BETA Kimya A.Ş, Sanayide Başlattığı Dijital Dönüşümle Kimya Sektörüne Üst Düzey Değer Kazandırıyor

Türkiye’nin en köklü kimya şirketlerinden BETA Kimya A.Ş’nin Genel Müdürü Cihat SAYACI ile mobilyadan otomotive, tekstilden inşaata ve sağlığa kadar hayatın pek çok alanına dokunan büyük bir sanayi ailesi olan kurumun başarıları ve gelecek hedeflerine ilişkin bir röportaj gerçekleştirdik.

 

 

beta kimya

Bize kendinizden, eğitim durumunuzdan ve profesyonel özgeçmişinizden bahsedebilir misiniz?

1981 yılında İstanbul’da doğdum. Evli ve iki çocuk babasıyım. Gazi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünden mezunum. Lisans eğitimimin 2’nci yılında, Tayland-Bangkok’da Amerikan Üniversitesi’nde, lisans sonrasında ise Güney Afrika Cumhuriyeti’nin Johannesburg şehrinde çeşitli akademik eğitimler için bulundum. Sonrasında Avustralya’nın ve dünyanın önde gelen IT ve İşletme okullarından Swinburne Üniversitesi’nde Uluslararası İşletme Yönetimi (MIB) alanında yüksek lisans derecesi aldım. Aktif iş yaşantıma başlamadan kısa bir süre sonra BETA Kimya A.Ş.’de Genel Koordinatör görevine atandım. Ardından uzun bir süre boyunda BETA Kimya A.Ş.’de Genel Müdür Yardımcısı olarak görev aldım. 2017 yılında ise şirketin İcra Kurulu Başkanlığı’na getirildim. 2018 yılı başında da BETA Kimya A.Ş. Genel Müdürü oldum. Aynı zamanda Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nda DEİK/Türkiye-İran İş Konseyi üyesiyim.

BETA Kimya’nın kuruluş süreci ve günümüze gelene kadar geçirdiği aşamalar hakkında bilgi verir misiniz? BETA Kimya’nın günümüzdeki yapısı nedir?

BETA Kimya A.Ş. olarak 1987 yılında İstanbul’da üretimlerimize başladık ve 34 yıldır üretmeye, Türk kimyasına değer katmaya devam ediyoruz. Mobilya tutkalları üretimiyle sanayiciliğe ilk adımımızı attık. Jenerik markalarımız Apel ve Mitreapel ile küresel yolculuğumuzu sürdürürken, tıpkı kimya gibi hayatın her alanına hitap eden geniş bir ürün gamı oluşturmaya odaklandık. 2007 yılında İstanbul Tuzla’da, ileri teknoloji yatırımıyla kurduğumuz üretim tesisimiz ile ahşap ve inşaat sektörlerine yönelik yeni nesil yapıştırıcı ve kimyasalların üretimine başladık. Ardından, üretim kapasitesindeki artışla birlikte ek yatırımlarımızı sürdürerek, yine bu tesis içerisinde ilk Ar-Ge laboratuvarımızı kurduk. Ayrıca tamamı Türk mühendislerden oluşan bir ekiple faaliyet gösteren Ar-Ge laboratuvarımız, 2019 yılında Ar-Ge Merkezi Belgesi ile tescillenme başarısı gösterdi. Yakın dönemde Ar-Ge merkezimizde geliştirdiğimiz Antibakteriyel Sprey ve Sıvı El Dezenfektanları ile de son olarak sağlık ve hijyen alanına yönelik yeni bir ürün grubuna da adım attık. 2010 yılında, yine Tuzla’da kurduğumuz bir başka üretim tesisimizde, teknik aerosoller, poliüretan bazlı yapıştırıcılar ve dolgu malzemeleri üretimine başladık. Daha sonra sırasıyla 2013 ve 2016 yıllarında iki yeni fabrika daha açarak toplam üretim tesisi sayımızı 4’e çıkardık. Komşu ülkeler başta olmak üzere Avrupa, Asya, Ortadoğu, Asya Pasifik ve Amerika bölgesi dahil, 2020 yılı itibariyle 75 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. 2018 yılından bu yana, Mitreapel markamızla dünyanın devlet destekli ilk ve tek markalaşma programı olan TURQUALITY kapsamındaki Marka Destek Programı’nda yer alıyoruz.

Türk kimya sektörünün ihracattaki jenerik markalarından olma başarısı gösteren Mitreapel markamız, 2020 yılında, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından da “Tanınmış Marka” olarak tescillendi. Ayrıca Türkiye’de Ar-Ge’ye en çok yatırım yapan 250 firma içerisinde yer alıyoruz.

Öte yandan Türk kimya sektöründe, tamamen kendi öz sermayesi ile yatırım ve faaliyetlerini sürdüren nadir şirketlerden biriyiz.

beta kimya 1a

BETA Kimya geçtiğimiz günlerde çok önemli bir yatırım gerçekleştirdi. Gerçekleştirdiğiniz bu yatırım hakkında bilgi verebilir misiniz?

BETA Kimya A.Ş. olarak 34 yıldır büyümeye, üretmeye ve daima yüksek katma değer yaratmaya odaklandık. Apel ve Mitreapel markalarımız ile 5 kıtada 75 ülkeye ihracat gerçekleştiren, 9 farklı kategoride yaklaşık 150 ürün ile mobilyadan otomotive, tekstilden inşaata ve hatta COVID-19 pandemisiyle birlikte sağlığa kadar hayatın pek çok alanına dokunan büyük bir sanayi ailesi olmayı başardık. Geçtiğimiz günlerde temelini attığımız BETA Kimya GEBKİM Kampüsü, yüksek katma değer yaratma heyecanımızın bir ürünü. Yüzde yüz yerli ve öz sermayeye sahip, 315 milyon TL’lik bir yatırım bedeliyle devreye alacağımız yeni entegre tesisimiz, Ortadoğu ve Doğu Avrupa’nın en büyük yapıştırıcı ve tutkal üretim tesisi olacak. Yıllık 150 bin ton üretim kapasitesine sahip olacak yeni entegre tesisimiz ile 500 kişiye istihdam sağlayacak ve yüksek katma değerli 5 yeni ürün kategorisine daha adım atacağız. LEED sertifikalı, doğa dostu yeşil bina teknolojili üretim kampüsümüz, toplam 50 bin metrekare üzerine kurulu, ilk iki etabında 35 bin m2’lik ve sonrasında 42.000 metrekarelik kapalı alana sahip dev bir entegre üretim tesisi olarak sadece ülkemizin değil, yakın coğrafyanın en modern kimya tesislerinden biri olacak.

Devletimizin ve Bakanlıklarımızın bizden beklediği, sanayide dijital dönüşüm hamlesinin en güzel örneklerinden birine imza atmanın, ülkemize ve kimya sektörüne değer katacak bir adımın gururunu yaşıyoruz. Önümüzdeki bir yıl içinde faaliyete alacağımız yeni üretim tesisimiz ile geleceğin dijital üretim teknolojilerine de bugünden hazır olacağız. BETA Kimya GEBKİM Kampüsümüz ile Türk kimya sektörü açısından büyük önem taşıyan, dijital dönüşüm ilkelerine tamamen uyumlu modern bir entegre üretim tesisi projesine imza atıyoruz. BETA Kimya olarak, 34 yıldır Ar-Ge ve inovasyondan güç aldık ve kendimizi yüksek teknolojili ürünler geliştirmeye adadık. Yeni entegre tesisimizde Ar-Ge için önemli bir yatırım hamlesine de imza atıyoruz. Ar-Ge Merkezi Belgesine sahip, tamamı Türk mühendislerden oluşan inovasyon üssümüzü, burada tam 7 kat büyütmeye hazırlanıyoruz. 50 kişilik bir Ar-Ge ekibiyle, silanla termine edilmiş yeni MS teknolojili yapıştırıcılar ve ilk defa tamamen yerli olarak üreteceğimiz PUR Hotmelt ürünlerine adım atacağız. Savunma ve havacılık gibi milli açıdan stratejik öneme sahip sektörlerin yanı sıra otomotiv, ambalaj, yapı ve mobilya sektörlerine özel olarak geliştireceğimiz yeni nesil inovatif ürünlerle, BETA Kimya’yı geleceğe taşıyacağız.

BETA Kimya’nın sunduğu ürün, marka ve hizmetler nelerdir? BETA Kimya, ağırlıkla hangi sektörlere ne tür ürünler sunmaktadır?

BETA Kimya A.Ş. olarak 34 yıldır Türk kimya sektörünün önde gelen firmaları arasında yer alıyoruz. Jenerik markalarımız Apel ve MitreApel ile yapı kimyasalları, yapıştırıcılar, teknik aerosoller ve dezenfektanlar olmak üzere 4 ana ürün grubunda, toplam 9 kategoride üretim gerçekleştiriyoruz. P.V.Ac. bazlı ahşap tutkalları, siyanoakrilat bazlı hızlı yapıştırıcılar, poliüretan bazlı yapıştırıcılar, hotmelt yapıştırıcılar, MS Polimer teknolojisine sahip hibrit yapıştırıcılar, silikon ve mastikler, poliüretan bazlı köpükler, teknik aerosoller ile sprey ve sıvı dezenfektanlar kategorilerindeki 150’ye yakın ürünümüzle pek çok farklı sektöre hitap ediyoruz. Mobilyadan inşaata, tekstilden otomotive ve hatta sağlığa kadar hemen hemen her sektöre dokunan, oldukça geniş ve fonksiyonel bir ürün ailesine sahibiz.

Yurt içi ve yurt dışı satış faaliyetlerinizden bahsedebilir misiniz? Yurt içinde ve yurt dışında hangi bölgelere ne tür ürün satışları gerçekleştiriyorsunuz?

BETA Kimya A.Ş. olarak Orta Asya’dan Amerika’ya kadar 5 kıtada toplam 75 ülkeye ihracat gerçekleştiren bir firmayız. Yaklaşık 10 yıldır yapıştırıcılar alanında Türkiye’nin en fazla ihracat gerçekleştiren ilk 3 firması arasında yer alıyoruz. Hızlı yapıştırıcılardan teknik aerosollere kadar çok geniş bir ürün gamı ile ihracat gerçekleştiriyoruz. Son üç yıldır ise Çin gibi bir kimya devine, hepimizin Japon yapıştırıcısı olarak bildiği hızlı yapıştırıcı ürünlerimizi ihraç ediyoruz. Bu da, BETA Kimya olarak ürünlerimizin ne kadar kaliteli ve dünya standartlarında olduğunu ispat ediyor.

beta kimya 1b

Kanada’dan Kenya’ya, Rusya’dan İngiltere’ye kadar çok geniş bir satış ağımız bulunuyor. Birbirinden farklı pazarlarda, distribütörlerimiz aracılığıyla pek çok farklı ürünü bir arada sunma başarısı gösteriyoruz. Covid-19 pandemi döneminde dahi ihracatta yükselişimizi sürdürdük. Önümüzdeki dönemde, yurt dışı satış stratejimiz doğrultusunda Güney Amerika ve Sahra Altı Afrika ülkelerinde büyümeye devam edeceğiz. Yurt içinde de, Türkiye’nin dört bir yanındaki bayilerimiz ile hemen hemen hayatın her alanına dokunan ürünlerimizi tüketicilerimizle buluşturuyoruz.

beta kimya 1b

Teknoloji, inovasyon ve Ar-Ge alanlarında BETA Kimya firması olarak ne tür çalışmalar yapıyorsunuz? Üniversite-sanayi işbirliği kapsamında geliştirdiğiniz projeleriniz var mı, varsa nelerdir?

BETA Kimya olarak, kurulduğumuz ilk günden itibaren üretime, Ar-Ge ve inovasyona odaklanan bir kurum kültürüne sahibiz. Bunu yaparken de, daima yüksek teknoloji ile katma değeri yüksek ürünlere odaklanıyoruz. Tamamı Türk mühendislerden oluşan ve Ar-Ge Merkezi Belgesi’ne sahip bir Ar-Ge birimimiz bulunuyor. Küresel anlamda trendleri yakından takip ediyor ve tüketicilerin değişen ihtiyaçlarına akılcı çözümler sunan inovatif ürünler geliştiriyoruz. Hatta mevcut ürünlerimizi de, gelişen teknoloji ve Ar-Ge çalışmalarımız ile birlikte yeniliyor, geliştiriyoruz. İnovasyonun gücüne inanıyor ve yüksek katma değerli ürünler geliştirmek için durmadan yatırım yapıyoruz. Üniversitelerin kimya mühendisliği ve endüstri mühendisliği gibi bölümleriyle de dönem dönem iş birliklerimiz oluyor. Burada temel felsefemiz, genç meslektaşlarımızın parlak fikirlerini işimize eklemek ve kazan-kazan ilkesiyle hem ülkemize hem de sektörüme katkı sunmak.

Önümüzdeki dönemde piyasaya süreceğimiz PUR hotmelt ürünlerimizle ilgili olarak da üniversite-sanayi iş birliğine örnek teşkil eden projelerimiz bulunuyor. Biz, Ar-GE ve inovasyon açısından oldukça proaktif bir aileyiz. Öyle ki; Covid-19 pandemisi sürecinde, 1 ay gibi kısa bir sürede Mitreapel Antibakteriyel Sprey Dezenfektan ürünümüzü geliştirdik. Teknik aerosollerdeki deneyimimizi, sağlık alanında ihtiyaç doğrultusunda hızla dezenfektan kategorisine taşıdık.

BETA Kimya yatırım planları oluşturulurken hangi kriterlere öncelik veriliyor? Önümüzdeki dönemler için BETA Kimya’nın yatırım planları var mı, varsa nelerdir?

Yatırımlarımızı planlarken küresel düşünüyor ve kimya sektöründen diğer sektörlere köprü vazifesi görecek adımlar atıyoruz. Bugüne kadar hayata geçirdiğimiz yatırımlarımızda ise yüksek teknolojili üretim tesisleri ve buna bağlı olarak geliştirdiğimiz inovatif ürünler ön plana çıkıyor. Temmuz ayında temelini attığımız BETA Kimya GEBKİM Kampüsü de böyle bir yatırım olacak. 315 milyon TL’lik dev bir yatırımdan söz ediyoruz. Pandemi döneminde bile yatırımlarımızı askıya almadan büyümeye devam ederken, yüksek katma değerli ve stratejik sektörlere hitap eden ürünlere hedefleniyoruz. Yeni entegre üretim tesisimizde yer alacak Ar-Ge üssümüz, mevcut Ar-Ge merkezimizden tam 7 kat daha büyük bir yapıda olacak. Bu da BETA Kimya’nın yatırım felsefesinin ne denli yenilikçi olduğunu ortaya koyuyor. Eylül 2021’de faaliyete geçecek yeni tesislerimizde 5 yeni ürün kategorisine adım atacağız. Savunma ve havacılık gibi stratejik sektörle hitap edecek, otomotivden ambalaja kadar çok dinamik bir ürün ailesine yatırım yapma hazırlığındayız. Yüksek katma değerli ürünlere yönelik yeni projelerimiz için var gücümüzle çalışmaya, üretmeye devam ediyoruz. Orta vadede ise stratejik büyüme hedeflerimiz doğrultusunda Avrupa’da bir lojistik merkezi kurmak istiyoruz. Ayrıca önümüzdeki dönemde Ortadoğu’da da yeni bir üretim tesisi açmayı planlıyoruz.

Değerli vaktinizi ayırdığınız için teşekkür ederiz. Son olarak eklemek istediğiniz bir konu var mıdır?

Türk kimya sektörünün adını dünyaya duyuran bir firma olarak, bu konumumuzu daha da ilerilere taşıyacak çalışmalarımıza devam ediyoruz. Win&ARTProje - ALU&Art Dergileri olarak bu yönde sürdürdüğümüz çalışmalarımızı sayfalarınıza taşıdığınız için teşekkür ederiz.

BETA Kimya A.Ş. Brings In Top Tier Value In The Chemicals Sector Thanks To The Digital Transformation It Has Initiated In The Industry

We interviewed with Cihat SAYACI, the Director-General of BETA Kimya A.Ş., as being one of Turkey’s deeply-rooted chemicals companies, regarding the achievements, and future goals of their Corporation, a great industrial family, which has made impact on numerous walks of life, ranging from furniture to automotive, textile, construction, health, etc.

Powered by OrdaSoft!