Dünya Demir Dışı Metaller ve Mineraller Konferansı’nda İlk Türk Sektör Derneği
Ekonomide süreç o kadar hızla ilerliyor ki; bence Twitter veya şimdiki adı ile X, en uygun iletişim sistemi haline geldi. Baktığınızda siz bu sayfalarda yorum yapmaya ve bunu yayınlamaya çalışırken süreçte o kadar çok gelişme oluyor ki yetişmek imkânsız.
O nedenle biraz daha genel ve kalıcı bilgileri paylaşmak, bu dönemde belki daha doğru olacak. İşin belki de biraz teknik tarafını konuşmak gerektiği kanaatindeyim.
Derneğimiz tüm gücüyle piyasadaki aktivasyonlarına devam ediyor. Özellikle kamu ile irtibatları güçlendirerek artırıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız ile bu anlamda çok yakın çalışmalar içerisindeyiz. Üzerinde çalıştığımız projeleri bir şekilde gündeme aldırmak için elimizden gelen çabayı sarf ediyoruz. Biz iş insanları derneğiyiz. Elbette sosyal ilişkilerde olacağız ancak sanayicinin ve iş adamının en çok muhtaç olduğu dertlerini Bakanlıklara anlatabilmek, ulaştırabilmek de vazifemiz. GALSİAD olarak üyelerimiz ve sektör şunu daima bilir; biz doğru olmayan hiçbir veriyi yayınlamak, paylaşmak istemeyiz. Türkiye Alüminyum Sektörü doğru verilerle ölçülemediğinden, tahmin veya öngörü ile raporlanamaz. Bu bizi yanlış tarafa yönlendirir. Ülkemizde en önemli girdilerden biri olan geri dönüşüm miktarı asla ölçülebilir değildir. Örnek olarak gemi bozum tesislerinden ülkeye giren alüminyum miktarını kim, nasıl ölçüyor? Bunun gibi ölçülemez girdilerin olduğu sektör hakkında raporlar düzenlemek bizi yanlışa götürür düşüncesinde olduğumuzdan, bunu yapmamaya gayret gösteriyoruz. Ancak sektörümüzün bu bilgilere ihtiyacı olduğu da kesindir. Bu nedenle Bakanlığımız ile nihayet bir mutabakat sağladık ve Türkiye Alüminyum Üretim Haritası’nın çıkarılması için çalışmalar yapmamız konusunda desteklendiğimizi belirtmek isteriz. Bu süreç bizi oldukça memnun etmiştir.
Yine Bakanlığımıza uzun zamandır ilettiğimiz uzak doğu menşeili makinaların yerli üretim firmalarının tespit ve kalifikasyonun yapılması konusu sonuçlandı. Bakanlığımız konuyu gündeme aldı ve bu süreçte özellikle MAKFED ile temas kurularak sürecin yönetilmesi uygun bulundu. Biz de MAKFED Başkanı Sayın Zühtü BAKIR ile temasa geçerek süreci nasıl hızlandıracağımızın çalışmalarına başladık.
Bu çalışmalar bundan böyle, sektörümüze yatırım yapacak sanayicimizin başucu verileri olacaktır. Muhtemelen Bakanlığımız da bundan sonraki süreçte yatırım teşvik ve destekleri buna dayalı olarak daha verimli şekilde düzenleyecektir. Makine ekipmanda ise giriş gümrükleri ve üreticiyi koruma süreçleri daha efektif bir şekilde işleyecektir.
Bakanlığımız ile birlikte izleyeceğimiz bir diğer yol haritası, yeni sisteme giren HIT 30 ve yeşil sanayi dönüşümü destekleri programları olacaktır. Bu süreçte biri Gebze diğeri Tekirdağ lokasyonunda olmak üzere iki adet çalıştay yapılması planlanmaktadır. Bu organizasyonlarda yüz yüze görüşmeler ile firmalara özel çözümler anlatılması sağlanacaktır. Yani bu fırsatlardan yararlanmak isteyen firmalarımız Bakanlığa gitmeyecek, Bakanlık sahada firmalarımız ile buluşacaktır.
Hepimiz şunu iyi bilmek zorundayız; bundan sonra hiçbir şey, sektörümüz için de ülke sanayisi için de eskisi gibi olmayacaktır. Üretim hatları, lokasyon seçimi, üretim süreçleri, personel konuları fark etmeksizin planlama ve verimlilik ön planda olmak zorundadır. Özellikle yatırım planlama, sektörümüzün önünde geçtiğimiz dönemde önemli bir problem yumağı olmuştur. Burada bir öz eleştiri yapmak zorundayız. Dernek olarak bizlerin sizlere bu anlamda öngörüler verebilme yeterliliğinde olması gerekiyordu. Yatırım yapacak sanayicimize doğru ve güvenilir öngörüler aktarmak bizim sorumluluğumuz idi. Maalesef bunu başarılı şekilde yapamadık. Bunu yapabilseydik belki yatırım teşvik sistemine de etkimiz olabilirdi. Dönem verimlilik dönemi ve her noktada bunu ölçebilmeliyiz. Ölçemediğimiz süreci planlayamayız. Plansızlık verimsizliğin en önemli enstrümanıdır. Ölçmek için dijitalleşmek gerekir. Bunun için de sisteme hâkim personeller gereklidir. Artık tüm departmanlarda, idari taraf da dahil, dijital yeteneği olan personellere ihtiyacımız var. Tüm birimlerin performanslarını ölçerek raporlamaları gerekmektedir.
Üzerinde durduğumuz konuların her biri aslında çok kapsamlı ele alınmalı. Buradan kısım kısım da olsa siz değerli sektör paydaşları ile paylaşmak istedik. Elbette tüm yönetim olarak her birini ayrı ayrı çalışıyoruz. Derneğimiz bu yıl, Dünya Demir Dışı Metaller ve Mineraller Konferansı’na konuşmacı olarak davet edilmiştir. 12’ncisi düzenlenen konferansa ilk defa bir Türk sektör derneği davet edilmiştir. Katılım için hazırlıklarımızı yapıyoruz. Ayrıca bu yıl içerisinde bir yurt dışı sektör gezisi de planlarımız dahilinde bulunmakta.
Birlikte yapılan her şey daha verimli ve güçlü oluyor. Bu nedenle federasyon sürecini tekraren dile getirmek istiyorum. Bu vesile ile saygılarımı sunuyorum.