Hırdavat Sektörüne Dijital Çağrı; Hırdavat İhracatı 2023’te 11,6 Milyar Dolar Oldu

Hırdavat sektörünün çatı kuruluşu Hırdavat Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (HISİAD), üyeleriyle buluşma gerçekleştirdi.

 

Hırdavat sektörünün 2023 yılında bir önceki yıla oranla yüzde 2 düşüşle 11,6 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğinin bilgisini paylaşan İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) ve HISİAD Yönetim Kurulu Başkanı Çetin TECDELİOĞLU, sektörün en büyük pazarının yüzde 4,5’lik pay ile AB olduğunu, ihracatta ise ilk 3 sırayı Almanya, Rusya ve Irak’ın aldığını belirtti.

 

 

 

 

iddmib w104

Hırdavat sektörü temsilcilerinin bir araya geldiği toplantıda konuşan TECDELİOĞLU, İDDMİB olarak üyelerle buluşmaya, bilgilendirmeye, veri ve bilgileri aktarmaya devam ettiklerini söyledi.  Ticaret Bakanlığı’nın fuar desteklerinden faydalanmaları konusunda üyeleri bilgilendiren TECDELİOĞLU, ihracata yeni başlayan firmalarla ilgili uzun zaman önce yüzde 50 destekli ihracat koçluğu programı başlattıklarını vurgulayarak, üyelerini, Hardware365 adı altında hazırlanan dijital platforma katılmaya davet etti. TECDELİOĞLU ayrıca, üyelerin İMMİB Online İşlemler’i takip ederek tüm güncel verilere rahatlıkla ulaşabileceklerinin bilgisini paylaştı.

2023 Yılında 9 Heyet, 11 Fuar, 4 Uluslararası Konferans

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB); katma değerli ihracatı artırma, sektör sorunlarını belirleme, firmaların finansal sorunlarına çözüm arayışı, Ar-Ge konusunda üyelerin gelişimi, yeni teknolojilerden ve son gelişmelerden sektörün haberdar olması adına düzenlenen sektör buluşmalarına devam ediyor. Hırdavat sektörü temsilcilerinin bir araya geldiği toplantıda konuşan İDDMİB Başkanı Çetin TECDELİOĞLU, sanayi sektörleri arasında en çok ihracat yapan 6’ncı sektör olan Demir ve Demir Dışı Metaller sektörünün 2023 yılı ihracatının 12,7 milyar dolarla genel ihracattan yüzde 5,6 pay aldığının bilgisini paylaştı. 2023 yılında deprem, Rusya-Ukrayna ve İsrail-Filistin savaşlarının ekonomiye etkisini hep birlikte yaşadıklarını ifade eden TECDELİOĞLU, 2023 yılı içinde birliğin 9 heyet, 11 fuar katılımı ve 4 uluslararası konferansta sektör temsiliyeti gerçekleştirdiklerini belirtti.

En Çok İhracat Avrupa Ülkelerine

Hırdavat sektörünün 2023 yılında bir önceki yıla oranla yüzde 2 düşüşle 11,6 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini kaydeden TECDELİOĞLU, “Hırdavat sektörünün en büyük pazarı yüzde 4,5’lik pay ile AB oldu. Dünya geneline baktığımızda ise ilk 3 ülke Almanya, Rusya ve Irak gözükmektedir. Maalesef küresel belirsizliklerin ve coğrafyamızda jeopolitik risklerin arttığı bir yıl bizi bekliyor. En büyük ikinci pazarımız ABD’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda ülkede seçmen bu yıl sandık başına gidecek. Bu ülkelerde yapılacak seçimleri ve olası değişimleri yakından takip ediyoruz. Yönetim olarak, her sektörün bu yıl ABD pazarına yönelik en az 1 ticaret heyet gerçekleştirmesini hedefliyoruz,” dedi.

Avrasya Hırdavat Fuarı’na Yoğun İlgi

Sektör olarak yaklaşık 850 bin kişiye istihdam sağladıklarını belirten TECDELİOĞLU, Türkiye’nin her ilinden dünyaya ihracat gerçekleştirdiklerini vurguladı. Hırdavat sektörünün üretim, ihracat ve istihdamla yurt içi ve yurt dışında yaratılan değerle çok önemli bir sektör olduğunun altını çizen TECDELİOĞLU, “Bakanlıklarımızda, gümrüklerde, sivil toplum örgütlerinin tamamında artık tanınıyoruz, biliniyoruz. Bu şekilde çok güzel çalışmaları hep birlikte sizlerle beraber yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz,” dedi.

Bu yıl Mayıs ayında üçüncüsü yapılacak Avrasya Hırdavat Fuarı Hardware Eurasia Fuarı’yla yurt içinden ve yurt dışından katılımcı firmalarla sektörü temsil edeceklerini kaydeden TECDELİOĞLU, “Ticaret Bakanlığı tarafından desteklenen, yurt dışından alım heyetleriyle güçlendirilen ve yurt içinde de büyük müteahhitler ile gemi, tren, ulaştırma gibi birçok sektördeki satın alımcıların sizlerle buluştuğu bir fuar olması için çalışmalarımız devam ediyor. Birbirini tamamlayan Bağlantı Elemanları Fuarı ve Hardware Eurasia Hırdavat Fuarı’nın aynı anda olması, sektörün güç birliğini bir kez daha ortaya koymuş olacak,” şeklinde konuştu.

iddmib w104b

Minimum Masrafla Maksimum Üretim

2023 yılının zor geçtiğini, 2024 yılında da aynı paralellikte zor bir yıl beklediklerini vurgulayan TECDELİOĞLU, “Pandemi ve akabinde tedarik zincirinin kırılmasından dolayı yaratmış olduğu fırsatları iyi değerlendirdiniz ve büyüdünüz. Bu büyüme maalesef 2023 yılında kısmi olarak yavaşladı. 2024’te de maalesef görünüm küçülmeyle devam edecek gibi durmakta. Enflasyonun yüksek olduğu, faizlerin yüksek olduğu, büyümenin yavaş olduğu, durağan olduğu bir coğrafyada biz hırdavatçılar olarak iş yapmamız gayet zor,” şeklinde sözlerine devam etti.

2024’te ciddi anlamda pazarın küçüldüğü, rekabetin arttığı, kârsızlığın ciddi boyutlarda olduğu, aynı müşteriye alıcıdan çok satıcının gidip ziyaret ettiği bir döneme girildiğini belirten TECDELİOĞLU, “Mevcut müşterilerin korunması, ürün çeşitliliği, değişik pazarlarda alternatif müşteri bulma, ihracata ağırlık vererek alternatif pazarlarda iş geliştirme ile bu zor günleri hep birlikte daha çok çalışarak aşacağız,” dedi.

iddmib w104c

Dijital Platformlara Çağrı

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) olarak üyelerle buluşmaya, bilgilendirmeye, veri ve bilgileri aktarmaya devam ettiklerini ve etmeye devam edeceklerini kaydeden TECDELİOĞLU, yapılan çalışmalarla ilgili üyeleri bilgilendirdi. Ticaret Bakanlığı’nın fuar desteklerinden faydalanmaları konusunda da bilgi veren Tecdelioğlu, ihracata yeni başlayan firmalarla ilgili uzun zaman önce yüzde 50 destekli ihracat koçluğu programı başlattıklarını ve bu programdan mutlaka faydalanmaları gerektiğini ifade etti. Hardware365 adı altında yapılan dijital platformu anlatan TECDELİOĞLU, “Bu dijital dünyaya firmalarınızı ücretsiz olarak kaydettirin. Bu platformda birçok dil seçeneği ile CEO çalışmaları yapıp tüm dünyaya sizin ürünlerinizi tanıtmak için çaba sarf ediyoruz. Platformda firmalarınız, resimleriniz, web’leriniz, küçük videolarınız olsun. Ayrıca online işlemler ile ilgili İMMİB gerçekten dijital dünyada ciddi anlamda yol aldı. İMMİB Online İşlemler’i takip ederek şirketinizin anlık olarak hangi ülkeye ne kadar ihracat yaptığını, sektörde nerede olduğunu, sektör olarak büyüklüğünüzü, Türkiye’de ve dünyadaki büyüklüğünüzü analiz ettiğiniz; beyannamelerinizin hepsini gördüğünüz; üyelik hizmetleriyle ilgili bütün verileri, bilgileri, üyeliklerinizi gösterdiğiniz; bankaların istemiş olduğu belgeleri online aldığınız; yani tamamen her şeyden haberdar olduğunuz bir platform. Gümrük işlemleri dışarıda yapıldığı için genelde çok haberdar olamıyoruz. Buradan çok net bir şekilde günlük takip edebilirsiniz,” dedi.

Yeni pazarlara girebilmek ve ihracatı artırmak için birçok çalışmanın yapıldığını kaydeden TECDELİOĞLU, bu kapsamda 2024 yılında Batımat Paris Fuarı ve MITEX Rusya Fuarları’nın çok önem arz ettiğini, bunun dışında Romanya, Rusya ve Irak’ta yapı malzemeleri komitesinin yapmış olduğu 3 fuarın daha olduğunun bilgisini paylaştı.

Digital Call to the Hardware Industry; Hardware Exports Amounted to 11.6 Billion Dollars in 2023

Hardware Industrialists and Businessmen’s Association (HISİAD), the umbrella organisation of the hardware industry, held a meeting with its members. Having shared the information that the exports of the hardware sector amounted to 11.6 billion dollars in 2023 with a 2 percent decrease compared to the previous year, Çetin TECDELİOĞLU, the Board Chairman of İstanbul Ferrous and Non-Ferrous Metals Exporters’ Association (İDDMİB) and HISİAD further stated that, the biggest market of the sector is the EU with a share of 4.5 per cent, while Germany, Russia, and Iraq took the top 3 spots in exports.

Powered by OrdaSoft!