Özgenç Makina Avrupa’nın En İyi Çözüm Ortağı Olarak Yeni Yatırımlarla Büyüyecek

Özgenç Makina Yönetim Kurulu Başkanı Serkan MIŞIL ile firmanın 40 yıllık başarı hikayesinin izinden giderek gelecek hedeflerine değindiğimiz, sektörde fark yaratan özelliklerine dikkat çektiğimiz bir röportaj gerçekleştirdik.

 

 

 

 

ozgenc makina 97a

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

1980, Bursa doğumluyum. İlk, orta ve lise eğitimimi Bursa’da tamamladıktan sonra 2004 yılında Uludağ Üniversitesi’nden mezun oldum. Üniversiteden mezun olduktan sonra Amerika’ya gittim. Amerika’da ithalat, ihracat ve İngilizce alanlarında eğitim aldım. Bursa’ya döndükten sonra şirketimizin yurtdışı ayağını kurdum. Evliyim, iki oğlum var. Büyük oğlum Ömer Faruk 9, küçük oğlum Metin ise 7 yaşında.

Firmanız hakkında bilgi alabilir miyiz?

40 yılı aşkın süredir PVC, alüminyum ve ahşap işleme makinaları imalatı yapan Özgenç Makina, alanında uzmanlaşmış lider firmalardan birisidir. Şirketimizin ismi MSK Motor Kompresör, markamız ise Özgenç Makina. Babam Metin MIŞIL, ilk firmasını 1974 yılında iki ortağıyla birlikte eski Gemlik yolu üzerinde küçük bir alanda kurmuş ve ilk olarak da ağaç makinaları üretimi yapmışlar. Ortaklar 10 yılın sonunda yollarını ayırmış, babam da rahmetli ağabeyim Murat MIŞIL ile birlikte 1995 yılında Özgenç Makina’yı kurmuş. Ağabeyim kalıpçılıktan yetiştiği için marangoz makinalarını bırakıp PVC alüminyum ve ağaç işleme makinalarına yönelmişler. Ben de onlarla birlikte çocukluğumdan itibaren sektöre adım attım, işin çıraklığından bugünlere kadar geldim.

2008 yılında dünyayı etkileyen ekonomik kriz tüm sektörleri etkiledi. O zor dönemin, sonraki süreçler için kazanç olduğunu ve Ar-Ge’nin ne kadar önemli olduğunu o zamanlarda öğrendik. Her türlü olumsuzluğa rağmen 2009 yılından itibaren yeniden ayağa kalkmaya başladık. Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi’ndeki (NOSAB) yerimize taşındık ve Ar-Ge ağırlıklı projelerimizle birlikte yeniden sektörümüzde parlayan bir yıldız olma sürecine girdik. Yeni süreçte ürün gamına 30 çeşit daha makina ekledik. Gelişen teknolojiyi yakından takip edip yazılımı kendi bünyemize çektik. Özetle Ar-Ge, tasarım ve müşteri memnuniyeti ile krizi aştık ve bugünlere geldik. Makina sektöründe dünyada ki en önemli ülkelere ihracat yapan, bu pazarda Avrupa’nın en iyi çözüm ortağıyız. Uzun yıllardır PVC profil, alüminyum ve ahşap pencere-kapı işleme makinaları için en iyi kaliteyi ve en iyi servisi sunuyoruz. Hedefimiz; sektörümüzde yapılmamış ürünlere yeni Ar-Ge çözümleriyle ulaşıp, sürekli iyileştirmenin devamını sağlamak amacıyla kalite anlayışımızı geliştirmek ve son kullanıcılarımızın hizmetine sunmak.

Bir sanayici olarak Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi’nde (NOSAB) üretim yapmaktan dolayı memnun olduğumuzu ifade edebilirim. Merkezi bir konumda olduğumuz için tedarikçilere ulaşımımız da kolay oluyor. Kendi içimizdeki fason çalışmalarımızı da çok rahat yürütüyoruz. NOSAB’dan ve bölge yönetiminden memnunuz. Bize gerekli olan tüm desteği sağlıyorlar. Herhangi bir sorun olduğunda anında çözüm yoluna gidip, üretimin aksamaması için gereken tedbirleri alıyorlar. Dolayısıyla bu vesileyle NOSAB Başkanımıza ve yönetimine teşekkür ederiz.

ozgenc makina 97b

Kısaca sektörde öne çıkaran özellikleriniz hakkında bilgi alabilir miyiz?

Özgenç Makina olarak PVC, Alüminyum ve Ahşap kapı işleme makinaları konusunda uzmanlaştık. Sektördeki son yenilikleri takip ederek ürettiğimiz makinaların yanı sıra satış sonrası, müşterilerimize sağladığımız teknik destek ve yedek parça tedarik hizmetleriyle de her zaman onların memnuniyetini esas aldık. Çünkü sektörde bizi farklı kılan özelliklerin başında müşteri memnuniyeti geliyor. Uzun yıllardır PVC profil işleme, alüminyum işleme ile ahşap pencere ve kapı işleme makinaları için en iyi kaliteyi ve en iyi servisi sunarak sektöründe tanınmış bir firma olmayı başarmaktan gurur duyuyoruz. Hedefimiz uzmanlaşmış olduğumuz alanda yapılmayanları, en yeni teknolojileri kullanarak müşterilerimizin hizmetine sunmak.

Makina yapılandırma ve imalatında yüksek sınıf malzeme ve araç kalitesi, entegre üretim sayesinde pazarda kıyaslanması mümkün olmayan fiyat-kalite dengesi, ISO 9001:2015 sertifikalı yüksek kalitede Avrupa standartlı üretim ortamı, CE belgeli maksimum çalışma güvenliği sağlayan önlem ve donanımlara sahip tezgahlarla PVC, alüminyum ve Ahşap kapı işleme makinaları imalatı yapıyoruz. Kurulduğumuz günden bu yana kaliteye verdiğimiz önemle sektörünün lider ve yön gösterici firmaları arasında yer alıyoruz.

İhracat faaliyetleriniz hakkında bilgi alabilir miyiz?

Dünyada kendi sektörümüzde dikkat çeken firmalardan biriyiz. Makina sektöründe son 2 yılda ciddi ivme kazanarak Avrupa’ya ve birçok ülkeye büyük hatlar kurduk. Dolayısıyla artık Avrupa’nın en iyi çözüm ortağıyız. Türkiye hem ara mamul hem de yüksek teknolojik ürünlerde ciddi anlamda Avrupa’nın rakibi konumuna yükseldi. Eskiden Avrupa’nın fasoncusuyduk fakat şimdi ileri teknoloji ürünlerde Avrupa ile yarışır hale geldik. Sektörde kat ettiğimiz büyük yol, katıldığımız uluslararası fuarlarda da Özgenç Makina’nın her zaman ön plana çıkmasına sebep oluyor. Geniş bir çalışma alanına sahip olan fabrikamızda ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi’ni kurduk. Üretim kapasitemizin yüzde 85’ini 79 ülkeye ihraç ederek, kalitemizi dünyanın birçok bölgesinde kullanıcıların beğenisine sunuyoruz. Yurtiçi ve yurt dışına sattığımız makinalara, bünyemizde kurduğumuz servis ekibimizle garanti ve servis desteği de sağlıyoruz.

Sektöre ilişkin değerlendirmenizi alabilir miyiz?

Türkiye hem ara mamul hem yüksek teknolojik ürünlerde Avrupa’nın rakibi konumuna yükseldi Makina sektörü Türkiye gibi gelişmekte olan bir ülke için çok önemli ekonomik güç. Eskiden ihracatın ithalatı karşılama oranında yüzde 50-60 oranında bir açık vardı. Şimdi bu oran yüzde 10-15’lere kadar düştü. Yani hem biz hem de diğer makina sektör firmaları iyi yoldayız. Öngörüm; Türkiye’nin pandemi sonrası yeni dünya ekonomik düzeninde yükselen bir güç olacağı yönünde.

2022 yılı hedef, plan ve beklentilerinizden bahsedebilir misiniz? Kısa ve uzun vadeli planlarınıza ilişkin bilgi alabilir miyiz?

Geleceğe yönelik yatırım planlarımız arasında, Türkiye’nin önemli OSB’lerinden birisi olması planlanan TEKNOSAB ile birleşen KOTİYAK’ta 24 bin metrekarelik projemiz olacak. Ayrıca Bursa, Kestel bölgesinde de 16 bin metrekarelik alanda yeni bir yatırım planımız bulunmakta.

İnşaat çalışmalarına yakın zamanda başlanması planlanan projelerimiz ile kentin hem batısında hem doğusunda daha büyük ölçekli tezgahlarımızla sektördeki başarımızı sürdürmek hedefindeyiz. Bir diğer yandan, Tiger Egzoz olarak Türkiye’nin ilk ve tek yerli motor egzoz üretici markasıyız. Tiger Egzoz olarak günden güne büyümek ve ihracatlarımıza devam etmek de planlarımızdan biri.

İki büyük yatırım planımızın dışında da hedeflerimiz var. Sektörümüzde olmayan ve yapılamayanların peşindeyiz. Amacımız kontrollü şekilde, yani kendi gücümüz kadar büyümek. Türkiye’de hemen hemen her sektörde var olan vasıflı-vasıfsız eleman sorununu biz çok yaşamıyoruz. Çünkü alttan çok sayıda eleman yetiştiriyoruz. Üniversiteden yeni mezun olan gençleri de alıp kendi şirket profilimize göre eğitiyoruz. Bu konuda gençlerimizden çok verim aldık. Diğer firmalara da tavsiye ediyorum. Gençlerimize fırsat vermemiz gerekiyor. Firmamızda yaklaşık 110 personel var. Bütün çalışanlarımız uzun yıllardır bizimle birlikte. 24-25 yıldır aynı amaç etrafında ter döktüğümüz ağabeylerim var. Hepsinde Özgenç Makina kurum kültürü ve anlayışı hakim. En yeni elemanlarımız da en az 5-6 yıldır bizimle birlikte. Çalışanlarımızla aile gibiyizdir. Biz onlardan onlar da bizden memnun.

Yeğenim Emre Kağan MIŞIL, yurtiçi ve yurtdışı satış ayağında kendini geliştirmekte olup, çocuklarımı küçük yaşlarından itibaren işimizin havasını teneffüs etmeleri için perşembe ve cuma günleri fabrikaya getiriyorum. Ufak ufak bazı araç ve gereçleri tutmaya, makinaların arasında dolaşarak yaptığımız işin ne olduğunu anlamaya başladılar. İsterim ki, küçükken edinmeye başladıkları bu tecrübe ve birikimi hayatlarının ilerleyen aşamalarına da yaysınlar ve şirketimizi daha güçlü şekilde geleceğe taşısınlar. Neticede, işletmelerin kurulması, zamanla gelişerek dünya ölçeğine taşınması kolay değil. Sürdürülebilirlik için firmaların yeni nesillerin ellerinde geleceğe yürümesi gerekiyor.

Değerli vaktinizi ayırdığınız için teşekkür ederiz. Son olarak eklemek istediğiniz bir konu var mıdır?

Win&ARTProje - ALU&Art Dergilerine, katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz.

Özgenç Makina is to Grow with New Investments as Europe’s Best Solution Partner

We made an interview with Serkan MIŞIL, the Board Chairman of Özgenç Makina, in which we not only talked about the Company’s future goals in pursuit of its 40-year success story, but also drew attention to its features that created difference in the sector.

Powered by OrdaSoft!