreten Erol Hoca’ya minnettarım…

Psikologların bir sözü vardır; derler ki, “Eğer kendinizde bir rahatsızlık hissediyorsanız sizinle aynı sosyal hayatı paylaşan birçok insan da aynı rahatsızlığı hissediyordur.” Bunun gibi ben de “Aşkın” diye hitap edilerek aşk adamı oldum, aşk hastalığına yakalandım diye düşünüyorum. Yaşanmayan hiçbir duygu anlatılamaz. Ben de güzel aşklar yaşadım ve yaşadıklarımı yazdım. Kendimi anlatırken aslında aynı zamanda birçok insanın da hislerine tercüman olmuş oldum. Yazdığım sözlerin tam da bu sebeple birçok kişi tarafından benimsendiğine inanıyorum.

Beni en çok yaşadıklarım besliyor. Elbette bir süre sonra profesyonellik ilerledikçe yalnız kendi yaşantılarım değil duyduğum bir söz ya da yakınımdakilerin yaşadıkları da ilham kaynağı olabiliyor…Binlerce şarkı sözüyle ifade ettiğim duyguların tamamını yaşamaya kalksaydım bugün huzurla devam eden bir evlilik yaşantım olmazdı zaten!…

Bugüne dek içime sinmeyen, benimsemediğin tek bir şarkı sözüm yoktur piyasada… Üretimlerimin tamamı ile gurur duyuyorum; ancak son zamanlarda “Devlerin Aşkı” isimli eserimin biraz daha ağır basmaya başladığını itiraf edebilirim.

Bu işi profesyonel anlamda yapan yani geçimini bu işten sağlayan söz yazarı ve bestecinin solist seçme şansı pek olmaz. Solist dostlarımızın, eserlerimizi beğenerek albümlerinde yer vermek istemeleri bizler için mutluluk olur. Buna rağmen zamanında şarkılarımı seslendirmiş olan rahmetli Zeki Müren’in, popülaritelerini yıllardır yitirmeyen Cengiz Kurtoğlu ve Ebru Gündeş gibi dostlarımın kaliteli yorumları bana her zaman apayrı bir gurur vermiştir.

Ben müzik dünyasında “gerçek” dostlukların yaşanmadığına inanıyorum. Ürettiğimiz sürece, birilerinin işine geldiğimiz sürece hatırlanıp kimi nedenlerle yaşanan gerileme dönemlerinde “nerelerdesin?” diyenin olmaması, kurulan ilişkilerin menfaat ilişkileri olduğunun acı bir kanıtı… Bu, işin duygusal boyutu. Bir de maddi kısmı var… Bu yetenekle, gelişmiş bir Avrupa ülkesinde doğmuş olmayı dilerdim maalesef. Bu kadar çok ve nitelikli şarkı sözünün üreticisi olarak bu ülkede ancak geçinebilecek kadar bir gelirimiz varsa çok yazık! Bahsettiğim gelişmiş ülkelerde telif konusu hallolduğundan insanlar ürettiği “tek” şarkı sözüyle bile bir ömrü rahat geçirebilecek parayı kazanabiliyor. Benim gibi üretken bir sanatçı böyle bir ortamda çalışma şansı bulsaydı herhalde en ufak bir gelecek kaygısı olmadan, refah içinde bir ömür sürer, geçinmek için değil zevk için üretme lüksü yaşardı! Ülkemiz telif gelirleri bakımından dünyada sondan 2’nci sırada yer alıyor. Bu gerçek, ülkemizdeki söz yazarı ve bestecilerinin ne kadar zor şartlarda yaşayıp ürettiğinin acı bir göstergesidir.

askin tuna 2

Bizim için yaptığımız işin en güzel yansıması insanların sevgisi ve beğenisi… İsmimi ve eserlerimi sanatsever büyük bir kesimin tanıyor olması ve hakkımda olumlu görüşlerin hâkim olması büyük mutluluk. Başta “Beraber Yürüdük Biz Bu Yollarda” olmak üzere kimi şarkılarımın on binler tarafından hep bir ağızdan söylediği birer marş halini almasını da büyük bir keyif ve coşkuyla karşılıyorum.

Genç söz yazarı adaylarına verebileceğim en önemli tavsiye kendilerine has bir tarz, bir üslup geliştirmeleri olur. Kimseyi taklit etmesinler. Zaten giderek zorlaşan günümüz piyasasında ayakta kalabilmenin tek yolu özgün olmak.

Yayımlanan 2 kitabım var; biri “Beraber Yürüdük Biz Bu Yollarda‘’ isimli şiir kitabım, diğeri ise “Bir Büyük Aşkın Olsun’’ adlı aşk üzerine bir kişisel gelişim kitabı tadında bir çalışma… 27 yıldır aşktan para kazanan bir kişi olarak tabi ki aşk üzerine konuşacak çok sözüm var. Güzel ve sağlıklı bir aşk yaşamak isteyenler için deneyimlerimden damıttığım özel tüyolar paylaştığım bu kitap, okuyucusundan bol teşekkür ulaştırdı bana.

askin tuna 1

Sessiz telefonlar, Dayanamazsın, Fırtınalar, Benimle Aşk Bir Başkadır, Hatıran Oldu, Gitmiş Olacağım, Hain Yar, Ağladım Bugün, Gidemezsin, O Kendini Biliyor, Sen İstedin, Arsız, Her şey Seni Hatırlatıyor, Kurşun Yerine, Aşkımız Olay Olacak, Sen Olamazsın, Şeytan Diyor ki, Yaramaz, Utangaç Aşık, Seven Benim, Senden Bir Hatıra, Bu Gece, Hiç Aklıma Gelmemişti, Sağıma Soluma Bakamam, Sırnaşık Sevgilim, İşte Böyle Birisi gibi şiirlerimde aşkın karmaşıklığını, bazen çıkmazlığını bazen muzafferini ilan ettim. Ama tüm şiirlerimde aşkın yarattığı güzelliklere yelken açıp uzak diyarlara uzanan yolculuklara çıktım. Her yolculuğumda aşkın farklı bir yönünü keşfettim. 

Win&ARTProje ile ALU&Art Dergilerinin İmtiyaz Sahibi Kemalettin AKSÖZ, PVC ve alüminyum sektörünün yanı sıra sanata verdiği destek ile müstesna bir insandır. Gerek sektörel yayıncılıkta attığı başarılı adımlarla gerekse de sanatı destekleyen yönüyle her daim ayakta alkışlanacak bir kişiliktir. Kendisine teşekkürlerimi iletiyor, başarılarının devamını diliyorum.

Lord of the Lyrics, Aşkın TUNA told his Art Career in his Own Words 

We listened to Aşkın TUNA, the creator of the unforgettable works, titled “Beraber Yürüdük Biz Bu Yollarda”, “Rüyalarda Buluşuruz”, “Devlerin Aşkı”, the lord of the lyrics, in his own words… Having created more than 1500 works up to now, the master artist has told what he has lived in the song-writing journey he embarked when he was 15, as well as the spot he has reached today in his unique style.

askin tuna 4

Powered by OrdaSoft!