fikret yilmazTicaretin Gelişiminde Fuarların Etkisi

Fuarlar üretici ve tüketicinin birebir sosyal alanda bir araya gelmesini sağlayan platformlardır. Fuarlar sayesinde samimi sosyal ve ekonomik ilişkiler kurulabilmektedir. Ticaretin sürdürülebilirliği konusunda fuarların önemi büyüktür.

Genel anlamda, üretici ve tüketici yani talep eden ve arz edenin bir araya gelmesini sağlaması açısından isteklerin en iyi şekilde iletilebildiği platformlardır.

Fuarların amacı her firma için aynı olmak ile beraber farklılıklar da göstermektedir. Fuarlarda mevcut müşterilerle güven ilişkisi çerçevesinde düzenli aralıklarla doğrudan iletişim kurulabildiği gibi potansiyel müşterilerle yüz yüze iletişim kurulmasına olanak tanıyarak yeni müşteriler edinilmesi ve yeni pazarlara açılma konusunda adımlar atılmaktadır. Özellikle inovasyona dayanan yeni ürünlerin ve hizmetlerin sunulması amacıyla oluşturulan alanlardır. Katılımcı firmalar piyasaya tanıtmak istedikleri yeni ürünleri ve tasarımları ile ilgili geri bildirimleri fuarlar sayesinde alabilmektedir.

Sektöre yönelik yapılan fuarlar, o sektörün tüm paydaşlarını bir araya getiren çekim noktaları oldukları için uluslararası pazarlarda faaliyet göstermekte zorlanan küçük ve orta ölçekli işletmelerin yeni ürün ve hizmetlerinin tanıtımı bakımından diğer mecralardan daha elverişli bir ortam yaratmaktadır. Özellikle potansiyel müşterilerle yeni iş ilişkileri ve müşteri ilişkileri geliştirilmesine olanak sağlamaktadır. Katılımcı firmaların müşterileri ve iş dünyası nezdindeki imajının geliştirilmesine katkı sağlamaktadır. Sektörel bazlı fuarlar ile firmaların sektör hakkında bilgi edinmesine, kendi ürün ve hizmetlerini rakiplerin ürün ve hizmetleri ile kıyaslamasına ve pazarda kendini şekillendirmesine olanak vermektedir. Şirket amaçlarını gerçekleştirmesini sağlayan kısa süreli etkinliklerdir. Çalışanlar üzerinde bu amaçlara ulaşmaya yönelik güçlü bir motivasyon oluşmaktadır.

Günümüzde pandemi nedeniyle fuarcılık dijital alana kaymış durumdadır. Yaratılan sanal görseller ile insanlar oturdukları yerden fuarda gezinti yapabiliyor. Çağa ayak uydurmak şart.

Fuarlarda stant açan katılımcılar ve ziyaretçilerin umduklarını bulacakları güzel bir fuar geçirmelerini diler, hepinize sevgi ve saygılar sunarım.

fikret yilmaz 91

Powered by OrdaSoft!