Hırdavat Sektörü Katma Değerli İhracatla Sınır Ötesi Yolculuğunu Hızlandıracak

İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) organizasyonunda, Ticaret Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Eximbank İhracat Destek Paketi katkılarıyla düzenlenen Hırdavat Sektörü Gelişim Çalıştayı’nda ihracatın bugünü ve geleceği ele aldı.

 

İDDMİB Başkanı Tahsin ÖZTİRYAKİ, “Devletimiz, ihracatçımız için elini taşın altına koyuyor. Bizler de üretim ve istihdam odaklı düşünerek ihracatımızı hem değer hem de miktar anlamında artırmanın gayreti içerisindeyiz” ifadelerini kullandı.

 

iddmib 2a

2021’i 12,4 milyar dolar ihracatla kapatan demir ve demir dışı metaller, alt sektörleriyle birlikte Türkiye’nin toplam ihracatına verdiği katkıyı sürdürüyor. İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) organizasyonunda, 97 sektör temsilcisinin katılımıyla Antalya’da gerçekleştirilen Hırdavat Sektörü Gelişim Çalıştayı’nda sektörün yeni gelişim alanlarına projeksiyon tutuldu. İDDMİB Başkanı Tahsin ÖZTİRYAKİ, çalıştayda yaptığı konuşmada Türkiye’nin dünyanın en önemli tedarikçi ülkesi olma potansiyeli taşıdığına işaret etti. ÖZTİRYAKİ, konuya ilişkin şu değerlendirmede bulundu:

Hırdavat Sektörünün Kısa ve Orta Vadeli Rotası Belirlendi

“Geçen yılı 12,4 milyar dolar ihracatla kapatıp bu yıla 1,12 milyar dolar ihracatla başladık. Oldukça zor zamanlardan geçiyoruz. Devletimiz, ihracatçımız için elini taşın altına koyuyor. Bizler de üretim ve istihdam odaklı düşünerek ihracatımızı hem değer hem de miktar anlamında artırmanın gayreti içerisindeyiz. İhracatta kırdığımız rekorlarda KOBİ’lerimizin de rolü büyük. Bu bağlamda ülkemizin ihracatla büyüme modelini uygulamaya koymasıyla üreticilerimizin finansmana erişimi daha fazla önem arz etmeye başladı. Çalıştayımızda bir paydaşımızın da Eximbank olması bizler açısından önemli. Birlik olarak ortak akıl ile hareket etmeyi kendimize ilke edindik. Bu da karar mekanizmalarının tüm paydaşlarla birlikte işlemesi demek. Bu çalıştayda hırdavat sektörünün kısa ve orta vadedeki rotasını belirleyeceğiz.”

iddmib 2c

Çetin TECDELİOĞLU: “İhracatımızı Gelecek Yıllarda Da Artıracağız”

Çalıştayda hırdavat sektörünün ihracattaki birim değer artışına dikkati çeken İDDMİB Başkan Yardımcısı Çetin TECDELİOĞLU, şunları söyledi: “2021 yılında sektör ihracatı değer olarak yüzde 23 artışla 10,6 milyar dolara ulaştı. 2020 yılı birim ihraç fiyatımız ilk 30 GTİP üzerinden kilogram başına 5,17 dolar iken, 2021 yılında yüzde 4 artışla 5,21 dolara ulaştı. Türkiye’nin 2021 yılı ihracat birim fiyatı 1,29 dolar olduğu düşünüldüğünde sektör ihracat ürünlerimizde yaklaşık 4 kat katma değer elde ettiğimizi söyleyebiliriz. 2022’nin ocak ayında ise ihracatımız bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 20 artarak 844 milyon dolar olarak gerçekleşti. Değişen rekabet koşullarına uyum sağlayarak ürün kalitemizden taviz vermeden, katma değerli ürünler üreterek ve kendimizi doğru tanıtarak ihracatımızı gelecek yıllarda da artıracağımızdan hiç şüphem yok.”

The Hardware Industry will accelerate Its Cross-Border Journey with Value-added Exports

Present and future of exports was discussed at İDDMİB’s (İstanbul Ferrous and Non-Ferrous Metals Exporters’ Association) organization performed by the contributions of the Ministry of Commerce, Ministry of Industry and Technology, Eximbank Export Support Package. İDDMİB Chairman, Tahsin ÖZTİRYAKİ stated that, “While our state has been shouldering responsibility for our exporters, we are doing our best to increase our exports both in quality and quantity, by thinking with a production and employment-oriented approach”.

iddmib 2b

Powered by OrdaSoft!