Şehitlerimiz tekrar

EDİTORYAL

Kemal Bey resim 20212023 Değerlendirmeleri ile 2024’e Bakış

Mimart Yayıncılık olarak 18 yıldır sektörün temsilciliğini üstlenen Win&ARTProje ALU&Art Dergilerimizde firmalarımız, kurum ve kurulușlarımız ile 2023’ü değerlendirdik; 2024 öngörülerimizi masaya yatırdık. Geçtiğimiz yıl yaşadığımız “Yüzyılın felaketi” olarak tanımlanan Kahramanmaraş Depremlerinin 1.yılında, deprem ülkesi olduğumuz gerçeğini merkez noktamızda tutarak, doğru planlama, doğru proje, ehil müteahhitlik ve sıkı denetim hususlarının önemini yeniden vurguladık.

Sektör temsilcilerimiz ile birlik ve beraberlik içerisinde çalışmalarımızı sürdürürken, sektörümüz için önemli olan her türlü organizasyon ve fuarlarda firmalarımızı temsil ederek onların ulusal ve uluslararası yolculuklarına değer kazandırmaya devam ediyoruz.

19-23 Şubat tarihleri arasında Almanya Stuttgart’ta düzenlenen R+T Almanya Panjur, Kapı-Geçiş ve Güneşten Koruma Sistemleri Fuarı’nda yerimizi aldık. Türk katılımının yüzde 100 arttığı fuarda Türkiye 120 firmayla en yüksek ikinci uluslararası katılım gerçekleştiren ülke oldu.

19-22 Mart 2024 tarihlerinde Almanya Nürnberg’te düzenlenecek olan kapı pencere sektörünün en büyük ve en önemli buluşmalarından biri Fensterbau Frontale Fuarı’nda, Tek Türk Medya Partneri olarak yerimizi alacağız. 1. Holde bulunan 132 nolu standımızda, fuara özel olarak hazırladığımız dergimizin dağıtımını gerçekleştireceğiz. Fuar alanındaki reklam ve tanıtım faaliyetlerimizle, sektör temsilcilerimizin geniş kitlelere ulaşmasını sağlayacağız.

Diğer yandan; Tüyap Fuarcılık’ın yurtdışı fuar satış ve medya partneri olarak Güneydoğu Avrupa’nın yükselen yıldızı Belgrad’ta geçtiğimiz yıl ilkini düzenlediğimiz WindoShow - Uluslararası Pencere, Kapı, Cam ve Ekipmanları Fuarı’nın 2.’si için hazırlıklarımızı tamamladık. Bu yıl 22-24 Nisan 2024 tarihlerinde Seebbe Yapı Fuarı ile eş zamanlı olarak düzenlenecek fuarın satışlarını gerçekleştirmeye devam ediyoruz.

“Güçlü Sanayi, Güçlü Türkiye” vizyonumuzla, ihracatta öncü, tüm sektör paydaşlarımızla birlikte uluslararası arenada hedeflerimizin ötesini görerek hep birlikte geleceğe emin adımlarla ilerleyeceğiz. Bu inancımız milletimizin çalıșmak ve üretmek konusundaki üstün mücadeleci gücüyle daha da yeşeriyor. Tüm firmalarımız yarattığı istihdam, üretim ve ihracat faaliyetleriyle Türkiye ekonomisine sunduğu katma değeri her geçen gün artırıyor.

Bizler de Win&ARTProje - ALU&Art Dergileri olarak ülkemiz ekonomisine katkı sağlayan tüm firmalarımızın başarılarıyla gurur duyuyoruz. Bu vesileyle sektör temsilcilerimize teşekkür eder, gelecek Ramazan Bayramınızı en içten dileklerimizle kutlarız.

imza

sonmez makinaSönmez Makina, Sadece Üretimiyle Değil Çözüm Odaklı Yaklaşımıyla Sektörün Önünden Gidiyor

Sönmez Makina Üretim Müdürü Ali SEVİNÇ ile firmanın üretim alanları dâhilinde fark yaratan faaliyetleri, ürün grupları ve sundukları çözüm odaklı yaklaşımları ile rekabette öne çıkan üstün yönleri üzerine bir röportaj gerçekleştirdik.

 

 

sonmez makina 1

Röportajımıza başlarken sizi tanıyabilir miyiz?

2016 yılında AR-GE departmanında başladığım Sönmez Makina’da, 2020 yılı itibari ile üretim müdürü olarak görevime devam etmekteyim. Makinaların üretimleri aşamasında, talaşlı imalat ile ilgili olarak parçaların üretilmesi, talaşlı imalatın yapılması, kalite kontrol, montaj ve sevkiyat birimlerinin senkronizasyonunun oluşturulmasını sağlamaktayım. Üretimin her departmanı, içerisinde özel ekipleri olan ve ekip liderlerinden oluşan bölümlerdir. Bizler de bu ekipleri bir araya getirerek yüksek verimlilikte senkronizasyonu sağlamak için buradayız. Herhangi bir ekibimizdeki aksaklık, logonun parçaları gibi tüm birimlerimizi etkisi altına alabiliyor.

Firmanızın yapılanması ve faaliyetleri hakkında bilgi verir misiniz?

1971 yılında kurulan Sönmez Makina, geçmişten bu yana birçok farklı alanda hizmet vermektedir. Marangoz makinaları ile başladığımız üretim çalışmalarımızı, daha sonra eklediğimiz sırasıyla; tekstil makinaları imalatı, deniz şanzımanları imalatı ve günümüzde de üretimine devam ettiğimiz alüminyum-PVC işleme makinaları imalatıyla sürdürmekteyiz. İhracat odaklı olan firmamız, dünya genelinde 50 ’den fazla ülkeye ihracat yaparak her geçen gün müşteri portföyünü genişletmektedir. Sönmez Makina, ürettiği makinaların satışından sonra asıl işinin başladığı bilinciyle hareket eden, sorumluluk ve geri destek noktasında her an müşterisinin yanında olma bilinciyle çalışmalarını sürdüren bir firmadır. Makina imalatı, içerisinde birçok özel proses barındıran bir alandır. Büyük resme bakılıp akılcı çözümlerle imalat irdelenmeli ve sonuca gidilmelidir. İmalat sürecinde iyileştirmeler sürekli yapılarak seri imalat tekniğine uygun çözümler geliştirilmelidir. Bu kadar özel prosesler için iyi bir ekip çalışması gereklidir. Sönmez Makina insan odaklı, insana önem veren, saygın bir üretim kimliği oluşturmaya çalışan bir firmadır. Şirket büyümelerinin hızlı değil, özümseyerek ve kontrol edebileceği üretim alanlarıyla beraber büyümesi gerektiğine inanmaktadır.

Ürün gruplarınız hakkında bilgi verir misiniz?

Alüminyum ve PVC kapı pencere profillerinin işlenmesinde kullanılan kesim, kaynak, freze, temizleme ve alıştırma grubu makinaları üretimi gerçekleştirmekteyiz. Ayrıca Al-PVC profillerin transferinde kullanılan aksesuarlar, kapı ve pencere montajında kullanılan montaj masaları da üretmekteyiz. Makinalarımızın tümünü ergonomik, ekonomik, zaman ve enerji tasarrufu sağlayacak şekilde tasarlıyor ve üretiyoruz. Ana perspektiften bakıldığında PVC, alüminyum, cam grubu olarak 3 ana sınıfta makina üretimi yapmaktayız. PVC grubunda 30 çeşit işlev ve özellikleri birbirinden farklı makina üretimi, alüminyum grubunda PVC grubuna benzemekle beraber ilaveten soğutma üniteleri ve daha lineer ilerlemeyi sağlayan hidrolik silindirler yardımıyla 20 çeşit makina üretimi, cam grubunda spacer birleştirme işlemleri için press hatları imalatları yapmaktayız. Bu üç ana grubun tamamı düşünüldüğünde, 60 çeşit imalat ortaya çıkmaktadır.

Ürünlerinizin başarısını garantileyecek rekabetçi avantajlarınız nelerdir?

Sönmez Makina olarak ürettiğimiz her makinayı kaliteden ödün vermeden ve müşterilerimizin ihtiyaçları doğrultusunda üretmekteyiz. Belirli periyotlarda aldığımız geri bildirimler ve müşterilerimiz ile karşılıklı bilgi alışverişi doğrultusunda makinalarımızı sürekli geliştirmekteyiz. Ayrıca müşterilerimizin standart dışı ihtiyaçlarını gidererek müşteri memnuniyetini destekleyen bir yaklaşım sunmaktayız. Bunun yanında makinalarımızda stoklu çalışmamız, müşterilerimize daha hızlı hizmet vermemiz noktasında bizi bir adım öne taşımaktadır. Müşterilerimizle kurduğumuz sağlam ikili ilişkiler ve verdiğimiz güven, bizi her geçen gün daha ileriye götürmektedir. Bu da bizi sektörde tercih edilen firmalar arasında ilk sıralara ulaştırmaktadır. Sönmez Makina’nın en önemli avantaj sunan özelliği; sunduğu teknik ve ücretsiz yedek parça desteği, kurulum ve sorunsuz üretimdir. Firmamıza gelen her sorun tüm ekip liderlerimizin mobil ağına aynı anda düşer ve bu ekip ne yapacağı konusunda karar aldıktan sonra vakit kaybetmeden ilgili sorunun çözümüne gidilir. Dünyada üreticiler, sattıkları yedek parçayı marj kapısı olarak görebilirken, Sönmez Makina’nın böyle bir tasarrufu hiç olmamıştır. Her müşterisinin sıkıntısına önce çözüm odaklı yaklaşmaktadır. Bu da sektörde bizi uzun vadeli ayakta tutan ve güçlü bir firma olarak bugünlere gelmemize yardımcı olan en önemli özelliklerimizden olmuştur.

sonmez makina 2

Pandemi dönemindeki çalışmalarınızdan bahseder misiniz?

Tüm dünyayı etkisi altına alan, sosyal ve ekonomik hayatı durma noktasına getiren Covid-19 salgını; yaşam tarzımızı, çalışma hayatımızı ciddi oranda değiştirdi. Bu değişim bizim firmamızda da hissedildi. Çalışanlarımızın güvenliği için kısmi çalışma, dönüşümlü çalışma uygulamasına geçtik. Gerekli tedbirler ve kurallar çerçevesinde üretime devam ettik ve halen devam etmekteyiz.

Çin bilindiği üzere birçok sektörde etkin bir ülkeydi. Bundan sonraki süreçte sektörümüzde Çin ürünleri ile ilgili neler yaşanır?

Çin, içerisinde her türlü ürünün bulunduğu, her sektöre tedarikçilik yapan bir ülkedir. Son dönemde ticaret savaşlarının etkisiyle ABD ile arasında problemler yaşamış, Covid-19 virüsü Çin’e ihale edilmeye çalışılmıştır. Biz bu noktada karar verici olmadığımızdan suçlunun kim olduğunu tayin edemeyiz. Ancak bundan sonraki süreç daha şiddetli ticaret savaşları ile devam edecek gibi gözükmektedir. Bize düşen, Ar-Ge ekibimizle Çin’in üretemediğini üretmektir. Üretim sonsuz bir veri alanıdır. İktisadi birikimimiz ne kadar yükselirse o kadar üretim gücümüz artmaktadır. Yılmadan, yorulmadan, inanarak üretmeliyiz. Üretimin arkası aydınlıktır. Üretebilen toplumlar eğitim seviyesi yüksek, birbirine saygılı, beraber çalışmanın ne demek olduğunu algılayabilen toplumlardır. Bu inancı bırakmadığımız sürece, Sönmez Makina olarak hiçbir devletin üretimi bizim gözümüzü korkutmamaktadır. Türkiye Cumhuriyeti’nde yetişmiş nitelikli insanlar vardır. Yüksek teknolojiyi üretebilecek takım, tezgâh, alet, edevat da vardır.

Değerli vaktinizi ayırdığınız için teşekkür ederiz. Son olarak eklemek istediğiniz bir konu var mıdır?

Öncelikle Win&ARTProje - ALU&Art Dergileri ekibinize teşekkür ederiz. Sönmez Makina olarak bugüne kadar emin adımlarla gelmiş bir firmayız. Bundan sonra da emin adımlara ülkemize ve Türk makina sektörüne hizmet etmeye devam edeceğiz. Pandemi sürecinin bir an önce son bulmasını ümit ediyoruz.

Sönmez Machine is Leading the Sector Not Only for Its Production, but also for Its Solution-Oriented Approach

We interviewed with Ali SEVİNÇ, the Production Director of Sönmez Machine, regarding their activities that create difference in their fields of production, their product groups and the solution-oriented approaches they show, and their superiorities that come to the fore in the course of competition.