dogru camDoğru Cam Geniş Makine Parkuru ile En Yeni Teknolojilerle Kalite Çıtasını Artırmaya Odaklanacak

Doğru Cam Kurucusu A. Kerim KARTAK ile firmanın kurulduğu günden bu yana geçirdiği dönüşümleri ele aldığımız, rekabet gücünü artıran yönleri hakkında bilgiler edindiğimiz, sektörde yarattıkları kalite ve güven algısının sırlarını öğrendiğimiz bir röportaj gerçekleştirdik.

 

 

 

dogru cam 91a

Röportajımıza başlarken bize kendinizden ve firmanızın faaliyetlerinden bahsedebilir misiniz?

1991 yılında Denizli’de küçük bir camcı dükkânında çıraklık dönemi ile başlayan iş hayatım, 1995 yılında kendi camcı dükkânımı açarak devam etti. Doğru Cam çatısı altında 1997 senesinde aile şirketimizi kurduk. O dönemde işlerimizin büyümesi ile birlikte çalışanlarımızla birlikte 2003’te ilk CNC kesim tezgâhımızı çalıştırdık. Çalışanlarımızın özverisi, şirketimizin ilkeli ve dürüst duruşu ile piyasada kendine yer edinen Doğru Cam olarak 2007’de 2200 metrekarelik kapalı alana sahip bir üretim gücüne ulaştık. Burada temper makinası ile parkurunu büyüten şirketimiz; cephe imalatı, temperleme ve robotlu ısıcam üretimine başladı. 2012’de Şişecam bayiliği, 2017’de Pimapen bayiliği, 2020’de de Akpa alüminyum bayiliğini alarak şirketin üretim politikasına katma değer katarak büyüyen Doğru Cam, ürettiği nitelikli işler ve projeler sayesinde istikrarlı büyümesine devam etmiştir. Bu büyümesini 2020 senesinin ikinci yarısında toplam 21.000 metrekare kapalı alana geçerek taçlandırmış ve 4000x2500 ebatlı yeni bir laminasyon hattıyla makine parkurunu genişleterek gücüne güç katmış, müşterilerine hizmette güven ve destek sağlamıştır. Firmamız 13.000 metrekare alanda cam işleme yapılmakta olup senelik 2 adet Jumbo temper makinası ile 1.000.000 metrekare temperleme, çift hattıyla 500.000 metrekare ısıcam, 250.000 metrekare laminasyon kapasitesine sahiptir. 8.000 metrekare alanda CNC tezgâhlarda PVC ve alüminyum doğramaların proje taahhütleri imalat edilmekte olup aynı zamanda da Doğru Cam müşterilerine toptan ürün ve malzeme satışı yapılmaktadır. Türkiye’de sayılı firmalarda bulunan geniş bir makine parkuruna sahibiz. Doğru Cam olarak müşterilerimiz için hedefimiz daha kaliteli ürünleri imal etmek olduğu için günümüz teknolojisine ayak uydurarak bütünlüğü yakalamak ve korumak olacaktır.

Firmanızın faaliyetleri ve ürün grupları hakkında bilgi verir misiniz?

Doğru Cam piyasa şartlarında müşteri odaklı olarak çalıştığı için talep edilen ürünleri bünyesindeki makine parkuru ile imalat yapmaktadır. Başlıca imalatını yaptığımız ürünler Bottero markalı 2 adet Jumbo CNC kesim ile başlayarak ısıcam, temperleme, lamine, su jeti işleri ile proje taahhüt odaklı PVC ve alüminyum doğramalardır. Özellikle ısıcam ve cephe camlarında müşteri ve son kullanıcı memnuniyeti ile güvenliği esas alınarak yapılan imalat sürecinde kendi alanında kalitesini ve güvenirliğini ispat etmiş dünya markası ürünler kullanılmaktadır. Doğru Cam’ın imalat politikası gereği üretilen her ürün, olası riskleri ortadan kaldırmak veya en aza indirgemek için mutlaka teknik ve kalite olarak kontrol edilmekte ve sonrasında sevkiyata hazır edilmektedir.

dogru cam 91b

Ürünlerinizin başarısını garantileyecek rekabetçi avantajlarınız nelerdir?

Doğru Cam olarak başarılı olmamızı sağlayan ve garantileyen unsurların başında gelen kurallarımız; üretimin başında olmamız, kalifiyeli personel, teknik ve teknolojik olarak yenilik, kaliteli ürün ısrarı, titizlik ve üretimi takiptir. Amacımız, piyasaya uygun fiyatlı ürün arzından ziyade kaliteli ürün sunmaktır. Bu bağlamda diğer firmalar ile rekabet etmek biraz zorlaşsa da Doğru Cam olarak bizi rahatlatan, güven veren ve büyüten şey şudur: Ürettiğimiz her ürünün arkasında güvenle durma ve sahiplenme, son kullanıcının memnuniyeti ve ödediği bütçenin doğru yerde harcadığından emin olması, yaptığımız işi layığı ile yapmış olmanın verdiği keyif ve takdir edilmek.

Çözüm ortaklarınızı seçerken hangi kriterleri dikkate alıyorsunuz?

Çözüm ortaklarımız, işimizin doğası gereği ticaretimizde önem arz eden olmazsa olmazlarımızdandır. Çünkü, yekpare bir üründen ziyade farklı malzemelerin birleşiminden müteşekkil bir ürünü imal ediyor ve bunu müşterinize veriyorsunuz. O da son kullanıcıya iletiyor. Aslında kullandığınız her bir ürün firmanızın kalitesini yansıtıyor. Müşteri memnuniyeti ve güvenliğini esas alarak ticaret yapıyorsanız ve ürettiğiniz ürünleri güvenerek sahip çıkıyor, garanti veriyorsanız firmanızın kalitesini, müşterinizin özellikle son kullanıcının güvenini etkileyecek bir ürün kullanamazsınız. Dolayısıyla Doğru Cam demek kalite ve güven demektir. Bu iki kavramın arkasında şirketimizin iş politikası ve doğru çözüm ortaklığı bulunmaktadır.

dogru cam 91c

Pandemi dönemindeki çalışmalarınız nelerdir? Pandemi faaliyetlerinizde ne tür değişimlere sebep oldu?

Salgın döneminde her bir firmanın, çalışanın kısaca herkesin etkilendiği gibi firmamızda etkilendi. Ancak bu sıkıntılı geçen dönemde hiçbir çalışanımızı işten çıkartmadık. Belirtilen tedbirler bağlamında işyerimizde önlemlerimizi aldık. Bazı krizler fırsatları da beraberinde getiriyor. Doğru Cam olarak bu krizi de imkânlarımız el verdiği ölçüde fırsata çevirmeye çalıştık. Salgının neler getireceği veya götüreceği meçhuldür. Aldığımız önlemler neticesinde çalışmalarımızı sürdürüyor yeni istihdam alanları yaratmanın izinden gidiyoruz.

İhracat faaliyetleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz?

Doğru Cam olarak daha önceden küçük çaplıda olsa başka firmalar üzerinden ihracat yapmıştık. Bu yeni yerimizde kendi ihracat bölümümüzü açtık, birkaç uluslararası fuara da katıldık. Çok prestijli, ciddi bir reklam potansiyeli olan bazı büyük projelere de tekliflerimiz olmuştu. Ancak salgın hastalık birden başlayınca bu girişimler maalesef yarım kaldı. Şu an pazar ve müşteri araştırmalarımız devam ediyor. Doğru Cam olarak, makine parkurumuzun geniş olması hasebiyle büyük projeleri yapabilecek yeterli üretim ve ihracat kapasitemiz bulunuyor.

2021 yılının ilk yarısını sektörümüz ve firmanız açısından değerlendirir misiniz?

2021 yılının ilk yarısını objektif olarak değerlendirmek gerekirse, malum olduğu üzere salgın hastalık sebebiyle diğer şirketler gibi planladığımız atılımı ve büyümeyi yakalayamadık. Sektörde oluşan daralmanın daha ne kadar süreceği de belirsizliğini korumaktadır. Doğru Cam, ilkesi gereği herhangi bir devlet desteğine ve yardımına başvurumuz olmadı. Şirketimiz kendi öz sermayesi ile yol almakta, büyüyerek ülke ekonomisine katkı sağlamak ve yeni istihdamlar hedeflemektedir.

2022 yılı hedef, plan ve beklentilerinizden bahseder misiniz?

2022, salgın hastalıkların ve diğer birçok bilinmezin yaşanacağı bir yıl olacak. Bu arada, ekonomik ve siyasi birtakım denklem belirsizliği de etken olacak. Belirttiğimiz gibi belirsizlikler içinde yol almak, doğru hedef koymaya çalışmak, kasaptaki ete soğan doğramak gibidir. 2022 yılının nasıl geçeceği ile alakalı bir soruya şimdiden cevap vermek çok zor. Her ne kadar firmalar, şirketler kendi hedeflerini belirtseler de bu ancak bir temenni olacaktır. Ticari açıdan iyi bir yıl olarak geçmesi hepimizin temennisidir. Sağlıklı, sıhhatli ve esenlik ve içinde iyi bir yıl geçirmemiz duası ile.

Değerli vaktinizi ayırdığınız için teşekkür ederiz. Son olarak eklemek istediğiniz bir konu var mıdır?

Win&ARTProje - ALU&Art dergilerine katkılarından ötürü çok teşekkür ederiz.

Doğru Cam will focus on Raising the Bar of Quality with Its Wide Machine Park and Latest Technologies

We interviewed with the Founder of Doğru Cam, during which we discussed the transformations their company had been through since the date of its incorporation, gained information about their pros that increased their competitive powers, and managed to learn the secrets of the sense of quality and trust they had created in the sector.

Powered by OrdaSoft!