teknofestTEKNOFEST Bu Yıl 4. Kez Kapılarını Açtı

Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST bu yıl 4. kez kapılarını açtı. TEKNOFEST gençliğinde "Büyük Türkiye"nin mimarlarını gördüklerini ifade eden Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa VARANK, ülkeyi 2053 ve 2071 hedeflerine taşıyacak bir nesille beraber yürüdüklerini söyledi.

TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk BAYRAKTAR, “Ülkemizin aydınlık yarınları olan sizlere elimizden gelen desteği vermeye devam edeceğiz” dedi.

 

 

 

teknofest 91 3a

Teknoloji tutkunlarının merakla beklediği festival TEKNOFEST olağanüstü güvenlik önlemleri ile dikkatleri üzerine çekti. Her gün 100 bin kişinin alındığı festivalde kapsamında, Baykar tarafından üretilen 'Akıncı' Taarruzi İnsansız Hava Aracı (TİHA) gösteri uçuşu yaptı. Açılış törenine Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa VARANK, TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk BAYRAKTAR ve eşi Sümeyye ERDOĞAN, Azerbaycan Ulaştırma, Haberleşme ve Yüksek Teknolojiler Bakanı Rashad NABİYEV, Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. İsmail DEMİR, İstanbul Valisi Ali YERLİKAYA katıldı.

Mustafa VARANK: “Türkiye'nin Gelecek Vizyonunun Canlı Örneği”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa VARANK, açılış töreninde yaptığı konuşmada, TEKNOFEST'e her yıl katlanarak artan ilgi ve alakanın festivalin, Türkiye'nin gelecek vizyonunun canlı örneği olduğunu vurgulayarak, "TEKNOFEST yarışmacıları, ziyaretçileri, buraya gelemese de uzaktan takip eden gençler, Türkiye'nin geleceğini inşa edecek gerçek kahramanlardır" dedi. TEKNOFEST gençliğinde "Büyük Türkiye"nin mimarlarını gördüklerini ifade eden VARANK, ülkeyi 2053 ve 2071 hedeflerine taşıyacak bir nesille beraber yürüdüklerini söyledi. "TEKNOFEST; paydaşlarından katılımcısına, yarışmalarından gösteri ve etkinliklerine kadar her sene bir önceki senenin rekorlarını kırarak yoluna emin adımlarla devam ediyor" diyen VARANK, festivalde ilk kez sergilenecek ve gösteri uçuşları yapacak yerli ve milli ürünlere ilişkin bilgi verdi.

VARANK, TEKNOFEST'e artan ilgi ve katılıma işaret ederek, şunları kaydetti:

"Görüyoruz ki bu ülkenin dört bir tarafındaki parlak beyinler şartların olgunlaşmasını bekliyor. Gerekli ortamlar sağlandığında, fırsat verildiğinde gençlerimizin dünyaya meydan okuyabilecek bir kapasiteye sahip olduğu aşikar. TEKNOFEST'e ilgi bu kadar yüksekse bu vizyonu, bu dip dalgayı da sağlam bir iradeye borçluyuz. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde sağlıklı işleyen bir inovasyon ve girişimcilik ekosistemi inşa edebilmek için tüm imkanlarımızı seferber ettik."

 

teknofest 91 3b

Mustafa VARANK: "7 Milyon Liranın Üzerinde Malzeme Desteği Sağladık"

Türkiye'nin teknoloji altyapısındaki gelişmelere değinen VARANK, "İşte şimdi de vakitli attığımız tohumlar, fidan oldu, çiçek açmaya başladı. TEKNOFEST teknoloji yarışmalarında, ilkokuldan, ortaokuldan, liseden, üniversiteden ve hatta mezunlardan olmak üzere her yaştan takımlar boy gösteriyor." diye konuştu. VARANK, TEKNOFEST'te yarışmacıların roketten otonom sistemlere, yapay zekadan su altı sistemlerine 35 farklı alanda hünerlerini sergilediğini belirterek, bu yarışmalarda gençlerin heyecanına ortak olduklarını söyledi. Her sene başarıları ödüllendirdiklerine ve gençleri teşvik ettiklerine işaret eden VARANK, "Bu sene ön eleme aşamasını geçen gençlerimize 7 milyon liranın üzerinde malzeme desteği sağladık. TEKNOFEST'te dereceye giren takımlarımıza 5 milyon liranın üzerinde ödüller takdim edeceğiz." dedi.

Mustafa VARANK: "İHA'larımızı Tüm Dünya Hayranlıkla Takip Ediyor"

Mustafa VARANK, Türkiye'yi teknolojinin gidişatını takip eden değil, tayin eden ülkeler arasına sokmak için çalıştıklarını ifade ederek, şunları kaydetti: "Türkiye; kritik teknolojilerin pazarı değil, üretim üssü olmalıdır, yerli ve milli teknolojilerle yoluna devam etmelidir. Vatandaşlarımız, ülkemizin İHA üretme sürecinin canlı şahitleridir. 10 senede, bu alanda nereden nereye geldiğimizi tüm dünya hayranlıkla takip ediyor. Parasıyla dahi bize satmadıkları İHA'lardan bugün İHA alanında dünyada parmakla gösterilen ülkelerden biri haline geldik."

 

teknofest 91 3c

Mustafa VARANK: "Uluslararası Bir Marka Haline Getireceğiz"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı VARANK, TEKNOFEST ile birlikte gençlerin tekrar sahnelere çıktığını ifade ederek, "Bizim gençlerimize yakışan figüranlık değil, başroldür. İnanıyorum ki buradaki gençlerimiz teknoloji ateşini tutuşturacak gençlerimizdir." dedi. TEKNOFEST ile birlikte eylülü "teknoloji ayına" çevirdiklerini belirten VARANK, "TEKNOFEST'i sadece ülkemiz sınırları içinde tutamayacağız. İnşallah bir sonraki TEKNOFEST'te can Azerbaycan'da da bir ayağımız olacak ve TEKNOFEST'i uluslararası bir marka haline getireceğiz.Bunu da siz değerli gençlerimizle, sivil toplum kuruluşlarımızla ve her bir paydaşımızla yapacağız." diye konuştu.

Prof. Dr. İsmail DEMİR: “Savunma Sanayi Milli Teknolojinin İlk Başarılı Örneği”

Son teknoloji pek çok inovasyonun yer aldığı festivalin açılışında konuşan Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail DEMİR, Türkiye'nin milli teknoloji alanında başarılarını ilk gösterdiği alanın savunma sanayisi olduğunu söyledi. TEKNOFEST fikrinin küçük yarışmalar organize ederken geliştiğini belirten DEMİR, "TEKNOFEST'in bir sivil toplum girişimi olarak ortaya çıkması çok önemli. Bu konuda T3 Vakfı'na ve tabii ki özellikle Selçuk abinize çok teşekkür ediyorum. Gençler burada bu coşkuyu görüyorsunuz. 'TEKNOFEST ne yaptı?' diye sorulduğunda büyük bir potansiyeli harekete geçirdiğini ve derin dalgayı oluşturduğunu söyleyebilirim. Biz Savunma Sanayi Başkanlığı'nda istiklal ve istikbalimiz için dedik. Şu anda istikbal de sizsiniz, istiklal de sizsiniz." dedi.

Prof. Dr. İsmail DEMİR: “Türkiye'nin İnsanlığa İnsanlık Dersleri Verecek”

Savunma Sanayi standından yer alan "Geçmişten Geleceğe Türk Savunma Sanayii" isimli sergi hakkında da konuşan DEMİR, şunları söyledi:

"Bu tarih yolculuğunun amacı ne biliyor musunuz? Tarihe bakın, ne kadar köklü bir gelenekten geldiğimizi görün. Neleri başardığımız görün. Şu anda yaptıklarımızın da yeterli olmadığını defalarca vurguluyoruz. Bu yeterli olmayanları yeterli kılacak bir öteki aşamada taşıyacak olan sizlersiniz. Ve bu anlamda da eğer bir şey insan yapısı ise tabii ki onun daha iyisini hep beraber yaparız. Bu millete asırlardır aşılanan öz güven eksikliğini şimdi yıkıyoruz. Şu sahne bu fuar, bu TEKNOFEST, bunun ispatı. Bu gelen derin dalgayla ve özgüvenle inşallah yarınlara çok daha güçlü yürüyeceğiz. Tabii ki iddiamız büyük olacak ama bunu bilgiye, azme, ahlaka ve milli değerlerimize dayandıracağız. Bunların dayanmadığı bilgi insan için bir felaket getiriyor. Ama biz inşallah millet olarak bilginin, teknolojinin, insanın yararına olduğu küresel güç Türkiye'nin insanlığa insanlık dersleri verdiği günleri hep beraber görebileceğiz."

Selçuk BAYRAKTAR: “TEKNOFEST Yılmadan Azimle Çalışan Milletimizin Asil Ruhudur”

T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı ve TEKNOFEST Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk BAYRAKTAR, Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST'in açılışında yaptığı konuşmada, TEKNOFEST'in dördüncü yılında gençlerle bir arada olmaktan çok mutlu olduklarını belirterek, "Geçtiğimiz yıllarda TEKNOFEST için yola çıkarken 'bir hayalimiz var' diyorduk. İşte bugün hayallerimiz gerçeğe dönüşmeye, filiz vermeye başladı. Dünyanın hızla değiştiği bu çağda, dönüşümün ve ilerlemenin en büyük rüzgarının teknoloji olduğunu görüyoruz." diye konuştu. BAYRAKTAR, TEKNOFEST'İN çok büyük anlamlar ifade ettiğini belirterek, "7'den 77'ye, 'al bayrağımızı en yukarıda göreceğim' diye ısrar eden, yılmadan azimle çalışan milletimizin asil ruhu, TEKNOFEST." ifadelerini kullandı.

74 Kurum Katıldı

Alanında dünyanın en büyüğü olan ve 'ayakları yere basmayan festival' olarak tanımlanan TEKNOFEST, bu yıl İstanbul Atatürk Havalimanı'nda gerçekleşti. Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yürütücülüğünde, Türkiye'nin önde gelen teknoloji şirketleri, kamu, medya kuruluşları ve üniversitelerin de olduğu 74 kurum ile birlikte düzenlenen TEKNOFEST’e bu sene havacılık, uzay, robotik kodlama, yapay zeka gibi programlar da eklendi. Festivalde bu yıl "Pilot Sensin" ve "Odaklan ve Havalan" gibi aktiviteler de yer aldı.

TEKNOFEST Opened Its Gates for the 4th Time This Year

Aviation, Space, and Technology Festival, TEKNOFEST opened its gates for the 4th time this year. Having declared that, they were seeing the architects of “Great Turkey” among TEKNOFEST Youth, the Minister of Industry and Technology, Mustafa VARANK further stated that, they were walking together with the generation to carry the country to its goals of 2053 and 2071. Board Chairman of TEKNOFEST, Selçuk BAYRAKTAR, on the other hand, stated that, “We will continue to give our best support to you, the bright future of our country.”

teknofest 91 3d

 

 

Powered by OrdaSoft!