iddmib logo

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği Alüminyum Sektör Değerlendirme Toplantısı
İDDMB Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan MERTÖZ’ün açılış konuşması ile başlayan, sonrasında Metaller Şubesi Alüminyum Sektörü Uzmanı Nurbahar EKİNCİ’nin Alüminyum Sektörünün 2014 yılı ihracatına değindiği sunumu ile devam eden toplantı İDDMİB Yönetim Kurulu Üyesi ve aynı zamanda Alüminyum Sektör Komite Temsilcisi Sn. Ayşegül ÇAPAN’ın moderatörlüğünde gerçekleşmiş olup, toplantıda görüşülen gündem maddeleri ve paylaşılan hususlar aşağıda kısaca ifade edilmektedir.

iddmib 33a

Gündem Konuları ve Görüşler

Alüminyum – Bakır yol haritası çalıştayına ilişkin bilgilendirme yapılması ve görüşlerin alınması
23-26 Mayıs 2013 tarihlerinde Bodrum’da Tınız TİTİZ moderatörlüğünde gerçekleştirilen, Bürokratlar ve Sanayicileri bir araya getiren ve sektörel sorunlar ve taleplerin paylaşıldığı Alüminyum-Bakır Gelişim Çalıştayında elde edilen bilgiler, çalıştay öncesi ve çalıştay sonrası alınan geri dönüşlerden bahsedilerek 27 Şubat-1 Mart tarihlerinde gerçekleştirilmesi planlanan Alüminyum-Bakır Sektörleri Çalıştayı ile ilgili toplantı katılımcılarına bilgi verilmiştir.

Alüminyum girdi tedarikine ilişkin yurt dışı yeni yatırımlar, liman, depo… gibi hususlarda çalışmalar yapacak ‘Girdi Tedariki Alt Çalışma Grubu’ oluşturulması.
Birincil Alüminyum Üretimine ilişkin birliğimiz tarafından hazırlanan ve Ekonomi Bakanlığı’na sunulan raporumuzun da doğrultusunda; Ülkemizde Birincil Alüminyum üretiminin fizibıl olmayan ve kısa-orta vadede bu niteliğinin fiilen değişmesi mümkün görülmeyen bir yatırım olduğu ve girdi tedarikini güvence altına almak amacıyla; ülkemizde bir LME deposu kurulması ve aynı zamanda bir liman tahsis edilmesi ve bu limanla bağlantılı bir Değerli Metaller ihtisas Gümrüğü oluşturulması (değerli metaller anlamında önemli bir koridor olabilme potansiyeli var) ve enerji maliyetlerinin ülkemizde yüksek olması nedeniyle Birincil Alüminyum üretimine ilişkin olası yatırımların yurt dışında enerji ve hammadde avantajına sahip bölgelerde gerçekleştirilmesi (stratejik ortaklıklar yapılması vb.) ile ilgili görüşler paylaşılmıştır.
Firmalarımız girişimiyle Ortadoğu'da bir smelter yatırımının yapılmasının yanı sıra var olan bir smeltera ek bir ilave yatırım yapılabileceği yönündeki görüşler de belirtilmiştir.
Hurda ihracatı özellikle gelişmemiş ülkelerde yasaklanırken, gelişmiş ülkelerde hurda ihracatı yasaklanmamaktadır. Hurda ihracatının siyasi ve politik sebepler nedeniyle yasaklanmasının mümkün olmadığı durumlarda ihracatın zorlaştırılması yoluna gidilebileceği, Bakır hurda ihracatı ile ilgili Birliğimizin attığı adımların olumlu sonuçlandığı ve diğer ilgili STK’lar olan TALSAD ve GALSİAD ile birlikte Alüminyum hurda ihracatının da Bakır da olduğu gibi zorlaştırılması amacıyla çalışmalar yapılabileceği ifade edilmiştir.
Seydişehir Eti Alüminyum Tesisinin kapasite artırımı ile ilgili özelleştirilme şartname taahhütlerinin yerine getirilmesi gerekliliğine inanılmaktadır. Sektörün Seydişehir Eti Alüminyum Tesisinin satışı konusunda, tesisi alacak yatırımcının 49 yıllığına işletme hakkı devredilen santralin ürettiği elektriği sattığı ve satış şartnamesinde taahhüt edilen yatırımların gerçekleşmediği yönünde çekinceleri bulunmaktadır.
Alüminyum sektörü enerji yoğunluklu bir sektördür ve sektörün önemli girdilerinden olan enerjinin ucuz maliyetli olmasını adına Nükleer enerji santralleri kurulması yönünde sektörümüz olumlu görüşlerini paylaşmakta olup bu çerçevede atılacak adımlar desteklenmektedir.
Ülkemizde ve yahut da yurtdışında yapılacak yatırımlar, LME deposu kurulması vb. konularda öneri sunabilecek, bu konuda çalışma yapabilecek firmalarımızdan oluşan bir komite kurulması yönünde karar verilmiştir.

Alüminyum Külçe ithalat vergileri ile ilgili 2014 yılında uygulanan oranın 2015 yılında da devam etmesine yönelik gerçekleştirilen Birliğimiz girişimleri hakkında bilgilendirme yapılması.
Bilindiği üzere 7601.10 ve 7601.20 GTİP kodlu İşlenmemiş Alüminyum ve Alüminyum Alaşımlarından Dilim ve Kütüklere, İthalat Rejimi Kararı eki II sayılı listede belirtilen gümrük vergisi oranları olan sırasıyla % 3 ve % 6 oranları yerine; ithalat rejim kararında yer alan dipnot ve 7601.20.20 GTİP kodlu eşyanın aynı zamanda gümrük vergisi askıya alınan eşyaların yer aldığı V sayılı listede yer alması nedeni ile gümrük vergisi geçici olarak %0 uygulanmaktadır. Bu çerçevede, sektörden gelen talep doğrultusunda bahse konu geçici vergi oranının 2015 yılında da devam etmesi amacıyla Birliğimiz tarafından Ekonomi Bakanlığı nezdinde girişimlerde bulunulmuş olduğu bilgisi toplantı katılımcılarıyla paylaşılmıştır.

Birliğimiz bünyesinde düzenlenmesi öngörülen sektörel eğitimlerin görüşülmesi.
Toplantı esnasında paylaşılan eğitimlerle ilgili katılımcılara mail yoluyla ulaşılarak paylaşılan eğitimler ve bu eğitimlerin yanı sıra sektöre özgü talep ettikleri diğer eğitimlerle ilgili geri bildirimlerinin talep edilmesine karar verilmiştir.

iddmib 33b

ALUTEAM tarafından yürütülen projeler hakkında bilgilendirme sunumu yapılması.
Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, Girişimci Alüminyum Sanayici ve İşadamları Derneği işbirliği ve İstanbul Kalkınma Ajansı Desteği ile kurulan Alüminyum Test Eğitim ve Araştırma Merkezi (ALUTEAM)’den Yar. Doç. Dr. Ebubekir KOÇ yürüttükleri faaliyetleri anlatan bir sunum gerçekleştirmiştir.

Alüminyum URGE Projesinin amacına ve bu kapsamda yürütülen çalışmalara ilişkin bilgilendirme yapılması.
Yassı, Profil ve Tel olmak üzere üç alt sektörden 20 adet firmanın içerisinde yer aldığı kümemiz ile T.C. Ekonomi Bakanlığı koordinatörlüğünde Ağustos 2013 itibariyle hayata geçmiş olan "Alüminyum Sektörü Yurt Dışı Pazarlama Takımı Projesi"ni gerçekleştirmiş olduğumuz bilgisi paylaşılmıştır. Proje ile uluslararası pazarlarda rekabet gücünü artırmaya yönelik eğitim, danışmanlık giderleri ile sektörel ticaret heyetleri, sektörel raporların temin edilmesi vb. alanlarda firmalar desteklenmeye başlanmıştır.
20 adet firmanın birebir ziyaret edilerek küme profili oluşturulması ve hedef ülkelerin belirlenmesi suretiyle gerçekleştirilen İhtiyaç Analizi çalışması öncelikle gerçekleştirilmiş olan projede daha sonrasında 12-19 Ekim 2014 tarihlerinde ABD-Meksika Ön Heyeti ve 22-29 Kasım 2014 tarihlerinde Fas-Tunus-Cezayir Ön Heyeti ile devam etmiştir. Yapılan toplantılarda alınan kararlar doğrultusunda öncelikli olarak ABD-Meksika ve Brezilya-Şili Peru ‘ya Ticaret Heyeti gerçekleştirilmesi amaçlı başlatılan çalışmalar devam etmektedir.

iddmib 33c

KATILIMCILAR:

 

 Katılımcı Adı-Soyadı

Temsil Ettiği Kurum/Firma

 

1

RIDVAN MERTÖZ

İDDMİB

2

AYŞEGÜL ÇAPAN

İDDMİB

3

MEHMET ÖNCEL

İDDMİB

4

ALİ BAKANER

İDDMİB

5

AYHAN YEREKABAN

İDDMİB

6

AYNUR AYHAN

İDDMİB

7

MUHARREM KAYILI

İMMİB

8

ÖZGÜR İNAN

İMMİB

9

NURBAHAR EKİNCİ

İMMİB

10

BERİVAN ESMER

İMMİB

11

ZEYNEP KARAOSMANOĞLU

İMMİB

12

BENGÜ YILMAZ

ALMESAN ALÜMİNYUM

13

YALIN ZEYBEK

MİDAL KABLO SAN. VE TİC. A.Ş.

14

SERDAR ERSOY

KİBAR HOLDİNG A.Ş.

15

İZZET OKURSOY

OKURSOY END. ÇEL. YAP. MAK. MON. SAN.VE TİC.LTD.ŞTİ.

16

MEHMET AKKANAT

MERTSAN ALÜMİNYUM

17

MURAT BULAKBAŞI

MERTSAN ALÜMİNYUM

18

YAVUZ ARKUN

ASSAN ALÜMINYUM

19

F. ELVAN KARAYEL

TÜRKIYE DÖKÜM SANAYICILERI DERNEĞI

20

BAHRI ALPER ÇARKACı

VIVO SAĞLIK VE GIDA AMBALAJLARI SAN. TIC. LTD. ŞTI.

21

HAKİ BARAN

BARANSAN ALÜM. PROFİL

22

YUDUM ÇİMEN

ASTAŞ ALÜM. SAN. VE TİC. A.Ş.

23

ALI TOLGA IŞIKSAL

KAYRA METAL

24

SEVGI YÜCEL

HES HACILAR ELEKTRIK SANAYI VE TICARET A.Ş.

25

METİN YILMAZ

ÇUHADAROĞLU METAL SAN. VE PAZ. A.Ş.

26

ŞEBNEM AKÇA

BİLGİNOĞLU ENDÜSTRİ MALZEMELERİ AŞ

27

FATIH BINGÖL

EMTEL EMAYE A.Ş.

28

AYŞE GÜL TEZGELDI

TALSAD

29

TANER BADEM

SİSTEM MAKİNA

30

HAKAN BOZKURT

AKPA ALUMİNYUM SAN VE TİC A.Ş.

31

HÜSEYİN KARABACAK

4-EL KALIP VE MAKİNA SAN. TİC.

32

MERT DEMİRCİ

TEKNİK ALÜMİNYUM

33

ENGİN KOYGUN

HASEL-COMBİLİFT

34

CELALETTİN KIRBOZ

GALSİAD

35

EBUBEKİR KOÇ

ALUTEAM

36

SAVAŞ ÖNDER

ALUTEAM

37

DEMET HOŞAFÇI

ALUART&WINART

38

NÜKHET GÜNDÜZ

ALUART&WINART

Powered by OrdaSoft!