ige 104“İhracatı Yeterince Destekliyor Muyuz?”

2024 İhracat Vizyonu ve Yeni Fırsatlar Paneli’nde konuşan İhracatı Geliştirme A.Ş. (İGE) Genel Müdürü Kasım AKDENİZ, ihracatçı Kobi’lerin ne kadar önemli olduğuna işaret ederek, “İhracatın artırılabilmesinin koşulu finansman. Büyüme ihracata, ihracat da finansmana muhtaç. Peki ihracatı yeterince desteliyor muyuz?” dedi.

 

 

 

 

ige w104

İhracatın GSYH’ye katkısının yüzde 38 olduğunu belirten Kasım AKDENİZ, “İhracatın bankacılık sektöründe toplam kredilerinden aldığı pay sadece yüzde 13. Yüzde 13’ün yüzde 5-6’lık kısmı sadece Eximbank tarafından gerçekleştiriliyor. Toplam kredilerin Eximbank’ı çıkarırsak yüzde 7-8’i, ihracatın finansmanı için kullandırılıyor. Hazine kefaletiyle kredilerde de oran yüzde 15. İge’nin varlık amacı, bu tabloyu değiştirmek ve bankacılık sektöründeki ihracat kredilerinin payını yüzde 18-20’lere çıkarmak,” dedi. “Kredi vermiyoruz; ihracatçılar lehine kefalet vererek, riski azaltarak, bankacılık sektöründe daha fazla elindeki fonu ihracata yönlendirmesini sağlamaya çalışıyoruz,” şeklinde konuşan AKDENİZ, ikincil amaçlarının ise ihracat kredileri içinde ihracatçı Kobi’lerin payını artırmak olduğunu söyledi.

Elektronik Ortamda İge Kefaleti

Kefaletlerle ihracatçının finansmana erişimini kolaylaştırmayı ve maliyetini azaltmayı, sürdürülebilir kılmayı hedeflediklerini belirten Kasım AKDENİZ, “Tamamen elektronik ortamda İge kefaletiyle kredi kullandırma süreci. İhracatçı İge kefaletiyle kredi kullanmak istediğinde, yapacağı şey bankasına başvurmak. Banka öncelikle kendi kredi politikaları açısından başvurunun uygunluğunu değerlendiriyor, uygunluğuna karar verirse belirli veri setiyle bu başvuruyu elektronik ortamda İge’ye yönlendiriyor. TBB risk merkezi, GİB Ticaret Bakanlığı verileriyle ihracatçıya bir kredi notu veriyor ve bu kredi notunun yer aldığı otomatik destek sisteminden geçiriyor, kefalet verme kararını birkaç saniye içinde tamamlıyor. Kabul ya da ret deyip bankaya bildiriyor. Kabul olan ihracatçı için banka kredisini kullandırıp İge’ye bildiriyor. Başvurunun neden ret ya da kabul olduğu da kayıtlarda bulunuyor,” şeklinde İge kefaletiyle kredi kullandırma sürecini da paylaştı.

Toplam 45,6 Milyar Liralık Krediye Kefalet

AKDENİZ güçlü bir öz kaynakları olduğunu, kefalet üretimini bir öz kaynak ile ikinci olarak da Hazine kaynağından ürettikleri, 150 milyara yakın öz kaynağa sahip olduklarını söyledi. 2021 Kasım ayında kurulduklarını belirten AKDENİZ, “Mart 2022’de ilk kefaleti verdik ve Eximbank ile yaklaşık 47 milyar liraya yakın kredi potansiyeli yaratan bir işbirliği yaptık. Bu pakete yönelik 7567 firma Eximbank’a başvurdu. 35,8 milyar liralık başvuru yapıldı. 7219 firmanın 34,3 milyar liralık kredisine kefil olduk. Bunun 30,1 milyar lirası fiilen kullandırıldı ve sadece 1 firmanın ödeme problemiyle karşılaşıp tanzime gittiğini açıkladı. Diğer bankalarla Aralık 2022’de bir paket hazırladık ve toplamda 25 milyar liralık kredi hacmi yaratıldı. Bu pakete 5278 firma başvurdu; 3700 firmanın başvurusu kabul edildi; 11,2 milyarlık kredi hacmi yaratıldı. Toplamda Eximbank ve diğer bankalar olarak 11 bin firmanın 45,6 milyar liralık kredisine kefil olmuş durumdayız. 40 milyarlık kısmı fiilen kullandırıldı, 5 milyarlık fark, evrak hazırlama sürecinde. Bunlar kendi öz kaynağımızla yarattıklarımız. Nisan 2023’te Hazine ile yaptığımız anlaşma kapsamında 26 milyar liralık kredi hacmi yaratıyoruz. Son üç haftada 563 firma için 2,3 milyar liralık Hazine tarafından başvuru geldi; 363 firmanın 1,4 milyar liralık kısmını kabul ettik. Bankaların kredi kullandırma iştahıyla ilgili süreç yukarıya doğru çıktıkça, buradaki rakamların da arttığını göreceğiz,” dedi.

“Yeşil Dönüşüm İçin Yeni Paketler Hazır”

Yeni paket hazırlıkları bulunduğunu ve şu anda ihracatın önündeki en büyük tehditlerden birinin yeşil dönüşüm olduğunu kaydeden Kasım AKDENİZ, bankalarla ve genel olarak sektörle bu alanda çok yoğun çalıştıklarını; Akbank ile bu kapsamda bir paketi devreye aldıklarını; sırada Yapı Kredi’nin bulunduğunu söyledi. Deprem bölgesinde ihracatçılara yönelik paketleri de bulunduğunu dile getiren AKDENİZ, Eximbank’ın yeşil dönüşüm kaynağının arkasına İge’nin kefaletini koyarak, bu kaynağı ihracatçılarla buluşturmak istediklerini belirtti.

ige 104b

Powered by OrdaSoft!