İsmail GÜLLE: “Türkiye, 2020’de Pandemiye Rağmen İhracatçı Kimliğine Çok Önemli Değerler Kazandırdı”

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail GÜLLE, Türkiye ihracat faaliyetlerinin 2020 yılında geldiği son aşamayı aktardığı, 2021 yılı beklenti ve hedeflerini sıraladığı açıklamasında, Türkiye’nin 2020’de pandemiye rağmen ihracatçı kimliğine çok önemli değerler kazandırdığını, yeni dönemde yeni rekorlar beklendiğini vurguladı.

 

 

tim 1

İsmail GÜLLE: “2021 Yılı Toplam İhracat Hedefimiz, 184 Milyar Dolar”

“Yeni Ekonomi Programı’nda 2021 yılı toplam ihracat hedefi, 184 milyar dolar olarak belirlendi. İnanıyoruz ki, pandeminin hızını kesmesi ve aşılamanın etkisiyle kısıtlamaların yıl içinde tamamen kalkmasıyla bu hedefe ulaşacağız. Elbette, belirsizlikler her zaman mevcut, fakat pandeminin etkilerini hissetmeye devam ettiğimiz ekim ayında 17 milyar 333 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren ihracat ailesi, bu performansını sürdürdüğü takdirde çok daha yüksek hedeflere de kısa sürede ulaşacaktır. Karşımıza çıkan tüm belirsizlikleri ihracatla aşıyoruz.

İsmail GÜLLE: “İhracatçılarımız Şoklara Dayanıklı ve Seri Reflekslere Sahip”

2020 yılına ihracat ailesi olarak büyük hedeflerle başladık. Bu hedeflerimizle uyumlu bir şekilde yılın ilk iki ayında ihracatta rekor kırdık. Mart ayının ortasına kadar günlük ihracat rakamlarımız bir hayli başarılı bir tablo ortaya koydu. Mart ortasından itibaren salgının tüm dünyada etkisini derinden hissettirmeye başlamasıyla birlikte ihracatımız da ister istemez etkilendi. Bu dönemde önceki yılın aynı dönemine göre ihracatımız düşüş yaşasa da haziran ayıyla başlayan yeni normal döneminde hızla eski temposuna kavuştu. Pandeminin etkilerinin en derinden hissedildiği mart, nisan ve mayıs aylarında tarım ve gıda sektörlerimiz olumsuz etkilenmek şöyle dursun; kapıların kapalı olduğu dönemde dahi ihracatlarını arttırdı. Şoklara dayanıklı ve seri reflekslere sahip ihracatçılarımız, attıkları yerinde adımlarla yaşanan her krizden güçlenerek çıkmayı başardılar. Bu güçle birlikte, ticaret diplomasisinin saha neferleri ihracatçılar olarak pandemi öncesindeki ihracat rakamlarına ulaşmayı başardık.

İsmail GÜLLE: “İşlerimizi Dijitale Taşıdık”

Dünyanın belki de yüz yılda bir karşılaşabileceği bu tür bir salgın süreci, oldukça dikkat gerektiren ve kendi içerisinde dinamikleri olan bir dönemdi. Sağ olsunlar bakanlarımız, başkanlarımız, ihracatçılarımız topyekün bir mücadeleyle; her koşulda ihracatın sürmesini sağladılar. Ülkemizdeki 100 bin ihracatçının çatı kuruluşu olarak bizler bu dönemde elimizi taşın altına koymaktan çekinmedik. İşlerimizi dijital platformlara taşıdık, birçok ilki yine bu dönemde gerçekleştirdik. İlk Sanal Fuar, ilk Sanal Ticaret Heyeti, ilk Sanal Yarışma ve ilk Sanal Ödül Törenini hayata geçirdik. Ticaret diplomasisinin saha neferleri olarak gerçekleştirdiğimiz her bir dijital etkinliğin ihracatımıza şimdiden büyük katkılar sağlamış olduğunu görmek bizleri gururlandırıyor.

5 Kıtada, Toplamda 43 Ülkede 35 Sanal Ticaret Heyeti

Bu süreçte, ihracatımız adına tanıtım ve dijitalleşme hamleleriyle güçlü bir adım attık. TİM olarak, yapmış olduğumuz tanıtım çalışmaları ve sanal çalışmaların son derece önemli olduğunu görmekteyiz. Yeni nesil ticaret diplomasisi faaliyetlerimizle, sektör temsilcileri, ihracatçılar ve Bakanlarımızla olan buluşmalarımızla, “Dış Ticaret Fazlası Veren Türkiye” hedefine, her zamankinden daha büyük bir inançla odaklanmış durumdayız. Pandemi süreci, bizleri yeni nesil ticaret diplomasisi faaliyetlerimizden alıkoyamadı. Yeni nesil ticaret heyetlerimizi, Ticaret Bakanlığımızın koordinasyonunda, 5 kıtada, toplamda 43 ülkede 35 sanal ticaret heyetiyle başarıyla gerçekleştirdik. Farklı coğrafyalardan birçok ülkeyle sanal ticaret heyetlerimize yeni dönemde de devam edeceğiz.

İsmail GÜLLE: “Ekimde Cumhuriyet Tarihinin En Yüksek Aylık İhracatına Ulaştık”

Eylül ve ekim aylarında ise ihracatımızın yeni rekorlara imza atmasından büyük gurur duyduk. Bilhassa, otomotiv ve kimyevi maddeler gibi yüksek miktarda ihracat yapan sektörlerimizdeki hızlı toparlanma ve hazır giyim sektörümüz başta olmak üzere kimi sektörlerimizdeki ihracat rekorlarının etkisiyle eylülde en yüksek eylül ayı ihracatını gerçekleştirirken, ekim ayında Cumhuriyet tarihinin en yüksek aylık ihracatına ulaştık. Bu süreçte Bakanlığımızın destekleriyle daha çok çalışarak, geliştirdiğimiz alternatif modellerle Türk ihracatçısının olağanüstü koşullarda ne kadar başarılı olduğunu dünyaya bir kez daha kanıtladık. Bu veriler V tipi toparlanmanın en net görüldüğü alanın ihracat olduğunu ortaya koyuyor.

İsmail GÜLLE: “İhracatla Yükselen Türkiye İçin İhracatçılarımıza Destek Olacağız”

Kasım ayı ihracat rakamlarımız, önemli pazarlarımızdan yeniden kısıtlamaların başladığı bir dönemde oldukça önemliydi. Takvimin olumsuz etkisine rağmen yüzde 0,95’lik oldukça sınırlı bir düşüş yaşayarak 16 milyar 88 milyon dolar seviyesinde ihracat gerçekleştirdik. Pek çok sektörümüz pandemi öncesi dönemin dahi üzerinde ihracat gerçekleştirdi. İnanıyoruz ki, 2020 yılını da Yeni Ekonomi Programı (YEP) hedefimiz olan 165,9 milyar doların üzerinde kapatacağız. Elbette bu başarıyı; dünyanın pandeminin ikinci dalgasıyla yüzleştiği, birçok ülkede vaka sayılarının tekrar rekor seviyelere ulaştığı bu dönemde, ‘İhracatla Yükselen Türkiye’ için gecesini gündüzüne katarak çalışan ihracatçılara borçluyuz. İhracatla yükselen Türkiye için ihracatçılarımızı her koşulda desteklemeye devam edeceğiz.

İhracatta Yeni Rekorlar Bekleniyor

Yılın ilk 11 aylık döneminde sektörlerimizin ihracatını incelediğimizdeyse, kimi sektörlerin salgının küresel ticarette yarattığı daralmadan neredeyse hiç etkilenmediğini görüyoruz. Gemi ve yat, yaş meyve ve sebze, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, meyve sebze mamulleri, çimento cam seramik ve toprak ürünleri, fındık ve mamulleri ve halı sektörlerimizin, yılın ilk 10 ayında, önceki yılın aynı dönemine göre ihracatını artırdığını görüyoruz. Mobilya, kağıt ve orman ürünleri, tütün, demir ve demir dışı metaller, kuru meyve ve mamulleri ve iklimlendirme sanayii sektörlerinin de yılı pozitif kapatacağı beklentisi içerisindeyiz. 2021 yılında ise; gıda ve tarım sektörlerinin aynı ivmeyi korumasını, son dönemde ihracatı ivme kazanan hazır giyim, elektrik-elektronik, savunma ve havacılık, makine ve mücevher sektörlerinin yeni rekorlara imza atabileceğini öngörüyoruz.

tim 1bİsmail GÜLLE: “Karşımıza Çıkan Tüm Belirsizlikleri İhracatla Aşıyoruz”

Yeni Ekonomi Programı’nda 2021 yılı toplam ihracat hedefi, 184 milyar dolar olarak belirlendi. İnanıyoruz ki, pandeminin hızını kesmesi ve aşılamanın etkisiyle kısıtlamaların yıl içinde tamamen kalkmasıyla bu hedefe ulaşacağız. Elbette, belirsizlikler her zaman mevcut, fakat pandeminin etkilerini hissetmeye devam ettiğimiz ekim ayında 17 milyar 333 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren ihracat ailesi, bu performansını sürdürdüğü takdirde çok daha yüksek hedeflere de kısa sürede ulaşacaktır. Karşımıza çıkan tüm belirsizlikleri ihracatla aşıyoruz.

İsmail GÜLLE: “TİM Olarak Var Gücümüzle Çalışıyoruz”

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın duyurduğu ekonomi reformu sonrası ihracatta yeni bir seferberlik başlattık. 2000 yılında 36 milyon ton olan ihracatımız, 2023 yılında da miktar bazında 200 milyon tona ulaşacağını öngörüyoruz. Türk ihraç mallarını, ülkemizin alamet-i farikası haline getirmek için var gücümüz ile çalışıyoruz. Zorlu dönemlerde asla sorumluluktan kaçmadık, önümüzdeki dönemde de asla kaçmayacağız. “Daha Güçlü İhracat Daha Güçlü Türkiye” hedefi doğrultusunda, milli ihracatın geleceğinin şekillendirileceği ve devamında geleneksel olarak tertip edilmesini planladığımız “Türkiye İhracat Şûrası”nı düzenlemek istiyoruz. Bu kapsamda, zorlu koşullar ve artan rekabete rağmen, “Daha fazla ve daha güçlü ihracat’’ için, Türkiye’nin dünyada en çok ihracat yapan ilk 10 ülkeden biri olması adına, bir yol planı hazırlanması ve bu plan çerçevesinde çalışmaların sürmesini hedeflemekteyiz. Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak, özellikle gençlerin ve kadınların ihracata katılımını çok önemsiyoruz. Kadın konseyimizin kuruluşunun üzerinden neredeyse iki yıl geçti ve konseyimiz şimdiden birçok önemli projeye imza attı. Ülkemizin istikbâli gençlerimizin, ihracat süreçlerinde daha aktif rol olması adına, Meclisimiz tarafından tasarlanan bir diğer projemiz ise “Genç TİM”. Projemizin öncelikle iki amacı bulunuyor: İlki geleceğin ihracatçı genç neslini yetiştirmek, rekabet dünyasına hazırlamak ve ihracatçı ve ihracatçı firmaların ikinci kuşağını yetkin dış ticaretçi olarak yetiştirmek adına TİM çatısı altında bir konsey kurmak. Bir diğer amacımız ise, ülkemizde öğrenim gören yerli ve uluslararası öğrencileri hedefleyen ve bu kitleye etkin dijital mecralardan ulaşan yapay zekâ destekli bir platform oluşturulmasıdır.”

İsmail GÜLLE: “Turkey Has Added Great Values In Its Exporting Identity In 2020 Despite The Pandemic”

In the statement he conveyed the final stage that the export operations in Turkey reached in 2020, and listed their expectations from and goals in the year 2021, İsmail GÜLLE, the Chairman of Turkish Exporters Assembly (TİM), emphasized that, Turkey has added great values in its exporting identity in 2020 despite the pandemic, and that they were expecting new records in the new period ahead.

Powered by OrdaSoft!