mma 91aÇamlıca TV Kulesi’nin Mimarı Melike ALTINIŞIK, Başarısıyla Dünya Turuna Çıkıyor

MMA’nın kurucusu ödüllü Mimar Melike ALTINIŞIK’ı Türkiye, Çamlıca TV Kulesi’nin mimarı olarak tanıdı. Güney Kore’nin başkenti Seul’de Robot ve Yapay Zekâ Müzesi’nin tasarımına imza atarak Türk bayrağını dünyada dalgalandıran Melike ALTINIŞIK’ın kariyer yolculuğunu, örnek alınacak bir başarı hikayesi sunuyor.

 

 

 

mma 91b

Çamlıca TV Kulesi ile Seul Robot ve Yapay Zekâ Müzesi’nin tasarımına imza atan ödüllü mimar Melike ALTINIŞIK, geleceğin mimarisini günümüze taşıyor. Europe 40 Under 40, FEIDAD Tasarım Ödülü ve İsviçre Sanat Ödülü gibi birçok prestijli ödülün sahibi olan Melike ALTINIŞIK, 369 metre yüksekliği ve fütüristik tasarımıyla Türkiye’nin en ikonik binası olarak gösterilen Çamlıca TV Kulesi’nin tasarımcısı olarak hafızalara yerleşti. Melike ALTINIŞIK, dünyada ileri mühendislik teknikleri gerektiren teknolojik yapı tasarımlarını gerçekleştiriyor. Dünyanın ilk öncü robot bilim müzesini hayata geçirmek için iki yıl önce düzenlenen uluslararası mimarlık yarışmasının galibi olan Melike ALTINIŞIK, bu başarısıyla dünyada adını duyurdu. Temeli atılan, dördüncü endüstri devrimi için bir üs görevi görecek Seul Robot ve Yapay Zekâ Müzesi’nin tasarımına attığı imzasıyla mimaride yapay zekanın yükselişine yön veriyor. 

Kentlerin Kimliğine Kalıcı Değerler Kazandırıyor

İTÜ Mimarlık Fakültesi’ni bölüm birincisi olarak bitirdikten sonra Londra’da Architectural Association Design Research Laboratory’de Mimarlık ve Kentsel Tasarım üzerine yüksek lisans eğitimi alan Melike ALTINIŞIK’ın gelecek vadeden üstün yeteneği, henüz üniversite çağlarındayken dünyaca ünlü mimar Zaha HADİD’in dikkatini çekti. Tüm mimar adayları ve mimarların kendisiyle çalışmak için hayaller kurduğu Zaha HADİD’ten iş teklifi alarak ZHA Londra ofisinde proje yürütücüsü olarak uluslararası platformda 7 sene tecrübe edindi. Bu tecrübe ile ülkesine dönerek kendi mimarlık ofisi olan MMA’yı kurdu. Melike ALTINIŞIK, imza attığı her proje ile kentlerin kimliğine kalıcı değerler kazandırmayı sürdürüyor.

 

Tasarımlarının Başarısını Dünyaya Ulaştırıyor

Melike ALTINIŞIK, doğanın yol göstericiliğinde teknolojiyi mimari tasarımlarına uygulayarak başarısını dünyaya taşıyor. Seul’de temeli atılan Robot ve Yapay Zekâ Müzesi’nin tasarımıyla robotik bilimin mimarlığın çalışma sahasında yer bulduğunu kanıtladı. Robotların mimarı tasarım ve yapım süreçlerinde gitgide daha önemli roller edinmeleriyle mimari tasarımın geleneksel bakış açılarından sıyrılmaya başladığına inanıyor. Bu inançla robotların yapay zekâ ile birlikte tasarım süreçlerinde de etkin rol alabilecekleri bir geleceğe hazırlanıyor.

21’inci Yüzyıl Maestrosu

Melike ALTINIŞIK’ın ileri mühendislik teknikleri gerektiren teknolojik bir yapı olarak tasarlanan Çamlıca TV Kulesi’nin tasarım ve koordinasyon ağındaki rolü, âdeta 21’inci yüzyıl maestrosuna dönüştü. Ekip çalışmasının önemine inanan Melike ALTINIŞIK, Çamlıca TV Kulesi gibi mimaride disiplinler arası bir platform üzerinde başarılı bir ekip koordinasyonu yaratmanın tasarımda başarıyı beraberinde getirdiğine inanıyor.

mma 91c

İstanbul’un Doğasının Modern Portresi

Çamlıca TV Kulesi’ni yüzünü geleceğe dönen, mimarlık uygulamalarında gelinen noktayı özetleyen bir proje olarak tanımlayan Melike ALTINIŞIK, projenin tasarımını şöyle özetliyor:

“Dış cephesinden en ince kıvrımlarına kadar tamamı, kentin doğası, bölgenin topografya özellikleri ve rüzgâr verileri baz alınarak tasarlandı. İstanbul doğasının ve Çamlıca rüzgârının modern bir portresi aslında. Bugün kule, birçoğuna göre kentin siluetine fazlasıyla fütüristik kaçabilir. Kule tasarımının girdilerinin başında hâkim rüzgâr yönü, manzara odakları ve iletişim sistemlerinin ana taşıyıcı ile kurduğu güçlü bağ yer alıyor. Herhangi bir kent dokusundan bağımsız bir duruşu var. Gözün pek alışık olmadığı, organik bir yapısı var. Aslen kendi içinde bir simetri aksı var. Önü-arkası yok, simetrinin aksını kullanarak manzaraya göre deforme olma durumu var. Asya’ya bakan yüzü farklı, Avrupa’ya dönük olan kısmı başka. Oysa tekniğini, hikâyesini ve önermesini incelediğinizde en İstanbul duran, İstanbul kokan yapı olduğunu iddia edebiliriz. Yeni teknolojiler, bize İstanbul’un doğasına, coğrafyasına ya da geçmişine dair verileri kullanarak, İstanbul’u daha iyi tanımlayan yeni bağlamlar icat ederek mimari yapılar tasarlama olanaklarını sunuyor.”

Deniz Seviyesinden 400 Metre Yukarıda İstanbul Seyri

Çamlıca TV Kulesi’nin tasarım çalışmalarını sadece mimarisi, tekniği ve teknolojisiyle sınırlı tutmayıp aynı zamanda bir kamusal alan projesi olarak ele aldıklarını kaydeden Melike ALTINIŞIK, projenin kamusal alan olarak sunduklarını şöyle anlatıyor: “Yapının giriş kütlesi içinde, halka açık fuaye, kafe, sergi ve medya alanları yer alıyor. Kulenin iki yanında, monolotik gövdeyi hem besleyen hem de ikiye ayıran mimari elemanlar olarak yükselen Panorama Asansörler yükseliyor. Ziyaretçiler, panorama asansörleri ile 180 metre boyunca bir yanda Tarihi Yarımada diğer yanda Karadeniz kıyılarına uzanan dikey bir seyahat tecrübe ederek, İstanbul’u deniz seviyesinden yaklaşık 400 metre yükseklikte seyir ve restoran katlarından izleme imkânı bulabiliyorlar. Asıl amacımız, bulunduğu yerle sağlam ilişkiler kurarak, ışığı, doğayı ve mekânsal boşlukları kullanarak sürpriz karşılaşmalar yaratma; böylece insanların bakış açısını değiştirmesi, farklı bakmasını ve düşünmesini sağlamaktı. Binanın bir kullanım alanına dönüşmesi, bireyle diyalog kurması ve keşif içermesini son derece mühim buluyorum. Ancak bu şekilde gelişimin yolunu açabilir, gerçek bir ilerleme sağlayabiliriz. Doğayı dinlemek, doğadan öğrenmek, doğanın matematiğini uygulamak düşüncelerini mimari fikirlere entegre ederek ilerledim.”

Melike ALTINIŞIK, Architect of Çamlıca TV Tower, Goes on a World Tour with Success

Turkey recognized award-winning architect Melike ALTINIŞIK, founder of MMA, as the architect of Çamlıca TV Tower. The career journey of Melike ALTINIŞIK, who flies the Turkish flag around the world by designing the Robot and Artificial Intelligence Museum in Seoul, the capital of South Korea, presents an exemplary success story.

Powered by OrdaSoft!