Şehitlerimiz tekrar

EDİTORYAL

Kemal Bey resim 20212023 Değerlendirmeleri ile 2024’e Bakış

Mimart Yayıncılık olarak 18 yıldır sektörün temsilciliğini üstlenen Win&ARTProje ALU&Art Dergilerimizde firmalarımız, kurum ve kurulușlarımız ile 2023’ü değerlendirdik; 2024 öngörülerimizi masaya yatırdık. Geçtiğimiz yıl yaşadığımız “Yüzyılın felaketi” olarak tanımlanan Kahramanmaraş Depremlerinin 1.yılında, deprem ülkesi olduğumuz gerçeğini merkez noktamızda tutarak, doğru planlama, doğru proje, ehil müteahhitlik ve sıkı denetim hususlarının önemini yeniden vurguladık.

Sektör temsilcilerimiz ile birlik ve beraberlik içerisinde çalışmalarımızı sürdürürken, sektörümüz için önemli olan her türlü organizasyon ve fuarlarda firmalarımızı temsil ederek onların ulusal ve uluslararası yolculuklarına değer kazandırmaya devam ediyoruz.

19-23 Şubat tarihleri arasında Almanya Stuttgart’ta düzenlenen R+T Almanya Panjur, Kapı-Geçiş ve Güneşten Koruma Sistemleri Fuarı’nda yerimizi aldık. Türk katılımının yüzde 100 arttığı fuarda Türkiye 120 firmayla en yüksek ikinci uluslararası katılım gerçekleştiren ülke oldu.

19-22 Mart 2024 tarihlerinde Almanya Nürnberg’te düzenlenecek olan kapı pencere sektörünün en büyük ve en önemli buluşmalarından biri Fensterbau Frontale Fuarı’nda, Tek Türk Medya Partneri olarak yerimizi alacağız. 1. Holde bulunan 132 nolu standımızda, fuara özel olarak hazırladığımız dergimizin dağıtımını gerçekleştireceğiz. Fuar alanındaki reklam ve tanıtım faaliyetlerimizle, sektör temsilcilerimizin geniş kitlelere ulaşmasını sağlayacağız.

Diğer yandan; Tüyap Fuarcılık’ın yurtdışı fuar satış ve medya partneri olarak Güneydoğu Avrupa’nın yükselen yıldızı Belgrad’ta geçtiğimiz yıl ilkini düzenlediğimiz WindoShow - Uluslararası Pencere, Kapı, Cam ve Ekipmanları Fuarı’nın 2.’si için hazırlıklarımızı tamamladık. Bu yıl 22-24 Nisan 2024 tarihlerinde Seebbe Yapı Fuarı ile eş zamanlı olarak düzenlenecek fuarın satışlarını gerçekleştirmeye devam ediyoruz.

“Güçlü Sanayi, Güçlü Türkiye” vizyonumuzla, ihracatta öncü, tüm sektör paydaşlarımızla birlikte uluslararası arenada hedeflerimizin ötesini görerek hep birlikte geleceğe emin adımlarla ilerleyeceğiz. Bu inancımız milletimizin çalıșmak ve üretmek konusundaki üstün mücadeleci gücüyle daha da yeşeriyor. Tüm firmalarımız yarattığı istihdam, üretim ve ihracat faaliyetleriyle Türkiye ekonomisine sunduğu katma değeri her geçen gün artırıyor.

Bizler de Win&ARTProje - ALU&Art Dergileri olarak ülkemiz ekonomisine katkı sağlayan tüm firmalarımızın başarılarıyla gurur duyuyoruz. Bu vesileyle sektör temsilcilerimize teşekkür eder, gelecek Ramazan Bayramınızı en içten dileklerimizle kutlarız.

imza

Ticaret BakanligiTicaret Bakanı Ruhsar PEKCAN: “Türkiye, Küresel Tedarik ve Değer Zincirinin Yeni Adresi Olarak Çok Büyük Fırsatlar Barındırıyor

Ticaret Bakanı Ruhsar PEKCAN başkanlığında gerçekleşen 15’inci İstişare Toplantısı’nda, pandemi döneminde tedarik ve değer zincirinde yeni adres arayışları masaya yatırıldı.

 

 

 

 

 

 

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan 1

Video konferans yöntemiyle gerçekleştirilen toplantıda konuşan Ticaret Bakanı Ruhsar PEKCAN, “Dünya artık küresel tedarik ve değer zincirinde yeni adres arayışları içinde. Türkiye bu anlamda gerçek bir potansiyel sunuyor. Atacağımız doğru ve kararlı adımlarla ülkemiz için bunu bir fırsata çevirmemiz mümkün. Burada doğru stratejiler izlemeli, üretim ve ihracatımızın artması yönündeki faaliyetlere odaklanmalıyız” diyerek Türkiye’nin küresel tedarik ve değer zinciri adresi olarak çok önemli fırsatlar barındırdığına işaret etti.

Ticaret Bakanı Ruhsar PEKCAN başkanlığında gerçekleşen 15’inci İstişare Toplantısı’nda, ekonominin sivil toplum gücü yüksek katılımla temsil edildi. Toplantıya; TOBB Başkanı Rifat HİSARCIKLIOĞLU, TİM Başkanı İsmail GÜLLE, TESK Başkanı Bendevi PALANDÖKEN, TÜSİAD Başkanı Simone KASLOWSKİ, MÜSİAD Başkanı Abdurrahman KAAN, YASED Başkanı Ayşem SARGIN ve TMB Başkanı Mithat YENİGÜN gibi önemli isimler katıldı.

Ticaret Bakanı Ruhsar PEKCAN, toplantıda yaptığı konuşmada, pandemi sürecinde daha da hızlanan istişare toplantılarının çok verimli geçtiğini belirterek, burada kendilerine gelen talepleri değerlendirdiklerini, sorunları çözmek için çalıştıklarını, başka kurum ve kuruluşları ilgilendiren talepleri de ilgili mercilere ileterek takipçisi olduklarını söyledi. PEKCAN, “Artık dünya küresel tedarik ve değer zincirinde yeni adres arayışları içerisinde. Türkiye bu anlamda gerçek bir potansiyel sunuyor. İnşallah el birliğiyle atacağımız doğru ve kararlı adımlarla ülkemiz için bunu bir fırsata çevirmemiz mümkün. Burada doğru stratejiler izlemeli, üretim ve ihracatımızın artması yönündeki faaliyetlere odaklanmalıyız.” değerlendirmesinde bulundu. 

STK’lara Destek Çağrısı

Toplantıda İhtisas Serbest Bölgelerine değinen PEKCAN, daha fazla katma değerli üretim yapılması, teknoloji odaklı yatırımların ve buna bağlı ihracatın artması için ihtisas serbest bölgelerine yönelik teşvik mekanizmaları hazırladıklarını söyledi. Atatürk Havalimanı’ndaki serbest bölgeyi de ilk ihtisas serbest bölgesi olarak tescil ettiklerini ve bu bölgenin ihtisas konusunu bilişim sektörü olarak belirlediklerini anlatan PEKCAN, ihtisas serbest bölgelerinin bürokrasinin azaltıldığı, yatırımcıya tek durak nokta bölgeler olarak hizmet sunacağını kaydetti.

Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile bu bölgeleri kuracak ana yatırımcı şirketlere sabit yatırım tutarının yüzde 50’sini geçmemek üzere, en çok 10 yıl boyunca faiz ve kar payı desteği vereceklerini dile getiren PEKCAN, “Ayrıca kira, nitelikli istihdam gibi desteklerin yanı sıra gelir, kurumlar vergisi KDV ve gümrük vergisi istisnasından yararlanma imkânı sunulacak. İhtisas Serbest Bölgelerinde genç girişimcilerle teknoloji odaklı yatırım yapacak firmaları bir araya getirmeyi planlıyoruz. STK’larımızın iş ortaklarını da buralara yatırımcı olarak davet ediyoruz. Bu kapsamda STK’larımızın etkin desteğini bekliyoruz” dedi.

Ruhsar PEKCAN: “Artık Yeni Hedeflere Odaklanma Zamanı”

PEKCAN, mayıs ayında yapılan ticari faaliyetleri şöyle değerlendirdi:

“Yavaş yavaş ekonomi de rayına oturmaya başlayacak. Mayıs ayından itibaren toparlanmaya başladık. Nisan ayında yüzde 33,4 seviyesinde olan PMI endeksi mayısta yüzde 7,5 puan artarak yüzde 40,9 puana, ekonomik güven endeksi mayısta yüzde 20,4 artarak, yüzde 61,7’ye, tüketici güven endeksi yüzde 8,5 oranında artarak yüzde 59,5’a, perakende ticaret sektörü güven endeksi ise yüzde 5 artarak, yüzde 79’a çıktı. Dış Ticaret rakamlarımıza bakarsak da; mayıs ayını, nisan ayına göre yüzde 10,8 bir artışla kapattık. İhracatın ithalatı karşılama oranı da ilk 5 ayda yüzde 74,6 olurken, altın hariç bu oran yüzde 79,9’a çıkıyor. Türkiye yılın ilk çeyreğinde yüzde 4.5 büyüme ile G20 ve OECD ülkeleri arasında 1’inci sıradaydı. 2’nci çeyrekte pandeminin olumsuz etkileri görülecektir ancak 3’üncü çeyrekten itibaren de toparlanma bekliyoruz. Dolayısıyla artık yeni hedeflere odaklanma zamanı.”

 Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan 2

Afrika Ülkelerine İnsani Yardım

Son istişare toplantısından bu yana sürdürülen çalışmalar hakkında da bilgi veren PEKCAN, Afrika ülkelerine insanı yardımlarda öncelik tanınması ile ilgili Dışişleri Bakanlığı, İş Konseyi Başkanları ile Müteahhitler Birliğiyle ortak bir çalışma başlattıklarını kaydetti. PEKCAN, “Buralara iş insanlarımızın da öncülüğünde yardım götürerek ve zor günlerinde yanlarında olarak, ilişkilerimizi daha da geliştirmek istiyoruz.” dedi.

Ruhsar PEKCAN: “Sanal Ticaret Heyetleri ve Fuarlar Beklediğimizin Üzerinde İlgi Gördü”

Bu sürede gerçekleştirilen sanal ticaret heyetleri ve sanal fuarların çok başarılı bir şekilde devam ettiğini, beklediklerinin üzerinde ilgi gördüklerini vurgulayan PEKCAN, “Burada fiziki yani konvansiyonel fuarcılığa göre başarılı sonuçlar da aldık. Çünkü buraya iş insanımız sadece gezmek için değil, bir hedefi, amacı için geliyor ve muhatabını da bulursa bunu ticarete dönüştürebiliyor” dedi.

E- Ticaret Portallarına Güven Damgası

Pandemi döneminde bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de e-ticaretin, dijitalleşmenin, hizmet sektörünün öneminin daha iyi görüldüğüne dikkati çeken PEKCAN, “Bu konuda Bakanlık olarak çok daha önceden adımlar atmıştık. E-Ticaret portallarında güven damgasını oluşturduk ve TOBB’ u da güven damgası sağlayıcısı olarak belirledik. Bunun dışında ETBİS sistemimizin önümüzdeki hafta lansmanını yapacağız ve Türkiye’de ilk olarak e-ticaret istatistiklerini yayınlayacağız. MERSİS’te elektronik belge uygulamamızı başlattık artık ticaret sicillerini online olarak temin edilebilecek.”

 Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan 3

Ruhsar PEKCAN: “Uluslararası Temaslarımızı Sanal Ortamda Artırarak Sürdürüyoruz”

Beyaz eşya segmentindeki bazı ürünler ile turizmde taksit sayılarını artırdıklarına da işaret eden PEKCAN, uluslararası ölçekte yürüttükleri çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi: 

“Bunun yanı sıra sektörel dernekler, ihracatçı birlikleri, iş örgütleriyle de istişarelere devam ediyoruz. Uluslararası temaslarımız sanal ortamda hız kesmeden devam ediyor. Bu kapsamda son iki haftada Çin, Güney Kore, Finlandiya, Romanya ve Macaristan’dan muhatap bakanlarla çok verimli görüşmeler gerçekleştirdik. Yurtdışında görev yapan ticaret müşavirleriyle iş dünyasını bir araya getiren dijital sohbet toplantılarına da başladık. Bu kapsamda Çin, Rusya, İran, Irak, Azerbaycan ticaret müşavirleriyle toplantılar gerçekleştirdik, bunlar devam edecek. Ticaret müşavirlerimiz, iş insanlarımızın taleplerini bekliyor olacak.” 

Fuarlar İçin Çalışmalar Yürütülüyor

Normalleşme döneminde uyulacak kurallarla ilgili Sağlık Bakanlığı koordinasyonunda çalışmaları yürüttüklerini dile getiren PEKCAN, düğün ve nikâhlarla ilgili düzenlemelerin hayata geçirildiğini, fuarlara ilişkin düzenlemeler üzerinde de çalışıldığını hatırlattı. 

Minister of Trade Ruhsar PEKCAN: “Turkey Has Huge Opportunities As The New Address Of The Global Supply And Value Chain”

At the 15th Consultation Meeting held under the chairmanship of Minister of Trade Ruhsar PEKCAN, searches for new addresses during the pandemic period in the supply and value chain were discussed.