Suya Yazı Yazmak Bitti; Devir, “Akıl Teri” Devri!

Yeni bir yıla girdik… Toplumun halen üzerinde mutabık kalamadığı “noel, chirstmas, yılbaşı, yeni takvim yılı, Mekke’nin fethi” gibi birçok karmaşık süreç, düşünce ve inanışa rağmen başladı yeni yıl.

Biz toplum olarak hep şunu istiyoruz; biz bir doğruya inanıyorsak veya inandığımızı doğru sayıyorsak -ki hep kendi doğruları olan bir toplum olmaktan asla kurtulamadık- diğer herkes de böyle olmak zorunda! Bir genç Metallica dinliyor; aileden, çevreden tanıyan büyükler “Niye böyle şeyler yapıyorsun? Senin atan baban böyle mi yapardı!“ diyor. Bu nasıl bir yargılama? 1940’larda olsaydı Metallica, belki de yapardı benim babam! Dinlerdi! Bunu sen nasıl bileceksin ki? Maalesef birbiri içerisine geçmiş kültürler ile bunun bilincinde olmadan yaşıyoruz. Aslında bilincinde olarak ve bizim olmayana da saygımızı göstererek yaşamayı bilsek her şey nasıl da farklı olacak…

Eski bir Türk âdeti olan ve karanlığın aydınlığa yenilmeye başladığı 21 Aralık kutlamaları, bu kutlamalarda süslenen çam ağaçları, hediyeleşme, 25 Aralık’ta kutlanan Hz. İsa peygamberin doğumu ve bu kutlamalar sırasında yapılan ayinler, yemekler (Noel Yortusu), birlikte bugünü kutlayan insanlar ve yeni takvim yılı kutlamaları, hepsi birbirine karışmış durumda. Sonucunda ise elimizde kalan, bunların her birinin zenginliğinden yararlanmak yerine, “Yılbaşında hindi yiyen kafirdir,” tespiti! Hayırlısı olsun diyorum... Tüm kutlamaları ve süreçleri saygı ve hoş görü ile kabul ediyor ve ben de sizlerinkini kutluyorum.

2023 yılı, dünya için de bizim için de son derece zor bir yıl oldu. Aslında 2019 verilerine geri döndük. Ancak pandemi ve sonrasındaki etkiler ile yukarı yönlü harekete geçen piyasaların etkisi maalesef birçok çevre tarafından kalıcı olarak öngörüldü. Buna bağlı yatırım kararları alındı, kapasiteler büyüdü. Artan kapasiteler ile hesaplandığında, sonrasında yaşanan kapasite kullanım oranları maalesef çift etki ile daha da dip noktalara geldi. Türkiye genelde dünya ekonomi sistemi ile aynı yönlü hareket etti ancak ekonomisinin büyüklüğü ile orantısal olarak negatif yönleri de aynı oranda yaşadı. Tüm dünyada enflasyon bir anda oluştu, fakat büyük ekonomiler bundan daha az etkilenirken, bizler gibi ekonomiler daha fazla etkilendi. Sonuç; Covid’in başladığı noktaya geri geldik. Ancak oldukça ciddi yatırımlar, bunların finansmanı, kapasite kullanımının düşmesi, finans zorlukları, maliyetlerin yükselmesi, personel problemleri gibi ekleri ile…

“Yapılması gerekenler, bu konuda öngörülenler neler?” sorusunun cevabı ise nerede ise yok veya sağlam temellere dayanmıyor. Tezler ve antitezler piyasada uçuşuyor ancak senteze veya hipoteze dönen yok. Aslında bunun için de zamana ihtiyaç var. Bundan da muhakkak bir sentez üretilecek, veri elde edilecek. “Zaman,” burada en önemli faktör. Fakat biz ne istiyoruz; ateş etmeden nişan alalım. Evet, doğru sistem bu, ancak maalesef süreç bizi “ateş et, sonra nişan al“ şekline getiriyor; getirdi… “Biz bir iş kuralım, bir fabrika yapalım, sonra nasıl satarız, kaça satarız, bakarız! Elbette biz de pazarda bir yer buluruz!” düşüncesi ve planı ile yürümek… Hiç sağlıklı değil tabi ki fakat maalesef süreç bu.

Bundan sonrasında hedefler; öncelikle katma değerli üretim, ucuz finansmana erişim, yeşil üretim, personel yapılanması, otomasyon, üretim alanı yatırımı, üretim hattı yatırımı gibi aşamalarda yoğunlaşarak doğruyu bulabilmek ve kurgulayabilmek. Önümüzde duran asli konular bunlar ve bu konularda alınacak aksiyonlar son derece önemli. Bunlar çözümlenmeden, en azından doğru kurgulanmadan, yatırımların başarısı çok tartışılır. Artık devir “suya yazı yazmak” devri değil, “alın teri” devri değil, “akıl teri” devri. Hep birlikte aklımızı daha çok terleteceğimiz bir yıl olsun diliyorum.

Türkiye ekonomisi ve sektörümüz, ne olursa olsun güçlü dinamiklere sahip. Ülkemizde konusunda çok yetkin, dünya pazarında söz sahibi firmalarımız mevcut. Oyun oynayan değil oyun kuran güçlerimiz var çok şükür. Bunlarla daha ileri gitmek, bugüne kadar geldiğimiz süreçten çok daha kolay olacaktır. Bir temel oluştu ve binayı üzerine hep birlikte yapacağız.

c kirboz w103

Powered by OrdaSoft!