cephederCEPHEDER Faaliyetlerine Hız Kesmeden Devam Ediyor

CEPHEDER Yönetim Kurulu Başkanı Adil BAŞTANOĞLU’nu dernek merkezinde ziyaret edip dernekleri ile ilgili bilgiler aldık.

 

 

 

 

cepheder 75a

Röportajımıza başlarken sizi tanıyabilir miyiz?

1955 yılında Ankara’da doğdum. Gazi Eğitim Enstitüsü ve Hacettepe Eğitim Fakültesi’nden 1975 yılında mezun oldum. 1980’de ise Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Mimarlık Yüksek Okulu diploması aldım. 1982’de Arımeks Mühendislik’i kurdum. 36 senedir Arımeks’in Genel Müdürlüğünü yapıyorum. 2007-2011 yılları arasında 3. ve 4. dönem ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini üstlendim. 8. Dönem de ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanı seçildim. Aynı zamanda CEPHEDER (Cephe Sanayici ve İş İnsanları Derneği)’in kurucu başkanı ve İMSAD Yönetim Kurulu Üyesiyim. Gönüllü olarak çatı sistemleri eğitimi öğretmenliği yapıyorum.

CEPHEDER’in yapılanması ve faaliyetleri hakkında bilgi verir misiniz?

CEPHEDER (Cephe Sanayici ve İş İnsanları Derneği), cephe sistem bileşenleri, uygulamaları, gelişmeleri, standartları konularında, kamuoyunu ve sektörü bilinçlendirmek için bu konuda çalışmalar yapan üretici, distribütör, uygulamacı firma, cephe danışmanları ve akademisyenleri bir araya getirerek 24 Temmuz 2018 İstanbul’da kurulan sivil toplum örgütüdür. CEPHEDER, cephenin mimari-statik-şehircilik-estetik yönü ile ilgilenerek ve bu alana bütünleşik olarak bakmayı amaç edinmiştir. İlk yönetim kurulu üyeleri; Başkan Adil BAŞTANOĞLU, Başkan yardımcısı Barış ERDEM, Sayman Üye Yaşar ŞENAL, Yönetim kurulu üyesi Özgür UZELTÜRK, Yönetim kurulu üyesi Ali Haydar GÜLER’dir.

Halihazırda 25 üyemiz bulunmaktadır, söylemek gerekirse; Austrotherm, Fixa Yapı Kimyasalları, Işıklar İnşaat, Panelsan, Mavi Mekanik Cephe, Arimeks, Rheinzink, FDF Danışmanlık, FYT Mühendislik, AGS Metal, Dörken, Knauf Ins., Ejot Tezmak, NLSS Mühendislik, Tosca Facade, HSM Alü., GRC Fiberton, Pulver, Fischer, Novawood, Hüseyin Gürsoy Mimari Çözümler, Alcam Cam Cephe Sistemleri ile üniversite öğretim görevlisi üyelerimiz MSGS Öğr. Gör. Doç. Dr.Ümit ARPACIOĞLU, İTÜ Öğr. Gör. Prof Dr. Nil TÜRKERİ ile İTÜ Öğr. Gör. Yrd. Doç. Dr. Cem ALTUN’ dur.

Sektördeki firmaların derneğinize üye olması için aranan nitelikler nelerdir? Üyelik süreci nasıl ilerlemektedir?

Üyelerimizin; İş yaşamında çevresini saran tüm kişi ve kuruluşlara karşı dürüst davranan, haksız rekabet sayılacak uygulamalara katılmayan, tüketici haklarını koruyan, yasa dışı ya da suç sayılabilecek hiçbir faaliyette bulunmayan, çalışanları ile olan ilişkilerinde, dürüstlük, şeffaflık, eşitlik ilkelerine bağlı kalan, tüm faaliyetlerini çevreye zarar vermeden ve çevreyi koruma bilinci içinde gerçekleştiren markalar olmasını istiyoruz.

Üyelerimizi yaptıkları işe göre 6 gruba ayırıyoruz: Üretici, Küçük Üretici (KOBİ), Uygulayıcı, Distribütör, Akademisyen, Cephe Sistem Danışmanı.

Başvuran firmaların üye olabilmeleri için en az iki üyemizden tavsiye mektubu alması, yönetim kurulu üyeleri tarafından yapılacak oylamada kabul görmesi gerekmektedir.

CEPHEDER’de şu ana kadar yapılan faaliyetlerden ve derneğin gelecek hedeflerinden bahseder misiniz?

Henüz çok yeni kurulan bir derneğiz ve gelecekte yapmak istediğimiz çok çalışma var.

• Türkiye’de cephelerde olması gereken standartları belirlemek, projelerde önerilen cephelerin sokak ve kent görüntülerini elde etmek, altyapı ve estetik konusunu gündeme taşımak (gelişen teknolojilerle sokak siluetlerini ve bütünleşik cepheleri önceden projelendirmek…). Bu standartları belirlerken diğer ülkelerde yapılan çalışmaları inceleyip, Türkiye şartlarına adaptasyonunu sağlamak,

• Oluşturulan cephe standartlarına uygun eğitimler düzenleyerek bilinçli uygulayıcıları yaygınlaştırmak, bu konuda üniversite, meslek kuruluşları ve resmi kurumlar ile iş birliği yapmak,

• Yurt dışı benzer sivil toplum kuruluşlarıyla ortak çalışmalar yaparak bilgi ve deneyimlerin Türkiye’ye aktarılmasını temin etmek,

• Ülke çapında malzeme, işçilik, enerji tasarrufu, döviz tasarrufu sağlayacak faaliyetlerde bulunmak, yeni ve çağdaş cephe anlayışını oluşturmak (Örn. yeşil dikey cepheler, enerji üreten cepheler, hareketli cepheler gibi…)

• Meslek yeterliliklerinin belirlenmesi ve denetlenmesi konularında çalışmalar yapmak,

• Sektörün disiplinler arası toplantılar yapmasına öncülük etmek (mimar, inşaat mühendisi gibi)

• Yurtdışı fuarlara sektörün bir arada dernek çatısı altında, geniş marka dağılımı ile ülke genelini temsil edebilecek şekilde katılımını sağlamak

ÇATIDER ve CEPHEDER işbirliğinden bahseder misiniz?

Uzunca bir dönem ÇATIDER hem çatı hem de cephe sektörü konularını ele alan bir dernek oldu. Lakin cephe sektörünün hem malzeme çeşitliliği hem de uygulama şekilleri açısından büyümesi, konuların farklılaşması, detaylıca incelenmesi gerekliliği ile CEPHEDER’in kurulması için yola çıktık.

İki farklı dernek olmak ile birlikte sektörlerin birbirini tamamlayıcısı olduğuna ve yapılacak etkinlik vb. gibi çalışmalarda iş birliği yapmaları gerektiğine inanıyoruz.

Değerli vaktinizi ayırdığınız için teşekkür ederiz. Eklemek istediğiniz bir konu, üzerinden geçmek istediğiniz bir husus var mı?

Ziyaretinizden dolayı başta sizlere olmak üzere Win&ARTProje ve ALU&Art Dergileri ekibinize teşekkür ederim.

Activities of CEPHEDER Continues With Full Speed!

We visited Chairman of ÇATIDER and CEPHEDER, Mr. Adil BAŞTANOĞLU at the association’s headquarters and received information about their associations.

 

cepheder 75b

Powered by OrdaSoft!