Özçelik Makine 2. Kuşağın Liderliğinde, Global Bir Dünya Şirketi Olmayı Hedefliyor

Özçelik Genel Müdürü Hasan ÖZÇELİK ile 41 yıldır kaliteli üretim ve güvenilir firma ilkesinden ödün vermeden sürdürdükleri faaliyetleri hakkında bilgiler aldığımız, global marka olma yolunda belirledikleri yol haritasının detaylarını ve yeni proje hedeflerini konuştuğumuz bir röportaj gerçekleştirdik.

 

 

 

ozcelik mak 91a

Firmanızın kuruluşu hakkında bilgi verir misiniz?

Özçelik Makine A.Ş. bu sene 41. kuruluş yılını kutluyor. 1980 yılında, kendi şirketimi kurarak, 25 metrekarelik bir atölyede ilk makinemi ürettim. O dönemlerde hem makine sektöründe hem de diğer birçok sektörde ithal ikamesi yaygındı. Piyasada çeşit azdı ve yerli üretim hemen-hemen hiç yoktu. Ben de bu alanda yatırım yapmaya karar verdim ve o yıllarda Türkiye’de üretilmeyen alüminyum işleme makinesini üreterek, sanayicilik serüvenimi başlatmış oldum.

Özçelik Makine’yi kurduğum ilk günlerde bir ilke kararı almıştım; şartlar ve imkanlar ne olursa olsun, her zaman kaliteli üretim yapacaktık ve güvenilir firma olacaktık. 41 yıldır bu ilkelerimden taviz vermeden, kaliteli makineler üretmeye devam ediyoruz. Tam bu noktada belirtmek isterim ki, 41 yıllık bir şirket olarak bünyemizde 35 yıl – 30 yıl – 20 yıl gibi kıdemlere sahip çok sayıda çalışanımız yer alıyor. Çalışan bağlılığı ve kıdem süresi yüksek bir şirketiz. Yetenekli ve tecrübeli çalışanlarımızın, kaliteli üretimimizde etkisi çok büyük.

ozcelik mak 91a

Ürün çeşitleriniz nelerdir?

Sektörümüzde, müşterilerine tek marka çatısı altında “Komple Sistem Çözümü” sunabilen tek firmayız. Portatif makinelerden, 5 eksen CNC merkezlerine, taşıma arabalarından, kesim optimizasyon yazılımına kadar geniş bir yelpazede Oz Machine markamız ile komple sistem çözümleri sunuyoruz. İster alüminyum ister PVC işleme alanında olsun, atölyelerin ihtiyaç duydukları tüm makineleri temin edebiliyoruz.

Ürün çeşitliliğimizi kategori başlıkları altında sıralayacak olursak; CNC İşleme Merkezleri, CNC Kesim Merkezleri, Otomatik PVC Kaynak ve Temizleme Hattı, Kesim Makineleri, Kopya Freze, Orta Kayıt Alıştırma, Köşe Pres, Köşe Kaynak, Köşe Temizleme Makineleri ve Tamamlayıcı ürünlerden oluşan bir ürün gamına sahibiz.

Üretim altyapınız, teknolojiniz ve kapasiteniz konusunda bilgilendirir misiniz?

Şu an faaliyetlerimize devam ettiğimiz, 20.000 metrekare kapalı alana sahip olan fabrikamız; sektördeki tek entegre üretim tesisidir. Fabrikamızda sadece montaj faaliyeti yapılmıyor. Her biri bir fabrika özelliğine sahip olan; Talaşlı İmalat, Demirhane, Dökümhane, Boyahane, Kalıphane, Motor üretim ve Montaj alanları ile tam entegre üretim yapıyoruz. Bu sayede makine üretimindeki tüm süreçleri ve kullanılan tüm malzemeleri kontrol edebiliyoruz. Tüm dünyada bilinen Özçelik Kalitesinin arkasındaki güç de burada yatıyor. Tam entegre tesisimizde müşterilerimize kişileştirilmiş çözümler de sunabiliyoruz. Müşterin ihtiyacına özel olarak dizayn ettiğimiz makine için gerekli olan parça ve ekipmanları, dışarıya bağımlı kalmadan hızlıca üretebiliyoruz.

Ürünleriniz neden tercih ediliyor? Kalite standartlarınız nelerdir?

Özçelik kalitesi tüm dünyaca biliniyor. Müşterilerimiz ürünlerimizi kaliteli olduğu için tercih ediyor. Bunu sadece biz söylemiyoruz, müşterilerimiz de aynı şeyi söylüyor. Her yıl düzenli olarak yurtiçi ve yurtdışı müşterilerimize yönelik olarak Marka Algı Anketi yaptırıyoruz. 2021 yılı nisan ayı içerisinde yapılan son anketin sonuçlarına göre; müşterilerimiz makinelerimizi kaliteli ve güvenilir buldukları için tercih ediyor. Başta CE ve ISO 9001 olmak üzere hem Türkiye’de hem de ihracat yaptığımız ülkelerde geçerli olan sertifikalara sahibiz.

ozcelik mak 91b

Ürünleriniz nerelere ulaşıyor? İhracatınız var mı?

İlk ihracatımızı yaptığımız 90’lı yıllardan bugüne 6 kıtada binlerce müşteriye ulaştık. Şu an 44 farklı ülkede aktif olarak çalıştığımız 60’a yakın bayimiz var. Bu bayiler aracılığı ile 100’e yakın ülkeye düzenli ihracat yapıyoruz.  Hem Türkiye’de hem yurtdışında çok uzun yıllardır birlikte çalıştığımız bayilerimiz var. Hatta birçok bayimizde 2. kuşaklar görev almaya başladı ve onlarla da iş ortaklığımızı başarılı bir şekilde devam ettiriyoruz.

Yılın geride kalan bölümünü iç pazar ve yurtdışı satışınız açısından değerlendirir misiniz?

2021 yılı çok başarılı geçiyor. Ekim ayı sonu itibari ile hem yurtiçi hem yurtdışı pazarlarda, 2021 yılı hedeflerimizi büyük oranda yakalamış olacağız. Özellikle CNC makinelerimize dünyanın her yerinden artan bir talep var. Hindistan’dan, İspanya’dan, Rusya’dan hatta Amerika’dan müşterilerimiz sipariş verecekleri CNC makineleri hakkında görüşmek için fabrikamıza geliyor. Bu yıl yeni makine geliştirme açısından da çok başarılı olduğumuz bir dönem oldu. Şu an üzerinde çalıştığımız ve yıl bitmeden tamamlayacağımız CNC Makine Projesi de yine sektörde bir ilk olacak.

ozcelik mak 91c

Değerli vaktinizi ayırdığınız için teşekkür ederiz. Son olarak eklemek istediğiniz bir konu var mıdır?

41 yıl önce makine üretimine başladığımda, bir hayalim ve hedefim vardı. Kaliteli makineler üretmek hayalimdi ve bunu tüm dünyaya ulaştırmak hedefimdi. Bugün geldiğimiz noktada Özçelik Makine, dünya çapında talep gören, kaliteli makineler üreten güçlü bir sanayi kuruluşu oldu. Ürettiğimiz makineler, Kanada’dan Almanya’ya, Kore’den Brezilya’ya kadar onlarca ülkede satılıyor. Ben hayalimi ve hedefimi gerçekleştirdim. Ama Özçelik Makine’nin önünde yeni hayaller ve hedefler var.

Özçelik Makine 2. kuşağın liderliğinde, global bir dünya şirketi olmak için kendine yeni yol haritası hazırlıyor.  Bu yol haritasının içinde yeni bir fabrika yatırımı da var, yurt dışında hedef pazarlarda şirket kurmak ve sektörümüzden yabancı bir markayı satın almak da var. Tüm bunlar orta ve uzun vadeli planlar ile aşama aşama gerçekleştirilecek. Win&ARTProje - ALU&Art dergilerine çok teşekkür ederiz.

Özçelik Makine aims to become a Global World Company under the Leadership of 2. Generation

We interviewed with General Manager of Özçelik, Hasan ÖZÇELİK, on the details of their roadmap toward becoming a global brand, as well as their new project goals, while gaining information regarding the activities they had been carrying out for 41 years without compromising from their corporate principle of quality production, and reliable company.

Powered by OrdaSoft!