ito logo

Enerji Verimli Bina Projesiyle Mimarlık Ödülü Kazandılar

İstanbul Ticaret Üniversitesi Mimarlık Bölümü üçüncü sınıf öğrencileri Aslıhan YUMURTACI ile Gülfem ASLAN’ın, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın “Enerji Verimli Bina Tasarım Yarışması” için hazırladıkları proje, ödüle değer görüldü. Bina kendi elektriğini üretecek, doğal yöntemlerle soğutulup ısıtılacak ve gün ışığından maksimum fayda sağlayacak şekilde tasarlandı.

 

İstanbul Ticaret Üniversitesi öğrencileri, Avrupa Birliği ve Türkiye tarafından finanse edilen, “Türkiye’de Binalarda Enerji Verimliliğinin Artırılması” teknik yardım projesi kapsamında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı himayesinde düzenlenen Enerji Verimli Bina Tasarım Yarışması’nda ödül kazandı. Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Mimarlık Bölümü üçüncü sınıf öğrencileri Gülfem ASLAN ve Aslıhan YUMURTACI’nın akademisyenlerin yönlendirmeleri doğrultusunda tasarladıkları proje, bir binanın hem kendi enerjisini üretmesi hem de enerji tasarrufu yapması fikri etrafında şekillendi.

Çevre Karakteristiği

Yarışmaya gönüllü olarak katılan Aslıhan YUMURTACI ve Gülfem ASLAN, yoğun bir tempoyla hazırlıklara başladı. Projeye ilişkin bakanlığın belirlediği sınırlı veriler doğrultusunda, önce tasarlanacak binada yaşayacak aile tipleri belirlendi ve senaryo oluşturuldu. Konum belirtilmeden sadece çevre karakteristiğini yansıtan birkaç ipucu verilen parselin, Sapanca Gölü civarında olduğu öngörüldü. Proje alanını belirledikten sonra Sapanca ve çevresindeki iklim özellikleri, bitki örtüsü, coğrafi konum, yeryüzü şekilleri ve geleneksel konut mimarisi araştırıldı.

Birkaç haftada bir yapılan kritikler dışında proje, tamamen öğrencilerin araştırma ve gayretleriyle devam etti. Yaklaşık üç aylık bir çalışmadan sonra tamamlanan proje Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yarışması’na gönderildi.

Proje, dünyada nüfusun hızla artması paralelinde yoğunlaşan çevre kirliliği, kaynakların sürdürülebilmesi, insan faaliyetlerinde enerjinin verimli kullanılması konuları dikkate alınarak tasarlandı.

210 Güneş Paneli Kullanıldı

Proje kapsamındaki konutta toplam 93 kişinin farklı tiplerdeki 29 dairede barınması hedeflendi. Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin ortalama yıllık enerji tüketiminin 3 bin 36 KWh olduğu gerçeğinden hareketle 29 daire için toplam tüketilecek yıllık elektrik miktarı

88 bin 44 kWh olarak hesaplandı. Elektrik ihtiyacının, parselin batısında yer alan ve en çok güneş alan binanın çatısına 210 adet güneş paneli yerleştirilerek karşılanması öngörüldü. Bu amaçla orman tarafındaki panellerin yerleştirileceği bina yüksekliği artırıldı.

Doğal Klima

Kuzeyden esen rüzgârların yazın serinletici etkisi olduğu için bina tasarımında pasif havalandırma kullanıldı. Güneyden esen rüzgârların kışın ısıtıcı etkisinden faydalanmak için de avlulu sistem tasarlandı. Pasif havalandırmaların yanı sıra çatıya yerel rüzgârlara paralel yerleştirilen türbin de çatı havalandırması için kullanıldı.

Genç odası, ebeveyn odası, dadı odası, bebek odası, çalışma odası gibi oda tipleri ile konutlar zenginleştirildi. Komşuluk ilişkilerinin güçlü olması hedeflendiği için aynı tip planlar bir araya getirilmedi.

Kaynak: İstanbul Ticaret Odası Gazetesi.

They Gained Architecture  Award with Their Energy Efficient Building Project

The project prepared for “Energy Efficient Building Design Contest” of Ministry of Environment and Urbanization, by Aslıhan YUMURTACI and Gulfem ASLAN, who are third class students at Architec-ture Division of Istanbul Trade University, was given award. Building is designed in a way to produce its own electricity, to be heated and cooled with natural methods, and to make benefit of day light at maximum level.

ito enerji 1

Powered by OrdaSoft!