İş, Ekonomi, Sanayi ve Ticaret Dünyası, “Biz’in Gücü” Mottosuyla Bu Yıl 5.’si Düzenlenen  MÜSİAD Vizyoner’23 Zirvesi’nde Bir Araya Geldi

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği - MÜSİAD’ın 2015 yılından bu yana her iki yılda bir ulusal ve uluslararası arenada düzenlediği MÜSİAD Vizyoner Zirvesi, bu yıl “Biz’in Gücü” mottosu ile Tim Show Center’da iş dünyasının liderlerini bir araya getirdi.

 

 

 

 

 

musiad w103a

4 Kasım 2023 tarihinde gerçekleşen zirvede iş dünyasının geleceği, “Teknoloji’de Biz’in Gücü”, “Girişimde Biz’in Gücü”, “Dünyayı Değiştirmede Biz’in Gücü”, “Değerlerde Biz’in Gücü” oturumlarıyla masaya yatırıldı. Ticaret Bakanı Ömer BOLAT, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih KACIR, Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk BAYRAKTAR, Diyanet İşleri Eski Başkanı Mehmet GÖRMEZ, yazar ve akademisyen Prof. Dr. Türker KILIÇ, Turkcell Genel Müdürü Dr. Ali Taha KOÇ, Next Akedemi kurucusu Levent ERDEN, A Milli Futbol Takımının başarılı Teknik Direktörü Vincenzo MONTELLA, alanlarında önemi başarılarıyla konuşmacılar arasındaydı.

musiad w103c

Mehmet Fatih KACIR

“Milli Gururumuz TOGG’da Uyguladığımız Yaklaşımı Farklı Alanlara da Taşıyarak Benzer Başarı Hikâyelerinin Sayısını Artırmayı Hedefliyoruz.”

Zirve’de açılış konuşmasını gerçekleştiren ve 21 yılda, yerli ve milli bir anlayışla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN’ın liderliğinde birçok alanda büyük atılımlar gerçekleştirildiğine dikkat çeken Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih KACIR, “20 yıl önce yılda 240 milyon dolar ihracat yaparken, bugün son 12 ayda 5,4 milyar dolarlık bir savunma sanayisi ihracatından bahsediyoruz. Önümüzdeki süreçte bu rakamı daha da artırmak adına çalışmayı sürdürüyoruz. Sanayicilerimizin ihtiyaçlarını karşılayabilecek planlı sanayi altyapıları kurduk. Özel sektörün yatırım iştahını artıracak teşvik paketleri uyguladık. Yerel kalkınma dinamiklerini harekete geçirirken; devlet desteklerini sanayi sektörüne, KOBİ’lere, akademisyen ve girişimcilere sunduk. Bugün ülkemiz, 101 teknoparkında, 9 bin 800’ün üzerinde girişimi ile teknoloji geliştirme yolculuğunu sürdürüyor. 1600’den fazla Ar-Ge ve tasarım merkezimizle birlikte 222 bin kişilik büyük bir Ar-Ge ordusuna sahibiz. 2002 yılında 36 milyar dolar seviyelerinde ihracatımız vardı. Bugün ise 254 milyar dolarlık rekor bir ihracattan söz ediyoruz. Bu ihracatın yaklaşık 240 milyar dolarını da imalat sanayii oluşturuyor,” şeklinde konuştu.

musiad w103b

Ömer BOLAT

“Bakanlığımızın 2024 Yılı Bütçesini Ve İhracat Desteklerini En Az 2 Katına Çıkarıyoruz”

Konuşmasına, “Çalışma hayatının üçte ikisi, ömrünün yarısı MÜSİAD’daki görevleri ile geçmiş bir kardeşiniz ve şimdi 5 aydır Ticaret Bakanı olarak, şu an bu kürsüde konuşuyor olmamın anlamı bende çok derindir,” şeklinde başlayan Ticaret Bakanı ve MÜSİAD eski genel başkanlarından Ömer BOLAT, ticaretin konusunun emek yoğun sektörlerden teknoloji yoğun sektörlere kaymış olduğuna dikkatleri çekti.

“100. yılını geçen hafta kutladığımız Cumhuriyetimizin ilk yüzyılında çok şey başardık. Birlikte en olmazı başardık. Bunu; birlikte yaptık, ‘Bir’imiz hepimiz için’ diyerek, ‘Biz’ diyerek başardık. Bunu; Çanakkale’de yaptık, Kurtuluş Savaşı’nda yaptık, Cumhuriyet’in ilk yıllarındaki sanayileşme hareketinde, planlı dönemdeki kalkınma çabasında, 80’li yıllardaki dışa açılma sürecinde yaptık. Ve son 21 yılda orkestra şefimiz Saygıdeğer Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN’ın güçlü liderliğinde yapılan dev yatırımlarla, altyapısı ve üstyapısı ile, eğitim ve sağlık sistemi ile, sanayisi ve tarımı ile, turizm sektörü ve ihracatı ile büyük bir ekonomi ve güçlü bir ülke haline geldik, askeri ve siyasi alanda dünyada saygın bir konuma geldik,” diyen Sayın BOLAT, Türkiye’nin ticari başarısını rakamlarla da ortaya koydu. Bakanlığın 2024 yılı bütçesi ve ihracat desteğini 2 katına çıkartacaklarını belirten Ticaret Bakanı Ömer BOLAT, “Cumhurbaşkanımızın çizdiği Türkiye Yüzyılı vizyonu çerçevesinde ülkemizin kalkınmasını ve vatandaşlarımızın refahını artırmayı hedefleyen ve yatırım, üretim, istihdam ve ihracatı önceleyen politikalarımızı kararlılıkla uygulamaya devam edeceğiz,” şeklinde konuştu.

musiad w103d

Mahmut ASMALI

“Türkiye Hem Bölgesel Hem Küresel Anlamda Büyük Bir Güç”

MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut ASMALI’nın konuşmasında dikkat çeken başlıklar, bölgesel ve küresel ölçekte Türkiye’nin gücü ve 12’nci Kalkınma Planı’nın rehberliğinin önemine ilişkindi. “Cumhuriyetimizin 100’üncü yılına girdiğimiz Türkiye Yüzyılında; 905 milyar dolarlık milli geliri, 255 milyar dolar seviyesini geride bırakan ihracatı ve istihdamda 31 milyonu aşan işgücü piyasasıyla Türkiye, hem küresel hem de bölgesel anlamda büyük bir güce dönüşmeyi başarmıştır. Ülkemiz; mevcut imalat potansiyeli, esnek üretim kapasitesi, nitelikli insan gücü ve büyük piyasalara yakınlığı sayesinde, ciddi bir üretim üssü konumuna yükselmiştir. İhracat bayrağını 200’den fazla ülkeye ulaştıran, ekonomiden altyapı ve şehirleşmeye, eğitimden sağlığa kadar birçok sahada oldukça büyük atılımlar yapan Türkiye’nin, bu başarısını önümüzde dönemde de sürdüreceğine ve Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına gireceğine olan inancımız tamdır,” şeklinde konuşan ASMALI, “2028 yılına ilişkin büyüme, istihdam, ihracat ve enflasyon hedeflerine ulaşma noktasında, yalnızca kamu kesimi ve iş dünyası için değil, ekonominin bütün aktörleri için bir yol haritası niteliğindedir. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde Türkiye Yüzyılını inşa etmek için ekonomi yönetiminin atmakta olduğu adımlar sayesinde; Sağlam sanayi altyapısı, nitelikli insan kaynağı ve yenilikçiliği ekosistemi sayesinde Türkiye, dünya ortalamasının üzerinde büyümeye devam edecektir,” dedi.

musiad w103e

Selçuk BAYRAKTAR

“Biz Bütün Bu Çalışmaları, Ülkemiz, Semalarında Tam Bağımsız ve Hür Olsun Diye Gerçekleştirdik”

Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk BAYRAKTAR’ın da konuşmacılar arasında yer aldığı Vizyoner’23 zirvesinde Sayın BAYRAKTAR, yüksek teknoloji ile dünyaya damgasını vuran Türkiye başlığına dikkatleri çekti. Baykar olarak dünyanın 33 ülkesine bu yüksek teknolojiyi ihraç ettiklerinin altını çizen BAYRAKTAR, TB3’ün üçüncü uçuş testlerinin de gerçekleştirildiğini belirtti.

“Bugün dünyada yüksek teknolojiyi geliştiren uluslar ve devletler var. Dünyanın en güçlü silahlarını geliştiren ülkeler de var. Hatta bütün dünyanın toplamından fazla silah geliştiren ülkeler de var. Ama bu silahları nasıl kullandıklarını şu anda görüyoruz. Dolayısıyla ne yaptığınızdan ziyade nasıl yaptığınız ve nasıl sorusundan daha da önemlisi neden bunları geliştirdiğiniz önem taşıyor. Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı’yla yürüttüğümüz çalışmalarda milyonlarca gencimize hep şunu söylüyoruz; ‘Kendinden öte aileni, ailenden öte yaşadığın toplumu, toplumdan öte milletini ve milletinden öte insanlığın faydasını düşünerek çalışmalarını yürüt. Çalışmalarını bu şekilde yaparsan, azimle gayretle dosdoğru ahlaktan ve etikten ayrılmadan çalışırsan ve bugünün yarışlarına değil de geleceğin yarışlarına şimdiden odaklanırsan, ahlaktan etikten ayrılmazsan dünyanın en iyisini yapabilirsin, hep bunan inan.’”

“Ticarete Hayat Veren Türkler Rollerine Yeniden Geri Dönüyorlar”

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Şekib AVDAGIÇ, Vizyoner’23’te bulunmaktan duyduğu mutluluğu belirterek başladığı sözlerine, “Ticarete hayat veren Türkler rollerine yeniden geri dönüyorlar,” şeklinde devam etti. Dünyada teknolojik ilerlemenin hızlı bir şekilde gerçekleştiği dile getiren AVDAGİÇ, “Dijital çağda, dönüşümün mutlak gereklilik haline geldiği bir yüzyılda, Türkiye dijital ekonomiyi kuruyor ve uluslararası rekabet argümanı olarak dijitali ve teknolojiyi vurguluyor. Bu amaçla her türlü altyapıyı hızla hayata geçiriyor. Türkiye’nin 2022’de bilgi ve iletişim teknolojileri sektörü ihracatı 2 milyar dolara yaklaştı,” şeklinde konuştu.

musiad w103f

Hasan EKMEN

Kolektif Hareketin Gücü

“Günümüzün karmaşık ve hızla gelişen ortamında, hiç kimse tüm cevaplara sahip değildir. Hiçbir bilim insanı kendi alanındaki tüm bilgiye sahip olamaz. Yalnızca kağıt pipet kullanarak dünyayı kurtaramazsınız. Şimdiye kadar yazılmış 130 milyon kitabı tek başınıza okuyamazsınız. Ve bir, hiçbir zaman binden büyük değildir,” diyerek kolektif hareketin gücüne dikkat çeken Vizyoner23 İcra Kurulu Başkanı Hasan EKMEN, bu yıl “Biz’in Gücü” mottosuyla kapılarını açan Vizyoner’23’ün “Biz” vurgusunun da altını bir kere daha çizmiş oldu.