dost camDost Cam Uzun Vadeli Hedeflerine Doğru Hızla İlerliyor

48 yıldır cam dünyasında faaliyet gösteren Dost Cam’ın Yönetim Kurulu Üyesi Çağdaş ÖZDEMİR ile firmanın kuruluşundan bu güne kaydettiği ilerlemeyi tüm yönleriyle ele aldığımız, uzun vadeli hedeflerine değindiğimiz bir röportaj gerçekleştirdik.

 

 

 

dost cam 95a

Röportajımıza başlarken bize kendinizden bahsedebilir misiniz?

1974 yılında küçük bir cam atölyesi olarak kurulan firmamızın ikinci nesil yöneticileriyiz. Bugün itibarıyla ülkemizin en yüksek kapasiteli cam işleme ve mimari cam üretim tesislerinden biri olarak yolumuza devam etmekteyiz. Türkiye cam sektöründe katma değer yaratmak, ülkemizin ekonomisine katkı sağlamak için durmaksızın gelişim ve yatırım çabasında olan bir firmayız.

Firmanız hakkında bilgiler verebilir misiniz? (kuruluşu, m2 alanı, personel sayısı, makine parkuru gibi)

İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan, yaklaşık 12.000 m2 kapalı, 22.000 m2 toplam fabrika alanımız içerisinde ileri teknoloji ürünü makine parkurlarımız, işinde uzman kadromuz ile sektörümüze ürün ve hizmet vermekteyiz. Ayrıca Bornova’da 5.500 m2 depolama tesisimiz bulunmaktadır. 2015 yılından önce, dünyanın dört bir yanından uygun koşullarda cam tedariki ve gelişmekte olan Türkiye cam pazarına arzı üzerine uzmanlaşmış bulunmaktaydık. 2015 yılından bu yana ise Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş. Ege Bölge Distribütörü unvanıyla sektörümüzün diğer üretici firmalarına da hammadde tedariki sağlama ve sektörel gelişime katkıda bulunma misyonunu üstlenmekteyiz. Yalnızca Türkiye cam sektöründe değil, global çaptaki firma bilinirliğimiz ile her pazardaki talep veya projede dünya markası olmuş ürünleri tedarik edebilmekte, işleyip nihai ürün olarak arz edebilmekteyiz.

Firmanızın faaliyetleri ve ürün grupları hakkında bilgi verebilir misiniz?

Tesislerimizde, insan sağlığı ve çevre bilincine yönelik güvenlik camları, mobilya sektörüne yönelik işlenmiş camlar ve uzmanlaştığımız inşaat sektörüne yönelik mimari camlar üretilmektedir. Günümüz itibarıyla ülkemizin önde gelen projelerinde aranılan cam tedarikçisi olma vizyonumuzun meyvelerini toplama aşamasındayız. Değerli okurlarınız, internet sitemiz ve sosyal medya hesaplarımızdan referans projelerimiz hakkında bilgi sahibi olabilir, ilerideki projeleri için firmamızın partnerlik olasılığı hakkında kanaat sahibi olabilirler.

Ürünlerinizin başarısını garantileyecek rekabetçi avantajlarınız nelerdir?

Bilgi birikimimiz ve yatırım gücümüz diyebiliriz. 2000’li yıllarda, Ege Bölgesi’nin ilk ısı yalıtım camı üreticilerinden olup, ilk temper fırınını kurmuştuk. Yaklaşık 15 yıldır katma değerli lamine cam üretimi yapabilmekteyiz. Bugün itibarıyla Türkiye’nin en büyük cam temperleme fırını yatırımına sahibiz. Elbette bu fırında temperlenebilecek camların işlenebilmesi için gerekmekte olan makine parkurları da yatırım programımızdaydı. Örneğin; Dost Cam tesislerinde 8000 mm x 3210 mm ölçüsünde cam işlenebilmekte, temperlenebilmekte ve mimari cama dönüştürülebilmektedir. Firmamız için çok büyük bir gururdur ki; Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş.’nin ilk 8 metrelik cam plakasını sevk ettiği fabrika olarak Türkiye cam sektörümüzde bir ilke daha imza attık.

İlk ekstra ebatlı jumbo ısı yalıtımlı cam ihracatımızı, Kanada pazarına 7952 mm x 2500 mm ölçüsünde ısı yalıtımlı cam ünitesi üreterek gerçekleştirdik. Bu vizyon tereddütsüz devam edecek.

En kaliteli hammadde tedarik edilecek, en kaliteli şekilde işlenecek ve en kaliteli nihai ürüne dönüşerek değerli müşterilerimize sunulacaktır. Uzman kadromuz, her geçen gün özelliği artan cam teknolojisi ve performans kriterleri konularında proje yüklenici ve karar vericilerine tedarik partnerliği hizmetini yüksek bir iletişim kabiliyeti ile sunmaktadır. Çağımızın en önemli ticari faktörlerinden olan iletişim becerisi önemli avantajlarımız arasındadır.

 

dost cam 95b

Çözüm ortaklarınızı seçerken hangi kriterleri dikkate alıyorsunuz?

Bizim için en önemli çözüm ortağı seçim kriteri, öncelikle açık ve net bir iletişim kurabilmek, ardından bir amaç birliği tesis edebilmek. Ticari menfaatlerin ötesinde, ortak hedefler etrafında toplanabilen çözüm ortakları tercih etmekteyiz. Global hedeflerimiz kapsamında elbette uluslararası pazarda marka bilinirliği olan çözüm ortakları tercih ederiz, fakat bu marka bilinirliğini hedefleyen yerel üreticiler de gereken kalite kriterlerini sağladıkları takdirde onlarla da çalışmayı arzu ederiz.

Pandemi dönemindeki çalışmalarınız nelerdir? Pandemi faaliyetlerinizde ne tür değişimlere sebep oldu?

Devletimizin öngördüğü ve vicdani sorumluluklarımızın gerektirdiği her türlü önlemi aldık. Pandeminin ülkelerin üretim gücüne ve ekonomilerine olan olumsuz etkisi, iç ve dış piyasaya güven veren, müşterilerin işlerini rahatlıkla teslim edebildikleri üretici firmalara yansımadı. Biz de bu firmalardan biriyiz. Aksine, iş portföyümüz genişledi, çok farklı pazarlardan talepler edinebildik, artan maliyetlere rağmen kârlılık ve büyüme noktasında başarılı olduk.

İhracat faaliyetleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz?

İhracat faaliyeti uzun yıllardır var olan bir firmayız. Fakat günümüz ticari konjonktüründe, artan hedefler ve milli sorumluluk bilincimiz gereği, üretimimizin daha büyük bir kısmını ihracat odaklı kılmaya gayret etmekteyiz. Yüzde 15 düzeyinde olan ihracat oranımızı, pandemi ve sonrasında değişen koşullar ile yüzde 20 düzeyine çıkarabildik. Fakat bununla yetinmeyeceğiz. Global çaptaki ‘’güvenilir cam müşterisi’’ bilinirliğimizi, ‘’güvenilir cam tedarikçisi’’ bilinirliğine de dönüştürmeye çalışmaktayız. Önümüzdeki dönemde bu konuda bazı yatırımlarımız ve yenileşen bir organizasyon yapımız da olacak.

 

dost cam 95c

2022 yılının ilk yarısını sektörümüz ve firmanız açısından değerlendirebilir misiniz?

2022 yılı, geçtiğimiz 2 yılda görülen küresel ekonomik savaşların ve pandemi sürecinin etkisiyle umut vaat etmiyor gibiydi. Fakat biz Dost Cam olarak; hiçbir ekonomik dalgalanma döneminde, üretimi arttırmanın yollarını aramaktan vazgeçmedik. Ülkemizin müreffeh geleceğinin yolunun da üretimi arttırma formülünden geçtiğine inanıyoruz. Tüm sektörlerde olduğu gibi, sektörümüzde de teknolojik altyapı ve üst yapı, üretim maliyetlerinin düşmesi ve küresel rekabet gücümüzün artması için şart görünüyor. Ülkemizin 100. kuruluş yılına hızla yaklaşıyoruz. Elbette Dost Cam’ın da geçmişte olduğu gibi 2023’de de ülkemizin vizyonuna paralel olarak hedeflediği yeni konumlar var. İhracat hacmimizi katlayarak ülkemize azami döviz girdisi sağlamak öncelikli hedefimiz. Bunun yanında, ülke olarak hızla ilerlediğimiz Dünya cam sektöründe, ‘’aranan bir cam partneri’’ olmak arzusundayız. Türkiye’deki üst düzey projelerin bilinen markası Dost Cam’ı, dünya çapında bilinen bir marka haline getirebilmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Değerli vaktinizi ayırdığınız için teşekkür ederiz. Son olarak eklemek istediğiniz bir konu var mı?

Tüm sektörel kişi ve kuruluşlardan ülkemize, insanımıza, potansiyelimize, öz kaynaklarımıza, parlak geleceğimize inanmalarını bekliyoruz. Asırlardır verdiğimiz mücadelenin, sanayi ve ekonomi alanında elde edilecek başarılarla karşılığını bulabileceğini düşünüyoruz. Win&ARTProje - ALU&Art Dergileri olarak, inandığımız bu yolda verdiğiniz desteklerden dolayı teşekkür ederiz.

Dost Cam Forging Ahead Towards Its Long-Term Goals

We interviewed with Çağdaş ÖZDEMİR, a Board Member of Dost Cam, which has been operating in the glass world for 48 years, not only the overall progress, but also on the long-term goals of his company.

Powered by OrdaSoft!