Adil PELİSTER: “Kimya Sektörü Pandemiye Rağmen En Çok İhracat Yapan 2’nci Sektör Olmayı Başardı”

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Başkanı Adil PELİSTER, kimya sektörünün 2020 yılını değerlendirdiği, 2021 yılı beklenti ve hedeflerini aktardığı açıklamasında, sektörün pandemiye rağmen üstün başarılar gösterdiğine dikkat çekti.

 

 

ikmib 2a

Adil PELİSTER: “Pandemi Döneminde Türkiye’nin İhtiyaçlarına Öncelik Verdik”

“Pandemi gölgesinde geçen zor bir yılı geride bıraktık. Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisinin Mart 2020’den itibaren ülkemizde de görülmesi üzerine beklenmedik bir değişim yaşadık. Covid-19 küresel salgını, üretimden tüketime bütün ekonomik zinciri olumsuz etkiledi. Fakat pandemiye rağmen sektörümüz büyük bir çaba ile üretim ve ihracatına devam etti.

16 alt sektörüyle birlikte ülke sanayisine yön veren tüm üretim alanlarına, 27 sektöre hammadde veya yarı mamul veren lokomotif bir sektör olan kimya sektörümüzün, pandemi döneminde de en çok ihtiyaç duyulan ürünlere sahip olması dolayısıyla ne kadar hayati bir önemi olduğu bir kez daha anlaşıldı.

Pandeminin ilk aylarında ülkemizdeki acil ihtiyaçların karşılanması amacıyla bazı medikal, kozmetik ve kimyevi maddelerin ihracatına kısıtlama getirildi. Bu kısıtlamaların kaldırılmasında İKMİB olarak önemli bir katkımız oldu. Ayrıca koronavirüsün ülkemizde görülmeye başlaması ile birlikte kolonya ve dezenfektan ürünlerinde yaşanan yoğun talep sebebiyle bu ürünlerin üretiminde etil alkol sıkıntısı oluşmuştu. Yine İKMİB olarak ilgili devlet kurumlarımız nezdinde yürüttüğümüz görüşmeler ve girişimler neticesinde, bu sorunun da kısa sürede çözüme kavuşturulmasını sağladık.

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin üretim seferberliği kapsamında, 100 bin litre dezenfektanı TİM adına Sağlık Bakanlığımıza ve hastanelerimize teslim ettik. İKMİB olarak da Çapa Hastanesi, Cerrahpaşa Hastanesi ve Türk Kızılay’a dezenfektan desteği sağladık. Bununla birlikte yüksek risk altında kalan sağlık çalışanlarımızın virüse maruz kalma riskini azaltacak, yüz koruyucu sağlık siperi ihtiyacını karşılamak üzere Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) iş birliği ile 100 bin sağlık siperini Sağlık Bakanlığımıza, 3 bin sağlık siperini Gebze Devlet Hastanesi’ne ve 10 bin sağlık siperini Türk Kızılayı’na teslim ettik.

Adil PELİSTER: “Dijital Dönüşüm ile Kimyada İlklere İmza Attık”

Diğer yandan İKMİB olarak dijital dönüşümde öncülük ederek birçok ilke imza attık. Türkiye’nin dijital ihracatta ilk sektörel sanal ticaret heyetini ve ihracatta ilk dijital ödül törenini gerçekleştirdik.

Adil PELİSTER: “2020 Yılında En Çok İhracat Yapan 2’nci Sektör Kimya Oldu”

Yaz başı umutlandık. Vakalar azalmıştı. Fakat sonbahar ile birlikte yeniden vakalar artmaya başladı. Dünya ekonomisindeki yavaşlama, pandemi etkisiyle küresel ticarette yaşanan daralma vb. bütün zor koşullara rağmen, 2020 yılında 18 milyar 313 milyon dolarlık ihracat ile Türkiye’nin en fazla ihracat gerçekleştiren ikinci sektörü olmayı başardık.

2019 yılına göre ihracatımızda yüzde 11,32’lik bir kayıp oldu. Sektörümüz petro kimya alanında küresel enerji ihtiyacı azalmasına bağlı olarak ihracat düşüşü yaşasa da plastik, kozmetik, ilaç, medikal, temizlik maddeleri başta olmak üzere diğer alt sektörlerinde ise nispi bir artış kaydetti.

2020 yılında aylık bazda aralık ayı 1,80 milyar dolar ile en yüksek ihracatın gerçekleştiği ay olurken, mayıs ayı 1,18 milyar dolar ile en düşük ihracatın gerçekleştiği ay oldu. Nisan ayında ise genel ihracatta ciddi bir gerileme yaşanırken tüm sektörler arasında en fazla ihracat yapan sektör olarak ilk sıraya çıktık.

2020 yılı ilk üç çeyrek verilerine göre dünyada kimya sektörü ihracatı yüzde 23,1 azalırken, Türk kimya sektörü ihracatı sadece yüzde 4,6 azaldı. Sektörümüzün dünya ihracatındaki payı ise yükseldi ve 0,7 oldu.

Adil PELİSTER: “231 Ülke ve Bölgeye Kimya İhracatı Yaptık”

En çok ihracat yaptığımız alt sektörümüz yüzde 3,42’lik artış ve 6,33 milyar dolarlık ihracat ile plastikler ve mamulleri oldu. En çok ihraç edilen diğer alt sektörlerimiz mineral yakıtlar, mineral yağlar ve ürünler, anorganik kimyasallar, uçucu yağlar, kozmetikler ve sabun, eczacılık ürünleri ve kauçuk, kauçuk eşya olarak sıralandı. En çok artış olan sektörümüz ise yüzde 46,61 artış oranı ile muhtelif kimyasal maddeler sektörümüz oldu.

Sektörümüz 2020 yılında 231 ülke ve bölgeye ihracat gerçekleştirdi. En çok ihracat yaptığımız ülkeler arasında Irak 1,01 milyar dolar ihracat ile ilk sırada yer alırken, Almanya 927,6 milyon dolar ihracat ile ikinci, Hollanda 876,9 milyon dolar ihracat ile üçüncü oldu. Hollanda’yı, ABD, İtalya, İngiltere, İspanya, İsrail, Romanya ve Belçika takip etti. Pandemiye rağmen ABD’ye olan kimya ihracatımız yüzde 12,73, İngiltere ve Belçika’ya yüzde 20’nin üzerinde, Almanya’ya yüzde 5,50, İsrail ve Romanya’ya ise yüzde 14’ün üzerinde arttı.

Adil PELİSTER: “Covid-19 Ürünlerinde 2020 Yılında En Çok Dezenfektan İhraç Edildi”

Kimyevi maddeler ve mamulleri sektöründe yer alan dezenfektan, kolonya, ilaç, sabun ve tanı kitleri olmak üzere Covid-19 ürünleri ihracatımız 2020 yılında 2019 yılına göre yüzde 212,73 artış göstererek 524,4 milyon dolar olarak gerçekleşti. 2020 yılında Covid-19 ürünlerinde 277 milyon 348 bin dolar ile en çok dezenfektan ihracatı yapılırken, en çok ihracat artışı da yüzde 878,67 gibi rekor bir artışla yine dezenfektanlarda oldu. Tanı kitleri ihracatı yüzde 169,12 artışla 117 milyon 787 bin dolar ile ikinci sırada, sabun ihracatı yüzde 17,84 artışla 85 milyon 501 bin dolar ile üçüncü, kolonya ihracatı yüzde 208,99 artışla 28 milyon 253 bin dolar ile dördüncü ve ilaç ihracatı yüzde 11,80 artışla 15 milyon 525 bin dolar ile beşinci sırada yer aldı.

2020 yılında dezenfektan ihracatında ilk üçte yer alan ülkeler ABD, İngiltere ve Almanya olurken, tanı kitleri ihracatında Azerbaycan-Nahçivan, Irak ve İtalya, sabun ihracatında Irak, ABD ve İsrail, kolonya ihracatında Almanya, Hollanda ve Irak, ilaç ihracatında ise İtalya, İspanya ve Almanya ilk üçte yer aldı.

Adil PELİSTER: “Kimya Sektörümüzde İstihdam Yüzde 10’dan Fazla Arttı”

Yaklaşık 370 bin kişilik istihdam sağlayan sektörümüz, pandemiye rağmen istihdamını yüzde 10’dan fazla artırdı. Tüm zorlu koşullara karşın, 2019 yılında olduğu gibi 2020 yılında da Türkiye’nin en çok ihracat gerçekleştiren ikinci sektörü olmayı başardık. Bu başarıda emeği geçen tüm ihracatçılarımızı katkılarından dolayı tebrik ediyorum.

Adil PELİSTER: “Yerli ve Milli Üretime Odaklanmalıyız”

2021 yılında aşılamayla birlikte ekonomilerin kademeli olarak toparlanmasını bekliyoruz. Ancak pandemi belirsizliğini hala koruyor. Özellikle ihracat açısından AB ülkeleri başta olmak üzere diğer ülkelerin de pandemiyle mücadelesi ihracatımızın da seyrine etki edecektir. Burada riski minimize edebilmek için pazar çeşitliliğini artırmak gerekiyor. Kimya sektörümüz ise bu konuda her ay en fazla ülke ve bölgeye yaptığı ihracatla 27 sektör arasında birinci çıkıyor.

2021 yılında da ABD, Çin, Rusya, Hindistan ve Meksika başta olmak üzere Ticaret Bakanlığımızın belirlediği 17 hedef ülkeye öncelik vereceğiz. Diğer yandan hükümetimizin ekonomi ve hukuk alanında yapacağı reformlar ile yatırım ortamının iyileştirilmesi hem yurt içi hem yurt dışından gelecek yatırımcılarımız açısından çok önemli. Yerli ve milli üretime öncelik verilmesi, yüksek katma değerli ürün üretimine geçilmesi ve firmalarımızın ölçek büyütmesi sektörümüzün geleceği açısından büyük önem taşıyor. Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi programında da öncelik verilen kimya sektörümüzde yeni yatırımların artacağına inanıyoruz.

Adil PELİSTER: “Sektöre 21 Milyar Dolar Katma Değer Sağlayacak 103 Ürün Alanı Belirledik”

Ham maddede yüzde 70 oranında dışa bağımlı olan kimya sektörümüzde ithalatı frenleyecek, ekonomiye yaklaşık 21 milyar dolarlık katma değer sağlayarak ülkemizin ortak sorunu olan cari açığın düşmesine katkı sunacak kritik bir rapor hazırladık. “Türk Kimya Sektörü Yatırım Öncelikli Ürünler” raporumuzda, 2019 yılında 50 milyon dolar üzerinde ithalatı yapılan kimyevi ürünleri inceledik. 157 ürün kategorisini mercek altına aldık ve yerli üretim hamlesi bekleyen 103 stratejik ürün alanını belirledik. Türk kimya sektörümüzün ve sanayimizin bu ürünlere yönelik yatırımlarıyla birlikte, ihracattaki rekabet gücümüzü artıracağımızı düşünüyoruz.

Bununla birlikte teknoloji, sermaye ve kaynak yoğun olan sektörümüzün katma değerli üretim yapısına geçmesi için ihtiyacı olan Ar-Ge çalışmalarına destek sağlamak amacıyla birliğimizin “Kimya Teknoloji Merkezi” kurma çalışmaları da devam ediyor. İhtiyaç analizini tamamladığımız KTM’nin önümüzdeki dönemde fizibilite çalışmalarına başlayacağız. Yıl sonunda merkezin kurulum adımlarının atılmasını planlıyoruz.

Adil PELİSTER: “2021 Yılı İçin Kimya Sektörü İhracat Hedefimiz 20,6 Milyar Dolar”

İKMİB olarak 2021 yılında yapacağımız fuar milli katılım organizasyonları, sanal ticaret heyeti ve alım heyeti faaliyetleri ile yarışmaların yanı sıra kimya sektörümüz açısından gündemimizde olan diğer konular arasında Kimya Sanayi Şurası, Avrupa Yeşil Mutabakat projesi, AB REACH’e uyum kapsamında ülkemizde uygulanan Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanması Hakkında Yönetmelik (KKDİK Yönetmeliği) çerçevesinde kimyasalların kaydının yapılması, BREXIT sonucu UK-REACH’e ayrıca uyum sağlanması ve Türk kozmetik sektörü Çin e-ticaret pazarına giriş projesi de yer alıyor. Bu kapsamda ihracatta 20,6 milyar dolar üzerine çıkmak için tüm gayretimizle çalışmaya devam edeceğiz.”

Adil PELİSTER: “Chemistry Sector Has Managed To Become The 2nd Sector That Exported The Most Despite The Pandemic”

In his statement, where he assessed 2020 for the chemicals sector, and put forth his expectations from and goals in 2021, Adil PELİSTER, Chairman of İstanbul Chemicals and Chemical Products Exporters’ Association (İKMİB), further pointed to the outstanding success achieved by the sector despite the pandemic.

Powered by OrdaSoft!