mesan logo

Endüstriyel Kilit Üretiminde Türkiye Pazarının Lideri; Mesan Kilit
İDDMİB Yön. Kur. Başkanı Sayın Rıdvan MERTÖZ ile yaptığımız röportajda firmaları Mesan Kilit’i daha yakından tanırken sektörün sorunlarına çok önemli bir seviyeden bakmış olacaksınız.

mesan kilit 1a

Öncelikle sizi ve firmanız Mesan Kilit A.Ş’yi tanıyabilir miyiz?
Rıdvan MERTÖZ 1955 Malatya doğumludur. 1977 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümünden Mezun olmuştur. Mesan Kilit Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini halen yürütmektedir. 20 yılı aşkın sürede birçok sivil toplum örgütünde görev almıştır. İDDMİB’in Yönetim Kurulu Başkanlığı’nın yanı sıra ISO 32. Meslek Komitesi Meclis Üyeliği görevlerini yürütmektedir.
Mesan, Endüstriyel kilit, menteşe ve aksesuar üretimi konusunda 35 yıllık tecrübesi ile Türkiye pazarında lider, küresel pazarda önemli bir yere sahip, ülke ekonomisine değer katan, güvenilir, köklü ve marka değeri yüksek bir mühendislik firmasıdır. İstanbul’un Silivri ilçesinde 13 bin 500 metrekare kapalı alana sahip fabrikada, 2012 yılından itibaren üretim gerçekleştirmektedir.

Üretimini ve satışını yaptığınız ürünlerinizden bahseder misiniz?
Firmamızın ürettiği ürünler elektrik, telekomünikasyon, otomotiv, beyaz eşya, iş makineleri, jeneratörler, endüstriyel klima sistemleri ve büro mobilyaları sektörlerindeki uygulamalara hitap etmektedir Mesan bulunduğu endüstriyel kilit sektörünün Türkiye lideridir. Avrupa kıtasında 3. En büyük imalatçı olmanın yanı sıra global pazarlarda 70’in üstünde ülkeye ihracat gerçekleştirmektedir

İDDMİB’in yeni Yönetim Kurulu Başkanı olarak önümüzdeki döneme yönelik hedef ve planlarınız nedir?
Ülke olarak 500 milyar dolarlık ihracat hedefinde Birliğimize düşen pay olan 25 milyar dolarlık hedefimize doğru, sanayici, akademisyen, öğrenci dayanışmasıyla hep beraber ve en önemlisi eğitimle, yeniçağın gerektirdiği eğitim tekniklerini kullanarak başaracağı bilincindeyiz. Birlik olarak önümüzdeki dönemlerde de en büyük amacımız ise Ar-Ge ve inovasyon bilincini artırmak, ihracatımıza ve ülkemize katkı sağlayacak projeleri sanayicilerle buluşturmaktır.

Alüminyum sektörünün sorunlarını kısaca özetler misiniz?
İDDMİB birçok ihracatçı birliğinden farklı olarak bünyesinde çok çeşitli iş kollarını ve sektörleri kapsamaktadır. Alüminyum sektörü birliğimizin en önemli sektörüdür.
Türkiye'de mevcut işlenmiş alüminyumun hurda olarak çıkışı ile alakalı daha kontrollü bir sistem geliştirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Yüzde 90 ithalata bağlı olarak çalışan sektör, ihracatı çok yüksek düzeyde olmamasına rağmen hurda çıkışını kontrol altında tutmalıdır. Bu yönde önlem alınmasında yarar görmekteyiz. Diğer bir husus da alüminyum primlerinin son yıllarda sürekli olarak artması. Bu durum müşteriye karşı sanayicimizi zorlamakta ve zarar görmelerine neden olmaktadır. Artışın nedeni pazar şartları değil, büyük finans kuruluşlarının/bankaların spekülatif hareketleridir. Primler finans kuruluşlarının keyfine göre artırılmaktadır. Bu sebeple Alüminyum hammaddesinin Türkiye'de bir LME deposu kurulması suretiyle stoklanmasının önünün açılması oldukça önemlidir.

mesan kilit 1b

Alüminyum sektörünün zayıf ve güçlü yanları sizce neler?
Başlıca güçlü yönlerimizi; pazara ve müşterilere hızlı yanıt verebilme yeteneğimiz, sahip olduğumuz jeopolitik konumun getirisi olan lojistik avantajımız, hedeflenen büyüklük için henüz yeterli olmasa da mevcut olan üretim kapasitemiz ve kalitesi, pazarın oldukça büyük olması ve hammadde haricindeki girdilerin kolay temin (makine, kalıp, yedek parça…) ediliyor olması olarak sıralayabiliriz.
Sektörün en zayıf olduğu nokta maalesef ki hammaddede dışa bağımlılık ve karşı karşıya olduğumuz tekelleşme tehdidi. Ülkemizdeki boksit cevherini hammaddeye dönüştüremiyor olmamız da diğer bir açmazımız. Diğer önemli bir konuda sektörün hala istenen düzeyde katma değerli ürünler üretemiyor oluşu. Alüminyum olmasaydı Modern hava taşımacılığından ve uzay sanayiinden bahsedilemeyeceğini söylemek neredeyse mümkündür. Alüminyum pek çok alanda karşımıza çıkmakta fakat Alüminyum metaline gerçek anlamda katma değer katabilmek için başta havacılık olmak üzere ulaştırma ve savunma sanayi gibi alanlarda yatırımlar yapılması ve TAI, Boeing, Airbus gibi firmaların hedeflenmesi gerekmekte. Ar-Ge ve inovasyon kavramlarında yapılan çalışmalar umut verici olsa da hala istenen düzeyde değil bu sebeple de daha çok gayret gösterilmesi gerektiğine inanıyoruz.

TİM’in bu sektördeki etkinliği nasıl?
500 milyar dolarlık ihracat hedefi için küresel pazar payını arttırmamız, yüksek kaliteli mallar üretmemiz gerekmekte. Türkiye artık ihracatında 4 kritik alana yoğunlaşmalıdır. Bunlar marka, tasarım, AR-GE ve inovasyon. TİM özellikle inovatif üretimler yapmaları konusunda sektör firmalarımızı teşvik etmek gayretinde. Ülkemizin yaratıcılık potansiyelini, doğru inovasyon yönetim yetkinlikleri ile katma-değere dönüştürmeyi hedefleyen TİM, Türkiye'nin inovasyon açığını kapatmanın hedeflendiği ve Türkiye’deki ilk inovasyon geliştirme programı olan “İnovalig” projesi ile şirketlerimizin organizasyonları ve günlük operasyonlarına inovasyon kültürünü yerleştirmeleri için oldukça önemli bir fırsat sunuyor.

Kalifiye eleman sorunu aşıldı mı, bir program belirlendi mi?
Kalifiye eleman sorunu maalesef aşılmadı. Söz konusu sorun kısa zamanda çözülecek bir sorun değil, yapısal bir sorun. Kalifiye eleman sıkıntısı mühendis ve benzeri yüksek eğitimli personelden ziyade kalifiye ara eleman bulmada yaşanan bir sıkıntı. Duruma mercek tuttuğumuz zaman yüzbinlerce lise ve üniversite mezunu gencimiz işsiz ve uzun sureler boyunca iş bulma mücadelesi veriyor. Diğer taraftan sanayinin ihtiyacı olan kalifiye ara eleman bulmakta sıkıntı çekiliyor. Burada yapısal bir sorun söz konusu. Bu nedenle biz de meslek lisesi memleket meselesi diyoruz. Gençlerimizin tamamını düz lise eğitimine ve sonrasında üniversite eğitimine yönlendirilmek yerine bir kısmı meslek liselerine yönlendirilerek kalifiye ara eleman yetiştirilmesinin sağlanması sanayimizin geleceği için önemli.
İDDMİB Yönetim Kurulu olarak bu konunun hassasiyetinin farkındayız. Geçmişte Erkan Avcı Tasarım Meslek Lisesini yaptırarak hizmete soktuk. 2016 yılında lisemiz ilk mezunlarını verecek. Konunun öneminin bilinciyle gerek duyulan diğer alanlarda da mesleki eğitime destek vermeyi öncelikli görevlerimizden biliyoruz. Bu konuda İstanbul Valiliği, Milli Eğitim Müdürlüğü ile iletişim içinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Önümüzdeki günlerde yeni bir meslek lisesi projesini daha hayata geçirmek amacıyla kolları sıvadığımızın müjdesini vermek isterim.
Alüminyum sektörümüze vermiş olduğu hizmet ve katkılarından dolayı ALUART dergisine teşekkürlerimi sunarım.

Rıdvan MERTÖZ İDDMİB Yön. Kur. Bşk.

Mesan Kilit, Turkey’s Market Leader In The Production Of Industrial Lock
Mesan which is market leader in Turkey in the production of industrial locks, hinges and accessories with 35 years of experience, has an important place in the global market, adds value to the national economy, is a reliable, well-established and high brand value, engineering company. They carries out production from 2012 onwards at the factory which has a covered area of 13 thousand 500 square meters in Istanbul’s Silivri district. Our company’s products are addressed to the applications in the industries of electricity, telecommunications, automotive, white goods, construction equipment, generators, industrial air conditioning systems and office furniture. Mesan is the Turkey’s leader of industrial key sectors. It is the biggest manufacturer in Europe on 3. Level as well as exports to over 70 countries in the global market.

Powered by OrdaSoft!