Şehitlerimiz tekrar

EDİTORYAL

Kemal Bey resim 20212023 Değerlendirmeleri ile 2024’e Bakış

Mimart Yayıncılık olarak 18 yıldır sektörün temsilciliğini üstlenen Win&ARTProje ALU&Art Dergilerimizde firmalarımız, kurum ve kurulușlarımız ile 2023’ü değerlendirdik; 2024 öngörülerimizi masaya yatırdık. Geçtiğimiz yıl yaşadığımız “Yüzyılın felaketi” olarak tanımlanan Kahramanmaraş Depremlerinin 1.yılında, deprem ülkesi olduğumuz gerçeğini merkez noktamızda tutarak, doğru planlama, doğru proje, ehil müteahhitlik ve sıkı denetim hususlarının önemini yeniden vurguladık.

Sektör temsilcilerimiz ile birlik ve beraberlik içerisinde çalışmalarımızı sürdürürken, sektörümüz için önemli olan her türlü organizasyon ve fuarlarda firmalarımızı temsil ederek onların ulusal ve uluslararası yolculuklarına değer kazandırmaya devam ediyoruz.

19-23 Şubat tarihleri arasında Almanya Stuttgart’ta düzenlenen R+T Almanya Panjur, Kapı-Geçiş ve Güneşten Koruma Sistemleri Fuarı’nda yerimizi aldık. Türk katılımının yüzde 100 arttığı fuarda Türkiye 120 firmayla en yüksek ikinci uluslararası katılım gerçekleştiren ülke oldu.

19-22 Mart 2024 tarihlerinde Almanya Nürnberg’te düzenlenecek olan kapı pencere sektörünün en büyük ve en önemli buluşmalarından biri Fensterbau Frontale Fuarı’nda, Tek Türk Medya Partneri olarak yerimizi alacağız. 1. Holde bulunan 132 nolu standımızda, fuara özel olarak hazırladığımız dergimizin dağıtımını gerçekleştireceğiz. Fuar alanındaki reklam ve tanıtım faaliyetlerimizle, sektör temsilcilerimizin geniş kitlelere ulaşmasını sağlayacağız.

Diğer yandan; Tüyap Fuarcılık’ın yurtdışı fuar satış ve medya partneri olarak Güneydoğu Avrupa’nın yükselen yıldızı Belgrad’ta geçtiğimiz yıl ilkini düzenlediğimiz WindoShow - Uluslararası Pencere, Kapı, Cam ve Ekipmanları Fuarı’nın 2.’si için hazırlıklarımızı tamamladık. Bu yıl 22-24 Nisan 2024 tarihlerinde Seebbe Yapı Fuarı ile eş zamanlı olarak düzenlenecek fuarın satışlarını gerçekleştirmeye devam ediyoruz.

“Güçlü Sanayi, Güçlü Türkiye” vizyonumuzla, ihracatta öncü, tüm sektör paydaşlarımızla birlikte uluslararası arenada hedeflerimizin ötesini görerek hep birlikte geleceğe emin adımlarla ilerleyeceğiz. Bu inancımız milletimizin çalıșmak ve üretmek konusundaki üstün mücadeleci gücüyle daha da yeşeriyor. Tüm firmalarımız yarattığı istihdam, üretim ve ihracat faaliyetleriyle Türkiye ekonomisine sunduğu katma değeri her geçen gün artırıyor.

Bizler de Win&ARTProje - ALU&Art Dergileri olarak ülkemiz ekonomisine katkı sağlayan tüm firmalarımızın başarılarıyla gurur duyuyoruz. Bu vesileyle sektör temsilcilerimize teşekkür eder, gelecek Ramazan Bayramınızı en içten dileklerimizle kutlarız.

imza

REHAU, Yenilikçi Yüzüyle 2021’de Ar-Ge Gücünü ve Bayi Ağını Genişletecek

REHAU Türkiye Teknik Müdürü Faruk YILDIZ ile PVC’de Alman güvencesini yaklaşık 30 yıldır Türkiye ile buluşturan REHAU’nun sektöre yön veren faaliyetleri, sektörde farklı kılan yönleri ve Ar- Ge çalışmalarının eseri olan yenilikçi ürün karması üzerine bir röportaj gerçekleştirdik.

 

 

rehau 01

Röportajımıza başlarken bize kendinizden bahseder misiniz?

1981 yılında İstanbul’da doğdum ve üniversite yıllarıma kadar tüm eğitimimi, İstanbul’da sürdürdüm. Sakarya Üniversitesi Makina Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra eğitimime 1 yıl kadar Amerika’da devam ettim. Türkiye’ye dönüşüm ile beraber 2005 yılında PVC kapı ve pencere sistemleri üreten sektörümüzün önde gelen firmalarından birinde, AR-GE mühendisi olarak 10 yıl görev yaptım. 2015 yılı itibarıyla, REHAU Türkiye Teknik Müdürü olarak görevime devam ediyorum.

Firmanızın yapılanması, faaliyetleri ve sektöre sunduğu ürün grupları hakkında bilgi verir misiniz?

REHAU’nun kuruluşundan kısaca bahsedecek olursak; firmamız 1948 yılında Almanya’nın Bavyera eyaletinde bulunan Rehau kasabasında şerit ve su hortumu imalatına başlayarak kurulmuştur. 1958’de ilk PVC pencere profilini kalıptan geçirmiştir. Yani REHAU’da pencere ile ilgili 60 yıllık bir tecrübeden bahsedebiliriz. REHAU, Türkiye’de daha çok pencere tarafı ile biliniyor ancak 5 kıtada, dünyanın 170’den fazla ülkesinde yaklaşık 22.000 çalışan ile otomotiv, beyaz eşya, tesisat, yerden ısıtma, mobilya ve pencere birimlerinde polimer bazlı çözümler üzerine uzmanlaşmış bir işletmedir.

REHAU Türkiye Pencere Çözümleri ise faaliyetlerine, REHAU’nun ülkemize geldiği yıl olan 1989’da başlamıştır. Birimimiz, yaklaşık 31 yıldır yetkili üretici ve yetkili tali bayileri vasıtasıyla tüm Türkiye’de ve Türkiye üzerinden kardeş ülkelerimiz Türki Cumhuriyetlerde satış yapmaktadır. İstanbul’da bulunan genel merkezimiz, İstanbul Tuzla’da bulunan 4000 metrekaresi kapalı, 3000 metrekaresi açık olan lojistik merkezimiz, Akdeniz, Ege ve İç Anadolu bölge temsilciliklerimiz ile özellikle kentsel dönüşümün hızlandığı son 6-7 yıldır, bayi ağımızı her yıl genişleterek müşterilerimizin memnuniyeti için çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Ayrıca, her ne kadar pencere departmanına yönelik üretimi olmasa da REHAU’nun, Bilecik- Osmaneli’nde yaklaşık 250 kişinin çalıştığı, beyaz eşya ve otomotiv sektörlerine yönelik üretim yaptığı bir fabrikası da bulunmaktadır.

Ürün gruplarımız hakkında bilgi vermek gerekirse; Euro Design 70, Brillant Design, Synego ve Geneo serilerimizi ile uzun yıllardır Türkiye pazarında zaten başarılı bir şekilde büyüyoruz. Bunun haricinde, azami cam alanı sağlayabildiğimiz, orta contalı, REHAU tarafından geliştirilen Rau-Fipro hammaddesi ile üretilen 70 mm profil serimiz Neferıa ve kasa alanı kendinden havalandırma sistemi ile donatılmış olan, orta contalı, Rau-Fıpro X hammaddesi ile üretilen profil serimiz Geneo Inovent, Geneo Hebeschiebe, Synego Hebeschiebe, Comfort Plus Panjur Sistemi ve PVC sistemlerde yeni nesil bir açılım şekli olan Panaroma Swıng Sistemi, Türkiye pazarında sunduğumuz aktif ürün gruplarımız arasında yer almaktadır.

Tabii ki yine REHAU’nun sektörde öncü ve yenilikçi olmasının hakkını veren ve pencere sistemlerine teknolojinin uygulandığı Smart Guard Güvenlik Sistemi ve Smart Shade akıllı kararan cam uygulamalarının da yakın zamanda Türkiye’de kullanıldığını göreceğiz. Bu noktada Geneo serimize ayrı bir paragraf açmak istiyorum. Geneo, piyasada bulunan tüm pencere profil sistemleri arasında açık ara en iyisidir. Geneo’nun özelliği yüksek teknolojiye sahip Rau-Fıpro X malzemesinde yatar. Bu, profili çok sağlamlaştıran elyaf bileşimli bir malzemedir ve REHAU Ar-Ge’sinin bir çalışmasıdır. Stabilite için gerekli olan destek sacı uygulamaların yüzde 90’ında ortadan kalkar. Böylece, çeliğin sebep olduğu ısı köprüleri ortadan kalktığı için, Geneo en iyi ısı yalıtım değerlerini hedefler. Geneo ile Enerji Tasarruf Düzenlemesi’nin şart koyduğu koşullardan daha fazlası bile yerine getirilir. Aynı zamanda bu pencere sistemi, ısı yalıtımından ödün vermeden tasarım ve konfor için gerekli optimum ön koşulları sağlar.

Ayrıca Geneo profil serisi ile üretilen Geneo Inovent, pencerenin kasasına entegre edilen havalandırma sistemine sahip bir penceredir. Yani ek bir profil ile oluşturulan bir üründür. Bu sayede pencereler kapalı iken sağlıklı bir oda ortamı ve temiz hava sağlar. Yani pencere kapalıyken dahi, havalandırma yapabilir. Neme, sağlık açısından zararlı küflere, trafik gürültüsüne, alerjenlere ve hırsızlara geçit vermez.

Öte yandan tüm serilerimiz için 200’den fazla renk çeşidi sunabildiğimiz ve Kaleido başlığı altında önerebildiğimiz profil üzerine folyo kaplama, profil yüzeyinin boyanması ve profilin dışa bakan kısmına alüminyum kapak uygulaması da seçeneklerimiz bulunmaktadır.

Ürünlerinizin başarısını garantileyecek rekabetçi avantajlarınız nelerdir?

REHAU kurulduğundan bu yana polimer bazlı malzemelere ilişkin özgün formülasyonlarla yeni uygulama alanları geliştirmeyi amaç edinmiştir. Yani REHAU’yu rakiplerinden ayıran temel özellik, aslen Ar-Ge odaklı, yenilikçi ruha sahip bir işletme olmasıdır. REHAU bir ürün geliştirirken ve sonrasında üretirken öncelikle enerji tasarruflu olmasına, yenilenebilir enerjilerin kullanımına ve sağlıklı bir gelecek için ekolojik ve ekonomik kalıcı katkıların olup olmadığına bakar. Bu öncelikler REHAU’yu yapı, otomotiv ve endüstri alanında polimer bazlı çözümlerin lider sistem ve servis tedarikçisi haline getirmektedir.

Bugüne kadar en çok üzerinde durduğumuz konuların başında Ar-Ge gelmektedir. REHAU gücünü, Ar-Ge’ye verdiği değerden almaktadır. Bu vizyonla REHAU, sürekli araştıran, süzgecinden geçen fikirlerden geliştiren ve son yıllarda bitmiş ürüne teknolojiyi son kullanıcının hizmetine sunan bir işletmedir. Bu teknolojik yaklaşım ile geliştirdiğimiz ürünlerimizin ortak özelliği ise enerji verimliliğine odaklanmış olmalarıdır. Çünkü pencere, yapıdaki bir boşluğu herhangi bir şekilde kapatan bir ürün değildir. Pencere, bir yapıdaki toplam enerji kayıplarının yaklaşık yüzde 35’ini kapsar. Yani bir başka değişle, doğru ürün ile binanızdaki toplam enerji kayıplardan yaklaşık yüzde 35’e kadar enerji tasarrufu sağlarsınız. REHAU dünyasında bu yaklaşım hem son kullanıcı açısından, hem doğal kaynakların korunması bakımından, hem de ülke ekonomisi açısından hayati öneme sahiptir. Dolayısıyla üzerinde çalıştığımız ürünlerimizde de önceliğimiz, yine enerji verimliliği ve doğal kaynakların korunmasıdır. Bu bakış açısı, ürünlerimizin kalitesine doğrudan yansımakta ve son kullanıcıda karşılık bulmakta, bu da bizleri çok memnun etmektedir.

Bayilik sisteminizden bahseder misiniz?

Öncelikle REHAU pencere çözümleri olarak Türkiye’nin, halen faaliyette olan, ithal profil sağlayıcısı en eski işletmesiyiz. Dolayısıyla U-PVC pazarında yaklaşık yüzde 70’lik bir pazar hakimiyeti ile en çok bilinen ve lojistik altyapısı en güçlü olan yabancı markadır. Bu açıdan baktığınızda REHAU sürdürülebilir müşteri memnuniyeti ilkesine sıkı sıkıya bağlı bir işletmedir.

2020 itibariyle Türkiye’de yaklaşık 90 adet yetkili üretici bayimiz ve yaklaşık 80 adet yetkili tali bayimiz bulunmaktadır. Yani coğrafi açıdan Türkiye’nin 81 ilinin 45’ine, ki bu demografik açıdan ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 85’ine denk geliyor, doğrudan hizmet verebiliyoruz. 30 büyükşehir belediyesinin neredeyse tamamına, yetkili bayilerimiz ile yerinde hizmet verebiliyoruz. Ayrıca bölge yöneticilerimiz henüz olmadığımız illere periyodik ziyaretler gerçekleştirerek hem bayi ağımızın geliştirilmesi için çalışmalar yapıyorlar, hem de REHAU markasının bilinirliği artırılması için faaliyetler yürütüyorlar. REHAU’nun felsefesine ve temsil ettiği değerlere kıymet veren, REHAU markasını layıkıyla temsil eden iş ortaklarımız, bizim için çok önemli bir yere sahipler.

Gerçekleştirdiğiniz dijital fuar hakkında bilgi verir misiniz?

Mart ayı içerisinde gerçekleştirilmesi planlanan sektörün en büyük fuarı Fensterbau Frontale, pandemi nedeniyle bildiğiniz üzere iptal oldu. Bu süreçte REHAU olarak heyecanla beklediğimiz ve pencere dünyasındaki yeniliklerimizle, pencere endüstrisini etkileyecek birçok konuda sunduğumuz çözümleri dijital platforma taşıma kararı aldık. Bu bağlamda öncelikle bayilerimize ve sonrasında mimar ve sektör uzmanlarına günümüz şartlarına uygun altyapı ile online olarak dijital fuar turları düzenledik ve düzenlemeye devam edeceğiz. Sektörel bazda yenilikçi bir yaklaşım olarak yaptığımız bu çalışmanın oldukça beğeni aldığını ve ilgi gördüğünü belirtmek isterim.

Pandemi dönemindeki çalışmalarınızdan bahseder misiniz?

Pandemi süreci, özellikle ilk zamanları, tüm sektörler ve en önemlisi insanlık için oldukça zor ve belirsizliklerin ortaya çıktığı ve halen devam eden bir süreç. Bu durum, malumunuz global olarak ülke ekonomilerini ve tüm sektörleri ekonomik olarak etkiledi. REHAU olarak globalde ve Türkiye’de birçok aksiyon aldığımızı belirtmeliyim. Tüm sektörlerdeki dijitalleşmenin süreçleri nasıl etkilediğini hepimiz çok iyi gözlemliyoruz ve bu bağlamda bayilerimiz ve sektör paydaşlarımız ile her ne kadar yüz yüze görüşemesek de, teknolojinin verdiği olanakları kullanarak, her türlü destek ve çözüm için bir arada olmaya özen gösterdik.

REHAU’nun pencere pazarında ve hatta polimer bazlı ürünler pazarında markalaşmış olduğunu tereddütsüz söyleyebiliriz. Bu gerçeği bazen bir proje görüşmesinde, bazen bir son kullanıcı ziyaretinde veya sektör temsilcilerinin katıldığı bir organizasyonda açık olarak görebiliyoruz. Fiili gerçekleşemeyen bir fuarı dijital ortama taşıyarak “Sektörde yeni bir şeyler denemenin vakti geldi” düşüncesiyle bir yeniliği gerçekleştirdik ve oldukça başarılı olduk.

2021 yılı hedef, plan ve beklentilerinizden bahseder misiniz?

Bizler yaşanmakta olan pandemi sürecinin bir an önce son bulmasını ve sürecin getirdiği tüm zorlukların bir dengeye oturmasını diliyoruz. Değişmekte olan pazar koşullarına uyum sağlayacak yeni çözümler üzerinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ekonomimizin lokomotiflerinden biri olan inşaat sektörümüzün, hem yurtiçinde hem de yurtdışında daha yapacak çok işi var. Ancak içerisinde bulunduğumuz durum, bu sene için daha dikkatli ve daha özenli ticaret yapmayı gerektiriyor. 2021 yılında bayi ağımızı, özellikle henüz yetkili bir bayimiz ile olmadığımız illere yatırım yaparak genişleteceğiz. Yaklaşık 30 yıldır müşterilerimizin bize duydukları güvenin karşılığını vermeye devam edeceğiz.

Değerli vaktinizi ayırdığınız için teşekkür ederiz. Son olarak eklemek istediğiniz bir konu var mıdır?

REHAU Türkiye’nin başarısında çok ciddi paya sahip olan yetkili bayilerimize teşekkür etmemiz gerekir. REHAU’nun felsefesine ve temsil ettiği değerlere kıymet veren, REHAU markasını layıkıyla temsil eden iş ortaklarımız bizim için çok önemli bir yere sahipler. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da el birliği ile birçok başarılı işe imza atacağımıza inanıyorum. Bu vesile ile çalışmalarımızı, faaliyetlerimizi sektöre duyurduğunuz, bizleri haberlerinizle desteklediğiniz için Win&ARTProje - ALU&Art Dergileri ekibine çok teşekkür ederiz.

REHAU Shall Expand Its R&D Power And Its Dealer Network In 2021

We interviewed with Faruk YILDIZ, REHAU Turkey’s Technical Director, regarding the leading sectoral operations of REHAU, the brand that has introduced German safety in PVC to Turkey, as well as its features that distinguish itself in the sector, and its innovative product mix that are the outcomes of its R&D works.