Gürültüye Karşı Cam

Gürültü kirliliği hem insan sağlığı hem de çevre açısından önemli bir sorundur. Yapılan çalışmalar çevresel gürültünün özellikle de büyük şehirlerdeki trafik gürültüsünün milyonlarca insanın sağlığını ve refahını etkileyen önemli bir çevresel sorun olduğunu göstermektedir.

 

Özellikle büyük şehirlerde yaşayan nüfus, gürültü kirliliğinden daha çok etkilenmekte insan sağlığına olumsuz etkileri olan gürültü seviyelerinde uzun zaman geçirmektedir. Büyük şehirler daha fazla iş olanağı ve imkanlara sahip olduğu için önümüzdeki süreçte de nüfuslarını artırmaya devam edeceği öngörülebiliyor. Daha da kalabalıklaşan şehirler neticesinde gürültü kirliliği de büyüyen bir sorun olmaya devam edecek. Gürültü kirliliği her ne kadar büyümeye devam etse de bu sorunun çözümü için tedbirler de alınıyor. Gelişen teknoloji ile birçok farklı sektör, sorunun çözümü için üzerine düşeni yapıyor. Cam sektöründe de nitelikli camların kullanılması yaygınlaştırılarak ses yalıtımının geliştirilmesine katkı yapılıyor.

Ses, doğada iletilmek için fiziksel bir ortama ihtiyaç duyar. Bu ortam insan diyaloglarındaki hava olabileceği gibi yunusların kullandığı okyanus suyu gibi sıvı ve uzaktan gelen tren sesinin topraktan hissedilmesi gibi katı maddeler yoluyla iletilebilir. Sesin iletildiği ortamın basınç değişikliği sesin iletilme hızını ve yüksekliğini etkiler. Örneğin trafikteki korna seslerinden tutun da sokak hayvanlarının çıkardığı gürültülere kadar her türlü sesi önlemek için cam kullanım tercihinde yapılacak değişiklikler, önemli derecede etkili olacaktır.

Üretilecek camların ses yalıtımının daha verimli olması için yapılabilecek şeylerin başında daha kalın camlar kullanmak gelir. Camın kalınlığı ne kadar artarsa yalıtım verimliliği de o oranda artmış olur. Üretimde yapılabilecek bir diğer uygulama da ikili üçlü cam plakalar kullanmak ve camlar arasında oluşan boşlukta bulunan hava veya gaz ile ses iletimini azaltarak yalıtımı artırmaktır. Camlar arasında oluşan boşluğun özel gazlarla doldurulması ses yalıtımını artıracaktır. Bir diğer üretim uygulaması da lamine cam kullanımı olabilir. Lamine cam kullanımının ses yalıtımına pozitif etkisi görülmüştür. İki veya üç camlı uygulamalarda cam plakaları birleştirmek için esnek bir ara tabaka (PVB) kullanımı gürültüyü önleme düzeyini optimuma yaklaştırır. 

Değerli okurlar, kıymetli meslektaşlarım, işinizde ve güncel yaşantınızda yapacağınız doğru tercihler başarı ve mutluluğunuzu artıracaktır. Başarılı iş hayatınız, sağlık ve huzur ile daim olsun.

 

fikret yilmaz

Powered by OrdaSoft!