firatpenMehtap ULUCEVİZ: “Sektörümüze Yerli ve Milli Bir Duruşla Öncülük Yapmaya Mecburuz”

Fırat Altyapı ve Profil Pazarlama Müdürü Dr. Mehtap ULUCEVİZ ile Fırat’ın atılım ve başarılarla dolu tarihinin en yakın tanıklarından biri olarak 25 yıldan bu yana firmaya kazandırdıklarını, PÜKAD Başkanı kimliğiyle uzun ve kısa vadedeki hedeflerini konuştuğumuz bir röportaj gerçekleştirdik.

 

 

 

 

 

firatpen 90a

Kısaca sizi tanıyabilir miyiz? Bu zamana kadar sektörün hangi alanlarında, hangi görevleri üstlendiniz?

Mühendisim ve pazarlama alanında doktora derecesine sahibim. 25 yıldır Fırat bünyesindeyim.  Fırat’ın atılım ve başarı tarihinin hem tanığıyım hem de sürece önemli katkı veren ekibin parçasıyım.

Fırat Plastik firmasındaki mevcut ve geçmiş dönemdeki görevlerinizden bahsedebilir misiniz?

Planlama Koordinatörü olarak başladığım Fırat’taki görevime uzun yıllar Altyapı Pazarlama Müdürü olarak devam ettim ve 2016 yılından beri Profil Pazarlama Müdürü ve Altyapı Pazarlama Müdürü görevlerini birlikte yürütüyorum. Altyapıdaki çalışmalarım esnasında sizlerin de yakından takip ettiği “Asrın Projesi” olarak nitelendirilen “KKTC Su Temini Projesi’nin” Proje Koordinatörlüğü görevini üstlendim. Asrın Projesi’nin HDPE borularını biz ürettik ve projenin en önemli aşaması denizaltından suyu taşıyacak bu borulardı. Her biri yekpare 500 metre uzunluğunda, toplamda 80.000 metrelik 160 adet HDPE boruyu bir yıl gibi kısa sürede üretecek Fırat’tan başka bir firma dünyada çıkmadı. Fırat’ın bildiğiniz gibi milli bir duruşu var. Yer aldığımız ulusal ya da uluslararası projelerde, temel önceliğimiz ülkemizin başarısı. 80’den fazla ülkeye, 5 kıtada gerçekleştirdiğimiz ihracatla sektörümüzün ihracat lideri olmakla sınırlanacak bir başarı endeksimiz yok.

firatpen90a

Fıratpen, Winhouse Gedizpen’in pazarlama stratejisindeki önemli dönüm noktalarından “Ürünlerin Demokratikleştirilmesi Projesi”nin beyinlerinden biriyim. Bu konuyu biraz daha açmak ve yinelemek istiyorum. 80’lerin sonu ve 90’ların ilk yarısında PVC pencere sahibi olmak pahalı bir yatırımdı. Fırat, pazara girdikten sonra yapay darlık kırıldı, PVC pencerenin geniş kitlelere ulaşması mümkün oldu. O yıllarda, bir evdeki toplam “çift açılım sistemi” fahiş fiyatlara satılıyordu. Çift açılımı herkesin kullanabileceği fiyatlara çektik. Sektörümüz yıllarca düşük kasa-kanat genişliklerine sahip PVC profillere mecbur bırakıldı. Standartları önce 70’lik seriye daha sonra 75’lik ve 80’liğe yükselttik, müşterilerimize hak ettikleri değeri verdik ve her kesime ulaşabilecek fiyat politikası belirledik. Üst gelir gruplarına çok odacıklı sistemler sunulurken orta ve alt gelir grupları odacığı az, yalıtımı düşük profillere mahkûm edildi. Bu anlayışı değiştirdik. Aynı yapay kıtlık “lamine pencereler” için de geçerli değil miydi? Yıllarca pahalı olduğu için milletimiz lamine sistemlere ulaşamadı. Ahşap desenli Fıratpen, neredeyse beyaz fiyatına dedik. Ve şimdi 22 ayrı renkte lamine sunuyoruz.

Yine sektörümüzün yakından tanıdığı ve birçok prestijli projenin tercihi konumuna gelen yüzde 100 Yalıtımlı Sürme Zenia’nın tasarım çalışmalarında en başından itibaren Proje Koordinatörü olarak görev aldım. Zenia için de “sürme sistemlerinin demokratikleştirilmesi” desek yanlış olmaz. Ege’nin Akdeniz’in ürünü sürmeyi Zenia ile Erzurum’un Kars’ın kara kışına, Trabzon’un Rize’nin sağanağına taşıdık. Artık ülkemizin her ikliminde güvenle kullanılan Zenia ve Zenia Hebeschiebe gibi mükemmel yalıtım değerlerine sahip bir ürün var. Zenia’yı biz üretip bayilerimize hazır doğrama olarak teslim etmeye devam ediyoruz. Hem de sektöre göre çok daha uygun şartlarla. Özellikle proje çalışan bayilerimiz Zenia’dan çok memnun. Yeniliklerimiz Giyotin Pencere Sistemi ile devam etti. Özellikle istediğim bir üründü ve müstakil yapılarda sıkça kullanılmaya başlandı. Pencere kanadının içe doğru açılmasının uygun olmadığı mutfak ve çatı katı gibi dar mekanlarda; estetik ve konforun birlikte tasarlandığı müstakil yapılarda rahatlıkla uygulanabilen dikey sürme sistemi Giyotin ile sektörümüze yine öncülük ettiğimizi düşünüyoruz.

 

firatpen 90b

PÜKAD Başkanlığı görevinizin bir kez daha hayırlı uğurlu olmasını dileriz. Başkanlık görevine geldiğiniz günden bu yana ne tür çalışmalar içerisine girdiniz? Uzun ve kısa vadeli hedefleriniz nelerdir?

İyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim. PÜKAD’ın daha aktif bir dernek olarak sektöre öncülük etmesi en büyük hedefimiz. Burada iki önemli konu ön plana çıkıyor. İlki pencere üreticileri için sektörümüze kalifiye personel yetiştirmek. Bu konunun sektörümüzün en önemli sorunlarından biri olduğu, sanırım herkesin kabulü. İkincisi teknik eğitim seminerleri ve eğitici yayınlar hazırlayarak sektörümüzü daha donanımlı hale getirmek. Tüm çalışmalarımızı yıllık ve ara toplantılarla değerlendirip “eğitim” odaklı bir misyon yükleneceğiz. 

firatpen 90c

Pandemi ile birlikte hızla yükselişe geçen ham madde fiyatlarına ilişkin değerlendirmenizi alabilir miyiz? Fiyatlardaki artış sektöre nasıl yansıdı?

Ürün satış fiyatını etkileyen maliyet kalemlerinde ham madde payı yüzde 75-80 aralığındadır. Ülkemizde pandemi sürecinin başladığı 2020 Mart ayından günümüze, ham maddedeki birim fiyat artış oranına dolar/TL’deki ve diğer maliyet kalemlerindeki artışlar da eklendiğinde sektörümüz yüzde 150’leri aşan bir maliyet artışıyla karşılaşmıştır. Ve üreticilerimiz, büyük fedakârlıklar yaparak bu zamları satış fiyatına tam anlamıyla yansıtmadan üretmeye devam etmişlerdir.

Değerli vaktinizi ayırdığınız için teşekkür ederiz. Son olarak eklemek istediklerinizi alabilir miyiz?

Fırat’ın tarihinde hep olageldiği gibi, sektörümüze yerli ve milli bir duruşla öncülük yapmaya mecburuz. 2021’in ilk yarısını oldukça başarılı bir şekilde tamamladığımızı görüyorum. Üretim ciddiyetimizle, milli sermayemizle, kendi mühendisimiz, işçimiz ve bayi teşkilatımızın güveniyle ikinci yarıyılda daha da iyi bir performans öngörmekteyiz. Yenilikçi ürünlerimizi sektörümüzle tanıştırmaya da devam edeceğiz. İlginiz için Win&ARTProje - ALU&Art Dergilerine çok teşekkür ediyorum.

 

Mehtap ULUCEVİZ: “We are destined to lead Our Sector with a Domestic and National Stance”

We have interviewed with Dr. Mehtap ULUCEVİZ, the Manager of Fırat Altyapı ve Profil Pazarlama, who is one of the closest witnesses of Fırat’s history full of breakthroughs and achievements,

on the values she has added in the company for the last 25 years, as well as on the long- and short-term goals she is to pursue with her title of PÜKAD (Assoc. of Door & Window Sector) Chairwoman.

Powered by OrdaSoft!