cagplasBursa’nın Öncü Firması Çağplas, İhracatta Adını Dünya’nın Öteki Ucuna Yazdırıyor

Cağplas’ın Yöneticisi Alican AKGÜN ile firmanın kuruluş aşamasından bugünlere uzanan yolculuğunu, gelecek beklentilerini, sektörün sorunlarını ve çözüm önerilerini ele aldığımız bir röportaj gerçekleştirdik.

 

 

 

cagplas 01a

Röportajımıza başlarken sizi tanıyabilir miyiz?

1993 yılında kurulan Çağplas firmamızın 2’nci nesil yöneticisiyim. Çok ortaklı olarak kurulan firmamızı 2011 yılında aile şirketi haline dönüştürdük. 2011’den bu yana firmamızda görev alıyorum. Ailemizin diğer fertleriyle birlikte, uzmanlık alanlarımız doğrultusunda firmamızı bugünlere getirdik. Uzmanlığa inanan bir firma olarak çalışmalarımızı soluksuz sürdürüyoruz.

Firmanızın yapılanması, faaliyetleri ve ürün grupları hakkında bilgi verir misiniz?

5 bin metrekarelik bir alanda, 50 kişilik çalışanımızla üretim yapıyoruz. Ticari kurallarımızdan en önemlilerinden bir tanesi, devamlılık esasıdır. Personel, tedarikçi ve şekil değişimlerinden hoşlanmayız. Bu nedenle 1993 yılından bu yana sadece Egepen Deceuninck ile üretim yapıyoruz. Uzun soluklu bir organizasyon olduğumuz için sektörde dik durmak gibi bir vizyonuna sahibiz. Bu yönde yol gösterici olma misyonu güdüyoruz. Bu nedenle tüm aile, işimizin başındayız. Çevreye karşı da yüksek duyarlılığa sahibiz. Devamlılık esasıyla yürüyen, kaliteden ödün vermeyen, dik ve doğru bir şekilde yürümeye çalışan bir organizasyonuz. Bu yönlerimizle Türkiye için özel bir kuruluş olduğumuza inanıyoruz. Çok ürün satmak yerine, doğru ticari kriterlere uygun satış yapmak üzerine kurulu bir iş modeline sahibiz.

Egepen Deceuninck markasını tercih etme sebepleriniz nelerdir?

Egepen Deceuninck ile bayi-yönetici ilişkisinden ziyade aile ve dostluk ilişkimiz var. 1993 yılında Egepen Deceuninck ile başlayan yolculuğumuz, bugüne kadar kesintisiz sürüyor. Kurduğumuz güçlü işbirliklerinin sürekliliği bizim için çok önemli. Egepen Deceuninck’in sektördeki gücüne inanıyoruz. Markanın geniş bayi kanalında temsil gücümüzün bulunması süreklilik kazandı. Kaliteli ürün konusundaki iddiasına inanıyoruz. Müşterilerimizin beklentilerini üst düzeyde karşılarken sektördeki kalite çıtasını da yükseltiyoruz.

İhracat faaliyetlerinizden bahsedebilir misiniz?

Biz Bursa’nın firmasıyız, Bursa’ya katma değer sağlamanın peşindeyiz ama dünyaya dönük vizyonumuzla da ihracatçı bir firmayız. Bu zamana kadar yurt dışından kimseye iş teklifinde bulunmadık. Doğru ve kaliteli işimiz sayesinde yurt dışından talep aldık. Dünyanın her yerine üretim yapabilecek donanımda bir tesisiz. Profillerimiz, en sert kriterlere sahip Kanada pazarından bile tam not alıyor. 2019- 2020 döneminde 2,3 milyon dolarlık ihracat yaptık. Kanada, Almanya, Hollanda, Belçika, Katar, Umman, Kuveyt, Suudi Arabistan’a ihracat yapmayı sürdürüyoruz. İhracat rotamıza yeni ülkeler ekledik. Dünyanın öbür ucunda yer alan Togo, Fildişi gibi ülkelere de ihracat yapıyoruz.

cagplas 01b

1993 yılında Bursa’da kurulan Çağplas PVC kapı-pencere sektöründe ihracatçı kimliğe sahip vizyoner bir firma olarak faaliyet gösteriyor. Bugün Bursa’da 5 bin metrekarelik bir alanda, 50 kişilik istihdam yaratan firma, ihracat faaliyetleriyle öne çıkıyor. 28 yıldır Egepen Deceuninck ile üretim yapan firma, 2019- 2020 döneminde 2,3 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Kanada, Almanya, Hollanda, Belçika, Katar, Umman, Kuveyt, Suudi Arabistan’a ihracat yapmayı sürdürüyor. Dünyanın öbür ucunda yer alan Togo, Fildişi gibi ülkelere de ürün gönderiyor

Üretimde sizi farklı kılan unsurlar nelerdir?

Türkiye’de sektörün mihenk taşının PVC doğramacılar olduğuna inanıyoruz. Planlı, tutumlu ve nizamlı bir çalışma prensibine sahibiz. Firmamızda herkes her şeyi değil, işin uzmanı, uzmanı olduğu işi yapıyor. 28 yıldır böyle ilerledik. Kaliteden ödün vermeyen bir ticari faaliyet sürdürüyoruz.

Bursa dışındaki projelerde de yer almak yönünde girişimleriniz olacak mı?

Senede ortalama 10 tane büyük projede yer alıyoruz. Bursa dışında farklı şehirlerde yer almayı düşünmüyoruz. Biz şehrimiz için çalışıyoruz. Ürettiğimiz kaliteli ürünlerimizle şehrimizin ekonomisine yüksek katma değer sağlamanın izini sürüyoruz.

2021 yılı hedef, plan ve beklentilerinizden bahsedebilir misiniz?

2021’in 2’nci yarısı sektörün patlama yılı olacak. 2021 Haziran’da oldukça yoğun bir iş akışı bekliyoruz. Ancak kuralımız, “Herkes işini kurallara uygun şekilde yapacak” olacak. Çok doğru organize olmak gerekiyor. Bu patlamanın 1,5 yıl süreceğini, 2023 yılında ise yeniden bir patlama yaşanacağını düşünüyoruz.

Sektörün en önemli sorunu nedir? Çözüm üretme noktasındaki önerinizi alabilir miyiz?

En büyük sorun, kalitesiz ürün üretimi. Sektörümüz enerji verimliliğine hizmet eden bir sektör. Direkt olarak devletin doğalgaz satın almasına etki ediyoruz. Fakat bir asansörcü, binaya yapı kullanımına izin vermezse bina yapı kullanımı izni alamazken, bizim gibi enerji verimliliği yapan sektörün bu konuyla ilgili hiçbir sertifikasyon ve meslek örgütlenmesi bulunmaması büyük eksiklik. Bunu bir şarta koyarsak, firmalar doğru üretimde bulunabilir. Aslında bizim de firma olarak böyle bir yapı kullanımı izni alan binaya verebilecek yetki belgemiz var. Biz bu belgeyi tüm projelerimizde veriyoruz. Müşterilerimiz böylelikle bilinçleniyor. Bunu sistemli hale getirirsek kalitesiz, sorunlu, ısı yalıtımsız ürün sorunu olmayacak. Almanya’da ev alırken size “Hangi enerji verimliliğine hizmet eden bir ev satın almak istersiniz?” diye soruyorlar. A, A plus, B plus, C, Cplus, D, D plus enerji verimliliğine sahip evler, farklı ödeme seçenekleri ile sunuluyor. Enerji verimliğinden kazanılan maliyeti fiyata yansıtıyor. Devletimizin, meslek örgütlerimizle el ele vererek sektörümüzde doğru üretim yapılmasına yönelik adım atması gerekiyor. Aksi halde kalitesiz ürünün önüne geçemeyiz.

Öte yandan Deceuninck grubu, pencere çözümlerinde geliştirdiği Deceuninck Solutions ile pencerelerin statik hesapları, rüzgâr yükü yapılıyor, izotermal haritası bile çıkartılabiliyor. Böylelikle olması gereken oranları sistem veriyor ve kaliteli ürün üretilmiş oluyor.

Değerli vaktinizi ayırdığınız için teşekkür ederiz. Son olarak eklemek istediğiniz bir konu var mıdır?

Şahsınız aracılığıyla tüm sektöre sağlıklı günler diler, Win&ARTProje - ALU&Art Dergileri olarak sizlere de ilginiz için çok teşekkür ederiz.

Bursa’s Leader Company, Çağplas Makes Its Mark In A Far End Of The World

We interviewed with Çağplas’ Founder, Alican AKGÜN, regarding the journey of the company from the date of its incorporation to this day, its future expectations, sector’s problems, and regarding the solutions he proposes as well.

 

Powered by OrdaSoft!