Güncel Eğitim

Bir sanayi sektöründeki imalat; mühendisiyle, tezgâh operatörüyle, ustasıyla, işçisiyle bütünleşen bir ekip işidir. Bu sistemde aksayan bir yer, bütün düzenin aksamasına neden olur. Bugünkü teknolojilerin anahtarı, iyi bir eğitim görmüş ve eğitimi ileri doğru genişletebilen ekiplere sahip olmakta yatar.

 

 

 

 

 

muzaffer tamer 88a

Maksada uygun eğitimler, kuruluşların dünyadaki rekabet gücünü artırırlar. Dünya piyasalarında muvaffak olabilmek için sadece optimal bir üretim yapmak kafi değildir. Ayrıca müşteriye satış öncesi ve satış sonrası izahatlar ve teknik hizmetler verilmesi gereklidir. Bu da ancak güncel teknolojilere uymakla gerçekleşebilir. Bu yüzden çağdaş bir sanayi, güncel eğitimsiz asla ayakta duramaz.

Eğiteceğim derken yanlış hareket etmemek gerekir. Zira eleman yetiştirme hedeflerinin seçiminde birçok problemle karşılaşılır. Bu problemler de şu suallerin cevabında yatar:

Hangi yolu seçmeli? Nasıl tatbik edilmeli ve alınan tedbirler nasıl kontrol edilmeli? Bu iş için giderleri kim ödemeli? Alınan tedbirlerden öğrenci, işveren, ekonomi ve bütün toplum nasıl en iyi şekilde faydalanmalı?

İyi bir yetiştirme sisteminde pek tabi parasal yükü, firmalar taşır. Bu tip eğitimde yapılacak ilk hata, sadece teorik bilgilerin aktarılmasıdır. Elle çalışılan mesleklerle işyerinde eğitim ve yetiştirme, bilginin aktarılması için kayış kasnak sistemi olarak kabul edilir.

Yapılan ikinci hata, eğitimin sadece işyerinde verilmesidir. İmalatlar ve montajla ilgili bilgiler yerinde gösterilmelidir. Üçüncü hata, ikinci hatanın daha kompleksidir. Eğitim sistemi sadece teknik görüşle sınırlandırılırsa, asla kâfi gelmez. Zira bir müessese mensubunda teknik konular haricinde elle tutulmayan, kendine itimat, uyum, bağımsızlık, sorumluluk, komünikasyon gibi kabiliyetler de istenmektedir. Bu yüzden en iyi eğitim, okulların ve sanayinin müşterek yapacağı eğitimdir. (duale system) (Daha önce Win&ART Proje Dergisinin 42’nci sayısında yayınlanmıştır)

Eğitim yapan müesseseler, devlet tarafından teşvik edilmeli, mali yönden kolaylıklar tanınmalıdır veya eğitim yapmayanlar cezalandırılmalıdır. Almanya’da, firmalarında eğitim yaptırmayanlara, devlet ihaleleri verilmemesi planlanmıştır.

Powered by OrdaSoft!