tmbÇevre ve Şehircilik Bakanı Murat KURUM: “Yerli Üretim, İnşaat Maliyetlerini Düşürecek”

Türkiye’de yerli üretimin desteklenmesine yönelik atılan adımlar, inşaat sektöründe de yer buldu. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat KURUM, inşaat sektöründe kullanılacak tüm malzemelerde önceliğin yerli üretim yapan inşaat malzemeleri şirketlerine verileceğini, bu tür çalışmaların Emlak Katılım Bankası ve Emlak Konut üzerinden yürütüleceğini açıkladı.

 

 

 

yerli uretim 1a

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat KURUM, inşaat malzemelerinde yerli açılımı başlatarak sektörde dışa bağımlılığı azaltacak yeni bir adım atacaklarını kaydettiği açıklamasında, “Tamamen yerli imkânlarla yerli üreticilerimizle birlikte, burada ne ihtiyaç varsa yüzde 100 yerli olacak. Her şeyimizi kendimiz karşılamalıyız” dedi.

Yerli Üretim, İnşaat Maliyetlerini Düşürecek

İthal edilen inşaat malzemelerinin tamamen yerli olması için Emlak Konut ve Emlak Katılım işbirliğinde çalışmalar yürütüleceğine dikkat çeken Murat KURUM, konuya ilişkin şu açıklamada bulundu: “Tamamen yerli imkânlarla yerli üreticilerimizle birlikte, burada ne ihtiyaç varsa yüzde 100 yerli olacak. Emlak Katılım Bankası ve Emlak Konut GYO ithal edilen tüm ürünlerin Türkiye’de üretilmesini sağlayacak yatırımlar yapacak, teşvikler sağlayacak. İnşaat sektöründe kullanılacak olan tüm malzemelerde öncelik, yerli üretim yapan inşaat malzemeleri şirketlerine verilecek. Yapılan inşaatlarda kullanılan tüm inşaat malzemeleri için yerli ürünler kullanılacak. Sektör temsilcilerine göre inşaatlarda yerli ürün kullanımı dış ticaret açığının azalmasına fayda sağlamasının yanı sıra inşaat maliyetlerini de yüzde 15-20 düşürecek, bu da konut fiyatlarına yansıyacak.

Açıklamasında TOKİ’nin yürüttüğü sosyal konut projelerindeki son durumu aktaran KURUM, şu bilgileri verdi: “50 bin konutumuzun tamamının ihalesini yaptık, inşaatlarını başlattık. Bir kısmını 2021 yılı başı itibarıyla teslim edeceğiz. 100 bin konutun tamamının kuralarını çektik, hak sahiplerini belirledik. 10 bin konutun ihalesini yaptık, inşaatları başlattık. 50 bin ve 100 bin sosyal konut projelerimizle Türkiye genelinde 1 milyondan fazla konut üretimini gerçekleştirmiş olacağız.”

Önümüzdeki 5 Yılda 1,5 Milyon Konut, Acilen Dönüştürülecek

Türkiye’nin birçok ilinde 104 bin bağımsız birimin üretilmesine yönelik çalışmaların sürdüğüne işaret eden KURUM, şunları kaydetti:

“Hızlı, yerinde ve gönüllü dönüşüm esasıyla yılda 300 bin olmak üzere 5 yılda, 1 milyon 500 bin konutun deprem dönüşümünü gerçekleştireceğiz. Son 2 yıl içerisinde, dönüşümü adeta baştan sona yeniden düzenleyen değişiklikler yaptık. Meclisimizle vatandaşların ve müteahhitlerin, yüklenicilerin mağdur olmaması için birçok mevzuat düzenlemesi yaptık. Artık parsel bazındaki planlamaları tamamen ortadan kaldıracağız. Parsel bazlı imar planı hiçbir şekilde yapılamayacak, yapılan planlarda 7’inci aya kadar etraftaki teşekkül etmiş bina yükseklikleri çerçevesi neyse bu bina yükseklikleri çerçevesinde yapılacak. Eylem planımızı hazırladık, çözümler ürettik. Dönüşüm konusunda istekli olan vatandaşlarımızı endişelendiren, gayretli belediyelerimizi zorlayan tüm engelleri ortadan kaldırdık. Bu kritik hamlelerimizle artık belediyelerimizin eli daha güçlü. Kentsel dönüşüm ve yenileme kapsamında 81 ilimizde tarihi kent meydanlarımızı tekrar gün yüzüne çıkarıyoruz. Meydanlarımızı tarihi hüviyetine kavuşturacak bu vizyon projeyle, yüzlerce tarihi ve kültürel aksımızı yeniden ihya ediyor, yine yüzlerce etapta yenilediğimiz iş yerlerimizi esnafımıza kazandırıyoruz.”

Dönüşüm İçin Kapılarını Belediyelere Açtı

Ankara, İstanbul, Konya, Adana, Trabzon, Aksaray, Diyarbakır, Bolu, Bursa, Kayseri, Muğla ve Rize’de 10 bin sanayi iş yerini projelendirdiklerini bildiren Murat KURUM, “Bunların bin 420’sini tamamladık. 3 bin 422’sinin ise yapımına devam ediliyor. Ayrıca, 3 bin 375 iş yerinin ihale çalışmalarına da başladık. En büyük önceliğimiz olan dönüşüm konusunda bakanlığımızın kapıları, belediyelerimize sonuna kadar açıktır. Bakanlık olarak belediye başkanlarımızın emrindeyiz.” dedi.

Murat KURUM: “30 Bin Konutun İnşaatına Başladık”

Sosyal konut çalışmalarına da devam ettikleri belirten Murat KURUM, “TOKİmizle şu ana kadar ülkemizde sosyal donatılarıyla beraber toplam 1 milyon bağımsız bölüm ürettik. 2019 yılında, 50 bine yakın konut ve sosyal donatıyı vatandaşlarımıza teslim ettik. Yine, 67 ilimizde, 140 projede 50 bin sosyal konutun kura çekimini tamamladık, 30 bin konutun inşaatına başladık. ‘100 bin Sosyal Konut’ kampanyasında da başvuru sürecimiz tamamlandı. Konutların proje ve yapım çalışmalarına başladık.” ifadelerini kullandı.

Ekolojik Koridorlar Kilometrelerce Uzunlukta Olacak

Murat KURUM, 2023 yılına kadar 81 ilde 81 milyon metrekarelik alana yapacakları millet bahçelerini hizmete sunmaya başladıklarını anımsatarak, şunları söyledi: “”Şu ana kadar 23 millet bahçesini hizmete sunduk. Halen 72 ilde 184 projenin çalışmaları devam ediyor. Kişi başına düşen yeşil alan miktarını 15 metrekare üzerine çıkarmak için çalışmalar yapıyoruz. Ekolojik koridorlar, bunun bir parçası. 22 ilde uygulamaya başladığımız ekolojik koridorlar, kilometrelerce uzunluğa sahip olacak. Ekolojik koridorların doğal alanları, akarsuları, bisiklet yollarını ve millet bahçelerini birbirine bağlayacak.”

Murat KURUM: “2023 Yılına Kadar 3 Bin Kilometre Bisiklet Yolu Yapacağız”

Ekolojik koridorların en önemli ulaşım ağının bisiklet ve yeşil yürüyüş yolları olacağına dikkat çeken Murat KURUM, “Son 2 yılda 1242 kilometre bisiklet yolu, 108 kilometre yeşil yürüyüş yolunun yapımını hamdolsun tamamladık. İnşallah 2023 yılına kadar 3 bin kilometre bisiklet yolu, 3 bin kilometre yeşil yürüyüş yolu, 60 kilometre çevre dostu sokak ve 60 bin metrekare gürültü bariyerimizi tamamlayacak, belediyelerimizin yönetimine, vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız.” şeklinde konuştu.

Başarı Hikâyeleri Yazıldı

Dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgını ile iklim değişikliğinin olumsuz sonuçlarının şehirleri ve insanları olumsuz etkilediğinin altını çizen Murat KURUM, “Covid-19 salgınına karşı ülke olarak hep birlikte hakikaten fedakârlıklar gösterdik, başarı hikâyeleri yazdık. Diğer taraftan küresel bir sorun olan iklim değişikliğiyle mücadele konusunda da artık hep birlikte, bir seferberlik ruhuyla hareket etme mecburiyetimiz var çünkü ülkemizde şiddetli ve sık yağışlar meydana geliyor, Akdeniz bölgemiz çölleşiyor, hiç görmediğimiz dev hortumlar, çok şiddetli dolu yağışları yaşanıyor. Biz bakanlık olarak; Karadeniz İklim Değişikliği Eylem Planı’mızı açıkladık, diğer 6 bölgemizin çalışmalarını tamamladık, yakında açıklayacağız. 81 ilimizin tamamında, yerel iklim eylem planlarını da belediyelerimizle, il müdürlüklerimizle birlikte yapacağız.” dedi.

Murat KURUM, Minister of Environment and Urbanization: “Domestic Production is to Decrease the Construction Costs”

Steps being taken with the intent of supporting domestic production in Turkey have taken place also in the construction sector. Murat KURUM, Minister of Environment and Urbanization, has declared that, priority shall be given to the construction materials companies conducting domestic production for all the materials to be used in the construction sector, and that respective operations shall be executed by the mediation of Emlak Participation Bank and Emlak Konut.

yerli uretim 2

Powered by OrdaSoft!