“Ekonomiyi Nasıl Görüyorsunuz?”

Merhaba… Ekonomi tarafındaki aldığım eğitimi bilen dostlar ve tanıyanlar güncel bir soruyu soruyor. Hep merak edilen, ortak dert; “Ekonomiyi nasıl görüyorsunuz?” Şaka gibi…

Bu sorudan çok, soruyu soran önemli. Elbette amacı da bir o kadar önemli… Bankaya parayı faize yatırmış, mülkleri kiraya vermiş, tarif o ki “sırtında yumurta küfesi yok.” Arkasına yaslanmış sadece soruyor! Diğer bir tip ise ellerini ovuşturarak yüksek faizin ne kadar süreceğini soruyor. Dikkat ediyor muyuz, söylenti o ki “tefecilik sistemi” ağızlarda geziyor. Peki kim bu tefeciler? Resmi olarak bankalar ve dile getirilen onlar. Aslında bu sistem hızla insanları illegal tefecilere itiyor. Bu çok özel ve önemli bir konu. Konut ve araç satışlarından farklı birçok sektöre, hatta büyük oranda sektörümüze bile ilginç girişleri var. İlk sürece dönersek, bende cevap belli: Neden soruyorsun ekonomiyi? Arabanı mı değiştireceksin, evini mi değiştireceksin, ne amaçla soruyorsun? Bırakın ekonomiyi “sırtında yumurta küfesi olanlar” sorsun. Son günlerde güzel bir cevap buldum. Biz ekonomiyi kitaplardan öğrendik. Orada hipotezler vardı, görüşler vardı ve onları yazan, oluşturan ekonomist bilim insanları vardı; Samuelson, Keynes, Adam Smith, Hayek, Fisher gibi isimler vardı. Onların görüş ve fikirleri üzere kurgulanmıştı eğitim. Oysa şu anda onların görüşlerini oluşturan piyasa enstrümanlarının birçoğu artık yok veya öyle yeni enstrümanlar çıktı ki ekonomiye yön verecek, onlar hiçbir zaman bunu öngöremedi. Trump bunun en güzel örneği… Kim derdi ABD’nin başına böyle bir adam gelecek! Şimdi bunun günlük aldığı kararlar mı etkili dünya ekonomisinde, bu büyük ekonomistlerin öngörüleri mi?

Ukrayna’nın başına önce zorla her türlü entrika ile bir artist başkan getirildi. Tamam da neden gerek duyuldu? Rusya’dan alınacak bir hesap, diz çöktürülecek bir isim vardı çünkü. Bir taraftan da teşkilatlanan Avrupa Birliği. Bu konu çok detaylı ancak yakın ve uzak gelecekte oldukça önemli ve etkili. Benim görüşüm, siyaset ve ekonomide öngörü yapılacak ise ülkelerden çok başındaki insanlar incelenmelidir. Kimdir ve hangi amaçlarla bu ülkelerin başına gelmişlerdir? Elbette gelmeye devam da edecekler bu şekilde.

Dergimizin sektörel bir yayın olması nedeni ile sektöre de bir şekilde dokunmak lazım… Yatırım ve kapasite artışı ile ilgili GALSİAD olarak yaptığımız çalışmalar Sanayi Bakanlığı’nda karşılık bularak artık YTB’lerden çıkarıldı. Yan makine ve ekipmanların ithalatına gümrük ve koruma getirildi. Konkordato, iflas gibi süreçlerden oluşabilecek riskler üst makamlara ve kuruluşlara taşındı. Ortak konsorsiyumların kurulup bu süreçte söz konusu firmalara destek sağlanabilmesi konuları gündeme getirildi. Uzak pazarlarda birlikte hareket ile yapılabilecek faaliyetler yine gündem konularımızdandır. Net ihracatçı problemi konusunda ilgili noktalara gerekli raporlar iletilerek firmalarımızın bu anlamda ellerini rahatlatacak sistemler üzerinde çalışmalarımız devam etmektedir. Avrupa Alüminyum Birliği’nin Türk üye firmalara karşı aldığı aksiyonlar araştırılmaktadır. Hurda ithalatımızda birtakım illegal iş yapan firmaların sektörümüzün tamamına etki eden yaptırımlara neden olması kabul edilemez ve olumsuz bir süreçtir. Tüm dünyada “SKDM“ yaptırımları tarafında hurda talebi artarken, bizde hurda getirilmesi ve işlenmesi tam tersine nerede ise yasaklanacak hale getirilmiştir. Birçok çalışma ve toplantı yapılan “yeşil mutabakat” çerçevesinde “sınırda karbon” gibi söylemler konu olurken, bir taraftan asıl süreci kapsayan bu aksiyon tamamen göz ardı edilmektedir.

Değerli sektör mensupları; sektörümüzün sorunları, özellikle son dönemde daralan pazarlarla, yaptırımlarla gerçekten önemli oranda artmaktadır. Her gün ayrı bir süreç ile karşı karşıya kalmaktayız. Artan maliyetler, daralan pazar, öngörüsüz kapasite artışı, yetkin personel, yaptırımlar ve riskler devam eden süreçlerdir. Bizler tüm bu süreçlere rağmen ayakta kalmaya ve üretmeye, ihraç etmeye devam ediyoruz. İstihdamı korumaya özen gösteriyoruz. Sahada yapacak o kadar çok iş var ki, süreci iyileştirmek adına maalesef olabildiğince yetişmeye gayret ediyoruz. GES’ten krediye kadar, istihdamdan Ar-Ge’ye her noktada tüm gücümüz ile sektörümüze destek olmaya gayret ediyoruz. Bu süreçte yapılan birçok çalışmayı sosyal medya gibi ortamlardan paylaşamıyoruz veya paylaşma gereği duymuyoruz. Her konuda sizlere bir e-posta veya telefon kadar yakınız. Sizlerden gelecek öneri ve istekler bizim için çok önemlidir. Lütfen paylaşın, sorun, cevap isteyin.        This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. e-posta hesabını bizzat da takip ediyorum.

Saygılarımla.