Ercan BEKEN: “Dünya Devi Veka, Pandemide de Üretimini Sürdürdü”

Profil sistemlerinde dünya devi Veka’nın Türkiye Genel Koordinatörü Ercan BEKEN ile firmanın, 1950’li yıllarda küçük bir panjur atölyesi olarak başlayan global yolculuğunda ulaştığı son noktayı, Türkiye’deki faaliyetlerinde yaşanan gelişmeleri ve pandeminin etkileri üzerine bir röportaj gerçekleştirdik.

 

veka 1a

Röportajımıza başlarken bize kendinizden ve sektöre verdiğiniz hizmetlerden bahsedebilir misiniz?

1973, Almanya doğumluyum. Gurbetçi bir ailenin çocuğuyum. 1987 yılında Türkiye’ye kesin dönüş yaptım. Burada Özel Ortadoğu Lisesi’ni bitirdikten sonra, İstanbul Üniversitesi’nde Alman Dili ve Edebiyatı bölümünü tamamladım. Üniversiteyi bitirir bitirmez, 1996’da yedek subay olarak askere gittim. Askerden sonra ilk iş deneyimimi, Dardanel Dış Ticaret’te yaptım. Niyazi ÖNEN’in yanında çalıştım. Sonrasında SK Sakustik’de çalıştım. 2000 yılı ocak ayında Veka’da Bölge Sorumlusu olarak görev aldım ve Türkiye Genel Koordinatörü olarak devam ettim. 20 yıldır Veka’dayım.

Veka’nın sektördeki yolculuğu, faaliyet alanları hakkında bilgi verebilir misiniz?

Veka, 1950’li yıllarda bir küçük panjur atölyesi olarak kuruldu. Daha sonra profil üretimine geçti. Zamanla devasa global bir firma haline dönüştü. Veka’nın ana ve en büyük fabrikası Almanya’da yer alıyor. Almanya’daki son yatırımlarla 350 bin metrekarelik kapalı alanda üretim yapılıyor. Fabrikanın 150 bin metrekare de açık alanı bulunuyor. Bu metrekarelerle devasa bir fabrikaya sahip diyebiliriz. Fabrikanın mikser, karıştırma kapasitesi de Avrupa’nın en büyük kapasitesi. Şu an 3 bine yakın çalışanı bulunuyor. Dünya çapında ise 6 bine yakın istihdam yaratıyor. Almanya’daki fabrikanın günlük üretim kapasitesi çok yüksek. Bir günde ürettiği profilleri peş peşe sıralarsak, 500 kilometre yol yapıyor. Sadece Almanya’da stoğu 35 bin ton. Almanya’dan ihracat yapılan bölge sayısı da oldukça fazla. Almanya dışında İngiltere, Fransa, İspanya, Polonya, Rusya’da üretim gerçekleştiriyor. Ayrıca Amerika’da 2 olmak üzere Kanada, Brezilya, Şili ve Arjantin’de ve Asya kıtasında Çin’de üretim tesisleri bulunuyor. Bunun dışında dünyanın dört bir yanında yer alan ülke temsilcilikleri, irtibat ofisleri, depoları aracılığıyla üretimini tüm dünyada yaygınlaştırıyor.

Ayrıca yaklaşık 4 yıl önce satın aldığı Gealan’ın da üretim tesisleri bulunuyor. Şu an 140’a yakın ülkede faaliyet gösteriyor. Ciddi rakamlarda profil satışı yapıyor. Veka; PVC kapı, pencere sektörünün ciro, tonaj ve tesisleşme olarak dünyanın en büyük firması. Gealan’ı da satın alarak, 1 milyar 300 milyon euro civarında bir ciroya ulaştı. Veka’nın dünyadaki cirosunun yaklaşık yüzde 20’sini Almanya’daki fabrika yapıyor.

Veka Türkiye’deki faaliyetlerini nasıl konumlandırıyor? Faaliyetlerinizi nasıl sürdürüyorsunuz?

Veka, Türkiye’deki faaliyetlerini irtibat ofisi olarak sürdürüyor. Bir depomuz bulunmuyor. Tüm bayilerimiz doğrudan ithalatçı konumunda. Biz de buradan yola çıkarak prestij sahibi bir lokasyonda ofisimiz olsun istedik. Cevizli’deki Dap Plaza Kuleleri’ni tercih ettik. Almanya- Türkiye ile bayi ilişkilerimizi ofisimizden koordine ediyoruz.

veka 1b

Pandemi süreci faaliyetlerinizi nasıl etkiledi?

Pandeminin en kritik dönemlerinde bile en az etkilenen firmalardan biriyiz. Bunu sadece Veka Türkiye olarak değil, global açıdan söylüyorum. Biz mart ayında, bir önceki seneye nazaran yüzde 45’lik bir kayıp yaşadık. Nisanda bu oran yüzde 35’ler civarında oldu. Mayıs’ta da yüzde 20’ye indi. Yani kaybımız 3 ayda oldu. Sonrasında haziran, temmuz, ağustos, eylüldeki atılımlar ve piyasanın açılmasıyla eylül sonu itibariyle totalde bir önceki seneye göre, yüzde 10 kayıp yaşadık. Bunu da bu kadar iyi telafi edebilmemizin sebebi, pandeminin başladığı ilk 3 ayda yapılamayan işleri sonraki haziran, temmuz, ağustos ve eylül ayında yapılacağını, bu aylarda ciddi bir yoğunluk olacağını öngörmemiz oldu. Biz üretime hiç ara vermeden yüzde 60-70 oranında devam ettik. Firmaların sevkiyat yapamadığı dönemlerde biz çok hızlı bir şekilde ürünleri gönderebildik. Bugün sektörde sevkiyatlarda ciddi sıkıntılar yaşandığını duyuyoruz. Birden bire patlayan bu talebe hazırlıksız yakalanılmış gibi görünüyor. Ama biz hazırlık yaptığımız için kaybı minimize edebildik. Çünkü çok hızlı sevkiyat yapabildik. O dönemde sevkiyat yapamayan firmaların bu yöndeki ihtiyaçlarına çözüm ürettik. Dolayısıyla çok ciddi bir kayıp yaşamadık. Tolere edilebilir boyutlar içerisindeyiz. Veka’da ne kısa çalışma ödeneği kullanıldı ne maaş kesintisine gidildi. Aynen hiç bir şey olmamış gibi devam ettik. Pandemi ile birlikte home ofis çalışma dönemlerimiz oldu. Ama ekonomik anlamda kimseyi etkileyecek hiçbir şey olmadı.

Sektörde “İthal ise pahalıdır” gibi bir anlayışın hâkim olduğu konuşuluyor. Sizce bu doğru mu?

Öyle bahsedildiği gibi, yerli profil ile ithal profil arasında devasa miktar farklılıkları yok. Bir pencere sac, aksesuar, cam, conta, işçilik ve montaj unsurlarından oluşuyor. Üreticiler, pencereyi oluşturan tüm unsurları hemen hemen aynı fiyatlara alıyor. Tek fark var, o da profil. İthal profiller, yerli profillerden biraz daha pahalı evet ama fark en fazla yüzde 15-20 arasında değişiyor. Aradaki fark, teknolojik üstünlük ve yüksek malzeme kalitesini de pek tabi beraberinde getiriyor.

Kentsel dönüşümün geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Kentsel dönüşüme yönelik faaliyetlerin artacağını düşünüyorum. İzmir depremi, bir kez daha depreme hazırlıklı olmadığımızı gösterdi. O yüzden kentsel dönüşüme gerekli önemin verilmesi gerektiğine inanıyorum. Ama bu seferki rantsal değil, hakiki kentsel dönüşüm olmalı. O zaman da yeniden piyasa canlanacak, iş yapılacak.

Pandemi süreci, bizi nereye götürecek?

Pandemi ile ilgili sıkıntılar devam ediyor. Bu işin şakası yok. Önemleri alırken çalışmayı da sürdürmeliyiz. Sabırlı olmamız lazım. Pandemiden sonra ekonominin çok daha hızlı bir ivmeyle devam edeceğini düşünüyorum. 

Değerli vaktinizi ayırdığınız için teşekkür ederiz. Son olarak eklemek istediğiniz bir konu var mı?

Ziyaretiniz ve destekleriniz için Win&ARTProje - ALU&Art Dergileri ekibine teşekkür eder, herkese sağlıklı günler dilerim.

Ercan BEKEN: “World’s Giant Veka Continued Production Even in the pandemic”

We interviewed with Ercan BEKEN, Turkish General Coordinator of Veka, the world’s giant in the profile systems, mentioning of the current spot the company has reached in its global journey commenced in 1950’s from a small shutter workshop, developments happening in its operations in Turkey, and impacts of the pandemic thereon.

veka 1c

Powered by OrdaSoft!