atis yapi Atış Yapı, Bursa’da Pandemi ile Oluşan Yeni Yaşam Alanlarının Gelişimine Liderlik Edecek

Atış Yapı CEO’su Ahmet ATIŞ ile geliştirdikleri yeni iş modelinin Bursa için fark yaratan yönlerini ve pandeminin inşaat sektöründe yarattığı etkilerini ele aldığımız bir röportaj gerçekleştirdik.

 

 

 

 

atis yapi

Röportajımıza başlarken sizi tanıyabilir miyiz?

Yedi göbek Bursalı biri olarak, kendimi Bursa’nın gelişimi için canını dişine takan bir iş adamı olarak tanımlıyorum. Üniversite yıllarından itibaren gerek tekstil gerekse perakende sektöründe deneyim kazanma fırsatım oldu. Bu kazandığım deneyimleri de yaklaşık 15 yıldır inşaat sektöründe şehrimize değer katacak projeler geliştirmek için bir fırsat olarak değerlendirdim.

Firmanızın yapılanması hakkında bilgi verebilir misiniz?

2006 yılında çekirdek bir ekip ve sınırlı bir sermaye ile çıktığımız bu yolda, şuan dolaylı yoldan 5 bin kişiye geçim kaynağı sağlayan, kurumsallaşma yolunda emin adımlarla ilerleyen, vizyonunu her geçen gün geliştiren ve yeniliğe yatırım yapmaktan çekinmeyen bir firma haline dönüştük.

Nasıl bir iş modeli geliştirdiniz? Sektörde sizi farklı kılan yönleriniz ne oldu?

Alışılagelmiş projeler yerine, her zaman ilimize değer katacak projeler geliştirdik. Farkı sadece farklı olsun diye değil, yeniliğin bölgenin katma değerini artırması için gerekli olduğu için ortaya koyduk. Tabi ki projelerimizde karlılık noktasında arayışımız oldu. Fakat Bursalı olmamızın ve şehrimize olan sevdamızın sonucu olarak da gerçekleştirdiğimiz her projede lokasyonun değerine değer katmayı ve kamunun çıkarını gözetmeyi bir görev edindik.

Tamamlanmış ve devam eden projeleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz?

İnşaat serüvenine başladığımız günden bugüne dek neredeyse bin 500 adet daireyi müşterilerimize sorunsuz şekilde teslim ettik. Çok şükür, bu teslimlerimizdeki müşteri memnuniyeti oranımız, kabul edilenin çok üzerinde. Bunun yanında aynı zamanda şehrimizin üretimine de fabrika ve tesis imalatlarıyla ciddi oranda desteğimiz oldu. Farklı sanayi bölgelerinde ticari kullanım ve üretim tesisine yönelik yaklaşık 50 bin metrekare kadar bir kapalı alan imalatımız gerçekleşti.

Projelerinizde kullandığınız markaları tercih etme sebepleriniz nelerdir?

Sektörde kendinizi konumlamak istediğiniz noktayı seçtikten sonra sizi o noktaya getirecek ya da sizi o noktada konumlandıracak olan en önemli unsur, kullandığınız malzemeler ve uyguladığınız işçiliğin niteliği. Firma olarak kendimizi her zaman kalite ve şıklığı kullanışlılıkla birleştiren, ortaya çıkan bu ürünü de ulaşılabilir rakamlarla satışa sunan bir firma olarak konumlandırdık. Dolayısıyla da piyasa tarafında rüştünü ispatlamış ürünler ve işçilikler, bizim her zaman ilk tercihimiz oldu. DownTown projemizde de bu unsurları göz önünde bulundurarak Novel PVC ile yola çıktık. Kendileriyle daha önce başka bir projemizde çalışma fırsatımız olmuştu. Sektördeki bilinirlikleri ve iş disiplinleri DownTown projemiz için tercih sebebimiz oldu. Çalıştığımız firmaların projelerimize katkılarının olması da bizim için önemli etkenlerden birisi. Novel PVC bu noktada projeyi hızlıca benimseyip detaylar noktasında bize çözümlerle gelerek uyum içerisinde çalıştığımız çözüm ortaklarımızdan biri oldu.

Pandemi dönemindeki çalışmalarınız nelerdir? Pandemi faaliyetlerinizde ne tür değişimlere sebep oldu?

Maalesef, sadece milletimiz değil, tüm insanlık pandemi ile mücadele içerisinde. Bu süreç toplumlara birçok değerini yeniden sorgulamayı öğretti. Sorgulananların başında da birebir temas geliyor. Birebir temas da bir ürünün pazarlanması noktasında geçmişimize baktığımızda, özellikle gayrimenkul sektöründe olmazsa olmaz bir konu. Bunu hem satışlarımız için hem de satın almalarımız için söyleyebilirim. Bu süreçlerde en çok zorlandığımız konu bu oldu. Uzaktan iletişim teknikleriyle satın almalarımızı yürütmeye çalışırken bir de dijital kanallarla satışlar gerçekleştirmeye çalıştık. Çok şükür, firmamızın ilgili ekipleri üzerine düşen özveriyi gösterdi ve bu süreçte faaliyetlerimiz tüm hızıyla devam etti. En kısa sürede pandemi kaosundan kurtulmak en büyük dileğimiz.

2021 yılı hedef, plan ve beklentilerinizden bahsedebilir misiniz?

2021 yılından yegane beklentimiz, pandemi sürecinin en az hasarla atlatılması ve eski sağlıklı günlerimize geri dönülmesi olacaktır. Şuan için dünyanın neresine giderseniz gidin, bu soruyu kime sorarsanız sorun, size ilk vereceği cevap bu olur diye düşünüyorum. Hepimiz çok ciddi bir sınavdan geçiyoruz. Allah yardımcımız olsun.

Biraz da inşaat sektöründen bahsedecek olursak sektörün içerisinde bulunduğu dönemi nasıl görüyorsunuz? Sektörün 2021 hedefleri neler? Hedeflerin gerçekleşmesi noktasında siz ne tür çalışmalar yürütmeyi planlıyorsunuz?

Önümüzdeki yıl, özellikle bizim sektörümüz için bir yükseliş yılı olacak diye düşünüyorum. Sektörde 2018 yılıyla başlayan üretimdeki daralma, pandemi sürecinde de kendisini belirgin şekilde gösterdi. Önümüzdeki yıl için bizi umutlandıran gösterge ise bu iki kriz arasındaki faizlerdeki indirimle birlikte tüketicideki talebin bir anda dışavurumunun piyasalara yansıması. 0,64 faiz oranları açıklandığında, satış ekiplerimiz talebi karşılamakta zorluk çekti. Bu da bize gösteriyor ki, tüketici uygun piyasa şartları oluştuğunda yine yüzünü her zamanki gibi gayrimenkul yatırımına dönebiliyor. Bu sebeple 2021 yılının 2’nci ya da 3’üncü çeyreğinde sektörde bir toparlanma yaşanacağını düşünüyorum. Firma olarak da yatırım planlarımızı bu öngörüye göre şekillendiriyoruz ve projeler geliştiriyoruz.

atis yapi 2

Sektörde stok fazlası olduğu ve bunun bir balon oluşturduğu yıllardır konuşuluyor. Bursa bu konuda ne durumda?

Bu konuyu iller ve bölgeler bazında değerlendirmek daha doğru olacaktır diye düşünüyorum. Özellikle Türkiye genelinde bazı illerde balon oluşumları olabilir o konuda elimizde bir çalışma yok. Fakat Bursa özelinde tecrübemiz ve yaptırdığımız çalışmalar neticesinde bir talep fazlası olmadığını net bir şekilde söyleyebilirim. Özellikle 2018 kriziyle birlikte yavaşlayan üretime ve faiz indirimiyle oluşan talebi göz önüne aldığımızda, şuan için böyle bir balondan bahsedemeyiz. Özellikle de nitelikli yaşam alanları olarak konuya yaklaştığımız zaman bırakın stok fazlasını, çok ciddi bir talep fazlası olduğunu rahatlıkla dile getirebiliriz. Bir de bu pandemi sürecinde ailelerin yaşam biçimlerini gözden geçirdiğini düşünürsek, bazı alışkanlıkların değişmesi de yeni nesil projelerin oluşması anlamına gelecektir. Bu yeni nesil yaşam alanlarının üretimi noktasında da bizler gibi firmalar piyasaya öncülük edecektir diye düşünüyorum.

Sektörde faiz oranlarının giderek yükselmesi iç piyasada satışları geriletti. Öte yandan yabancı yatırımcı satışları artışa geçti. Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Piyasa canlı bir yapı. Şartlara göre dengeleri değişebiliyor ve firmalar olarak her koşula uyum sağlamak durumunda kalıyorsunuz. Bu bazen bir döviz hareketi, bazen bir bürokratik gelişme, bazen de faiz oranlarındaki dalgalanma olabiliyor. Burada önemli olan, hızlı reaksiyon vermek. Doğru planlama yapmak ve yapıyı doğru organize etmek. Yabancıya satıştaki yükseliş trendine kapılıp yerli müşteriye sırtınızı dönerseniz, bu size uzun vadede sorun teşkil eder. Aynı şey bunun tersi için de geçerli. O sebeple piyasa koşullarını iyi gözlemlemek ama dümeni de doğru yönetmek çok önemli.

Türkiye’de kentsel dönüşüm nasıl ilerliyor? Konuyu Bursa özelinde değerlendirebilir misiniz?

Kentsel dönüşümün, özellikle deprem alanında bulunan yerleşim yerlerinde hayati önem taşıdığı düşüncesindeyim. Bursa da birinci derece deprem bölgesi olarak bu konuda bizim nazarımızda birinci önceliğe sahip. Gelin görün ki, insan canı için bu kadar önemli olan bir konuda yeterli başarıyı sağlayabilmiş durumda değiliz. Buna isterseniz yerel idarelerin kusuru diyelim, isterseniz vatandaşlarımızın hatası diyelim. Ne dersek diyelim, ortada paha biçilemeyecek bir şey var, o da insan hayatı. Konuya böyle yaklaştığımızda aslında çözüm çok açık. Herkes elini taşın altına koyacak, bana bir şey olmaz diyerek konudan uzaklaşmayacak. Nitekim yakın zaman önce maalesef İzmir’de bunu acı şekilde bir kez daha tecrübe ettik. Doğduğumuz şehir için elimizi taşın altına koymaya her zaman hazırız. Kamuoyu ve yerel yönetimler nezdinde bir çözüm bulunması ve hızlıca hayata geçirilmesi konusunda üzerimize düşen bir görev olursa hiç çekinmeden elimizden geleni yaparız.

Bursa’da konut fiyatları ne durumda? Konuta yatırım, yatırımcısına sağladığı pirim açısından nasıl bir tablo sunuyor?

Konut değerleri Bursa için bazı lokasyonlar hariç, henüz yeterli olgunluğa ulaşmamış durumda. Bunda yaşanan krizlerin de bir etkisi olduğu aşikâr. Olası bir normalleşme sürecinde özellikle Bursa piyasası nezdinde fiyatlarda ciddi bir artış olacağını öngörüyorum. Geçtiğimiz 2 yılda maliyetlerimizde yaşanan ciddi artışları, ulaşımda İstanbul ve İzmir bağlantısının aktif kullanıma açılması gibi etkenleri bir araya getirdiğimizde ve yaşanacak talep artışını göz önüne aldığımızda, fiyatların yukarı yönlü seyri çok olası görünüyor. Zira birçok firma piyasa koşullarından dolayı satış fiyatına zam yapamıyor.

Değerli vaktinizi ayırdığınız için teşekkür ederiz. Son olarak eklemek istediğiniz bir konu var mıdır?

Win&ARTProje - ALU&Art Dergileri ekibine, ilginiz ve desteğiniz için teşekkür ederiz.

Atış Yapı to Lead the Development of New Living Spaces formed as a result of the Pandemic in Bursa

We conducted an interview with Mr. Ahmet ATIŞ, CEO of Atış Yapı, where we discussed the different aspects of the new business model they developed for Bursa and the effects of the pandemic in the construction industry.

Powered by OrdaSoft!