Şehitlerimiz tekrar

EDİTORYAL

Kemal Bey resim 20212023 Değerlendirmeleri ile 2024’e Bakış

Mimart Yayıncılık olarak 18 yıldır sektörün temsilciliğini üstlenen Win&ARTProje ALU&Art Dergilerimizde firmalarımız, kurum ve kurulușlarımız ile 2023’ü değerlendirdik; 2024 öngörülerimizi masaya yatırdık. Geçtiğimiz yıl yaşadığımız “Yüzyılın felaketi” olarak tanımlanan Kahramanmaraş Depremlerinin 1.yılında, deprem ülkesi olduğumuz gerçeğini merkez noktamızda tutarak, doğru planlama, doğru proje, ehil müteahhitlik ve sıkı denetim hususlarının önemini yeniden vurguladık.

Sektör temsilcilerimiz ile birlik ve beraberlik içerisinde çalışmalarımızı sürdürürken, sektörümüz için önemli olan her türlü organizasyon ve fuarlarda firmalarımızı temsil ederek onların ulusal ve uluslararası yolculuklarına değer kazandırmaya devam ediyoruz.

19-23 Şubat tarihleri arasında Almanya Stuttgart’ta düzenlenen R+T Almanya Panjur, Kapı-Geçiş ve Güneşten Koruma Sistemleri Fuarı’nda yerimizi aldık. Türk katılımının yüzde 100 arttığı fuarda Türkiye 120 firmayla en yüksek ikinci uluslararası katılım gerçekleştiren ülke oldu.

19-22 Mart 2024 tarihlerinde Almanya Nürnberg’te düzenlenecek olan kapı pencere sektörünün en büyük ve en önemli buluşmalarından biri Fensterbau Frontale Fuarı’nda, Tek Türk Medya Partneri olarak yerimizi alacağız. 1. Holde bulunan 132 nolu standımızda, fuara özel olarak hazırladığımız dergimizin dağıtımını gerçekleştireceğiz. Fuar alanındaki reklam ve tanıtım faaliyetlerimizle, sektör temsilcilerimizin geniş kitlelere ulaşmasını sağlayacağız.

Diğer yandan; Tüyap Fuarcılık’ın yurtdışı fuar satış ve medya partneri olarak Güneydoğu Avrupa’nın yükselen yıldızı Belgrad’ta geçtiğimiz yıl ilkini düzenlediğimiz WindoShow - Uluslararası Pencere, Kapı, Cam ve Ekipmanları Fuarı’nın 2.’si için hazırlıklarımızı tamamladık. Bu yıl 22-24 Nisan 2024 tarihlerinde Seebbe Yapı Fuarı ile eş zamanlı olarak düzenlenecek fuarın satışlarını gerçekleştirmeye devam ediyoruz.

“Güçlü Sanayi, Güçlü Türkiye” vizyonumuzla, ihracatta öncü, tüm sektör paydaşlarımızla birlikte uluslararası arenada hedeflerimizin ötesini görerek hep birlikte geleceğe emin adımlarla ilerleyeceğiz. Bu inancımız milletimizin çalıșmak ve üretmek konusundaki üstün mücadeleci gücüyle daha da yeşeriyor. Tüm firmalarımız yarattığı istihdam, üretim ve ihracat faaliyetleriyle Türkiye ekonomisine sunduğu katma değeri her geçen gün artırıyor.

Bizler de Win&ARTProje - ALU&Art Dergileri olarak ülkemiz ekonomisine katkı sağlayan tüm firmalarımızın başarılarıyla gurur duyuyoruz. Bu vesileyle sektör temsilcilerimize teşekkür eder, gelecek Ramazan Bayramınızı en içten dileklerimizle kutlarız.

imza

Matris Cepheler ve Cephelere Entegre Edilmiş Fonksiyonlar
Gelişen teknoloji ve son kullanıcı taleplerine bağlı olarak cephe sistemlerinde, daha entegre ve birçok fonksiyonu daha da içine alır hale getirilme ihtiyacı, artmaya başlamıştır. Bu tür cephe ihtiyaçları (future climate integrated facades vs.) değişik donanımlarla gelecekte fonksiyonel olarak çeşitlenecektir. Enerji, su, iklimlendirme ve enformasyon dataları cepheler üzerine aktarılacaktır. Tüm farklı birleşen tiplerini kapsayacak şekilde bir ‘’Matris’’ hale dönüştürülecektir.

 


Aktarılmış tüm fonksiyonel elemanlar, alt birleşenler olarak Strüktürel çerçeve üzerine matris’in bir öğesi olarak giydirilecektir.
Burada önemli kriter, matrisi oluşturacak alt bileşenlerin diğer alt bileşenlere bağlı kalmaksızın değiştirilebilir ve bakımı yapılabilir olunmasıdır. Tüm fonksiyonel elemanlarla, kablolar yardımı ile nöral bir network ağı oluşturulur. Burada fonksiyon elemanları için cephe içinde ön görülen yerlerde slotlar açılır. Özel bağlantılarla tüm birleşenler ana sisteme bağlanır.
DMU (decision making Unit) Matrix karşısına yerleştirilir. CPU (Central processing Unit) ile birlikte tüm sistemi kontrol eder. Cephe sistemi bir organizma gibi çalışır.
Resim: Abu Dhabi – Al Bahar Tower

ersoy cakir 1a1
Ekteki bina bahsi geçen birkaç fonksiyonu içeren bir örnek olarak verilebilir. Bu binada Optimal güneş ve ışık kontrolünü sağlayan, aynı zamanda kültürel temelde bulunduğu bölgenin karakteristik özelliklerini taşıyan mimaride, hareketli bilgisayar kontrollü entegre bir sistemden oluşmuştur. Çatıya yerleştirilmiş ve aynı sisteme bağlı fotovoltaik hücreler, binanın toplam tüketiminin yüzde 5’i oranında enerjisi üretebilmektedir.

ersoy cakir 1a2Bu ve bunun gibi varyasyonlar ile oluşturulmuş matris cepheler, gelecekte de değişebilen ihtiyaçları karşılayabilecek şekilde oluşturulmak zorundadır. Bu sebeple bina kabuğu tasarlarken;
Enerji üretimi-tüketimi, iklimlendirme, görsel ilişki, ısıtmasoğutma, su ve hava geçirimsizliğinin yanında, hareketli yükler, su transferi, enerji transferi, data transferi konuları ve alt bileşenler (kafes sistem, su boruları, elektriksel kablolama, blue tooth,enerji kablolama, vs.) üzerinde de daha fazla durulmalıdır.

Ersoy ÇAKIR
Mimar (MBA) / Cephe ve Sistem Tasarımcısı