Şişecam İtalyan Refrakter Üreticisi Refel’i Satın Alıyor

Bu yatırımla tedarik zincirinin kırılmasına bağlı riskleri bertaraf etmeyi hedefleyen Şişecam, rekabetçi pozisyonunu koruyacak ve müşterilerine global ölçekte hizmet vermeyi sürdürecek.

Dünyada, camın tüm alanlarında faaliyet gösteren tek küresel oyuncu olan Şişecam, cam alanında hayata geçireceği yeni fırın yatırımlarının ve soğuk tamirlerinin küresel ölçekte bozulan tedarik zincirinden etkilenmeden gerçekleşmesini sağlayacak stratejik bir yatırım kararı aldı. İtalyan Refel firmasını satın alarak yeni yatırımlarını hayata geçirirken ihtiyaç duyacağı refrakter tedarik süreçlerinin yönetilmesi konusunda tedarik zincirinin kırılmasına bağlı riskleri bertaraf etmeyi hedefleyen Şişecam, Refel’in mevcut ve muhtemel müşterilerinin yüksek kaliteli AZS refrakter ihtiyaçlarını da yakından takip ederek rekabetçi pozisyonunu koruyacak ve müşterilerine global ölçekte hizmet vermeyi sürdürecek. Şişecam bu yatırımı ile hem Avrupa ve dünya cam piyasasındaki stratejik konumunun daha da güçlenmesini sağlayacak hem de gelişmekte ve büyümekte olan refrakter sektöründe önemli bir oyuncu haline gelecek.

Şişecam Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ahmet KIRMAN, Şişecam’ın Refrakter üretiminde dünyanın önde gelen şirketlerinden Refel S.p.A’yı satın alma kararı ile ilgili olarak şunları söyledi: “Dünya, küresel salgının ortaya çıkmasının ardından hiçbir ülkeyi ya da sektörü dışında bırakmadığı büyük bir değişim sürecine girdi. Koşulların anlık olarak değişebildiği bu yeni dönemde özellikle tedarik zincirindeki kırılmalara bağlı koşullara adaptasyon kabiliyeti artık hepimizin sahip olması gereken en önemli yetkinlikler arasında. Böyle bir atmosferde büyüme yolculuğunu sürdürebilecek olanlar, hedeflerine doğru çıktıkları yolda her şarta uyum için gerekli hazırlığı yapabilmiş şirketler olacak. Bildiğiniz gibi, büyüme yolculuğunu faaliyet gösterdiği temel alanlarda dünyanın en büyük 3 oyuncusu arasında yer alma hedefi ile sürdüren Şişecam, güçlü hedeflerine ulaşmak için stratejik öneme sahip doğru yatırımları hayata geçirmeye devam ediyor. Bu yatırımların planlanan zamana uygun olarak hayata geçebilmesi için kritik malzemelerin temininin garantisi, tedarik zincirinin bozulduğu bu dönemde artık daha da kilit rol oynuyor.”

 

sisecam 75a

Tedarik Risklerini Bertaraf Edecek

Cam fırın yatırımlarının planlara uygun gerçekleşebilmesi için en kritik konulardan birinin refrakter temini risklerini ortadan kaldırmak olduğunu dile getiren Prof. Dr. Ahmet KIRMAN, “Refrakter üreticisi Refel’in satın alınması Şişecam’ın bu yatırımları gerçekleştirirken önüne çıkabilecek tedarik risklerinin bertaraf edilmesini sağlayacak. Şişecam’ın yatırımlarında sürdürülebilirlik yaklaşımı doğrultusunda gerçekleştireceğimiz bu satın alma ayrıca, Avrupa ve dünya cam sektöründeki stratejik konumumuza da güç katacak. Bununla birlikte, Şişecam’ın fırın tasarımlarına kadar uzanan güçlü Ar-Ge ve tasarım kabiliyeti, refrakter alanında da birçok inovatif ürün ve teknolojiyi cam sektörü ile buluşturmamızı sağlayacak. Şişecam, camın gelişimine bu alanda da ortak olarak, dikey entegrasyona yönelik bu son yatırımıyla kendi tedarik süreçlerini yönetirken, cam sektörü için sürdürülebilir değer yarattığı fayda alanını genişletme imkânı bulacak. Satın alma ile her geçen gün gelişmekte ve büyümekte olan bu sektörün en önemli oyuncularından birisi haline gelecek” dedi.

Cam Sektörü İnovatif Ürünlerle Buluşacak

Prof. Dr. Ahmet KIRMAN, Şişecam’ın fırın tasarımlarına kadar uzanan güçlü Ar-Ge ve tasarım kabiliyetinin refrakter alanında da birçok inovatif ürün ve teknolojiyi cam sektörü ile buluşturmasını sağlayacağını dile getirerek, “Şişecam, camın gelişimine bu alanda da ortak olarak, dikey entegrasyona yönelik bu son yatırımıyla kendi tedarik süreçlerini yönetirken, cam sektörü için sürdürülebilir değer yarattığı fayda alanını da genişletme imkânı bulacak” diye konuştu.

Düzcamda Dünyanın En Büyük 5 Üreticisi Arasında

Düzcam, cam ev eşyası, cam ambalaj ve cam elyafı gibi camın tüm temel alanları ile soda ve krom bileşiklerini kapsayan iş kollarında küresel bir oyuncu olan Şişecam, otomotiv, maden, enerji ve geri dönüşüm iş kollarında da öncü rol üstlenmektedir. Dünyada cam ev eşyasında en büyük 2, cam ambalaj ve düzcamda ise en büyük 5 üretici arasında yer alan Şişecam, dünyanın en büyük 3 soda üreticisi arasında olmasının yanı sıra krom kimyasallarında da dünya lideri konumunda bulunuyor.  4 kıtada 14 ülkeye yayılan üretim faaliyetleri gerçekleştiren Şişecam, ürünlerini 150 ülkede müşterileri ile buluşturuyor.

Çeşitli Refrakter Ürünlerini Kendi Markası Altında Üretiyor

Döküm refrakter malzemeleri üreticisi Refel, 1986 yılından bu yana Kuzey İtalya’da faaliyet gösteriyor. REFEL, 2017’den bu yana bağımsız bir endüstriyel holding ve özel yatırım şirketi olan LIVIA Group’un bir parçası konumunda bulunuyordu. Tamamen bilgisayar tarafından kontrol edilen otomatik üretim kabiliyetlerine sahip olan Refel, kendi markası altında farklı cam fırını türlerinde kullanılmak üzere çok çeşitli refrakter ürünlerinin üretimini ve satışını gerçekleştiriyor. Üretimde çevresel etkileri dikkate alan şirket, bu yönüyle de Şişecam’ın çevreyi en büyük öncelikleri arasına alan sürdürülebilirlik odaklı politikaları ile uyum gösteriyor.

sisecam 75b

Gelişmiş Ar - Ge Kabiliyeti

Refel aynı zamanda refrakter ürün geliştirme konusundaki Ar- Ge kabiliyeti ile de tanınıyor. Halihazırda üretim sonrası refrakter malzeme kontrolü, refrakter testleri, yüksek çözünürlük analizi için elektron mikroskop taraması ve cam bozulma analizi yapma imkânı tanıyan gelişmiş bir laboratuvarı bulunuyor. Yüksek kaliteli fused-cast (eritmeli dökülmüş) refrakter üretimi ile öne çıkan Refel, yılda 6 bin tondan fazla üretim yapıyor. Bu üretim kapasitesi ile Refel, Çinli üreticiler hariç cam üretim tesislerindeki fırınlarda kullanılan global AZS refrakter kapasitesinin yüzde 20’ye yakınını elinde bulunduruyor.

İnovatif Çözümlerle Hayata Değer Katıyor

Prof. Dr. Ahmet KIRMAN, Refel’in Ar- Ge kabiliyetlerinin Şişecam’ın gelişmiş Ar-Ge kültürü ile uyumlu olduğunu belirterek şunları söyledi: “Şişecam, Ar-Ge yetkinlik ve faaliyetlerini yüksek nitelikli işgücüyle hızla üretime aktarabilen bir kuruluş. Şişecam’ın inovasyon kültürü, gelişmiş üretim kapasitesi ve kurumsal Ar-Ge tecrübesi yarım asra yakın bir geçmişe sahip. 86 yıldır, sektöre inovatif çözümler ve uygulamalar getirerek hayata değer katıyoruz. Şişecam Bilim ve Teknoloji Merkezi dünya cam sektörünün lider Ar-Ge merkezleri arasında bulunuyor. Sadece ürün tasarımı değil, fırın tasarımları da gerçekleştiren Şişecam’ın gelişmiş Ar-Ge kabiliyeti Refel’in bu alandaki gelişimine de katkı sunacaktır.”

Türkiye’nin Teknoloji Geliştirme Kabiliyetinin Temsilcisi

İtalya’nın en büyük Türk yatırımcıları arasında yer alan Şişecam’ın 16 yıllık yatırım geçmişine sahip olduğu ülkeye özel bir önem verdiğini aktaran Prof. Dr. Ahmet KIRMAN, “İtalya, 60 milyonu aşkın nüfusu, 2 trilyon dolara ulaşan ekonomisi ve köklü sanayi geçmişiyle Şişecam için gerek yatırımları gerekse ticari faaliyetleri açısından stratejik öneme sahip. İtalya’daki üretim faaliyetlerini bugün 3 farklı alanda sürdüren Şişecam ülkede 400 bin tonun üzerinde düzcam, 4 milyon metrekare kaplamalı cam, 8 milyon metrekare lamine cam, 8 bin 800 ton krom bileşikleri üretimi gerçekleştiriyor. Şişecam, geniş küresel ayak izi ile faaliyet gösterdiği ülkelerde Türkiye’nin teknoloji geliştirme ve üretim kabiliyetlerinin güçlü bir temsilcisi olmaya gururla devam ediyor” ifadelerini kullandı.

2021’de Türkiye’ye 6.5 Milyar TL’lik Yeni Yatırım Açıkladı

1935 yılında Türk cam sanayiinin temellerini atmak üzere kurulan Şişecam, Türkiye’de de değer katan yatırımlarıyla büyüyor. 2021 yılında Türkiye’nin ve lokomotif sektörlerinin büyümesine katkı sunacak güçlü yatırım hamleleri yapan kuruluş, geçtiğimiz yıl mimari camlar ve otocama yönelik 5,2 milyar TL (344 milyon Euro) yatırımla 2 yeni float hattı için düğmeye basacağı müjdesi vermiş, Eskişehir’de cam ambalaj alanında yeni bir tesis yatırımı yapacağını da duyurmuştu. Şişecam’ın 2021 yılında Türkiye’ye yönelik açıkladığı yeni yatırım planlarının toplam tutarı 6,5 milyar TL’yi (428 milyon Euro) aştı.

Küresel salgının tüm dünyada yarattığı belirsizlik ortamında da Türkiye’nin cam talebini karşılama ve ekonomisi için değer yaratma önceliğini sürdüren Şişecam, var olan tesislerini en son teknolojilere göre güncelleme yatırımlarına aralıksız devam ederken, tüm paydaşlarına değer katacak yeni yatırım planlarını da peş peşe açıklamıştı. Tedarik zincirinin küresel ölçekte bozulduğu mevcut ortamda iç pazarda oluşan talebi önceliklendiren Şişecam, tesislerinin gelişen teknoloji ile uyumlandırılması ve soğuk tamir süreçleri için de yıllık ortalama 1 milyar TL yatırım yapıyor.

Şişecam is on the Verge of acquiring Refel, an Italian Refractor Producer

Aiming to eliminate the risks that may arise from the breakdown of the supply chain with this acquisition, Şişecam will thereby maintain its competitive position, and keep on serving its customers on a global scale.

Powered by OrdaSoft!