yeditepe universitesi logoAntimikrobiyal ve Antiviral Formülasyonların Geliştirilmesi ve Yapı Malzemelerinin Üretiminde Kullanılması

Yeditepe Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölüm Kurucusu aynı zamanda Bölüm Başkanı Fikrettin ŞAHİN ‘Kontrol Edilebilir Antimikrobiyal ve Antiviral Formülasyonların Geliştirilmesi ve Yapı Malzemelerinin Üretiminde Kullanılması’ konulu teknolojik çalışma hakkında röportaj sorularımızı yanıtlayarak; hedefinin tüm canlı gruplarının hayatında olası kontaminasyon risklerinin tamamen devre dışı bırakabilecek teknolojileri geliştirmek olduğunu sözlerine ekledi.

yeditepe universitesi 63

 

 

Röportajımıza sizi ve okulunuzu tanıyarak başlayabilir miyiz?

Yeditepe Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü’nün kurucusuyum, şu anda da bölüm başkanlığını yürütmekteyim. Bölüm olarak genetik ile biyomühendisliği birleştirdiğimiz bir bölüm. Genetik mühendisliği ile ilgili eğitim ve Ar-Ge çalışmaları ile birlikte biyoteknolojinin bütün uygulama alanlarında eğitim, Ar-Ge ve teknoloji geliştirme çalışmalarını yürütmekteyiz. Kurumsal olarak da kendimizin geliştirdiği teknolojik alanların üretimini de gerçekleştirebiliyoruz. Bölüm olarak biz 2004 yılında eğitim çalışmaları yapmak üzere kurulmuş bir bölümüz. Burası Türkiye’nin ilk genetik ve biyomühendislik bölümüdür. 2007 yılında okulumuzda araştırma ve öğrenci yetiştirmeye yönelik master programını da başlatmış bulunmaktayız. 2011 yılında da doktora programımızı açtık. Şu anda da Türkiye’nin genetik ve biyomühendislik bölümleri içerisinde hem lisans öğrencisi açısından, hem de yüksek lisans doktora programı açısından Türkiye’nin en büyük bölümüyüz.

Başka üniversite bünyesinde bu bölüm söz konusu mu?

Biz kurulduktan bir süre sonra birçok üniversite bünyesinde genetik ve biyomühendislik bölümünün varlığından söz edebiliriz.

Ne hedeflediğinize değinir misiniz?

Genetik ve biyomühendislik bölümünde insan ve biyolojik sistemlerle ilgili bütün teknolojiler hedeflenir. Malzemeden başlayıp, insanoğlunun ve canlı sistemlerinin ihtiyaç duyduğu bütün teknolojiler diyebiliriz. Şöyle de açıklayabiliriz; insan açısından düşünecek olursanız ilaç sanayisi, yeni ilaçların geliştirilmesi çalışmaları ve Ar-Ge çalışmalarının üretilmesi noktası, gıda sektörü açısından düşünecek olursak; yeni gıda sektörünün geliştirilmesi, kullandığımız gıdaların insan genetiği ile ilgili olan uyumluluğu, aynı zamanda insan olarak kullanmış olduğumuz evimizde, hastanemizde, okulumuzda, toplu taşıma araçlarında bulunan yüzeylerin insan sağlığı açısından nasıl sağlıklı konuma getirilir noktasında bütün teknolojik çalışmalar hedeflenmektedir. Diğer canlılar açısından; yem teknolojileri geliştirmek, tarımla ilgili olarak; bütün GDO dedikleri ürünlerin geliştirilmesi, üretilmesi ya da tarımsal biyoteknolojileri hedeflenmektedir. Dolayısı ile hayata yönelik ne var ise malzemeden ürüne kadar bütün süreçleri ve son ürüne kadar ürün kullanımı ile ilgili olarak olası çıkabilecek biyolojik süreçlerle ilgili her türlü bilimsel çalışmayı yapan ve teknolojik gelişmeleri üreten alan hedeflenmektedir.

‘Kontrol Edilebilir Antimikrobiyal ve Antiviral Formülasyonların Geliştirilmesi ve Yapı Malzemelerinin Üretiminde Kullanılması’ hususunda bizimle neler paylaşmak istersiniz?

Küf, maya ve bakteri gibi mikroorganizmalar ve viral ajanlar bilinen bütün yüzeylerde bulunabilirler. Bu tür mikroorganizma ve ajanlardan bazıları insan, hayvan ve bitkiler üzerinde görülen enfeksiyon hastalıklarına neden olan birincil veya fırsatçı patojenlerdir. Mikroorganizmalar bulundukları ortamlarda mineral, ahşap, metalik, polimerik veya kompozit yüzeylere kolayca tutunurlar. Yüzeylerde bulunan inorganik ve organik besinleri kullanarak çoğalan mikroorganizmalar özellikle hastane ortamındaki savunma sistemi baskılanmış ve savunma sistemi kuvvetli olmayan bireylerde hastalıklara neden olurlar. Yüzeylerden insanlara solunum, doğal açıklıklar, deri ya da beslenme yolu ile giriş yapan mikroorganizma ve ajanlar, hastane dışındaki yaşam alanlarında görülen çevresel kaynaklı hastalıklara, salgınlara, akut ve kronik alerjik reaksiyonlara sebep olurlar. Ayrıca mikroorganizmalar kolonize olduğu yapı malzemelerinin yüzeylerinde biyolojik korozyonlara neden olurlar ve malzemelerin ekonomik ömrünü azaltırlar. Günümüzde yaşam koşullarının değişmesi ve bireylerin zamanlarının çoğunu ev dışında geçirmeleri, değişen beslenme alışkanlıkları, toplu taşımanın yaygın olarak kullanılması ve uluslararası seyahat olanaklarının artması gibi nedenler, mikroorganizmaların toplu yaşam alanlarında kolayca bireyden bireye bulaşmasına ve her yıl yeni pandemilere neden olurlar. Mikroorganizmaların ve/veya ajanların riskli yüzeylerden yok edilebilmesi için antibiyotikler, antiseptikler, dezenfektanlar ve sentetik ilaçlar kullanılmaktadır. Ancak bu ürünlere karşı patojenlerin zamanla direnç geliştirdikleri ve uygulanıldığı yüzeylerde kısa sürede parçalanarak etkinliklerini kaybettikleri bilinmektedir. Bu nedenle uzun süreli etkili olabilecek yeni antimikrobiyal ve antiviral formülasyonların geliştirilmesi ve yapı malzemelerinin üretiminde kullanılmasının son derece önemli ve gerekli olduğu kabul edilmektedir. Son yıllarda benimde başkanlığını yaptığım Genetik ve Biyomühendislik bölümümüzde yürütülen bilimsel çalışmaların sonucu bitki, insan ve çevre dostu olan birçok antimikrobiyal ve antiviral formülasyon geliştirilmiş ve farklı yapı malzemelerinin üretiminde başarıyla kullanılmıştır. Geliştirilen yeni ve uzun ömürlü antimikrobiyal ve antiviral yapı malzemeleri, sağlık, gıda, tarım, tekstil ve savunma sektöründe kullanıma sunulmuştur.

Bu geliştirdiğiniz projenin ÜR-GE sonrası lansesinde ürün üzerinde açıklama/detaylandırma zorunluluğu mevcut mu?

Elbette ki böyle bir zorunluluk söz konusudur. Hem dünyada hem de Türkiye’de bu alandaki ürün gruplarını ticarileştirirken nasıl ruhsatlandıracağınızla ilgili sonuçlar sözkonusudur. Mesela yapı malzemeleri ile ilgili bakanlığa bilgi vermek zorundasınız. Bakanlık yeni yapı malzemeleri geliştiriyorsanız ve onun kullanım alanı söz konusu ise o kullanım alanında bilimsel test sonuçlarını görmek istiyor. Tarafsız laboratuvarlarca yapılan test sonuçlarını görerek ürünün içeriğine sizin öngörmüş olduğunuz yeni teknolojik içeriğe yer vermek istiyor. Dolayısı ile geliştirdiğiniz teknoloji hangi bakanlık ile ilgili ise o bakanlığın; Çevre Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Tarım Bakanlığı, Savunma Bakanlığı v.s onay sürecinden geçmektedir.

yeditepe universitesi 63a

 

Geliştirilen ürünün stabilite süreci hakkında da bilgi verir misiniz?

Stabilite sürecini; geliştirilen söz konusu ürünün ömrünün ne kadar olduğunu, kullanım koşullarının ne olduğunu yapmış olduğunuz Ar-Ge ve ÜR-GE çalışmaları sonucunda belirleyebilmektesiniz.

Hedeflerinize ve geliştirdiğiniz teknolojinin avantajlarına da değinir misiniz?

Hedefime değinecek olursam; tüm canlı grupların hayatında olası kontaminasyon risklerinin tamamen devre dışı bırakabilecek teknolojileri geliştirmek. Bizim geliştirdiğimiz teknolojinin avantajına değinecek olursam; bütün canlıların yaşamını riske eden patojen grupların hepsini hedef almaktadır. Dolayısı ile amacımız anti bakteriyel bir yüzey elde etmek değil, anti mikrobiyal bir yüzey elde etmek. Mikro organizmaların tamamını kontrol eden bir yüzey elde etmek. Bununla birlikte de canlı sağlığını riske etmemek. Bu sebep ile oldukça akıllı bir teknoloji geliştirdiğimizi gururla ifade edebiliriz.

Son olarak eklemek istediğiniz farklı bir detay söz konusu mu?

Projemize haber desteği sağlayarak, okurlar ile paylaşma fırsatı veren ALU&Art ve Win&ART Proje Dergisi yönetim ve ekibine teşekkürlerimi iletir, yayın hayatınızda başarılar temenni ederim.

Development of Antimicrobial and Antiviral Formulations Usage of Building Materials in Production

Yeditepe University Department of Genetics and Bioengineering also responded to our interview questions about the technological study on the topic of “Development of Controllable Antimicrobial and Antiviral Formulations and Their Use in the Production of Building Materials” by the Head of Department Fikrettin ŞAHİN; Adding that the goal is to develop technologies that can completely disable the risk of possible contamination in the lives of all living groups.

Powered by OrdaSoft!