Türk Devlet Geleneğinde Halkla İlişkiler
Uluslararası Halkla İlişkiler Derneği (International Public Relations Association) IPRA halkla ilişkileri, “Güvenilir ve etik iletişim yöntemleriyle bilgi dağıtımına dayalı olarak kuruluşlar ve halk arasında ilişkiler ve çıkarlar oluşturmakla görevli bir karar alma yöntemi, uygulaması,” olarak tanımlamakta.
Türk Medeni Hukuku’nda Rödovans Sözleşmesi
Herkese merhaba. Makalemiz, maden işletme ruhsatının kiralanmasını konu edinen rödovans sözleşmesinin incelenmesine yöneliktir.
“Saha Expo, Atatürk Havalimanı’na Taşınmalı”
Merhaba. Bu ay yaşanan en önemli olay elbette bizim de konumuz olacak ve olmaya devam edecek; “Hain Tusaş Saldırısı!” Lanet ve nefret ile kınıyoruz…
Teknofest Adana 2024’ün Ardından
Türkiye’nin ilk ve tek havacılık, uzay ve teknoloji festivali olan Teknofest, 2018 yılında İstanbul Havalimanı’nda başlayan macerasına durmaksızın devam ediyor. Bu yıl da 2-6 Ekim 2024 tarihleri arasında Adana’da gerçekleşti.
Satış Aritmetiği
Pazarlama ve satış ile ilgili çalışmalarda uygulamada sıklıkla karşılaştığım soru, satış ekibimizi nasıl yönlendireceğiz ve performans değerlendirmede nelere dikkat edileceğiz şeklinde oluyor.
Cam Sektörü
Cam sektörü, modern yaşamın birçok alanında kritik bir rol oynar. Özellikle inşaat sektörü, cam ürünlerinin yoğun olarak kullanıldığı bir alandır. İnşaat camları, binaların dış cephe kaplamalarından iç mekân bölmelerine, pencerelerden merdiven korkuluklarına kadar geniş bir kullanım yelpazesine sahiptir.
Ancak Birlikte İşe Yarayabilen İki Araç; Akıl ve Sezgi
Düşüncelerine çok değer verdiğim bir iş adamı dostumun yazdığı ve derin deneyimlerinin damıtık bir ürünü olan kitabını okurken rastladığım bir cümle, bu konuyu bir yazıya dökmeme vesile oldu.
SAHA EXPO 2024 Savunma, Havacılık ve Uzay Fuarı’nın Ardından
Yazıma, ülkemizin savunma ve havacılık sektöründeki en önemli fuarlardan biri olan SAHA EXPO 2024’ün ikinci gününde, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii TUSAŞ’a yapılan menfur saldırıyı lanetleyerek başlamak istiyorum.
Üçüncü Dünya Savaşı Kapıda Mı?
Geçenlerde uluslararası ilişkiler, siyaset bilimi, ekonomi uzmanları ve tecrübeli gazetecilerin içinde bulunduğu bir grup ile dünya meselelerini ele aldık. Saatler süren fikir teatisi sona ererken, maalesef yakın gelecek için ümitlenecek bir detay olmadığını fark ettik.
Tusaş’ta Hasat Zamanı Geldi (3. Bölüm)
“Kurtuluş Savaşı ruhunun eseri. 100 yıldır içimize sindiremediğimiz bu gecikmişliği bertaraf etmeye çalışıyoruz.”
Farklı Akıl(lar)!
Söylediğimi anladığınıza inandığınızı biliyorum ancak duyduğunuz şeyin benim kastettiğim şey olmadığının farkında olduğunuzdan emin değilim.”
Faiz Oranlarının Ticarete Etkisi
Faiz oranları, ekonomik faaliyetlerin en temel belirleyicilerinden biridir. Yüksek faiz oranları, toplumun tüm kesimlerini doğrudan etkileyerek ekonomik dengeyi bozmakta ve ticari faaliyetler üzerinde ciddi baskılar oluşturmaktadır.
Yeni Müşteri Trendleri
Piyasalarda rekabetin gün geçtikçe arttığı ortamda tüketicinin kim olduğunu ve nasıl davrandığını analiz etmek gittikçe önem kazanıyor. Bu nedenle firmalar ürünlerini satın alacak potansiyel müşterilerinin kim olacağı konusu üzerine yoğunlaşmalıdır.
Dünya Demir Dışı Metaller ve Mineraller Konferansı’nda İlk Türk Sektör Derneği
Ekonomide süreç o kadar hızla ilerliyor ki; bence Twitter veya şimdiki adı ile X, en uygun iletişim sistemi haline geldi. Baktığınızda siz bu sayfalarda yorum yapmaya ve bunu yayınlamaya çalışırken süreçte o kadar çok gelişme oluyor ki yetişmek imkânsız.
Geçmişte İşler Sanki Daha Kolaydı…
Günümüzde yaşanan problemleri çözmek başka bir sorun, bunları tespit ve teşhis etmek çok daha başka bir sorun. Çözüme gelene kadar geçen süre oldukça meşakkatli. Her problem çözülür, her sorun biter, yaşanan süreç ise “tecrübe“ tanımlaması ile sizde kalır.
Tusaş’ta Hasat Zamanı Geldi (2. Bölüm)
“Ülkemizde Cumhuriyetin ilk yıllarında yakılan meşalenin tekrar canlanması milletimiz adına ne kadar da anlamlıdır.”
Aile İşletmeleri ve Sürdürülebilirlik
Global ekonomik sistemi oluşturan firmaların yüzde 90’ı aile şirketlerinden oluşuyor. Bu şirketler, özellikle sürdürülebilirlik açısından önemle üzerinde durulması gereken yapılardır.
Yunan Adaları’nı Gezmek İçin Değil, İş Yapmak İçin Yeşil Pasaport
Türkiye’nin uluslararası ticaret ve işbirliği alanındaki potansiyelini daha iyi kullanmak ve işletmelerimizi küresel pazarda daha rekabetçi bir konuma getirmek için dikkate alınması gereken bir konu var; “Yeşil Pasaport.
Bir Ortak Ahlâk Kuralı (Zarar Verme) Önerisi Üzerine
Primum Non Necere” (Önce Zarar Verme) özdeyişi, sağlık alanında eğitim gören tüm öğrencilere okullarda öğretilen biyoetiğin temel ilkelerinden biridir ve tüm dünyada temel bir ilkedir.
Türkiye Alüminyum Sektörünün Temsil Gücü
Türkiye Alüminyum Sanayi ve Ticaret Dünyasının Değerli Temsilcileri,
Perakende Piyasalarda Müşterinin Artan Önemi
Müşteriler, her ne kadar işletmelerin bilançolarında görünmese de, bir işletme için sahip olunan en önemli varlık kalemidir. Bu nedenle müşteri potansiyeli ve müşterilerin kimlerden oluştuğu kesinlikle bilinmelidir.
Sivil Toplum Kuruluşlarının Yapılanması ve Gelişimi
Sivil Toplum Kuruluşları (STK’lar), resmi kurumlar dışında ve bağımsız olarak faaliyet gösteren; politik, sosyal, kültürel, hukuki ve çevresel amaçlar doğrultusunda lobi çalışmaları, ikna ve eylemlerle uğraşan; üyelerini ve çalışanlarını gönüllülük esasıyla alan; kâr amacı gütmeyen ve gelirlerini bağışlar ve/veya üyelik ödemeleri ile sağlayan kuruluşlardır.
Tusaş’ta Hasat Zamanı Geldi (1. Bölüm)
“Havacılık; uzun soluklu, çok çalışma ve sabır gerektiren bir alandır. Bu uğurda çalışmadan, sabır göstermeden, fedakârlık yapmadan başarıyı yakalamak mümkün değildir.”
Vesayet Bağımlılığı
Ne olduğuna değil niçin olduğuna bakılması“ herhalde insanlığın -büyük bedeller ödeyerek- öğrendiği bir yol gösterici ilkedir. Ama ne yazık ki, insanoğlu bu ve benzeri yol göstericileri görmezden gelmeye devam edebiliyor.
Havacılık ve Savunma Sanayide Alüminyum Kullanımı
Derneğimiz GALSİAD’ın da uzun dönemdir içerisinde olduğu bir süreç olan alüminyum ürünlerinin savunma havacılık sektöründe kullanımı, bu sektördeki önemi ve stratejik olarak tedarik sürecinde yaşanan sorunlar günümüzde önemini artırarak devam ettirmektedir.
Vesayet Bağımlılığı
“Ne olduğuna değil niçin olduğuna bakılması“ herhalde insanlığın -büyük bedeller ödeyerek- öğrendiği bir yol gösterici ilkedir. Ama ne yazık ki, insanoğlu bu ve benzeri yol göstericileri görmezden gelmeye devam edebiliyor.
Perakende Sektöründe Satış Ekibinin Önemi
Perakende sektöründe “müşteri velinimettir” felsefesine sahip olması gereken satış temsilcilerinin başarısı, direkt şirketin başarısı anlamına geliyor. Peki ekibi oluşturan bu temsilciler hangi özellikleriyle öne çıkmalı?
Enflasyonun İşletmeler Üzerindeki Etkisi
Enflasyonun işletmeler üzerindeki etkileri göz önüne alındığında, işletmelerin bu zorluğa karşı hazırlıklı olmaları ve etkili stratejiler geliştirmeleri kritiktir. Fiyat esnekliği incelemeleri, maliyet kontrolü, fiyatlandırma stratejilerinin yeniden değerlendirilmesi gibi çeşitli stratejik yaklaşımlar, işletmelerin enflasyonla mücadelede başarılı olmalarına yardımcı olabilir.
Katma Değer Nasıl Artırılabilir?
Katma değer, (value-added) bir ürünün nihai satış fiyatı ile üretiminde kullanılan doğrudan ve dolaylı girdiler arasındaki fark olarak tanımlanabilir. Ayrıca katma değer, bir şirketin ürünü müşterilerine sunmadan önce ürün ve hizmetlerine kattığı ek özellikler veya ekonomik değerdir.
Suya Yazı Yazmak Bitti; Devir, “Akıl Teri” Devri!
Yeni bir yıla girdik… Toplumun halen üzerinde mutabık kalamadığı “noel, chirstmas, yılbaşı, yeni takvim yılı, Mekke’nin fethi” gibi birçok karmaşık süreç, düşünce ve inanışa rağmen başladı yeni yıl.
Geleceğe Yolculukta Başarı İçin Anahtar; İnovasyon
İnovasyon, yeni ve yaratıcı fikirlerin ürün veya hizmet olarak geliştirilmesi sürecidir. Bu süreç, işletmelerin rekabet avantajı elde etmelerine, müşteri memnuniyetini artırmalarına ve toplumsal yaşamı kolaylaştırmalarına olanak tanır.
Perakendede Sürdürülebilir Marka Olabilmek
İş yaşamında konuşulan konular, artık günü kurtarmanın ötesinde, sürdürülebilir kurumlar ortaya çıkarmak etrafında yoğunlaşıyor. Burada bahsedilen konu özellikle, şirketlerin yanı sıra markaların ilelebet var olması realitesinden geçiyor.
TEKNOFEST İzmir 2023’ün Ardından
Dünya üzerindeki en büyük teknoloji festivali olma başarısını gösteren, katılımcı sayısı katlanarak artan ve 6 yıldır bu heyecanı bize yaşatan TEKNOFEST; teknoloji yarışmaları, hava gösterileri, konserler, gençler ile gerçekleştirilen söyleşi ve etkinlikler gibi birçok faaliyete ev sahipliği yaparak toplumda teknolojiye olan ilgiyi her geçen gün hızla artırmaktadır.
İkinci Cumhuriyet Yüzyılı’nı Nasıl Kutlamalı?
Refah, insanlık tarihi boyunca -farklı görüntüler altında- daima sömürü’lere dayanmıştır Bu süreçte toplumların kabaca üç kümede toplandıkları görülüyor.
Yeşil Mutabakat, SKDM Ülkemiz Açısından Nasıl İşleyecek?
Neredeyse her an artık iş hayatında bizimle olan bazı terimler ve süreçlere sahip olduk. SKDM (Sınırda Karbon Düzenlemesi Mevzuatı), İKF (İthalatta Karbon Fiyatlaması), ETS (Emisyon Tespit Sistemi) EUETS (Avrupa Birliği Emisyon Tespit Sistemi)
Uluslararası İşletmecilik
İşletmelerin belli bir büyüklüğe ulaştıktan sonra, orta gelir tuzağında olduğu gibi büyümesini sürdürebilmesi için uluslararası piyasalara açılması gerekmektedir.
Fuarlar Dünyaya Açılan Kapı
Uluslararası fuarların işletmeler ve ülkeler için pazarlama ve ticaret açısından önemli bir role sahip olduğunu belirttik. İşletmeler, fuarlara katılarak ürün ve hizmetlerini daha geniş kitlelere tanıtma fırsatı yakalarken, yeni iş ortakları ve pazarlar keşfedebilirler.
İDEF’in Ardından…
Bu sayımız hemen İDEF Fuarı’nın arkasından olunca biraz da savunma sanayiyi, orada oluşan izlenimlerimi sizler ile paylaşmak istedim. Şahsımı tanıyanlar bilirler, Türkiye de teknik olarak karşılığı olmayan stratejik alüminyum ile çalışmaya gayret eden, bu işle uzun yıllardır uğraşan bir kişiyim.
Camın Değişen Yüzü: Tarih Boyunca Cam
Cam, keşfedildiği andan itibaren tarih boyunca kullanımı giderek artan bir madde olmuştur. Zamanın değişimlerine uyum sağlayarak farklı formlarda, tekniklerde ve dekorasyonlarda ilerlemiştir.
Perakende Sektöründe Nöropazarlama
Tüketicilerin moral seviyesi, piyasalar açısından en önemli faktördür. Olumlu düşünce ve güven seviyesi, Tüketici Güven Endeksi olarak adlandırılan veri, yüksek seviyesini korudukça alışveriş ve yatırımlar artmaya devam edecektir.