ticaretbakanligi“17 Bin Firmanın Destekçisiyiz”

2024 İhracat Vizyonu ve Yeni Fırsatlar Paneli’nde söz alan T.C. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Mehmet Ali KILIÇKAYA, Türk ihraç ürünlerinin promosyon ve tanıtımından sorumlu olduklarını söyleyerek, mevzuatın yönetilmesinin de görevleri arasında bulunduğunu kaydetti.

 

 

 

degerlendirme3 win104

Kolay ihracat platformunun ihracatçının karşısına yapay zeka destekli harita çıkardığını, böylece hedef pazarlar ve müşterilerin görülebildiğini vurgulayan KILIÇKAYA, ihracat destek ofislerinin ise odalar ve borsalarla beraber yürütüldüğünü, bilgilerin ihracatçılara sunulduğunu belirtti. Ayrıca dış ticaret seminerlerinin de her ilde yürütüldüğünü, yılda en az 20 bin ihracatçı ve gönüllünün bu eğitimlerden faydalandığını vurguladı. Tüm imkânların seferber edilerek firmaları doğru yönlendirme ve bilgilendirmeye çalıştıklarını söyleyen KILIÇKAYA, tüm bunların ötesinde, ihracatçıya nakit hibe destekleri de olduğunu belirtti.

17 Bin Firmaya Verilen Yıllık Desteğin Ayrıntıları

Konuşmasında 17 bin firmaya verdikleri yıllık desteğin ayrıntılarını paylaşan KILIÇKAYA, "Yeni nesil desteklerle geçen yıl ihracatçının karşısına çıktık ve bu yıl çok yoğun kullanmaya başladık. Adım adım ihracat kapsamında destekleri sunuyoruz ve adım adım şirket öncelikle markasını tescil ettiriyor, ona destek oluyoruz; pazara giriş belgeleri sırasında destekliyoruz; sağlık sektöründe özellikle ruhsatlandırma klinik çalışmaları mevzuata aldık, böylelikle hazırlık aşamasını destekledik; ardından pazar araştırması aşamasında devreye giriyoruz. Fuar, konaklama desteği veriyoruz. Bu alanda yılda 1500'ün üzerinde destek veriyoruz. İhracatçı birlikleriyle bu destekleri sahada uyguluyoruz. Sonraki adım, yurtdışında şirket-marka satın almak. Hukuki ve mali danışmanlık giderlerini destekliyor, alım gerçekleşirse kredi faizine de destek veriyoruz. Bir sonraki adım da küresel tedarik zinciri yetkinlik desteği. Sonraki adım pazarda kalıcı hale gelmek için ofis-mağaza açılmalara destek veriyoruz. Her ülkede en az 4 yıl bu destekleri kullandırıyoruz. Tanıtım desteği de veriliyor elbette. Marka tescili de oldukça önemli. Eximbank ile birlikte SİR desteğimiz var. Eximbank'ın alıcı kredilerinde OECD ülkeleri arasındaki en düşük faiz oranı ile mevcut faiz oranı arasındaki farkı biz bakanlık olarak destekliyoruz. Diğer Eximbank ile destek paketimiz, sigorta tanzim desteği. Tasarım ürün geliştirme desteğimiz de bulunuyor. Bu bir merdiven; en tepesinde marka ve Turquality programımız var. Adım adım firmaları bu tarafa yönlendirmeye çalışıyoruz. Marka ve Turquality ile belli bir kurumsal yapıya ve olgunluğa kavuşmuş firmaları destekliyoruz. 300 tane firma var; bu firmaları da dünyanın en önde gelen firmaları arasına sokmayı hedefliyoruz," şeklinde konuştu.

“Destek Paketi, 20 Milyar Liraya Çıkarılacak”

Geçen yıl bir açılım daha yaptıklarını ve Kobi'ler uygun bir danışman firma ile çalışırlarsa bu alanı da kolaylaştırdıklarını belirten Mehmet Ali KILIÇKAYA, ihracatçılar konsorsiyum kurmak isterlerse de güçlü bir destek verdiklerini, tüm bunların bireysel destekler olduğunu, işbirlikleri marifetiyle de URGE gibi desteklerde bulunduklarını kaydetti. E-ihracat paketi ile de spesifik olarak dijital pazarlama, sipariş karşılama, lojistik, teslimat süreçlerinin desteklendiğini ifade eden KILIÇKAYA, bunlara ilişkin kapsamlı şekilde hazırlanan rehberlerin de bulunduğunu vurguladı.

Son olarak tüm bu adımları prefinansman ile geliştirmek istediklerini söyleyen Mehmet Ali KILIÇKAYA, finansman sıkıntısı çeken firmalara yönelik destekle finansmanı birleştiren uygulamayı, İge ve Eximbank'ın sayesinde hayata geçirdiklerini belirtti. Destek paketi miktarının bu yıl 10 milyar lira iken önümüzdeki yıl 20 milyar liraya çıkacağını; bu yıl 17 bin civarında firmanın bu desteklerden yararlandığını belirtti.

degerlendirme3 win104b

Powered by OrdaSoft!