Cephe Statiği
Gelişen dünya düzeninde bireylerin ve şirketlerin kendilerini ön plana çıkarmak adına her geçen gün daha farklı, daha ilgi çekici adımlar attığını görmekteyiz. Yapılan her özgün tasarım, o projeyi hayata geçiren şirketin veya şahısın yaptığı işi içselleştirmesi sonucu ortaya çıkmaktadır.
Özellikle inşaat sektöründe tasarımcı meslektaşlarımız çok ilgi çekici projelere imza atmaktadır. Tasarımda en önem verilen hususlardan biri ise cephenin tasarlanması ve göze hitap etmesidir. Aslında bu işlem yapılırken tasarıma bir anlamda kişilik katılıyor, güzel bir makyaj yapılıyor, yapılma amacına göre bir kıyafet kombinasyonu yapılıyor ve yapıda oluşan estetik ile duygusal bir bağ kuruluyor. Yapıya eklenen bu dış katmanlar sadece görsel olmayıp aynı zamanda yaşam konforunu artırdığı gibi bir nevi bünyemizi, iç organlarımızı hastalıklardan ve dış etkenlerden koruyarak sağlıklı bir yaşam sunuyor. Tabii ki bu tasarımları ayakta tutabilecek uygun bir iskelete ve bünyeye de ihtiyacı var.
Yapıyı taşıyan ana elemanlar kolonlar, kirişler, döşemeler ve perdelerdir. Yapı üzerine gelen bütün yükleri bu elemanlar vasıtasıyla temele aktarır. Bu elemanlar yapının iskeletini oluşturur ve yapı bu sayede rijitliğini kaybetmeden ayakta durur. Bu sistemin sağlıklı çalışabilmesi için statik hesapların doğru ve güvenilir yapılması gerekmektedir.
Statik en yalın tabirle bir yapının durağan ve dengede olması durumudur. Yapı statiği bu anlamda çok önemli ve hepimizin aşina olduğu bir durumdur. Bir diğer konu ise cephe sistemlerinin statik hesabının yapılıyor olmasıdır. Yani diğer bir ifadeyle kıyafetinizin üzerinize oturabilmesi, düğmelerinizin sağlam olması, kemerinizin uygun sıkılıkta olması, gömleğinizin tek fazlı veya çift fazlı dokuma olması, elbisenizin ufak bir darbede veya salınımda ütüsünün bozulması, makyajınızın sıcaklık-soğukluk etkisi altında bozulmaması gibi durumların hesaplarının yapıldığı alanı ifade eder. Bu kombinasyonlar ülkeye, tasarıma, dış etkenlere ve kullanılacak malzemeye göre değişmektedir. Bu yüzden tek tip cephe sistem hesabı yoktur hatta birçoğu özel dizayn ve özel hesap gerektirmektedir.
Bir yapının cephe statik hesapları yapılırken sistem detayları, bağlantı detayları, cephe kaplama malzemesi, binanın mevcut yapısı, konumu, hatta zemin etüt raporları ve yapının bulunduğu bölgenin son 50 yıllık meteorolojik verileri dahil en ufak ayrıntısına kadar incelenmesi gerekir. Bu hesaplar yapılırken işin ekonomik boyutunu optimum noktada tutmak önemli olduğu gibi cephe sistemlerinin güvenliğini de ön planda tutmak en büyük görevimiz olmalıdır. Tasarım, konfor, kalite, dayanıklılık, ekonomiklik ve güvenlik döngüsü içerisinde bu hesaplamalar yapılıp fazla veya eksik hesaplamalarla maddi ve manevi sermayelerin heba edilmemesi gerekir.
Cephe Sistemleri Mühendisliği Avrupa’da ayrı bir branş olarak uzun süredir akademik ve sektörel olarak görevini ifa etmekle beraber ülkemizde bu alanda branşlaşmanın biraz geriden geldiğini görmekteyiz. Tabi bu geriden gelmeye bir geri kalmışlık olarak değil daha sağlam adımlarla geldiğimiz bakış açısını siz değerli okurlarımıza belirtmek isteriz.
“Geç gelen bir bahar asla aldatmaz” (Çin Atasözü)
Gelecek sayılarda cephe sistemlerinin statik hesaplarına dair her sayıda ayrı konu başlığı altında (Alüminyum, Doğaltaş, Prekast, Seramik Cephe Sistemleri gibi) demeçlerimiz olacaktır. Önerileriniz ve talepleriniz olursa This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. adresine mail gönderebilirsiniz.