CAM
Bilinen en eski yapı malzemelerinden biri olan cam, son yirmi yıldan beri dünyada ve ülkemizde altın çağını yaşıyor.
Yapılarda camın yerine kullanılabilecek doğal ve sonsuz ömre sahip başka bir yapı malzemesi mevcut değil.
Elbette camın bu kadar özel olmasının birçok sebebi vardır. Düz cam (Float cam), cam eriyiğinin erimiş kalay üzerinde yüzdürülmesi yöntemiyle üretilir. Renksiz düz cam, saydamlığı sayesinde yüksek ışık geçirgenliğine sahiptir.
Kum, soda, kireçtaşı başta olmak üzere, belirli özellik ve miktardaki hammaddelerin karışımı olan cam harmanı, fırında yaklaşık 1.600°C’de eritilir. Cam eriyiği yaklaşık 1.100°’de fırından eriyik kalay havuzuna akıtılır ve camın, kalay üzerinde yüzdürülmesi suretiyle, iki yüzünün hatasız ve birbirine paralel olması sağlanır, aynı zamanda camın kalınlığı ve şerit genişliği oluşturulur. Kalay havuzundan kesintisiz bir şekilde çıkan cam şeridin sıcaklığı kontrollü olarak düşürülerek soğutma bölümünde camın bünyesindeki gerilimler giderilir. Bunu takiben cam, kesme hattında istenilen ebatlarda kesilerek paket halinde toplanır, sevke hazır hale getirilir.
Mimari ve otomotiv amaçlı bir ürün olan cam, istenilen boyutlarda kesilerek kullanılabileceği gibi; ısı yalıtımı, güneş ve gürültü kontrolü sağlayan emniyetli bir malzeme olarak diğer yapı malzemeleri ile boy ölçüşebilecek hale geldi. Üretim hattından çıktığı şekliyle kullanılabildiği gibi, temel özelliklerinin geliştirilmesi amacıyla kenar işleme, laminasyon, temperleme, kaplama, aynalama, çift camlama gibi ikincil işlemler uygulamak suretiyle,
Emniyet ve Güvenlik
Isı Kontrolü
Güneş Kontrolü
Isı Ve Güneş Kontrolü
Dekorasyon
Gürültü Kontrolü işlevleri kazandırılarak inşaat, dekorasyon, otomotiv, beyaz eşya, tarım, enerji gibi pek çok sektörde kullanım alanı bulmaktadır.
LAMİNE CAM
İki veya daha fazla cam plakanın özel bağlayıcı polivinil butiral (PVB) tabakalar yardımıyla, ısı ve basınç altında birleştirilmesi ile üretilir. Darbe aldığında dağılmayarak cam kırılmasından kaynaklanan riskleri, kırılma halinde parçaları yerinde tutarak en aza indirger. Cam kırılmasından kaynaklanan riskleri, kırılma halinde parçaları yerinde tutarak en aza indirger. Kaza nedeniyle oluşacak yaralanmaların engellenmesinin yanı sıra, dışarıdan gelecek darbelere karşı can ve malın korunması amacıyla da kullanılır. Lamine cam, eşyaların ve kumaşların renklerinin solma nedeni olan ultraviyole (UV) ışınlarının geçişini %97 oranında engeller. Taş ve sopa gibi araçlarla yapılan saldırı ve hırsızlık girişimlerinde içeri girişleri PVB, cam kalınlığı ve dış etkinin büyüklüğüne göre önler/geciktirir. Ses yalıtımına katkı sağlar, ayrıca ısıcam ünitelerinde de kullanılabilir. Standart laminasyonlu cam şeffaf veya opak PVB film tabakası ile üretilmektedir. Laminasyonlu cam farklı renk ve kalınlıklardaki PVB film tabakası ve camlarla özel taleplere de cevap verebilecek şekilde üretilebilir. Can ve mal güvenliği gerektiren her yerde laminasyonlu cam kullanılabilir.
Başlıca Kullanım Alanları;
• Vitrinler
• Çatı ve Tavan Camları
• Rüzgârlık, Korkuluk Ve İç Bölme Panoları.
• Müze, Banka Şubeleri, Hastaneler, Okullar, Çocuk Yuvaları, Polis ve Askeri Merkezleri, Spor Kompleksleri.
TEMPERLİ CAM
Temperli cam, darbe aldığında küçük ve keskin olmayan parçalara ayrılan emniyet camıdır. Yatay hat üzerinde camın dış yüzeylerine basınç gerilimi, cam ortasına ise dolaylı bir çekme gerilimi kazandırmak için ısıtma ve soğutma aşamalarından geçerek son halini alır.
Camın gücünü ve ısıl gerilimlerine karşın direncini artırmaktadır. Camda güvenlik kavramı genelde kırılmanın sonucunda ortaya çıkabilecek risklerle ilintilidir. En yaygın iki risk türü, kişilerin yaralanabilmesi ile kişi ve eşyaların bir taraftan diğerine istenmeyen geçişleridir. Güvenlik için tasarım yapılırken yükler ile riskler dikkatlice gözden geçirilmeli; uygun önlem ve çözümler sağlanmalıdır. Güvenlik açısından yapılan cam seçimleri iklim kontrolü vb. diğer tasarım kriterlerini de sağlamalıdır. Bütün baş üstü camlamalar, bitmiş döşeme kotundan 90 cm yüksekliğe kadar olan düşey camlamalar, cam ve camlı kapılar, trafiğin yoğun olduğu geçitler ve özel cam uygulamaları, dünyadaki belli başlı yönetmelik ve şartnameler ve/veya doğru uygulama prensipleri açısından camda güvenlik önlemleri gerektirmektedir. Güvenlik ile ilgili yürürlükte bulunan yönetmelik, şartname ve kurallara uyum sağlama sorumluluğu ilke olarak tasarımcı, müşteri ve/veya kullanıcıya aittir. Uygun cam ve camlama çözümlerinin belirlenmesinde yangın güvenliği, acil müdahaleler ve yapının tahliyesi açılarından yerel yangın yönetmelikleri de hesaba katılmalıdır. Isıl işlemler ürünlerin hacmini, kimyasal yapısını, renk ve berraklığını değiştirmez. Renksiz float, harmandan renkli float, Aura serisi, laminasyonlu camlar (lamisyon öncesi) ve kaplamalı camlar ısıl işlemli olabilir. Isıl işlemden sonra cam panolara herhangi bir kesim, delik delme, kenar ve yüzey işlemi yapılamaz. Yalnızca bazı bakış açıları ve ışık koşullarında fark edilebilen “temperleme izleri” ile “kamburluk” ve “dönüklük” toleransları içinde kalmak kaydıyla ortaya çıkan distorsiyonlar ısıl işlemin kaçınılmaz ve önlenemeyen sonucudur. Temperleme işlemi sırasındaki hassas bir ısı rejimi uygulaması ile minimuma indirilmiş izler başlı başına bir kusur olarak nitelendirilmemektedir.
Başlıca Kullanım Alanları;
• Cephe Camları
• Cam Balkon Üniteleri
• Cam Korkuluklar ve Cam Kapılar
• Duş Kabinleri ve Ara Bölmeleri
• Cam Mobilyalar
• Şehir Mobilyaları
• Buzdolabı ve Fırın Camları
• Güneş Kolektör Camları