PAGEV, “Plastiklerin Doğada Yeri Yok, Hayatımızda Yeri Çok” Sloganıyla Farkındalık Oluşturuyor

PAGEV (Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı) Yönetim Kurulu Başkanı ve TOBB Plastik Kauçuk Kompozit Sanayi Meclisi Başkanı Yavuz EROĞLU ile PAGEV’in sektörün gelişimine liderlik eden faaliyetleri ve pandemi döneminde yaşanan gelişmeleri konu alan bir röportaj gerçekleştirdik.

 

 

pagev 1

Sektörümüzün gelişmesine büyük katkısı olan isimlerden birisiniz. Röportajımıza başlarken bize kendinizden ve sektöre verdiğiniz hizmetlerden bahsedebilir misiniz?

Öncelikle, nazik yorumunuz için çok teşekkürler. Gerek bir sanayici gerekse de bir STK Başkanı olarak plastik, yaşamımın ayrılmaz bir parçası oldu diyebilirim. 1973 yılında İstanbul’da doğdum. Kültür Koleji’nin ardından, İstanbul Teknik Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldum. Boğaziçi Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü ve Marmara Üniversitesi Yönetim Organizasyon Bölümü’nde Yüksek Lisans yaptım. Eğitimin hayat boyu sürdüğüne inanıyorum. Harvard Üniversitesi’nde Michael Porter tarafından verilen özel liderlik eğitimine katılmam da bunun göstergelerinden biri.

İş hayatıma, çocukluğumda yaz tatillerinde çalıştığım aile şirketimiz SEM Plastik’te başladım. Plastik ambalaj sektöründe faaliyet gösteren ve hızla büyüyerek kısa zamanda büyük başarılara imza atan şirketimizin; üretim, satış ve ihracat gibi çeşitli kademelerinde görev aldım. 1997 yılında, sektörün ilk ihracatını gerçekleştirdik. 2002 yılından bu yana ise SEM Plastik’in Genel Müdürü olarak görev alıyorum. Aynı zamanda grup şirketlerimizden SEM Global Dış Ticaret ve Credoy Polimer’in de Yönetim Kurulu Başkanı’yım.

Plastik sektörünün örgütlenmesi ve firmaların sektörün çatı örgütlerinde bir araya gelerek güç kazanmaları gerektiğine inanıyorum. Bu doğrultuda sivil toplum örgütlerinde aktif olarak yer alıyor pek çok dernekte görev yapıyorum. Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Yönetim Kurulu Başkanlığının yanında 2016 yılı Nisan ayından bu yana TOBB Plastik Kauçuk Kompozit Sektör Meclisi Başkanlığını sürdürüyorum.

Ulusal ve uluslararası basında; plastik, petrokimya, ambalaj, çevre, geri dönüşüm sağlık, sürdürülebilirlik ve genel ekonomi üzerine yayınlanmış elliye yakın makalem, yurtiçi ve yurtdışında petrokimya, plastik sektörü, girişimcilik ve finans ile ilgili konferanslarda sunumlarım bulunuyor. Plastiklerin icadından günümüze kadarki öyküsünü, mizahi bir dil ve karikatürlerle anlattığım “Geçmişten Geleceğe Plastikler Tarihi” isimli bir de kitabım bulunuyor.

Üniversite yıllarında kurduğum ve ilk başkanlığını yaptığım İstanbul Teknik Üniversitesi (İ.T.Ü.) Çevre Kulübü ile başlayan çevrecilik serüvenim, 2012 yılının Haziran ayında dünya kıyılarını atıklardan temizlemek amacıyla Avrupa’da başlatılan Waste Free Oceans (Atıksız Denizler) Vakfı’nın Türkiye, Ortadoğu ve Afrika Başkanlığı’na seçilmeye kadar uzadı. Merkezi Belçika’da olan ve Avrupa Birliği’nin organizasyonuyla faaliyet gösteren Waste Free Oceans kapsamında, denizlerdeki atıklar balıkçılar tarafından özel ağlarla toplanıyor ve geri dönüşüme kazandırılıyor. Ağlar atıkları toplarken balıklara ise zarar vermiyor. 2020 yılına kadar dünya kıyılarını yüzen atıklardan temizlemeyi hedefleyen bu proje, aşırı avlanmanın da önüne geçerek ekosistemi koruyor. Bu projenin Türkiye ayağını “Mutlu Balıklar” adıyla yönettik.  

2012 Haziran ayında Avrupa Plastik Üreticileri Birliği İcra Kurulu Üyeliği’ne seçilen ilk Türk oldum. Avrupa merkezli 51 derneğin çatı kuruluşu olan EUPC, (Avrupa Plastik Üreticileri Birliği) plastik endüstrisinin kalbini oluşturuyor. EUPC, yıllık 45 milyon tonluk plastik üretimi yapan 50 bin üreticiyi temsil ediyor. Avrupa’da 1 milyon 600 bin kişinin çalıştığı endüstri, yılda 280 milyar euro’luk satış hacmine sahip. Yine 2014 yılında Amerikan Ticaret Odası’nın girişimi olan Ortadoğu Ticaret Merkezi (Middle East Commercial Center) projesinin danışma kurulunda yer aldım.Harvard Üniversitesi’nin ünlü İş İdaresi Profesörü Michael Porter’ın kurucusu olduğu AllWorld Network, Dubai’de yapılan 3. Küresel Girişimcilik Zirvesi’nde, girişimcilik konusunda yaptığım çalışmalar ve bir ilk olan Filistin’deki sanayi yatırımımız nedeniyle Zirve Özel Ödülü’ne layık görüldüm.

İş yaşamımdaki yoğun tempoyu maraton koşularında da sürdürüyorum. Türkiye’de ve dünyanın birçok ülkesinde tam maraton koştum ve bu alanda çeşitli madalyalar kazandım. Maraton koşularının yanı sıra tiyatro ile de ilgileniyorum, drama eğitimi aldım.

PAGEV’deki çalışmalarınızdan bahsedebilir misiniz?

PAGEV olarak Türkiye’nin önde gelen sivil toplu örgütlerinden biri konumundayız. Kurulduğumuz günden bu yana sektörümüzde faaliyet gösteren irili ufaklı firmalarımızı aynı çatı altında buluşturarak Türkiye plastik sektörümüzü ileri taşıyacak çalışmalara odaklanıyoruz.

Sektörümüzü gerek Türkiye’deki, gerekse yurtdışındaki önemli sektörel organizasyonlarda başarıyla temsil ediyoruz. Türkiye plastik sanayini daha iyi bir noktaya taşıyacak, sanayicilerimize çağın ihtiyaçlarına uygun bakış açısı kazandıracak etkinliklere imza atıyoruz.

Düzenlediğimiz kongre ve fuarlarla bir yandan sektörün sorunları için çözüm yolları ararken, sanayicilerimize yeni ufuklar açma noktasında da önemli bir misyonu yerine getirmiş oluyoruz.

Eğitimi çok önemsiyoruz. Türkiye’ye kazandırdığımız okullarla; iş tabanlı eğitim modelini destekleyip, sektörün donanımlı ve nitelikli ara eleman ihtiyacını karşılıyoruz. PAGEV Küçükçekmece Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bin 500 öğrenci kapasiteli; PAGEV Gebze Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ise 500 öğrenci kapasitelidir. Ayrıca, PAGEV Akademi ile proseste verimliliği sağlamak, yüksek maliyetleri düşürmek, karşılaşılan sorunların doğru ve zamanında çözülmesini sağlamak amacıyla, alanında uzman eğitmenler tarafından verilen mesleki teknik eğitimler organize ediyoruz.

Plastik sektörümüz, dünyada ve Avrupa’da çok iyi bir konumda olmasına rağmen katma değer yaratma noktasında maalesef istenilen seviyelerde değil. Bu gerçekten hareketle, sektörün sürdürülebilir büyümesini sağlamak ve yüksek katma değerli ürünlerin üretilmesi ile ihraç fiyatlarını artırmak için PAGEV Plastik Mükemmeliyet Merkezi’ni kuruyoruz. 2019 yılında temelini attığımız PAGEV Plastik Mükemmeliyet Merkezi, plastik sektörünün yanı sıra ürün, hammadde ve makine ekipman sektörlerine de araştırma, sertifikasyon, test ve laboratuvar hizmetleri verecek. En yeni teknolojiye sahip ürünlerin üretimi için sanayi kuruluşları, üniversiteler, araştırma kurumları, mesleki birlikler ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapacak. Ayrıca mesleki ve teknik eğitim ile danışmanlık hizmetleri sağlayacak. PAGEV Mükemmeliyet Merkezi, ihraç edilen ürünlere ilişkin bir kontrol mekanizması oluşturarak, Türkiye’de üretilen plastik ürünlerin uluslararası pazarlardaki güvenirliğinin ve itibarının korunmasına katkı sağlayacak. İthal edilen plastik ürünlerin, kesin ithalatı yapılmadan laboratuvarlarda teknik uygunluğunun belirlenmesi ile ülkemize kalitesiz ve standart dışı ürün girişinin de önüne geçilecek.

Sektörümüzün büyümesinin önündeki en önemli engellerden biri de bilimsellikten uzak karalama kampanyaları… Toplum genelinde “plastik nedir ya da ne değildir?” noktasında gerçek bir bilinç oluşturmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Plastik çevre düşmanı değildir, plastik defalarca dönüştürülerek yeniden kullanılabilecek altın kadar kıymetli bir malzemedir. Geri dönüşüm konusuna dikkat çekmek ve bu alanda bir farkındalık oluşturmak amacıyla PAGEV olarak 2019 yılı sonunda önemli bir adım attık. “Plastiklerin doğada yeri yok, hayatımızda yeri çok” sloganıyla yaptığımız kampanya ile ilgili aldığımız pozitif geri dönüşler, amacına ulaştığını gösteriyor. Geri dönüşüm ile ilgili toplumsal bir hassasiyet oluşturmak için kampanyamızın devamını da getirmek hedefindeyiz.

pagev 2

PAGEV olarak pandemi dönemindeki çalışmalarınızdan bahsedebilir misiniz?

Covid-19 ile mücadele kapsamında PAGEV olarak tek kullanımlık ürünlere yönelik artan ihtiyacın karşılanabilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı ile anlamlı bir iş birliği yaptık. Bu kapsamda PAGEV Gebze Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemiz ve PAGEV Küçükçekmece Plastik Teknolojisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisemizin gönüllü öğretmenleri, ülkemizin ihtiyacı olan tek kullanımlık plastik kaşık, çatal, bıçak üretimini gerçekleştiriyor. “Çorbada kaşığımız olsun” dediğimiz bu projenin yanı sıra, Millî Eğitim Bakanlığımızın belirleyeceği plastik meslek liselerinde aylık 300 bin siperlik üretilmesini ve ihtiyaç duyulan yerlere gönderilmesini destekleyerek bu mücadeleye katkı sağlıyoruz.

Sektör olarak bu mücadeleye sadece tek kullanımlık çatal, kaşık, bıçak, bardak gibi ürünlerle katkı vermiyoruz. Aynı zamanda sağlık çalışanlarının yüz siperliği, maske, tulum gibi ihtiyaçlarına yönelik üretim yapan firmalarımız bulunuyor. PAGEV olarak ise seri üreticiler yanında 3 boyutlu yazıcılarla gönüllü olarak bu mücadeleye destek veren vatandaşların ihtiyaç duyduğu ham maddeyi sağlamak noktasında da katkı sağlıyoruz. Ayrıca koronavirüs yerli test kitinin plastik kısımlarının yapılmasına destek oluyoruz.

PAGEV olarak, sürecin başından beri üretimin devam ettiği sektörümüzde çalışanlarımızı virüsten korumaya yönelik Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığımızın önerilerini dikkate alıyoruz. Firmalarımızın “yeni normal”e uyum sağlamaları noktasında, herkesin anlayabileceği bir dilde Pandemi Bilgilendirme Kılavuzu hazırlayarak sektörümüzün hizmetine sunduk.

Yeni normalleşme sürecinde Türkiye’yi ve plastik sektörünü neler bekliyor?

Koronavirüs etkisini, gündelik yaşamdan iş yapış şekillerine kadar her yerde görüyoruz. Tüm dünya “yeni normal”in formülünü arıyor. Bilim insanları virüsü yenecek ilaç ve aşının formülleri için gece gündüz çalışırken, pandemi artık öncelikli riskler arasında gösteriliyor.

Mevcut tablo içinde plastik sanayi, önemli bir konumda bulunuyor. Plastik sektörü pek çok alt sektörden oluşuyor ve her bir alt sektör koronavirüs salgınından farklı etkileniyor. Başta otomotiv, beyaz eşya, turizm ve inşaat gibi sektörlerin durma noktasına gelmesi bu sektörlerimiz için üretim yapan firmalarımızı olumsuz etkiledi.

Öte yandan koronavirüs salgını başta hijyen ve medikal olmak üzere gıdadan ambalaja kadar pek çok alanda plastiklerin hayati öneme sahip olduğu gerçeğini teyit etti. Avrupa’nın birçok ülkesinde plastik sektörü hükümetlerce “Hayati öneme sahip sektör” olarak tanımlandı. Bu süreçte Türkiye’de olduğu gibi Avrupa’da da tek kullanımlık plastikler ve gıda ambalajlarının kullanımı artış gösterdi. Firma yemekhanelerinde tek kullanımlık plastiklere geçildi. Karantina bölgeleri ve toplu yaşam alanlarının yanı sıra insanlar evlerinde bile tek kullanımlık ürünleri tercih eder hale geldi. Gıda, temizlik ve hijyen ürünlerine olan talepteki artış da ambalaj üretimine olumlu yansıdı. Bu noktada ambalaj ve tek kullanımlık ürün yapan firmalarımız üretime devam edebildi.

Covid-19 etkilerini azaltmak isteyen sektör firmalarımızın, operasyonel maliyetlerin düşürülmesine yöneldiklerini gözlemliyoruz. Bu çerçevede verimlilik konusunda hassas ayar dediğimiz başta personel olmak üzere ürün gamı, lojistik dâhil tüm kaynak verimlilikleri tekrar gözden geçirilip birtakım iyileştirilmeler yapılıyor. Baktığınız zaman rekabet gücü açısından verimlilik, zaten son yıllarda şirketlerin gündeminde üst sıralarda yer alan bir konuydu. İçinde bulunduğumuz şartlarda daha da fazla önem kazandı. Ayrıca dikkat çeken bir gelişme olarak sektörde pazar ve ürün çeşitlemesinde yenilikler olduğunu söyleyebiliriz. Ürün gamına medikal ve hijyen ürünlerinin eklenmesi ve ambalaj grubunun genişletilmesi yaklaşımının da benimsendiği görülüyor.

Diğer yandan, tahsilat yönetimi ve risk yönetimine odaklanılıyor. Dijital gibi alternatif satış kanallarında genişlemeler söz konusu. Sektörde alınan bu tedbirlerle talep daralmasının yarattığı sorunların önüne geçilmesi ve küçülmenin hafifletilmesi öngörülüyor. Elbette pandemi ile ilgili yaşanacak pozitif ya da negatif tüm gelişmeler sektörün genel görünümü üzerine etki edecektir.

Genel olarak 2020 yılını değerlendirebilir misiniz?

Koronavirüs salgınının gölgesinde zorluklarla dolu geçen 2020 yılının son çeyreğine girmiş bulunuyoruz. Salgının etkisinin yıl geneline yayılacağı ve gerek üretim gerekse ihracatta daralmaya işaret ettiğini söyleyebiliriz.

Yılın ilk yarısını negatif bir görünümde kapatan sektörümüzün plastik mamul üretimi 2019 yılının ilk yarısına kıyasla miktarda yüzde 4,8 azalışla 4,8 milyon tona, değer bazında ise yüzde 7,9 düşüşle 16,6 milyar dolara geriledi. Yıl sonunda üretimin miktarda yüzde 3,5 azalışla 8,9 milyon ton, değerde yüzde 5,6 gerilemeyle 30,9 milyar dolar olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Plastik mamul sektöründe Covid- 19 salgınının etkileri ihracat verilerine de yansıdı. Sektörün ilk yarı ihracat performansı, 2019 yılının aynı dönemiyle kıyaslandığında miktarda 5,2 artışla 1,82 milyon ton, değerde yüzde 7,8 gerilemeyle 2,4 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Tüm dünya için benzer bir ekonomik tablo söz konusuyken, karamsarlığa kapılmadan temkinli adımlarla üretime devam etmemiz gerekiyor. Süreci atlatabilmemiz için hepimize düşen sorumluluklar var. Salgının yayılmasını durdurmak için bireylerden şirketlere herkesin tüm kurallara uyması gerekiyor. Bir yandan sağlıkla ilgili tüm tedbirler alınırken üretimin de devam etmesi lazım. Özellikle sanayinin ve KOBİ’lerin korunması çok önemli. Eğer ülke için yüksek potansiyel taşıyan bu ekonomik birimleri ayakta tutamazsak tekrar oluşturulmaları yıllar alır ve yaratacakları boşluk, işsizlik ve know-how kaybı olarak çok kötü sonuçlar doğurur.

Değerli vaktinizi ayırdığınız için teşekkür ederiz. Son olarak eklemek istediğiniz bir konu var mıdır?

Win&ARTProje ve ALU&Art Dergileri olarak ilginize çok teşekkür ediyorum.

PAGEV Raises Awareness With Its Slogan “Plastics Have No Place in Nature but They Have a Great Place in Our Lives”

We had an interview with Mr. Yavuz EROĞLU, Chairman of the Board of Directors of PAGEV (Turkish Plastics Industrialists Research, Development and Education Foundation) and President of the Union of Chambers and Commodity Exchanges of Turkey (TOBB) Plastic Rubber Composite Industry Council, regarding the activities of PAGEV leading the development of the sector and the developments experienced during the pandemic period.

Powered by OrdaSoft!