Kimya Sektöründen Haziranda Yüzde 10,2 ‘lik İhracat Artışı

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) verilerine göre; kimya sektörü ihracatı, haziran ayında geçen sene aynı döneme göre yüzde 10,17 artarak 1,42 milyar dolar olarak gerçekleşti. Türkiye’nin en çok ihracat gerçekleştiren 2’nci sektörü kimyanın yarıyıl ihracatı ise 8,64 milyar dolar oldu.

 

 

ikmib sf48 a

Haziran ayı kimya sektörü ihracat rakamlarını değerlendiren İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adil PELİSTER, “Kimya sektörümüz bu ay da en çok ihracat yapan 2’nci sektör olarak ülkemize katma değer sağlamaya devam ediyor. Haziran ayında kimya sektörümüz yaklaşık yüzde 10,2 artışla 1 milyar 429 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Bir önceki aya göre de yüzde 21,26’lık artış gerçekleştirildi. Yeni normal dediğimiz sürecin de haziran ayı itibariyle başlaması bu artıştaki önemli bir etken oldu. Sektörümüzün 6 aylık ihracatı ise 8 milyar 642 milyon dolara ulaştı. 6 aylık dönemde de 1’inci sektör olmayı başardık. Sektörümüzün alt ürün gruplarında haziran ayında en çok plastikler ve mamulleri, mineral yakıtlar, mineral yağlar ve ürünler ile anorganik kimyasalları ihracatı yapıldı. Haziran ayında en fazla artış ise yüzde 119,63’lük artış ile muhtelif kimyasal maddeler grubumuzda oldu. Haziran ayında en çok kimya ihracatı yaptığımız ülkeler sıralamasında Irak 89,3 milyon dolar ile ilk sırada yer alırken, Hollanda, Almanya, ABD, İngiltere, İran, Romanya, İsrail, Fransa ve İtalya ilk 10’da yer aldı. Haziran ayında sektörümüzün İngiltere’ye yaptığı ihracat, yüzde 102,28 artışla dikkat çekiyor. Önümüzdeki aylarda da bu artışın devam etmesini ümit ediyoruz” dedi.

Adil PELİSTER: “Öncü Göstergeler Toparlanma Sinyali Veriyor”

Hem ihracat verileri hem de kapasite kullanım oranı, imalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) gibi öncü göstergelerin olumlu seyretmesinin Türkiye ekonomisinin toparlanmaya başladığını gösterdiğini söyleyen PELİSTER, “İhracatçı firmalarımız için en önemli konulardan biri, istihdamı koruyarak üretimlerine ve ihracatlarına devam etmek. Bunu sağlamak için de devletimizin ihracatçı firmalarımıza sağladığı destekler çok önemli. Kısa Çalışma Ödeneği’nin 1 ay uzatılması da bu açıdan büyük önem arz ediyor. Ayrıca, Ticaret Bakanımız, Eximbank’ın 380 milyon euro kredi sağladığını duyurdu. Bu yeni kaynak da ihracatçılarımızın finansmana ulaşımı açısından önemli bir gelişme oldu. Diğer yandan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanımız da İş Bankası ile yaptıkları anlaşmayla ihracatçılarımıza sunulan 500 milyon dolarlık kredi destek paketini açıklamıştı. Tüm bu gelişmeler biz ihracatçılara gelecek için umut vadediyor. 2’nci bir dalgaya maruz kalmaz isek bu koşullar altında yılı geçen seneki rakamlarımızla kapatma imkânı bulacağımıza inanıyorum” değerlendirmesini yaptı.

 

ikmib sf48 b

Irak’a 89 Milyon 333 Bin Dolar İhracat Yapıldı

İhracatta ilk sırada yer alan Irak’a yapılan kimya ihracatı haziran ayında 89 milyon 333 bin dolar olarak gerçekleşti. Haziran ayında Irak’a en çok plastikler ve mamulleri, uçucu yağlar, kozmetikler ve sabun, yıkama müstahzarları, eczacılık ürünleri, muhtelif kimyasal maddeler, boya, vernik, mürekkep ve müstahzarları, gübreler, mineral yakıtlar, mineral yağlar ve ürünler, yapıştırıcılar, tutkallar, enzimler ve anorganik kimyasallar ihraç edildi.

2020 yılı ocak-haziran olarak 6 aylık dönemde en çok kimya ihracatı yapılan ülkeler ise sırasıyla Hollanda, Almanya, Irak, İtalya, ABD, İngiltere, İspanya, İsrail, Romanya ve Mısır olarak ilk 10’da yer aldı.

En Çok Plastikler ve Mamulleri İhracatı Gerçekleştirildi

Haziran ayında kimyevi maddeler ve mamulleri ürün gruplarında plastikler ve mamulleri ihracatı, 535 milyon 369 bin 114 dolarla kimya ihracatında ilk sırada yer aldı. 2’nci sırada 160 milyon 862 bin 582 dolarlık ihracatla mineral yakıtlar, mineral yağlar ve ürünler yer alırken, anorganik kimyasallar ihracatı 125 milyon 499 bin 33 dolarla 3’üncü sırada yer aldı. Anorganik kimyasalları takiben ilk onda yer alan diğer sektörler ise; uçucu yağlar, kozmetikler ve sabun, eczacılık ürünleri, muhtelif kimyasal maddeler, kauçuk, kauçuk eşya, boya, vernik, mürekkep ve müstahzarlar, yıkama müstahzarları ve organik kimyasallar oldu.

 

ikmib sf48 c

 

Powered by OrdaSoft!