İTO Türk İktisat Tarihini Dijitale Taşıdı

İTO, 1885’ten bugüne kadar Osmanlıca, Fransızca, Almanca, İngilizce olarak yayınladığı tüm periyodik yayınları dijitale taşıdı. Türk ticaret hayatının son 137 yılına şahitlik eden İstanbul Ticaret Gazetesi Dijital Arşivi (İTGA) Projesi ile Türk iktisat tarihinin tüm boyutları internet ortamında araştırmacıların kullanımına sunuldu.

 

 

 

ito 97a

İstanbul Ticaret Gazetesi Dijital Arşivi (İTGA) Projesi ile 6 bin 500 süreli yayını tüm araştırmacıların hizmetine sunduklarını belirten İTO (İstanbul Ticaret Odası) Başkanı Şekib AVDAGİÇ, “Projemizle biz sadece 137 yıllık gazetemizi değil, aynı zamanda Türk iktisat tarihini de elektronik ortama aktarmış oluyoruz. Artık, tam 318 ciltlik İTO gazetesi, yani 185 bin adet imaj, bir başka rakamla 6.500 süreli yayınımız, bütün araştırmacılarımıza bir tuş kadar yakın” dedi.

Türkiye’de Ekonomi Haberciliğini Başlattı

İTO’nun kuruluşundan 3 yıl sonra, 1885’te ekonomi gazetesi yayınlamaya başladığına dikkati çeken Şekib AVDAGİÇ, “Bu nedenle diyebiliriz ki, Türkiye’de ekonomi haberciliği İTO ile başlamıştır. Yine gazetemiz, Türkiye’nin 137 yıldır yayınını sürdüren tek ekonomi gazetesi olmuştur. Aynı zamanda döneminin ekonomik gelişmelerine özel sektör gözüyle bakan ilk yayın organıdır” diye belirtti.

Tüm Sayılar Eksiksiz Dijitalleştirildi

İTGA Projesiyle Türk iktisat tarihinin bütün boyutlarıyla, araştırmacıların kullanımına internet ortamında sunulduğuna işaret eden Şekib AVDAGİÇ, “Deyim yerindeyse iktisadi ve ticari tarihimiz araştırmacıların ayağına geliyor, araştırmacılara bir tuş kadar yakınlaşıyor” dedi. İTO gazetesinin 137 yıllık sayılarının dijitalleştirilmesinin COVID-19 salgını döneminde iyice yaygınlaşan e-kütüphaneciliğin doğal bir sonucu olarak görülebileceğini söyleyen Şekib AVDAGİÇ, “İstanbul Ticaret Gazetesi Arşivi ile İlk kez 137 yıllık bir ekonomi gazetesinin, çeşitli dönemlerde farklı isimlerle yayınlanmış olsa da tüm sayıları eksiksiz dijitalleştirildi ve bir arada okuyucuya sunuldu. Bu şu anlama geliyor. Gazetemizde bir herhangi bir konuyu araştıran okuyucularımız, o konunun 19. yüzyılda başlayan, 20. yüzyılda devam eden ve 21. yüzyılda ulaştığı aşamaları takip edebilecek” ifadelerini kullandı.

Osmanlıca Arama Yapılabilecek

Şekib AVDAGİÇ, projenin benzerlerinden ayrıştığı noktaları şöyle özetledi: “Türkiye’de ilk defa İTO olarak bizim İTGA Projemiz, araştırmacıları bir külfetten kurtarıyor. Araştırmacılar tüm yayınlarımızda Osmanlıca sözcük araması yapabilecekler. Bir başka ifadeyle, dileyen araştırmacı ya da okuyucumuz, arşiv.ito.org.tr sitesini açıp bir Osmanlıca sözcüğü yazdığında, o sözcük tam 100 milyon kelime içinden taranacak ve hangi dergilerde ise o derginin ilgili sayfaları ekrana gelecek. Böylece araştırmacılar, 185 bin sayfayı tek tek çevirip satır satır arama zahmetine katlanmadan istediği konu hakkında aradığı bilgi ve habere ulaşabilecek.”

Numunehane-i Osmani’nin Tarihi Kitaplaştırıldı

Arşiv sitesinin deneme aşamasında oda danışmanlarından birinin, Osmanlıca arama imkanını kullanarak, İTO’nun 1891’de kurduğu ihracatı teşvik merkezi olan Numunehane-i Osmani’nin (Osmanlı Ticaret Müzesi) tarihini kitaplaştırdığını kaydeden Şekib AVDAGİÇ, “İTGA, araştırmacılara ve akademisyenlere özellikle 1885-1928 dönemine ilişkin yeni bir kaynak sunacaktır. Bilhassa devletin resmi bakış açısının dışında özel sektörün gözüyle dönemin ticari ve ekonomik gelişmelerini görme imkanı getirecektir. Ben buna yürekten inanıyorum” dedi.

Powered by OrdaSoft!