ticaretbakanligi“Yıl Sonu Hedefi 255 Milyar Dolar”

2024 İhracat Vizyonu ve Yeni Fırsatlar Panel’inde konuşan T.C. Ticaret Bakanlığı Bakan Yardımcısı Ö. Volkan AĞAR, 2002 yılından sonra ihracatta müthiş bir atılım olduğunu belirterek, ihracatın dün olduğu gibi bugün de Türkiye’nin en önemli kalemi olduğunu belirtti.

 

 

 

yil sonu w104

T.C. Ticaret Bakanlığı Bakan Yardımcısı Ö. Volkan AĞAR, “Türkiye 1973 yılında yılda 1 milyar dolar, 1987 yılında ayda 1 milyar dolar ihracat yapan bir ülkeyken; bugünlerde artık günde 1,5 milyar dolar ihracat yapan çok büyük bir ekonomi haline geldi. Dolayısıyla, 2024 yılı için de bundan sonrası için de ihracat, bundan öncesinde olduğu gibi Türkiye’nin en önemli kalemlerinden birisini oluşturmaya devam edecek,” dedi.

Yıl Sonu Hedefi 255 Milyar Dolar

AĞAR dünyanın zorlu bir süreçten geçtiğini, Avrupa’da daralan talep ve resesyon beklentisinin ihracat üzerinde bir gri alan oluşturduğunu kaydederek, “Genel olarak dünyadaki ticaret hacmindeki aşağı doğru büyüme oranı revizeleri, bir gri alan oluşturuyor. Ancak Türkiye her zaman bu tür gri alanlardan güçlenerek ve fırsat yaratarak çıkmış bir ülke. Bu anlamda bizler dünya konjonktürünü de dünya ekonomisini de yakından takip ederek, katma değerli, inovasyona ve Ar-Ge’ye dayalı ürün ve pazar çeşitlendirmesiyle bu büyümeyi 2024 yılında da sürdüreceğiz,” şeklinde konuştu.

Depremi Yaşayan İllerde İhracat Kaybı 6 Milyar Dolar

Geçtiğimiz yıl 254,2 milyar dolar olan ihracat rakamımızın bu sene sonunda 255 milyar dolar olmasının hedeflendiğini ifade eden AĞAR, “Dünyada yaşanan tüm bu olumsuzluklara rağmen Türkiye, ihracatta bir geriye gidiş yaşamadı. Ayrıca Türkiye’nin 11 ilini kapsayan, dünyada bin yılda bir yaşanan çok büyük bir afet yaşadık. 10 milyonu aşkın insanımızı ve 11 vilayetimizi çok ciddi etkiledi. Bu iller Türkiye’nin tekstil, kimya, tarımsal gıda ürünleri sanayisinin olduğu çok büyük ihracatlar yapan illerimizdi. Bu illerimizde Şubat ile Eylül arasındaki ihracat kaybının 6 milyar dolar olduğunu tespit ettik,” dedi.

Dış Ticaret İstatistikleri Faaliyet Bazlı Açıklanacak

Sözlerine Konya’ya parantez açarak devam eden AĞAR, “2022 yılında 3,3 milyar dolar ihracat hacmine ulaşan Konya’nın 2023 yılında 2,4 milyar dolarlık ihracatı var. Ancak Konya çok önemli dış ticaret fazlası veren bir şehir. Bu noktada Konya’da ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 230’lar civarında. Diğer şehirler de dış ticaret fazlası vermeli ve Türkiye de dış ticaret fazlası veren bir ülke haline gelmeli. Konya’da 2002 yılında 519 tane ihracatçı firma varken, bugün bu sayı 3 bin 609’a yükseldi. 125 ülkeye ihracat yaparken, bugün 185 ülkeye ihracat yapar hale geldi. Dolayısıyla bu yönde Konya ilimize tebriklerimizi sunuyoruz,” dedi.

1 Ocak 2024 tarihinden itibaren dış ticaret istatistiklerinin faaliyet bazlı da açıklanmaya başlanacağını müjdeleyen AĞAR, Konya’daki tesislerin 3,3 milyar dolarlık ihracatı olduğunun, ancak faaliyet bazlı olarak ölçümlendiğinde 3,9 milyar doları bulduğunun örneğini de verdi.

2028 Yılı İhracat Hedefi 375,4 Milyar Dolar

Türkiye’nin aynı zamanda önemli bir hizmet ihracatçısı olduğunu hatırlatarak konuşmasına devam eden AĞAR, 2022 yılında 89 milyar dolarlık hizmet ihracatıyla ülkemize 345 milyar dolarlık döviz geldiğini ve 49,6 milyar dolarlık ihracat fazlası verildiğini belirtti ve sözlerini sürdürdü;

“Geçen ay orta vadeli program hedefleri açıklandı. Bu noktada Türkiye 2023’te 255 milyar dolar, 2024’te 267 milyar dolar, 2026 yılında ise 302,2 milyar dolarlık ihracat hedefi ortaya koydu. 2028 yılında 375,4 milyar dolarlık mal ihracatı hedefimiz var. Hizmet ihracatımız için de 2028 yılında 200 milyar dolarlık hedefimiz olacak inşallah. Ülkemizin dünya ticaretinden aldığı pay yüzde 1,03. Biz bu payı 2028 yılında yüzde 1,3’e yükseltmeyi, Kobilerin ihracattaki payını yüzde 32’ye yükseltmeyi hedefliyoruz. Öte yandan e-ihracatla ilgili çok özel çalışmalarımız var. İnşallah önümüzdeki yıl içerisinde milli bir e-ihracat platformunu hayata geçireceğiz. E-ihracatın toplam ihracat içindeki yüzde 1,5 olan payını 2028 yılı içinde yüzde 10’a yükseltmek istiyoruz. Orta ölçekli ürün ihracatı payını ise yüzde 50’ye yükseltmek istiyoruz. Türkiye, ihracatının üçte ikisini çok yakın coğrafyasına yapıyor. Şu anda belirlediğimiz uzak ülkeler stratejisiyle 18 uzak ülkeye ve bu çerçevede hem uzak ülkeler hem de İslam Ülkeleri İşbirliği Teşkilatı üyesi 57 ülkeye yönelik özel çalışmalarımız var.”

2024 İçin Son Derece Umutluyuz

İhracatçıların bilgilendirilmesi amacıyla daha önce faaliyete geçirilen kolay ihracat platformunu şimdi e-ihracat için de yaptıklarını belirten Sayın AĞAR, “Bu noktada çok önemli bilgiler sunan yapay zeka algoritmalarıyla ihracatçılarımızın hizmetine sunulan bir platformu da hayata geçireceğiz. 2024 için beklentilerimiz son derece umutlu. Hangi ülkelere hangi ürünlerle gideceğimizi biliyoruz. Dünyadaki bu olumsuz konjonktüre rağmen 2024, 2023’ten daha iyi olacak,” şeklinde konuştu.

Finansmana Erişim Arttı

İhracatçının finansmana erişiminin arttığına işaret eden Volkan AĞAR sözlerine, “İhracatçının en büyük arzusu finansman. Ancak enflasyonun artış hızı düşüyor. İnşallah önümüzdeki yıllarda enflasyonda ciddi düşüşlere şahitlik edeceğiz. Bu politikalar izlenirken T.C Merkez Bankası tarafından politika faiz oranı sürekli olarak güncellenerek yükseltildi. Haziran öncesi dönemde politika faiz oranının düşük olması hasebiyle bankalar kredi verme noktasında gönülsüz davrandı. Haziran dönemi sonrasında politika faiz oranlarının yükseltilmesiyle birlikte ihracatçıların finansmana erişimi, bankalar tarafından kredi musluklarının biraz daha açılmasıyla fazlalaştı. Ancak bu defa da şöyle bir serzeniş oluşmaya başladı; yüksek faiz oranları! Bu noktada da Bakanlığımız, Hazine ve Maliye Bakanlığımız ve Merkez Bankası, kafa kafaya verip ihracatçının yüksek faiz noktasındaki şikayetini nasıl bertaraf edebiliriz diye çalışmalar yaptık. T.C Merkez Bankası kaynaklı kredilerde yüzde 31’ler seviyesinde finansmana ulaşabiliyor. Burada Eximbank, ihracatçımızın en büyük destekçisi. Türkiye’deki ihracat kredilerinin yarıya yakını Eximbank tarafından ihracatçılarımızla buluşuyor. 41 milyar dolar kredi hacmine ulaşacak Eximbank. Şu anda 29,7 milyar dolar. Geçen sene 45 milyar dolardı. Eximbank’ın geçtiğimiz aylarda öz sermayesine 6,8 milyar TL’lik ilave sermaye sağlandı. Bu da ekstra kredi yaratma maliyeti verdi. Dolayısıyla Eximbank çok önemli çalışmalara imza atıyor. İkinci bir konu; kredi var ama ihracatçının kredi alacak teminatı yok. Bu noktada nasıl bir kefalet kuruluşu kurulabilir diye iki yıl önce kafa yormaya başlamıştık. Ve geçtiğimiz günlerde ikinci yaşını dolduran İge A.Ş. bu konudaki eksikliği büyük ölçüde giderdi. Artık ihracatçının sadece ihracata hizmet eden bir kefalet kurumu var. İhracatçı birlikleri ve Türkiye İhracatçılar Meclisi’yle birlikte bu gücü sağlıyor ve öz sermayesi çok güçlü. 150 milyar TL’lik kefalet yaratma potansiyeli olan bir kuruluş. İge A.Ş. iki yılda çok büyük yol aldı. 2023’te 40 milyar TL’yi aşkın kefalet sağladı. Çok ciddi bir bilgi işlem altyapısıyla 10 bini aşkın firmaya kefalet sağladı. Dolayısıyla hem kredi hem kefalet ayağı şu an sinerji içerisinde işliyor. Ayrıca Kobi’lerin kredi limitleri artırıldı,” şeklinde devam etti.

yil sonu w104b

Powered by OrdaSoft!